Minden, ami navigációs eszközökkel, és azokra telepített jogtiszta navigációs szoftverekkel kapcsolatos.
A warezolásnak, nem jogtiszta szoftverekre vonatkozó hozzászólásoknak ebben a topikban tiltás a következménye.
Hát arra a 27 db mig-re, illetve a 17+6 aktív pilótának azért ez nem tétel, de persze lehetnek egyéb vonzatai. Én csak repülni szeretnék egy vadászgéppel és ezért nagyon sokmindenre hajlandó vagyok. Azt hiszem ha ez tényleg úgy lenne ahogyan most tervezgetjük, akkor az elsősorban kurva nagy élvezet lenne, másodsorban baromi jó referencia és lehet, hogy azt a kis extra fejlesztést amit a téma igényel még esetleg ki is termeli.
Mi az, hogy nyiregyházi waypoint gyüjtemény. A www.politext.hu/fordpont.htm cimen az egesz orszagbol talalsz waypointokat, abbol tetszes szerint vegezhetsz levalogatast. Ha nyiregyházi utca/házszám/intézmény koordinataértékekre gondolsz, az nekem is kell.
érdeklödöm, nics e valakinek egy asztalfiókban elfekvő, eladó GPS-PS1E OEM GPS modulja (u-Blox gyártmány) amivel nem tud/akar mit kezdeni és ezért megszabadulna tőle?
(az ajánlatokat rugo100@yahoo.com cimre várnám)
Vigyázz, a palmmal ezügyben könnyű mexivni: 8Mb should be enough 4 everyone... de ez jobb terkepek esetén nem így van, pláne ha mást is felteszel... hiába bővíted, a palmOS csak másodlagos tárként kezeli az MMC-t (pl az 500/505-ös bővítés) -> előbb be kell hoznod a beépített ramba. És persze akkor már a slot foglalt... A TRG-nél jobb a helyzet. Ez vonatkozik a route planner for palmos-re is...
NoGun:
sajna nincsen
Ge:
igaz, feltucat ARM port van, de a cpq igazából nem aktiv, nem ugy mint az AgendaVR, Yopy, Sharp, esetleg Casio. A Psion vegképp akadékoskodó...
Bash már mindenhol bejön, de azért senki nem vesz PDA-t... de mostmár a garminban is 24MB van, nemsokára quad elbrus is lesz benne 1-2 TB adattal vagy online adb kapcsolattal, így lassan felesleges összekötni a PDA-val.
egy kis figyelmeztetés a GPS-t használóknak: A Garmin GPS-ek alapértelmezésben pontosság becslés gyanánt a 2D (horizontális) pontosságot adják vissza, így jellemzően 5-7 m-es értékeket adnak. Ugyan ekkor én a saját kijelzőmön ahol a 3D pontosság becslést használom 15-20-30 m jelenik meg. Érdemes ezen elgondolkodni. Pesszimista esetben, amikor jobb tudni, hogy valójában mennyire pontatlan a GPS, érdemes ez utóbbit használni, bár az tény, hogy az 5-7 m jobban néz ki.
Ehhez meg azt is hozza kell venni, hogy ez a hiba az, amit a Garmin a sajat statisztikai hibajabol ad meg, aaami attol fugg, hogy hany muhodot lat es milyen erovel, geometriaval. Azt a hibat, ami a muldak palyakovalygasabol szarmazik, termeszetesen nem tudja, honnan is tudná. Az meg egy par meter plussz, amit a hosszabb ideig egy helyen vegzett meres atlagolasa vagy javit, vagy ront. Van meg egy fazissimaitas nevu varazslat a geodeziai GPS-ekben, meg az utofeldolgozo programokban, azt nem tudom, mi, de az csinalja vegul az 1 meter koruli pontossagot.
Ami a realitas, az a 15-20 meteres pontossag, foleg mozgo jarmunel. Ezt igeri egyebkent a Pentagon is butitas nelkuli GPS szolgaltatasra a teljes ido 97%-ara.
Ehhez kepest vannak meglepo tapasztalatok. Az abszolut koordinatat nehez megitelni, mert nem tudod, hogy a referenciapont koordinataja mennyire pontos. Viszont Tiszaujvarosban elindultunk egy hosszu utcan a lezerteodolit prizmajaval es egy Garmin12 GPS-el.
