Minden, ami navigációs eszközökkel, és azokra telepített jogtiszta navigációs szoftverekkel kapcsolatos.
A warezolásnak, nem jogtiszta szoftverekre vonatkozó hozzászólásoknak ebben a topikban tiltás a következménye.
Sui: geokód ready, bár teljes csak ez első futtatás hibalistája után lehet, akkor kell megnézni, hogy a nem kódólható címekkel mi a baj. Már csak a POI-k hiányoznak.
Útréteg: ahogyan egyre kevesebb maradék út van, úgy halad egyre lassabban, de azért egész komoly mennyiség készen van. úgy 90%-ra tippelek.
rugo:
Ez igazán közérthető magyarázat volt, ki is kopizom mert sűrűn kell elmagyaráznom újdonsült GPS tulajdonosoknak és ez sokkal jobb mint az én szövegem. :-)
BadGe:
Ma akartalak hívni de valahogy elmaradt. Mi újság a geokódoló progival? Tudtál haladni a mellékút réteg leválogatásával? Csörögjél már rám légyszi ha én elfelejtenélek hívni holnap is.
Timberland:
Az eTrex Vista ára 159.900 (bruttó) és általában van raktáron, de ha nincs akkor 1 hetes átfutással rendelhető.
Mielött más is észrevenné a hülyeségemet, , az nem úgy van, hogy a
Gauss-Kruger es VGS84 kozti atszamitast, utana a ket metrikust kivontam egymasbol vektorosan
mert a VGS84 az datum, a GAK pedig vetuleti rendszer, hanem a VGS84 alapu UTM-et korrigaltam a mar emlitett X30m/Y2100m eltolassal "GAK"-é, így gyakorlatilag volt egy terkeprol felvett Kraszovszkij alapu és egy konvertált VGS84 alapu Gauss-Kruger koordináta-halmazom, és azokat vontam ki egymasbol.
De jo nektek, hogy ti ertitek is, amirol beszeltek,en csak az 5 éves GPS felhasználási proktikum alapján hordok itt össze hetet-havat, és folyton úgy járok mint Rugoval, hogy elbeszelunk egymas mellett.
Az (egyik) probléma az (lehet) hogy az általunk éppen használt térkép NEM WGS84 datum alapján készült, igy ha szerencsénk van lehet hogy nagyjából passzol a dolog, de inkább néhány száz méteres eltéréseink lesznek (néhányszor tiz szögmásodperc)
Lehet, hogy parszaz meternek kellene lenni, de a mar sokat emlegetett, altalam Excellesitett fordpont.htm allomany tanusaga szerint szerencsere az elteres csak kb. 100 meter, ami leginavigacioban semmi, varosi autosban viszont cikis lehet. A kulonbsegszamitas geometriajat termeszetesen nem ertem, de a BME Felsogeodeziai Tanszekenek van egy univerzalis vetuletatszamito programja, azzal vegeztem a Gauss-Kruger es VGS84 kozti atszamitast, utana a ket metrikust kivontam egymasbol vektorosan. Az atszamitas pontossagaert a BME elismert kutatoi felelnek. Ezt nem tudom olyan pontosan ellenőrizni, minta a Lapaj féle UserGridet
Dx=28
Dy=-121
Dz=-77
Itt az a baj, hogy nem tudom, Lapaj honnan vette az altala hasznalt három értéket, meg a másik kettőt, de biztos valami szakirodalombol, mert ezt empirikus uton nem tudja megallapitani. A lenyeg, hogy az ö általa kikisérletezett User grid konstansokkal az UserGrid 10 meter alatti pontossaggal megfelel a Kraszovszkij alapu Gauss Krüger koordinatainak. Ez a gyakorlat.
[előzmény : (967) Vgyuri, 2001.06.19 12:55]
Fődmérő válasz erre | adatok | e-mail 2001-06-19 13:42:05 (968)
Földmérő:
A GK vetületi rendszer is világméretű, de itthon katonai térképezésre használták/használják (ha jól emlékszem). (nálunk az alapfelülete a Kraszovszkij-féle forgási ellipszoid.)
