Tudna valaki nekem segítení?
Van egy OleoMac Sparta-26-s fűkaszám. Kellet vennem egy új damilfejet, mert a régi már tönkre ment és csak már az új fajtát lehet kapni hozzá és ez folyamatosan széthúzza a kuplungot, mert nehezebb. Legalábbis szerintem ez a hiba oka. Mit lehet tenni házilag, mert semmi kedvem minden egyes használat után 2000 forintot költeni a javítatására. Újra pedig nincs kb. 100 000 Ft-m!
Kötelességednek érzed,hogy engem piszkálj,vagy fizetnek érte? :-))) "Jóval drágábban".Na ez ami megállja a helyét a hsz-edben.Két szóért kár volt ennyit vesződni. ;-))))
Lehet,hogy a vezető szem keményebb,viszont a fog meg élesebb.ellenben lehet,hogy csak nagyon megfogná a gépet,ha a fog lenne kívül.Így meg bármilyen lánc megtenné szinte,nem kellene rá motoros fűrész lánc kifordítva.
mindenki ezt kérdezi, igazából nem tudom. Holnap felhívom a német partnert leinfózom! Amúgy sztem mindegy mert a forgási sebesség így is elviszi! Jah és nem lehet hogy a láncvezető felőli oldala keményebb?
Újraolvasva az előbbi hozzászólásomat, úgy érzem, mintha kicsit elsikkadna benne a lényeg, vagyis az össz-benyomás. Tehát: igényes kivitelű gép, amit már kézbe venni is jó... Az én céljaimra a gyakorlatban tökéletesen bevált, laikus létemre is könnyen boldogultam vele. Örülök, hogy emellett döntöttem.
Előrebocsátom, hogy életem első fűkaszájáról és életem első kaszálásáról írok, úgyhogy túl sok szakmaiságot ne várjatok...
Vasárnap egy 1.500 nm-es területtel kezdtem, ami 3 éve füvesítve volt, de most egy térdig-derékig érő gaztenger benyomását keltette, 2m-es tüskés szamárkóró telepekkel és karvastagságú laputövekkel tarkítva. Damillal indítottam (kör keresztmetszetű, talán 2,4 mm-es gyári damil), de nem nagyon vitte az apraját sem. Fél óra után a damil beleolvadt a damilfejbe, ezt égi jelnek tekintettem, és 3 ágú késre váltottam. (Ez nem gyári tartozék, DOLMAR PS6400 javaslatára szereztem be, ezúton is köszönöm az ötletet!) Innentől kezdve másnap estig csak a kés dolgozott. A cserétől a gép is megkönnyebbült, erőlködés nélkül darált le mindent, ami az útjába került. Max. félgázon üzemeltetve (ha jól sejtem, ez a vasárnapi kaszás üzemmód :-)) soha egy pillanatra sem volt olyan érzésem, hogy bele akarna fulladni a gazba. 40-50 percenként leállva, pihentetve a gépet (és a gépkezelőt) kb. 5 óra alatt végeztem, majd olajat cseréltem.
Hétfőn egy 2.500 nm-es területtel folytattam a természet leigázását. Itt csak térdig ért a gaz, leállásokkal együtt 5 óra alatt végeztem ezzel is.
Tapasztalatok:
1. Teljesítmény - Nehezen tudok olyan lágyszárú növényzetet elképzelni, ahol kevés lenne ez az 1,6 LE. (A kaszáláshoz ugyan nem értek, de gazt azért már láttam :-))
2. Fogyasztás - A két nap alatt összesen 3-3,5 liter benzin fogyott. Nem tudom, ez sok, vagy kevés, kíváncsi lennék a szakértők véleményére.
3. Rezgéscsillapítás - Annyit írtatok a gép profi rezgéscsillapításáról, hogy azt vártam, majd olyan lesz, mintha az autó kormányát fognám. Ehhez képest azért kicsit bizseregtek az ujjaim...
