Minden, ami navigációs eszközökkel, és azokra telepített jogtiszta navigációs szoftverekkel kapcsolatos.
A warezolásnak, nem jogtiszta szoftverekre vonatkozó hozzászólásoknak ebben a topikban tiltás a következménye.
Az új etrex-ek közül a nagyobbak (vagy mindegyik???) már fel van készítve a WAAS vételére és úgy tudom, hogy az újonnan készülő OEM lapkák is tudni fogják.
ahol az X és Y a keresett koordináták (WGS v. EOV), az x és y pedig az adottak (EOV v. WGS), az a0-a5 és b0-b5 értékek pedig a polinomok együtthatói. (ez most egy egyszerű másodfokú hatványsor, de lehet több is...)
Alkalmazni egyszerű, de az együtthatók meghatározása már nem annyira. Természetesen kell egy értékkészlet az oda- és egy a visszaszámításhoz. Ebben az esetben 12 ismeretlen van, tehát 6 közös pont kell, mert pontonként két egyenletet lehet felírni.
Ötödfokú polinomhoz 21 közös pont kell minimum.
Milyen rendszerben vannak azok a pontok?
Hát végülis én ezt próbáltam, 35 közös pont kétfajta koordinátája közt próbáltam összefüggést találni, de nem sikerült. Legalábbis az 35 évvel ezelőtt szerzett és azóta régen elfelejtett matematikai ismereteimmel, ami vegyészeknél amúgy is tart a 0-hoz. Valami rémlik nekem Fourier sorokról, meg harmónikus analízisről, amivel az összefüggéstelen dolgok között lehet matematikai összefüggést találni. Ez lenne a hatványsor?
Későbbröl rémlik nekem valami Eureka nevű program, ami már 10 évvel ezelőt is tudott érdekes dolgokat megoldani. Nem lehetne azzal megtalálni a hatványsort? Mert akkor legalább a Compumap programba be lehetne tenni az átszámolást.
Nekem csak egy kárkyám van, (szegény ember vízzel navigál) azon volt több terület is, a Horvát tengerpart, Ausztria egy része a Magyarország térkép mellett. 2.71 alatt egyik sem látszik. :-( A downgrade viszont hibátlanul működik.
Jól érzed, az UTM és a GK rokonok. Sőt. A kettő egy és ugyanaz, kivéve, hogy az UTM süllyesztett elhelyezésű.
Az EOV-t beleszaszerolni egy GPS-vevőbe az elég kínos, mert az EOV eléggé sajátos vetületi rendszer és a műszereket gyártó külföldiek számára teljességgel érthetetlen. Egyébként ha hatványsort hajlandó lenne bevenni a vevő, akkor azt azért elő lehetne varázsolni....
Térképet találsz EOV-n kívül még sztereografikusat, meg hengervetületűt is, úgyhogy a helyzet még rosszabb, mint hinnéd. És mindegyikből ugyanúgy lehet átszámítani WGS-be és vissza. Közös pontok felhasználásával. És slussz. Ha vannak ilyenek, akkor lehet összefüggést keresni, pl hatványsorral. Egyébként a sorral azután egyszerű számolni, csak a kurva vevők nem fogadják...:((((
Hölégballonversenyeken az a szokás (pl. Lengyelországban Lesznoban), hogy ha a záróbankett nem a versenyközpontban van, akkor koordinátával adják meg a helyszínt (valamelyik szomszéd faluban). Aki nem talál oda (elég gyorsan) ennek alapján, annak nem marad vodka.
