Minden, ami navigációs eszközökkel, és azokra telepített jogtiszta navigációs szoftverekkel kapcsolatos.
A warezolásnak, nem jogtiszta szoftverekre vonatkozó hozzászólásoknak ebben a topikban tiltás a következménye.
Végy egy fűtésszerelők által használt megfelelő méretű csőbilincset meg egy rugós szorítású telefontartót.Ezeket szereld össze fogasd a kormányra és kész a tartó.Vagy a csőbilincset és a kütyüt szereld össze.csőbilincsből már van műanyag bevonatos is.
Szeretnek egy keszuleket vasarolni, ha lehet hasznaltat, mert talan az olcsobb!
Szerintetek hol erdemes nezelodni?
Motorra akarom felszerelni, erre talan a Garmin StreePilot a legalkalmasabb de az kicsit huzos ezert vmilyen alternativ megoldas erdekel...
Kerem segitsetek, ha tudtok!
Várom azon jószándékú eMap tulajdonos jelentkezését, aki ideiglenesen vagy végleg meg szeretne válni eMap-hez való biciklikormányra szerelhető tartókengyelétől, esetleg tud egy tuti helyet, ahol péntekig egy ilyet be lehet szerezni. Egy hétvégi biciklitúrához kellene, de az általam ismert helyeken éppen kifogyott és csak két hét múlva lesz ismét.
A VGS84=>WGS84 vonatkozasban igazad van, mellenyultam, pedig - tanar ur kerem, en keszultem, tessek megnezni a temaban irt tobb tucat egyeb dolgozatomat - en is tudom, hogy EGS, csak eppen, masra figyeltem, arra, hogy hogyan kellene kozreadni azokat az adatokat, amik egy embernek tobb honapi munkajaval keszultek. Egyebkent nem en voltam, hanem Kovacs Jozsef egykori valogatott ejtoernyos, jelenleg holegballonos. (Ismertebb neven Lapaj). Itt az empiria all szemben a tiszta elmelettel. Majd utana nezek, mas terkepdatumoknal a DA mennyi, elkepzelhetonek tartom, hogy ez nem az abszolut sugar, hanem a geoidsugartol, vagy az ellipszoidszugartol valo elterest adja meg, vagypedig a nagytengely es a kistengely kulonbseget. En sem ertek hozza.
Az teny, hogy ezeket az adatokat beadva Magyarorszagon 5-6 helyen 10 meteren belul volt a terkeprol leolvasott Gauss-Kruger koordinata es a GPS kijelzojen latott ertek kulonbsege, amiben benne volt a terkep, a terkepesz, a rajzolo es a nyomda hibaja is. Foldmerok szamara nem ajanlottam az ertekeket. Az ellenorzes egy 60 000 forintos Garmin12 GPS-el tortent reszben DGPS allakmazasaval, es nem 1 MFt-os geodeziai GPS-sel.
Amugy az altalam ismert Garmin kezelo programok (pl. a Garnix) csak a dx, dy, dz ertekekkel konfiguralnak, mi is ezzel kezdtuk, igy sem volt tobb 10-20 meternel az elteres.
:) lehet, hogy a válasz kimerítő, de Gyurihoz híven most is egy kicsit hibás!. Egyfelől Gyuri légyszíves a WGS84-et WGS84-nek nevezd (World Geodetic System) és ne VGS-nek... másodszor pedig a semi major axes (DA) a föld sugarát hivatott megadni (ezred miliméterekben) így az a szám valahogy nem nagyon jön össze nekem...
Ge.
bár: VGS = VGyuri System :) lehet, hogy mégiscsak szándékos?
Senkit sem akartam kimeriteni, csak ertheto formaban (tablazatosan) akartam leirni az adatokat, de ez sajnos keves tamogatasra talalt. Amugy a Shift-szokozzel valo tabulalast meg ki sem probaltam, pedig az valoszinuleg megy.
jó multkorjában voltam egy filmen amit Jelenczky István készített Izsák Imréről. Mint kiderült ő volt az az ember aki amerikában (amerikai háttérrel) kiszámolta föld mai ismert alakját).
Sajnáltam, hogy ezt eddig nem tanították nekem.
A francbe, az Explorer a redundans szokozoket is kidobja. Igy nem lehet beallitani a tablazatot. Talan igy is megertitek az elozo hozzaszolasban szereplo magyarazat alapjan.
A francba, a beirasnal elt a tabulatol, a visszairasnal nem. Az 4 adatbol 2 a 18°-tol keletre es nyugatra is azonos, 2 nem. Igy talan erthetok a szamok.