100 meterenkent megaltunk, a lezerteodolit bemerte a tavolsagot, a GPS-rol leolvastuk UTM-ben a poziciot, ami meteralapu. Pythagorasz tetellel kiszamoltuk ebbol a tavolsagot. Lassatok csodat, 1,5-6,5 meter kozti eltereseket tapasztaltunk DGPS-nelkul. Ez nyilvan 2D ertek, mert az utca tok vizszintes. Ha magassagkulonbseg is lett volna, biztos nem lett volna ilyen jo.
BadGe:
Tudod miert kellett a korabbi fantasy mesedben szereplo hosoknek kezzel rajzolt terkep alapjan keresni az elveszett erenyeket? Mert valaki behulyitette oket, hogy az uj varazslattal is megtalaljak a titkokat, de az azokat rejto szent barlang nem volt rajta benne uj varazslat uveggombjeben. Kenytelenek voltak a regi hagyomanyokhoz visszanyulni, de ahhoz nem volt varazsgombjuk, mert valaki osszetorte.
Egyebkent meg mindig nem mondtad meg, hogyan kellene Allmiraclenek a szobajaban glottgatyaban megtalalni a Nagyhegy oldalaban azt a platot, ami nem 70°-os lejto es nincs benove faval, tehat fel lehet rajta allitani a ceg speci kutyujet.
Amugy amikor nem a GPS-t gyotrom, akkor olvasni is szoktam, sot sokkal regebben olvasok fantasyt- bar min os-scfis a fantasyt kevesbe szeretem - mint topografiai terkepet.
na, végeztem egy kis kutatást, és megtaláltam amit lentebb említettem.
Power Navigator-nak hívják, egyelőre csak D/A/CH utcaszintű térkép van hozzá, 800 márka.
De láttam egy áruházban összeszerelve, nagyon jópofa, kompakt, és abszolút autóba építhető. A szoftver teljesen kultúrált, jól láthatóan navigál.
Itt a webcím, remélem jó a link:
http://shop.gdata.de/gsshopbuilder?t=10&artnr=40%2018931%2006634%203&cat=Gdata%20Software&grp=Mobile&KdNr=823881&KdTyp=4&Landkennung=1
(ezt egyben kopizd a címsorba)
En egy mapinfo nevu rendszerben fejlesztek, ami egy gps keszulekkel kepes kommunikalni, adatait feldolgozni. Hat nem egy fejlsztobarat rendszer, nem igazan kenyelmes vele a fejlesztes. En igazab ol Delphihez es C++ Builderhez vagyok szokva, melynek igen kenyelmes fejlesztoi felulete van. Nem tud valamelyotok valami ezekhez foghato rendszert?
Elore is koszi.
egy kis méricskélésre hivnálak benneteket!
Vitába keveredtem magammal bizonyos rasztertérkép pontosságát illetően.
A vita eldöntése érdekében kérném azon kollégák segítségét akik mérni tudnak és
Székesfehérvár és/vagy Dunaföldvár környékén járnak hogy mérjétek már meg két adott
pont koordinátáit és vagy tegyétek fel ide, vagy küldjétek el nekem mailben (rugo100@yahoo.com)
a két kérdéses pont:
1. Dunaföldvár, 6/52-es út kereszteződés
2. Székesfehérvár M7/63-as út csomópont
(Természetesen ha valaki régebben mérte, az is jöhet.
Csak nem másztak odébb ezek a kereszteződések az idők folyamán :-))
Esetleg - okulásunkra a pontosság vonatkozásában- az is megérne egy misét
hogy létező rendszerek által mutatott koordinátákat is küldenétek ezekre a pontokra
vonatkozóan aztán itt szépen egymás mellé raknánk őket 'oszt nosza lehetne
"szapulni" mások rendszerének pontos(pontatlan)ságát.
Kérem, hogy ha valaki küld koordinátákat, akkor mindig adja meg, hogy mért,
vagy egy adott progi-ból kivett koordinátáról van-e szó.
mostanában több helyen láttam egy -ha jól emléxem- "Power route" nevű cuccost, ami egy Palm III-ra csatlakoztatható (gyakorlatilag egy hátlap + antenna) GPS vevő plusz útvonalterverező és térképprogram.
ismeri valaki? jó ez? megéri?
