Egy ezüst és két bronzérmet szereztek a magyar szumósok az Oszakában rendezett világbajnokságon.
A nehézsúlyúak között Líbor Dezső finn, lengyel és orosz riválisát legyőzve jutott be a döntőbe (utóbbi kettő volt világbajnok), az aranyéremért vívott meccsen azonban vereséget szenvedett a japán Takajukitól.
A nőknél szintén nehézsúlyban Kálló Gyöngyi a harmadik helyen végzett, a kisdöntőben a brit Bates ellen győzött. Szintén harmadik lett a magyar válogatott a női csapatversenyben. A Kálló, Makai Erika, József Anna összeállítású trió a bronzmeccsen Hongkongot győzte le 3-0-ra.
A budapesti birkózó-világbajnokságon bronzérmes, szumóban Eb-arannyal rendelkező Bárdosi Sándor első meccsét megnyerte, a másodikon azonban megsérült, így nem tudta folytatni a versenyt.
Attól tartok, hogy Kaio is rövidesen hasonló "sorsra jut". :-((( Ő érte is nagy kár lesz. Ha nem hátráltatta volna annyi sérülés, talán yokozuna is lehetett volna.
Most nézegettem néhány korábbi basho (2002 Kyushu és 2003 Hatsu) eredményeit. Asashoryu akkoriban lett yokozuna; és az előléptetéshez szükséges 2 yushot úgy szerezte, hogy az akkori két aktív yokozuna (Musashimaru, Takanohana) sérüléssel bajlódtak. Takanohana a Kyushu Bashot teljesen kihagyta, és a Hatsu Bashot sem fejezte be; míg Muashumaru a Hatsu Bashoról hiányzott, és a Kyushu Bashon is csak 6 meccset fejezett be.
Ezzel most nem azt akarom mondani, hogy Asashoryu érdemtelenül lett yokozuna, de ha Takanohana és Musashimaru is teljesen egészséges akkor nehezebb dolga lett volna, és talán pár bashoval később lett volna yokozuna.
Taiho 30 évesen vonult vissza, viszont Chiyonofuji 35 éves koráig versenyzett, sőt a 36. Yokozuna Haguroyama 38 éves korában vonult vissza 321-94-117 mutatóval. Igazad lehet, hogy a következő évad, illetve még az azt követő döntő lehet. Kíváncsi vagyok, hogy a közeljövőben feltűnik-e egy olyan rikishi, aki méltó vetélytársa Asashoryunak. Kaio ha kicsit fiatalabb volna, és nem lenne olyan sokat sérült, akkor talán a mongolnak nehezebb dolga lenne....
Igen 30 fölött lesz, de a két csúcstartó is versenyzett még 30 fölött is. Ha súlyos sérülés nem éri, lesz elég ambíciója a rekord megdöntésére akkor szerintem összejöhet neki. Igazán a 2006-os versenyévad után tudnánk biztosabbat mondani, ha ekkor 18 vagy több tornagyőzelme lesz, akkor lesz esélye. Szerintem.....
Las Vegasba utaztak a fiuk egy kis promo tornara. Harom napos esemeny lesz a Mandalay Bay kaszinoban a hetvegen, ott lesz a teljes makuuchi brancs (a serultek kivetelevel). Jegyeket $75-$125-$175 aron lehet kapni.
Hopsz! Most nézegettem az alacsonyabb osztályok küzdelmeit, és a Jonidan osztályt most egy Wakanoho nevű 17 éves fiatalember nyerte 7-0-ás mutatóval. Ő eredendően orosz születésű (Gagloev Soslan); 194 cm magas és 144 kg, Ez volt a 3. bashoja, és 18-3 az eddigi mutatója. Imponáló! Ja, és Wakanohana II a mestere. :D
Ő eddig Jd26w rangban volt, lehetséges, hogy ezzel a mutatóval (7-0) és a tornagyőzelemmel felkerül a Sandanme osztályba?
Ez pár napja jelent meg Kotooshuval kapcsolatban, ha még nem olvastástok volna:
Asahi Geino predicts that stablemaster Sadogatake's high expectations for Kotooshu may soon result in a change in the young Bulgarian's "shiko-na," or professional name, with the "o" in "oshu" to be changed from the kanji meaning "Europe" to one meaning "cherry blossom." This would be an exceptional honor, since Sadogatake's own name when he competed as a grand champion was Kotozakura, which used the same character for cherry blossom — "o" being an alternate reading for "sakura."
Még van ideje "belejönni", elvégre még csak 21 éves lesz. Én viszonylag kezdő vagyok a szumó terén, de az alapján a pár video alapján, amit láttam, engem mintha Akebonora emlékeztetne egy kicsit a fiú.