Grid format: <18° 18°>
Long of origin E15 E21
Scale 0,999985
False E 34999994 4500002
False N: 70
Aki nem akarja megerteni, csak hasznalni, azok szamara megadom a Kraszovszkij ellipszoid adatait, eree keszulnek a magyarorszagi terkepek, ha nem ujfajta VGS84-esek.
Map datum:
dx -38
dy -143
dz -12
da -251
df -0141927
Akinek nincs User datum lehetosege, annak az Europa 1979 datum jobban megkozeliti a valosagot, mint a VGS84
A katonai terkepeken fekete vonalhaloval leirt un. Gauss-Kruger koordinatat ugy lehet megkapni, hogy a Grid format: rovatban a Setup/Navigation
reszben az alabbi ertekeket adjatok meg.
Ez egy nagyon jo meter-alapu koordinatarendszer, az 50 000-es terkepen egy kocka 1 km, a 100 000-e ertelemszeruen 2 km, a 200 000-en 4 km. A negyzet merete mindig 2 cm, ezrt a ballonversenyeken egy olyan segedeszkozt hasznalunk, hogy egy 2*2 cm-es kocka be van osztva 10*10 reszre, ratesszuk az egesz kockara es leolvassuk a toredek erteket.
Ugyanez hasznalhato UTM/UPS koordinatahaloval felszerelt terkepekre is, csakhogy az UTM/UPS-t minden jobb GPS helybol ismeri. A lenti adatsor tkpp. egy User UTM koordinatat allit be, ami a 12°-24°E --42°-56°N tartomanyban egyezik a Gauss-Kruger koordinataval.
nyugatra<18° 18°>keletre
Long of origin E15 E21
Scale 0,999985
False E 34999994 4500002
False N: 70
Ezek a FalsE, stb. parameterek akkor jelennek meg, ha a USER GRID-et valasztjatok ki a Setup/Navigation menubol.
DA, ellipszoid nagy félközép tengelye
DF, inverz simítási faktor
DX,DY,DZ,föld középpont eltolás.
ne kérdezzétek, hogy így magyarul-nem magyarul kifejtve ezek mit jelentenek és hogyan kell paraméterezni őket. Ezek a föld felületét modellező ellipszoid egyenletének paraméterei, de felhasználásuk komoly matematikai hátteret igényel.
A paraméterek célja, hogy az ellipszoid modellt a föld egyes részein a geoid ottani jellemtőihez lehessen igazítani. A dátumok úgy alakultak ki, hogy minden ország, régió a lehetséges paraméterek megfelelő megválasztásával megőróbálta saját területét a lehető legpontosabban modellezni.
Sziasztok.
Köszönöm az átkötési ötletet lehet hogy megcsinálom de jobb volna szerintem ha volna a menuben valahol ilyen lehetőség.
>hohoho: a kijelzett pozício pontossága: GPS Info menűben at "accuray"-nál szerplő érték.
Autos tartót kapni is lehet meg csinálni is lehet.
(én csináltam egyeet házilag)
PL: Benzinúton vagy autós boltban veszele egy vákumossan tapadó irattartót. (kb 600 ft)
Kiveszed belőlle a paírt.Lepattintos rólla a papir tartó ki csipeszt.Itt van két kis műanyag "butyök" ezt érdemes levágni és valami puha anyagot odaradasztani hogy ne sérüljön(karcolódjon esetleg) a GPS felső része.Ráteszed a GPS-t körberajzolod ceruzával Kiméred hogy hova esik az antenna csatlakozója,és a GPS-hátulján lévő csavarfoglalat.!!!PONTOSAN MÉRD KI,MERT HA ELRONTOD AKKOR ODA AZ EGÉSZ!!!!Kifurod mind a két helyen a műanyagot.Smirglivel simára csiszolod.Ha nincs kérsz valakitől számítógépes csavart (amivel a hdd-t szoktuk csavarozni) Már csak egy alátét kel ha tul nagy a műanyogon a furt lyuk.
A lényeg hogy a számítógép hdd-s csavarjai pont akkorák mint a GPS-hátulján lévő csavarhelye.
Méretek:(egy kis segítség a lyukak furásához)
-A papirtartó méretei:
8,5 cm x 12,3 cm:
-Antenna helye: (A furat közepe)
jobb szélétől: kb 2cm
fentről : kb 2cm
furat nagysága 1cm (sugár 0,5cm)
-GPS-t tartó csavar helye:
Jobrol számolva: 4,7 cm KB!!!
alúról: 2,2 cm KB!!