4. Hangerő - Alapjáraton alig van hangja, de munka közben azért kellemesebb volt fülvédőben.
Az a baj, hogy nem hoztam haza a katalógusom, de holnap megnézem mit lehet tenni a gépedre! Amúgy van műanyag tárcsa is, ez nem tudom mennyire hatékony! Damilból van erősebb mint az AluCut, ez a TITAN-CUT!
Itt a műanyag:
De ha BRUTÁL cuccot akarsz az is van , bár nem a te gépedre! :D :D
Ha egyszer cserélek , biztos valami brutáljószágot veszek, néha nagyon unom az időpocsékolást, egyébkén meg házfelújítok úgyhogy egyenlőre nemigen kell drága kerti gépeket vásárolnom !
hello.remélem tudtok segíteni.vettem 1 telket magamnak 3000nm.akarok venni fűkaszát és csak sajna részletre megy.ezeket néztem ki magamnak.mi a véleményetek róla???:kawasaki kbh27b,kbh48a;mtd990. vagy ha tudtok vmi jó helyet ahol nem csak kp-ra lehet vásárolni akkor ajánljatok bátran,mert igazából sparta gépet akartam segítségeteket előre is köszi
Nekem egyetlen dolog nem tetszik rajta a benzintank sapkájának a tömítése, onnét tudom mert a mostani szegélynyírómnak is ilyen van, bőrböl kellett csináljak bele mert a gyári parafa egy hét alatt széjjel ment.
Ha elképzeled magad előtt, hogy hogyan viselkedik egy bowden és egy merev tengely terhelés alatt akkor egyértelmű lesz, hogy mi történne a késes használatnál a bowdenes gépnél.
Elektromos hajlítottszárú szegélynyírók némelyikéhez lehet kapni műanyag lengőkéses fejet, hogy a stihlnek van-e ilyen, arrról lövésem sincs...
A kés nem azért jó, mert alacsonyabb fordulatszámon kell használni a gépet, hanem pl. nem fogy a drága damil, ráadásul késsel azt is le lehet kaszálni, amit a legvastagabb-legerősebb damil sem visz már.
Az alacsony fordulatszámon való kaszálással a kuplungnak nem tesz jót az ember, fölleg ha még pumpálva is adagolja a gázt....
A késekhez vagy le kell venni a védőburkolatot, vagy a védőburkolat alsó részét lehet leszedni, de burkolat nélkül használni veszélyes, a husikhoz ha jól tudom két burkolatot adnak gyárilag, legalábbis a nagyobbakhoz.
tehát akkor tönkretenné a bowdent?? pedig elég vaskosnak tűnt...... amúgy mennyivel másabb a késes vágás? mert ugyanolyan magas gazaknál a késsel sokkal kisebb fordulaton lehet vagdalózni ugyanolyan hatékonysággal pl ismerős a husi 125r-el szinte alapjáraton vágta a térdig érő gizgazt, ráadásul egy maszek késsel ami akkora, hogy a védőburkolatot le kell venni ha felteszi ezért is gondoltam a késes vágásra, de azért nem akarom tönkretenni a gépem.......
Az a gép nem bírja el a kést, mert a szárában a meghajtás bowdenes. Csak olyat tudsz ilyenre használni, amiben acélrúd viszi át a meghajtást, magyarul nem hajlított szárú .
Késes fej kell vagy kés a fej helyére.Nem mindegy.Késes fej a Polycut,de FS 36-ra úgy tudom,hogy nem tehető.Kést tudsz venni hozzá,csak meg kell mérni a tengely átmérőjét,amire a kést fogod tenni.Több helyen lehet venni és nem is drága.Többféle kést kapható,meg mindenféle átalakító csavar meg ilyen vackok.Nem tudom helyileg merre vagy,de Győrben a Mogépnél minden van,mint a búcsúban.Ugye,Mogép? :-)))