Jópofa dolognak tűnik, de a leírás alapján talán kis túlzással GPS nélkül is megtalálnánk a dobozkát. Én úgy örültem volna, hogy ha a koordináták alapján a saját térképemen találom meg pilisborosjenőt, aztán legfeljebb elmegyek oda... azt hiszem ez igényel némi természetjáró beállítottságot. Egyszer egy konferenciára találtam oda pusztán GPS koordináták alapján, ahol a megkeresendő hely egy hotel parkolója volt. Egyébként egész megnyugtató érzés volt, hogy amit kerestem az tényleg ott volt :)
Kicsit komolyabb szervezést igényelne, egyben magasabb élvezetet nyújtana, ha több dobozban lenne elhelyezve néhány koordináta. Egy dobozban egyszerre CSAK egy szélesség vagy hosszúság adat. A több dobozban lévő adatokat párosítani kellene, amiből újabb koordinátákat kapnánk. Kezdetben csak a kezdő dobozok koordinátái lennének publikálva, a további dobozokat ezek alapján kellene megkeresni. Mivel a párosítás HAMIS koordinátákat is eredményezne, így egész izgalmas lenne a keresés, és jó sok helyre el kellene menni. Nembeszélve arról, hogy ha a dobozok elszórva találhatóak az ország egész területén, akkor valószinűleg több embernél lennének meg részinformációk, akiknek aztán meg kellene találni egymást. (mondjuk aki megtalálja a dobozt, az ajándék helyett a saját fellelhetőségének koordinátáit teszi bele). így szép lassan összegyűlnének az adatok, a résztvevőknek gyakorolni kellene az együttműködést, stb... A végén meglenne a következő, NEM PUBLIKÁLT dobozok koordinátája. Ezt néhány szinten keresztül folytatva végül el lehetne jutni a céldobozig, amiben persze egy igazi ajándékot találnak a szerencsések. A játék annyiban fűszerezhető még, hogy ha valaki megtalál egy koordináta töredéket, az az elrejti egy másik helyen és annak a helynek a koordinátáit teszi be a publikus dobozba. Ezek aztán a játék végéig ott maradnak, így aki később kapcsolódik be, előfordulhat, hogy 4-5-6-sok dobozon keresztül fogja üldözni a koordináta töredéket. azt hiszem így egész hosszúra lehetne nyújtani. minél többen játszanak, annál tovább tarthat... és ez a lényeg nem? mámint, hogy minél többen mozogjanak... :)
Feltettem a 2.71-et az eMap-re , de nekem nincs bajom a MapSource-szal! Na persze a Magyar itt sem megy, de Ausztria, Németo., Franciao. az OK.
Neked 1 kártyán van a Magyarral több más is ?
Én nekem külön kártyán van Magyaro. és külön a többi (ahová éppen megyek)
Megállapítom, hogy a topic szövegen belül nem tudok semmilyen trükkel tabulálni. Ha az előbbi hozzászólásból a táblázatokat átmásoljátok WordPadbe és Courier betütípust adtok meg, lehet, hogy ki fog egyenesedni. (Lehet, hogy a topicban is, ha át lehet állítani a böngésző betűtípusát Courir vagy egyéb nem proporcionális fontra?)
Az eredeti Excel fájlok a www.politext.hu/halo1, halo2 és halo3.xls fajlokban letolthetok, örülnék, ha valaki hibát találna benne, és kiderülne, mégis lehet EOV-ra állítani a UseGrid-et.
Beváltva fenyégetésemet megpróbáltam olyan konstansokat kitalálni a User Grid beállításhoz, amitől a GPS EOV koordinátában mutatna. A módzser ugyanaz volt, mint amit a Gauss-Krüger koordinaátánál alkalmaztunk, felvettünk egy egész országra kiterjedő la=1° fi=0,5° beosztású rácsot, és a rácspontok koordinátáit kiszámoltuk UTM és GAK koordinátára is. A két metrikus koordináta különbségét adtuk be a False E és a False N helyére a GPS-be, majd ezt ellenőriztük a gyakorlatban ismert GAK térképkoordinátájú helyeken. Az eredmény majdnem jó volt, itt lépett be Lapaj barátunk, aki addig tekergette a Scale nevű pontot, meg az User datum paramétereit, amíg teljesen jó nem lett (10 méteren belülre került)
Ugyanezt most elvégeztem GAK helyett EOV-val, az eredmény siralmas. Míg a BME vetületátszámítás hatására a GAK-nél a cellákon belüli koordináta szórás 10 méter körül volt, addig ez itt csak False E-re igaz nagyjából, a False N-re (észak déli irányban való korrekcióra) az 1 fokos lépésekben felvett háló pontjai között 2000-3000 méteres eltolódások vannak, tehát még 1 fokon belül sem lehet általánosítani, nemhogy egy fél országra nézve.