Az UTM egy másik vetület.
Lehet, hogy a kiterjesztés szó nem jó, inkább azonos koordinátázási elvet kellene mondani, de laikus szemmel közeliséget mutat az, számszerüen a Kárpát medence területén legalábbis, igen-igen egyeznek. Ausztriában is, csak ott nem 15°, hanem 16° a GPS-en jelölt "Origin" nevű varázslat, meg a többi szám is más.
Az EOV azért jó, mert egyetlen hengeren ábrázolja az egész országot, és nagyméretarányú térképezésre igen alkalmas. Ja, és lehet vele GPS-ezni, van országos GPS-alapponthálózatunk is (amit azzal határoztak meg).
Ehhez még hozzávehető, hogy én úgy tudom, nincs meg benne állítólag az az ugrás E18°-nál, ami a Gauss-Krügerben, meg az UTM-ben van. De számszerüleg még csak nem is hasonlit az UTM-re, márpedig az UserGrid, ami a kommersz GPS-eken van, az egy konstansokkal eltolt UTM (False E, False N)Azt viszont sejtem, hogy az országos GPS alappont-halmazt nem EOV-re állított GPS-ekkel vették fel, hanem valamilyen ismerttel (VGS84) és a már említett BME-s vetület átszámító programhoz hasonlóval konvertálták. (Több ilyen is van, én is tudok még egyet, a Soproni Erdészeti Egyetemen Bácsatyai profnak is van egy hasonló, csak a BME-s sokoldalubb.)
De ne izguljatok, már számolom a kiinduló konstansokat egy EOV-t eredményező UserGridhez, ami kiindulasnak jo lesz, hogy valaki, akinek erre van energiája, pontosíthassa a Lapaj-féle empirikus technikaval. Ez csak a GPS keszulekekhez kell, mert szamitogepes atszamito programok, mint mondtam vannak. Állitolag SUI-ek füzik a Garminosok agyat, hogy ezt tegyek be a GPS-ekbe, de elhajtották öket.
Csak a félmegoldásoktól mentsen meg az Úristen. A Silva cég, ami igen jonevü GPS gyártó, megcsinálta a magyar nyelvű kezelőfelülettel együtt a szerintük magyarországi vetületi és datum-rendszert, de 100-200 méteres hiba van benne a katonai terkepekhez kepest. Valoszinuleg csak az ellipszoidi parametereket allitottak be, meg valami UserGrid eltolast, de nem minden reszet. A Lapaj fele is akkor lett pontos, amikor hozzanyult a Scale nevu, epp esszel 1-nek veendo parameterhez.
Mint tudjuk a GPS alapvetően ECEF (Earth Centered Earth Fixed) koordináta rendszerben számol (ez egy 3D-s X,Y,Z koordináta rendszer, középpontja egybeesik a föld középpontjával)
Ezeket a koordinátákat adja a GPS rendszer, de a kütyübe épitett "ész" ezt –hogy kényelmes legyen a dolog- átkonvertálja nekünk földrajzi koordinátákra (Lat/Lon/Alt)
Ehhez a konvertáláshoz szüksége van egy alapfelületre (egy elipszoidra) u.i. a Lat/lon az elipszoid felületén értelmezhető, a magasság (Alt) meg az elipszoid feletti magasság.
Az hogy a sok közül éppen melyik elipszoidot használjuk azt mondja meg a "datum" (Nem dátum! :-))
A GPS-ek alapértelmezésben a WGS84-ként definiált datum-ot (elipszoidot használják) vagyis ennek a paramétereivel szomol.