Ejj Gyuri, ugye te azért nem irodalmárnak vagy költőnek készülsz. Na mindegy is, látom szükséged van ismét egy kis szapulásra, hogy legyen mire reagálnod. Hát tessék: (A csúnya szavakat egyszerűen csillagokkal helyettesítem, ki-ki a jóérzéséhez mérten behelyettesíthet)
Ami a varázslást illeti, kedvező esetben mindenki az alapoknál kezdi. Én a régi varázskönyveimet persze már polcra tettem és mostanában inkább már a saját igéimmel írom teli az új könyveket. A régiek közül egynémelyre jószívvel emlékszem vissza, másokat megmosolygok.
De hát így van ezzel mindenki, először járni tanul meg. Amíg az nem megy, addig hiába is mesélik neki milyen repülni... :)
(jajj, most jut eszembe, hogy valószinűleg úgyis félreérted és utóbb még mindenféle léggömbökről kezdesz el regélni, de nem baj megszoktuk már.)
Tulajdonképpen ezeket a fórumokat a billentyűzetgyártók találták ki, hogy a jónép gyorsabban használja el a gombokat. Tutti üzlet.
Mostpedig indulok Kecskemétre, lesz ott pénteken egy Nato hadgyakorlat F16 vs Mig29. Kipróbáljuk az Ae-ramaty-ot harc közben :)
DGPS:
A DGPS eddig képes volt kiszűrni az SA-t és így tudta produkálni a MA minednki számára elérhető pontosságot. (10-15m) természetesen a DGPS-t 1m-es pontossággal reklámozták, amely önmagában az SA kiszűréséből nem következik. Ehhez a referencia GPS-t egy olyan ponton kell elhelyezni, amelynek ismerjük a pontos koordinátáit. Ekkor a referencia GPS ismert ponttól mért eltérése lesz a korrigálás alapja, ezt az értéket közvetítik a mozgó állomásnak. Mivel a 10-15m-es eltérést jellemzően a légköri viszonyok okozzák, relatív kis távolságokon belül számíthatunk arra, hogy ezek nem változnak a mozgó GPS esetében sem, így a referencia pont és a bázisállomás pozíció különbsége kivonható a mozgó eszköz pozíciójából is. ettől lesz pontos. Ez utóbbi ma is használható, kivéve, hogy civilek számára nincs értelme (saját megoldásként) mert a bázispontot nem tudják meghatározni.
egy kis figyelmeztetés a GPS-t használóknak: A Garmin GPS-ek alapértelmezésben pontosság becslés gyanánt a 2D (horizontális) pontosságot adják vissza, így jellemzően 5-7 m-es értékeket adnak. Ugyan ekkor én a saját kijelzőmön ahol a 3D pontosság becslést használom 15-20-30 m jelenik meg. Érdemes ezen elgondolkodni. Pesszimista esetben, amikor jobb tudni, hogy valójában mennyire pontatlan a GPS, érdemes ez utóbbit használni, bár az tény, hogy az 5-7 m jobban néz ki.
Hát a cpq hivatalosan támogatja az iPaq-Linux fejlesztést és legalábbis képen láttam már linux-al dolgozó iPaq-ot is. Bár ezeket még nem ezzel az oprenszerrel szálítják, de a nagy iPaq-ok (amelyek csak nevükben azok, valójában normál asztali PC-k) opcióként választhatóak Linux oprendszerrel is.
hi,
Ge wincées, imádja a Nagy Cégeket ezért nem epoc-ot használ... :-) (jó, az ipaq jó lenne, ha a valami linuxot/unixszerűt hivatalosan támogatna)
Szóval psionhoz a legteljesebb Mo.i térkép a holland palmtop route planner millenium ami autóstérkép, pontosság ügyében gyatra. Viszont tudsz rá magadnak layert csinálni, ami erre a feladatra szerintem nagyon jó. Van mindenféle free/shareware garmin kezelő is, mint PsiGar és hasonlók, de ezek persze a térképpel hadilábon állnak, van ami kezelné, ha lenne (-> tudsz csinálni, ha kedved/időd van). Ezekkel a koordinátákat tudod egyszerűen kezelni, jól jönnek melléjük a NIMA koordináták ami 300k-n elfér és kb 1-2 km pontosan lefedi Mo-t és ingyen van. Nekem ez jött be. A tucows v. bármilyen psion portálról levadászhatóak a legfrissebbek.
ui: megtalálható a LOTR teljes igényes PDF változata a neten (díszkiadás, térképekkel stb), ha valaki keresgél, főleg holland ftp-n lesz, csakúgy eszembe jutott...