Biciklis tartó: Hasonló az autós tartóhoz csak ott a rögzítést másként kell megoldani.
A számítógép ház hátulján amit kitörünk abbol kell hajlítni egy karikát.Egyik oldalán kifurni oda jon a hdd-s csavar, másik végen vágni kell egy kis "abalkot" amin éppen hogy átmegy egy csavaros szorítóbilincs.
nehany kerdes az emap-el kapcsolatban :
- honnan lehet tudni a kijelzett pozicio pontossagat? A GPS menu accuracy es a terkepen levo pontossag kor es tavolsag jelzo szakasz kozott nagysagrendi elteres van. Mindezek mellett a huzott track ugyanazon az uton visszafele mindketton boven kivul is szokott lenni.
- van itt valakinek garmin emap gepjarmu tartoja? Nekem bukkanoknal elofordul, hogy kirepul belole. Pesttol Fehervarig az M7-sen 120-as temponal ketszer repult ki, a labam koze esett, es huzta magaval a cigigyujto kabeljet is. Innen mar csak 1 lepes, hogy a labamra tekeredjen menet kozben... Mashol is elofordult, pedig nem egy razopad kocsim van.
kabelfekteto : ezen mar en is filoztam, de szerintem jobb lenne, ha a gyujtas lekapcsolasa utan nem menne el a fesz. a cigigyujtobol. En valszeg azt fogom atkottetni. A radiot is atkottettem ilyenre, idegesitett, hogy mindig kihagytam par mondatot a hirekbol, amikor lekapcsoltam a gyujtast.
Sziasztok.
Be lehet e állitani e-map gps-en hogy ha autos toltorol megy a készulék és leállítom a motort akkor automatikussan elemes uzemmódra kapcsoljon?
Ne keljen megnyomni semmilyen gombot ne kerdezzen semmit....csak álljon át a másik üzemmódra.
Elore is koszonom a segitséget.
Pár hete használok egy eTrex Vistát, nagyon meg vagyok vele elégedve. Megnéztem és van lehetőség User datum állításra, DX, DY, DZ, DA, DF értékeket lehet megadni. Tudja valaki, hogy mik ezek a paraméterek?
Ez a kerdes nem ilyen egyszeru. Amiert a GPS modul tudja a kulonbozo beallitasokat, azert nem biztos, hogy a kezeloi menuben is megcsinaltak. Ez sajnos a Garminnal gyakran elofordul, elvegre valamit nyujtani kell az azonos modulbol csinalt dragabb keszulekkel, bar ennel is gyakrabban egyszeruen a programozo felejt ki valamit. Ezt csak a keszulek konkret kezbevetelevel lehetne eldonteni. Ami teny, a GPS12 muszaki leirasaban szerepel az, hogy van User UTM a kijelzesi formak kozott es User datum a 100 eloreprogramozott datumon kivul. Az Etrexnek ez nincs irva, de a kezelesi leirasbol ennek ellenere az User grid kiolvashato. (Igen szukszavuan azt irja, hogy a konstansokert fordulj szakemebrhez.) A Map datum fejezetben viszont nem ir a leiras az User datumrol, de ettol meg lehet benne. Kerem, nezze meg valaki, akinek van Etrexe.
A Garmin LP25 OEM panelje, illetve az erre épülő intelligens antennáik több mint 100 beépített dátumot kezelnek (köztük a WGS84-et) ezen kívül pedig a dátumok alapjául szolgáló ellipszoid paraméterei egyedileg is beállíthatóak. Mivel a Garmim GPS-ek elvileg ugyanazt a technológiát használják, tipustól függetlenül, nem lenne értelme ha ezeket a dátumokat nem lehetne választani/beállítani. Ha pedig a WGS84-et tudja, akkor már csak táblázat kérdése, hogy bármi mást is ismerjen.
Sem a Navigate, Sem a Garmin honlaprol nem derul ki, de meg a Garmin.com on levo gepkonyvbol sem, hogy van-e az Etrex-ben (meg a tobbi uj tipuson)User grid es User datum, hasonloan a GPS12-hoz. Egy holegballonos ismerosomnek kellene, ott a versenykoordinata mindig User grid, de a helyi adatok csak User datummal pontosak. Amugy nagyon rendesek a versenyvezetok, mert ujabban megadjak a teljes adatsort. Ugyhogy ha valakit erdekel, meg tudom adni a magyarorszagi Gauss-Kruger koordinata Kraszovszkij datumon (ez van a katonai terkepeken) valo eloallitasahoz szukseges adatsort.