Az (egyik) probléma az (lehet) hogy az általunk éppen használt térkép NEM WGS84 datum alapján készült, igy ha szerencsénk van lehet hogy nagyjából passzol a dolog, de inkább néhány száz méteres eltéréseink lesznek (néhányszor tiz szögmásodperc)
Az elipszoidok alap paraméterei általában nem sokkal térnek el egymástól (néhány száz méter a milliós értékekhez képest) igy annak hatása elhanyagolható. DE NEM elhanyagolható az hogy ezek középpontja NEM ESIK egybe a föld és igy az ECEF koordináta rendszer középpontjával.
Ezért kell/lehet használni a Dx, Dy,Dz "eltérés paramétereket".
(Ha nagyon szörösszívü akarsz lenni, akkor persze számolhatsz az adott elipszoid alap paramétereivel is)
Vagyis GPS-ECEF x,y,z koordinát ad, ezeket módositom Dx,Dy,Dz-vel aztán átszámolom Lat/Lon/Alt-re. Ha a Dx,Dy,Dz éppen a Krassovsky-nak a középponti eltérés paraméterei, akkor a kapott Lat/Lon/Alt az egy Krassovsky-ra alapozott térképre lesz jó (na persze aztán még ott a használt vetületi rendszer kérdése is...itt jön képbe az user grid...!)
A Magyar térképek zöme S-42(Pulkovo 1942) –Hungary (ez a datum) és a Krassovsky 1940 referenc elipszoiddal készült (Gauss-Krüger 6 fokos vetületben).
Ennek paraméterei
Dx=28
Dy=-121
Dz=-77
Vgyuri: A GK vetületi rendszer is világméretű, de itthon katonai térképezésre használták/használják (ha jól emlékszem). (nálunk az alapfelülete a Kraszovszkij-féle forgási ellipszoid.)
Az UTM egy másik vetület.
Az EOV azért jó, mert egyetlen hengeren ábrázolja az egész országot, és nagyméretarányú térképezésre igen alkalmas. Ja, és lehet vele GPS-ezni, van országos GPS-alapponthálózatunk is (amit azzal határoztak meg).
Meg valami, ne keverjuk össze a User Grid és a User datum beállítást, jobb GPS-eken mindkettő van, rosszabbakon csak User datum, a legbutabbakon pedig egyik sem.
A User grid az UTM/UPS grid (metrikus háló) konvertált változata helyi igényekre. Az általam korábban közölt konstansok a UserGridet a magyar katonai térképeken találhaó Gauss-Krüger koordinátára állítjaák be, ami csak keveset tér el az UTM-től (szélességben 2190, hosszuságban 30 métert). Ezt korrigálják az általam korábban közzétett User grid paraméterek.
Ugyanezzel a megoldással talán a közigazgatásban használt EOV metrikus rendszerrel is lehetne GPS-ezni, bár nem biztos. Az UTM ugyanis állítólag, a hozzáértők szerint a Gauss-Krüger koordinátarendszer világméretüre kiterjesztett változata, az EOV pedig magyar csinálmány. (Hogy miért kellett, mikor a GAK-t 100 éve használták?) Lehet, hogy nem lehet az egész országra érvényeskonstansokat csinálni, de valamit talán.
Erdekelne, hogy milyen értékekkel töltötted fel a táblázatot. Én a Garnix nevű GPS-kivallató szoftver datum.cfg fajljabol kivettem az ide vonatkozo ertekeket, de ezek az AFG (feltehetőleg afgán) dátumhoz tartoznak.
Ugyanez a Kovács Józsi (Lapaj) féle empirikusan igazolt
adatok szerint
dx -38
dy -143
dz -12
Itt a dz-ben van számottevő eltérés, a gyakorlat Lapajt igazolja. Ez amugy a beallitasoknak a fele, van meg tovabbi 2 parameter a GPS-en, amint az korabban leirtam. Ezek Lapaj szerint
Volt itt (lejebb) némi vita a az "user grid"-ről. (Milyen paraméterek kellenek)
Hogy ellenőrizni lehessen a dolgot írtam egy kis excel táblicskut amivel konvertálni lehet
ECEF-ről Lat/Lon/Alt-ra és vice versa.