Ha szamitogepre akarod kotni, akkor jol ugyelj a tipus megvalasztasaval. Magyarorszagon ket fo csalad van, a Garmin es a Magellan. A Compass a Magellan fo terjesztoje, de arul Garmint is. En nem akarom a SUI kenyeret elvenni marketing vonatkozasban, de a PC-GPS kapcsolat a Garminnal kidolgozattabb, Magellanoknal elofordul, hogy kesve jon ra a vevo, hogy mit nem tud a masinaja. Mivel sokkal tobb Garmin van forgalomban, ezert ott ez hamarosan kiderul.
Az arak hasonloak es szeles skalan mozognak netto 45K es 600K kozott, de a felsohazban olyan dolgokert kell fizetni, amit atlagember nem hasznal. A felhasznalasra is ugyelni kell, vannak gyalog, autos es repulo GPS-ek, ez foleg a kozepmezonyben erdekes, mert a gepben adott adatbazis mas es mas.
Tamogato szoftver alatt nem tudom mit ertesz, mid van es milyen drivert keresel. A szamitogepes poziciobeado bemenet minden tipusnal az NMEA 0183 szabvany, kifele, adatletoltesnel viszont erosen fugg a tipustol. Az egyeb szoftverek (mozgoterkep, ponttervezes) vonatkozasaban erdemes visszaolvasni a topicban, lathatsz erdekes dolgokat.
Szeretnem felhivni a figyelmeteket egy uj lapra: gps.lap.hu
Igyekeztem osszeszedni hasznos linkeket GPS temaban, eleg sokat a ti ajanlasotok alapjan (Index Forum) tettem bele, ezert utolag is koszonet. Ha valakinek tovabbi javaslatai vannak, mivel kene kiegesziteni, azt is szivesen latom.
Még nem olvastam végig a topicot, lehet, hogy olyat kérdezek ami már százszor el lett mondva...
Honnan lehetne szerválni, mibe kerül stb.stb egy GPS vevő? Számitógépre szeretném kötni van térkép progim ami támogatja, de mondjuk driver nem lenne rossz hozzá. Szóval, hogy lehetne ezt összehozni, meg mennyiért.
Bocs, hogy nem reagáltam a jobb GPS-re vonatkozó kérdésre, de délután óta nem néztem rá a topic-ra.
Én mondjuk Garmin GPSIII Plus-t mondananám jobb GPS-nek de ezenkívül nagyon sok más is lehet, de ahol én dolgozom többnyire Garminokat használunk.
A differenciál GPS-el kapcsolatban szeretnék vmit tisztázni.
Az USA hadsereg használta a mai GPS rendszert és azért rakott bele mesterséges hibát, hogy ellene ne lehessen olyan hatékonyan felhasználni.
Erre találták ki a differenciál GPS-t ami abból állt, hogy egy ismert koordinátájú helyre leraktak egy GPS-t és az általa kapott és a valós koordináta mindenkori különbségét kisugározták az éterbe. Ha valaki vette ezt a jelet, az adott helyen a hibajel ismerete alapján elég pontos értéket kapott. De !! Ezt a hibajel generálást már kikapcsolták, mert már egy újabb helymeghatározó rendszert használ az USA hadsereg.
Ezért semmi szükség differenciál GPS-re, sőt a GPS-ben éppen emiatt lévő átlagolást is ki kell kapcsolni mert csak felesleges hibát visz a mért értékbe.
Egy példa: ismerősöm nyilt terepen egy ismert pontra kitette a GPS-t feljegyezte a koordinátát, másnap ugyanoda megint kivitte a GPS-t és méterre pontosan ugyanazt a koordinátát mutatta.
Kar, hogy nem reagaltal az elobbi hozzaszolasomra, igy urugy hijan anelkul irom le azt a definiciomat, ami sajnos kimaradt a Tolkien fele Gyuruk ura elso kotetenek vegen levo fuggelekbol, de meg az en hozzaszolasombol is, pedig nekem tetszik
Hamis varazslo az, aki azt mondja az uj, altala preferalt varazslatrol, hogy (majd) minden problemat megold, ezert eppen ideje agyonutni a regi varazslot, ne tekerje itt visszafele a ringlispilt.