Az más, hogy a páciensnek valamilyen szinten bízni is kell bennük, hinni is kell nekik, de ez - hogy a patikusok ennyire feldemhedtek a zsebük miatt - tényleg egyre nehezebb.
Hogyan lehet az, hogy állandóan le tudom fagyasztani a 64 bites Vistát egy bivalyerős quad processzoros gépen (9450 proci)? A viedokártya pedig egy 260-as ...
Arról nem tudok, de nem általánositható az hogy minden hasonló hatóanyagú gyógyszer 1-1-ben helyettesithető egymással (ez nem ár kérdése jobb helyeken), ezt az asszonytól tudom.:-) Elötte ki kell próbálni a páciensen,............talán túléli.:-)))
Teljesen jól látod. Suse Linux és az Ubuntu Linuxról (melyik a jobb)ha vitáznánk, és te ,vagy egy doki okoskodna, akkor diszkréten elhajtanám a picsába.:-)
Az egyik közeli gyógyszertár patikusa hívta fel a figyelmemet erre a 101 gyógyszerrel kapcsolatos dologra. Ő be is szerzi nekem a 100 darabos Ibuprofen tablettát, ami így - mert csak szükség esetén szedem tovább tart és olcsóbb.
A Norvax - Tenox gyógyszerről pedig az orvosommal való konzultáció alapján tudok még a Normodipine-t is megvitattuk ugyan ebben a körben.
Szóval: az orvosnak semmi per nem áll, mert egyrészt a terápiát szabadon határozza meg, másrészt, ha megbeszéli a beteggel, a beteg ragaszkodhat a megszokott gyógyszeréhez.
Tulképp csak azt akartam mondani ezzel, hogy minden szakmának megvannak a maga titkai, amit általában a felhasználó nem lát. Így van ez az informatikusokkal, akik látszólag csak gombokat nyomogatnak, így van ez a patikusokkal, akik látszólag csak dobozokat vesznek le a polcról...
Csakhogy most az eü-t a foci szintjére züllesztették le, mert olyan a kormánypropaganda hatása, hogy mindenki azt hiszi magáról, hogy elolvassa a drinfot, és már akár patikusként vagy orvosként is dolgozhatna.
Az ügyvédem szokta nekem mondani, mikor jogi levezetéseket kreálok helyette, hogy nincs rosszabb a (fél)művelt laikusnál....
Ez igy megint nem igaz, senki nem meri vállalni a dokiknál a váltást. Ha nem jön be akkor csak bajt okozhat, majd jön a per a nyakára. A cégeknél más és más trechnológiát használnak, más és más kötőanyagot, ami szintén befolyásolhatja a gyógyszer hatását.Minden ember igy beteg más és más, másképpen reagál a mellékhatásokra. Vegyétek már észre azt hogy a beteg az nem tárgy, amin lehet próbálkozni. Mindenáron piac, és szarunk a páciensre, ezt látom az ági-féle eü. reformoknál.
"Amúgy én meg az informatikusokat utálom, mert olyan nagyra vannak a tudományukkal oszt nem csinálnak mást a billentyű nyomogatáson kívül.."
Tudod mi a poén?
A Prolog programozási nyelv egyik első igen komoly megméretése volt, amikor annak segítségével vizsgálták a gyógyszerpárok, gyógyszertriádok egymásra hatását.
Csak az informatikusok - itt a fórumon legalább is - nem beképzelt majmok, nem játsszák az eszüket, hogy ők aztán annyira, meg oda is meg vissza is, meg, hogy az egzisztenciájukat tönkre tették, meg a többi blabla. Ők csak értenek ahhoz, amit csinálnak és nem egyszer láttam - itt a fórumon - hogy tanácsokkal segítették a kezdőket.
Épp most szaladtam bele egy ilyen esetben miközben a rendelést intézem.
Van recept egy EcoSal nevű orvosságra, ami egy új referenciaáras tehát legolcsóbb készítmény. A nagykereskedők listáján viszont még nem szerepel mint új készítmény. Most ha nejed itt lenne orvos vissszaküldeném a beteget, hogy írjon másik legolcsóbbat mert ez nincs forgalolmban. Ő meg azt válaszolná nem teheti, mert az ő számítógépe ezt adja ki mint leolcsóbbat, ő meg mást nem írhat. Az ilyen készítményeket hívjuk mi fantom készítményeknek.
101 darab különféle gyógyszer. Mindegyik hatóanyaga az ibuprofen.
Most nézd meg, hogy kedves gyógyszerészeink hány különböző nevű gyógyszert reklámoznak mindenféle különböző dologra a TV-ben, miközben ami hat, az jelentősen olcsóbban kapható 100-as kiszerelésben. Illetve kapható lenne, de a patikák nem tartják, mert nem hoz hasznot.
Az üzlet az volt, hogy államilag támogatott gyógyszereket busás haszonnal eladták külföldre, - azaz zsebbe-ridikülbe......ja, akkoriban még baromi ráfizetéses volt a gyógyszerkassza, ma meg nem."
Es akkro a megoldas az hogy mindenkinek jol emeljuk meg a gyogyszer arat, ahelyett hogy a bunosoket fuloncsiptuk volna....
Azonos törzskönyvi előirattal csak azonos gyógyszereket lehet engedélyeztetni az OGYI-nál. Ha nem azonos a két vagy több törzskönyvi előirat, nem azonos a két gyógyszer még azonos hatóanyag esetén sem...
Érdemes elolvasni mit irnak a BETEGTÁJÉKOZTATÓ részekbn. Ha ennyire egyforma a kettő akkor miért nem egyforma ez a két rész, de nem csak szintaktikában hanem felhasználásban, tárolási hőmérséklet tartományban stb.