A számítés használja a Krassovsky elipszoid WGS84-hez képesti eltérés paramétereit, igy
Kiszámolhatod hogy a GPS által mutatott koordináták mennyire változnak ha NEM WGS84
a referencia elipszoid hanem Krassovsky. (MO térképek!)
Természetesen ha a paramétereknek 0-t irsz be, akkor WGS84-et kapsz.
Szintén használható a konverzió más elipszoidokra is ha a kérdéses elipszoid eltérés paramétereit adod be.
Pld. Dx Dy Dz
European 1950 – Greece -84 -95 -130
S-42(Pulkovo) – Romania 28 -121 -77
Tokyo-Japan -148 507 685
…
Üdv
rugo
Akit érdekel, írjon magánban és elküldöm az excel táblát. (ingyen és bérmentve! :-))
- Szeretnek venni egy GPS-t ami kozul nem tudok valsztani az a eMap v. III Plusz, szeretnem kerdezni, hogy ezek miben kulonboznek muszaki szemmel nezve?
- A garmin.com-on megneztem az osszehasonlito tablazatot de a zomet nemertem, ha roviden osszefoglalna itt valaki hozzaerto, melyik miben jobb - gyengebb.
- Amire hasznalnam, az utazgatas, kocsiban, fontos hogy masziv legyen (eMap szvsz. kicsit torekenynek neztem), esoben ha raesik 1-2 csepp ne dobja fel a talpat.
- Melyik milyen bovithetoseggel bir, mennyire rugalmas ilyen teren, stb.?
Nekem kellenek ezek az újdonságok most külföldi utamon, amit a 2.70 hozott be. És utná persze kell a magyar térkép is. Mivel eddig minden update-et letöltöttem, ezért most csak annyit kérdeznék:
2.70-ről simán visszaállhatok 2.64-re ?
Az eMap új szoftvere (2.70) sajnos nem jeleníti meg a Magyarország térképet. Már dolgozunk a problémán, legkésőbb az őszi frissítéssel megoldjuk. Addig NE tegyétek fel az új szoftvert. Aki már frissített, annak mail-ben elküldjük az előző verziót.
Az eTrex Vista már magyarul is tud! Mivel a fordítás éjszaka készült alvás helyett így lehetnek benne hibák. Az észrevételeket köszönettel vesszük és kijavítjuk.
Hát arra a 27 db mig-re, illetve a 17+6 aktív pilótának azért ez nem tétel, de persze lehetnek egyéb vonzatai. Én csak repülni szeretnék egy vadászgéppel és ezért nagyon sokmindenre hajlandó vagyok. Azt hiszem ha ez tényleg úgy lenne ahogyan most tervezgetjük, akkor az elsősorban kurva nagy élvezet lenne, másodsorban baromi jó referencia és lehet, hogy azt a kis extra fejlesztést amit a téma igényel még esetleg ki is termeli.
Mi az, hogy nyiregyházi waypoint gyüjtemény. A www.politext.hu/fordpont.htm cimen az egesz orszagbol talalsz waypointokat, abbol tetszes szerint vegezhetsz levalogatast. Ha nyiregyházi utca/házszám/intézmény koordinataértékekre gondolsz, az nekem is kell.
érdeklödöm, nics e valakinek egy asztalfiókban elfekvő, eladó GPS-PS1E OEM GPS modulja (u-Blox gyártmány) amivel nem tud/akar mit kezdeni és ezért megszabadulna tőle?
(az ajánlatokat rugo100@yahoo.com cimre várnám)
Vigyázz, a palmmal ezügyben könnyű mexivni: 8Mb should be enough 4 everyone... de ez jobb terkepek esetén nem így van, pláne ha mást is felteszel... hiába bővíted, a palmOS csak másodlagos tárként kezeli az MMC-t (pl az 500/505-ös bővítés) -> előbb be kell hoznod a beépített ramba. És persze akkor már a slot foglalt... A TRG-nél jobb a helyzet. Ez vonatkozik a route planner for palmos-re is...
NoGun:
sajna nincsen
Ge:
igaz, feltucat ARM port van, de a cpq igazából nem aktiv, nem ugy mint az AgendaVR, Yopy, Sharp, esetleg Casio. A Psion vegképp akadékoskodó...
Bash már mindenhol bejön, de azért senki nem vesz PDA-t... de mostmár a garminban is 24MB van, nemsokára quad elbrus is lesz benne 1-2 TB adattal vagy online adb kapcsolattal, így lassan felesleges összekötni a PDA-val.
egy kis figyelmeztetés a GPS-t használóknak: A Garmin GPS-ek alapértelmezésben pontosság becslés gyanánt a 2D (horizontális) pontosságot adják vissza, így jellemzően 5-7 m-es értékeket adnak. Ugyan ekkor én a saját kijelzőmön ahol a 3D pontosság becslést használom 15-20-30 m jelenik meg. Érdemes ezen elgondolkodni. Pesszimista esetben, amikor jobb tudni, hogy valójában mennyire pontatlan a GPS, érdemes ez utóbbit használni, bár az tény, hogy az 5-7 m jobban néz ki.
Ehhez meg azt is hozza kell venni, hogy ez a hiba az, amit a Garmin a sajat statisztikai hibajabol ad meg, aaami attol fugg, hogy hany muhodot lat es milyen erovel, geometriaval. Azt a hibat, ami a muldak palyakovalygasabol szarmazik, termeszetesen nem tudja, honnan is tudná. Az meg egy par meter plussz, amit a hosszabb ideig egy helyen vegzett meres atlagolasa vagy javit, vagy ront. Van meg egy fazissimaitas nevu varazslat a geodeziai GPS-ekben, meg az utofeldolgozo programokban, azt nem tudom, mi, de az csinalja vegul az 1 meter koruli pontossagot.
Ami a realitas, az a 15-20 meteres pontossag, foleg mozgo jarmunel. Ezt igeri egyebkent a Pentagon is butitas nelkuli GPS szolgaltatasra a teljes ido 97%-ara.
Ehhez kepest vannak meglepo tapasztalatok. Az abszolut koordinatat nehez megitelni, mert nem tudod, hogy a referenciapont koordinataja mennyire pontos. Viszont Tiszaujvarosban elindultunk egy hosszu utcan a lezerteodolit prizmajaval es egy Garmin12 GPS-el.
100 meterenkent megaltunk, a lezerteodolit bemerte a tavolsagot, a GPS-rol leolvastuk UTM-ben a poziciot, ami meteralapu. Pythagorasz tetellel kiszamoltuk ebbol a tavolsagot. Lassatok csodat, 1,5-6,5 meter kozti eltereseket tapasztaltunk DGPS-nelkul. Ez nyilvan 2D ertek, mert az utca tok vizszintes. Ha magassagkulonbseg is lett volna, biztos nem lett volna ilyen jo.
BadGe:
Tudod miert kellett a korabbi fantasy mesedben szereplo hosoknek kezzel rajzolt terkep alapjan keresni az elveszett erenyeket? Mert valaki behulyitette oket, hogy az uj varazslattal is megtalaljak a titkokat, de az azokat rejto szent barlang nem volt rajta benne uj varazslat uveggombjeben. Kenytelenek voltak a regi hagyomanyokhoz visszanyulni, de ahhoz nem volt varazsgombjuk, mert valaki osszetorte.
Egyebkent meg mindig nem mondtad meg, hogyan kellene Allmiraclenek a szobajaban glottgatyaban megtalalni a Nagyhegy oldalaban azt a platot, ami nem 70°-os lejto es nincs benove faval, tehat fel lehet rajta allitani a ceg speci kutyujet.
Amugy amikor nem a GPS-t gyotrom, akkor olvasni is szoktam, sot sokkal regebben olvasok fantasyt- bar min os-scfis a fantasyt kevesbe szeretem - mint topografiai terkepet.