Pedig már az is eredmény lenne, hogy az országot 10 cellára osztva az adott területekre jellemző konstansokat kelljen beállítnai a GPS-en az alábbi táblázat szerint.
Idáig terjed az én hályogkovácsi bátorságom. Most már jöhetnének azok, akik értik az egész vetülettan elméletét, mert én csak azt érzékelem, hogy az UTM és a Gauss-Krüger egymásnak rokonai, mert némi eltolással átszámíthatók egymásba, az EOV meg nem rokon, mert ott nem lineáris az eltérés. Most már sejtem, hogy miért hajtotta el SUI-ékat a Garmin, mert ilyetén körülmények között csak az igen bonyolult, hatodfoku polinomokkal való interpolálás nevű varázslat beprogramozásával lehetne eredményt elérni (ezt csinálja a vetület átszámító program is, azt meg kis hazánkban nem fizetik meg.
Ja , hogy mire az egész?. Ma az államigazgatásban hivatalosan használt térképek EOV koordinátarendszerrel vannak megírva, ha valaki egy ilyen térképről levett pontot akar megkeresni a GPS-sel és viszont, az jelenleg mehet a diliházba.
BadGe:
Nem akarod legalább palmtop szintre megírni a konverziót. (286-os feletti PC-kre nmegvan, csak nem röptében való átszámításra.) A szükséges matematikai apparátus Bácsatyai László: Magyarországi vetületek 10-20 oldalán megtalálható.
Félre olvastam az upgrade info-t, mert nagyon hiányolom, hogy a bekapcsolás után nem a GPS info-t látom, ahogy az Pl az eTrex-nél van. Akkor erre még várni kell.
Sajnos rossz hírrel kell szolgálnom az eMap 2.71-es szoftverével kapcsolatban. Nem látja a magyar térképet, de a kártyámon levő más Mapsource térképeket sem. A MapSource Info menüpont szürke marad :-(
Az a gyanúm, hogy lesz hamarosan 2.72 is, mert már a 2.70-ben sem sikerült megtalálnom a beigért új funkciókat pl. a bekapcsolás után magától megjelenő GPS info-t. Vagy csak rossz helyen néztem?
Bocsi hogy belekotnyeleskedek én csak a háttérbe figyelem a kis eszmecseréiteket! A lényeg : Mi az hogy "wp2"! Tud valaki nekem egy értelmes magyar nyelvű szakirodalmat ajánlani (lehetőleg nem 15-20 évest), ami a témával foglalkozik és kezdőknek való olyanoknak akiket a későbbiekben mélyrehatóbban is érdekel a gps világ... (ezt jól megaszondtam)!
A hét eseménye LHDC-n, 24 személlyel érkezett, 104 utassal távozott a Debrecen-Tunis charter első gépe. A teljes személyzet arab volt, de tudtak angolul. Este az RTL hiradoban tudósitás is lesz, aki látni akarja a debreceni légikikötőt (most már úgy mondjuk, mert légihíd van rajta), ott megnézheti. Amugy nem olyan nagy durranás az egész, a B737-nél nagyobb gépek és több utas is volt már itt. De ha ezeket a turistákat jövő héten vissza is hozzák, az már valami a mai viharos időkben.
Kép:
http://www.haon.hu/bilder/1kozelet/legihid.jpg
A megyehatárokra is figyeljetek ! pl. GyőrMosonSopron és Veszprém határa is kilóméterrel odébb van a valóságban. (pár éve csatlakozott falvak miatt )
Ha kell a rossz ill a jó wp akkor küldöm !
Örülök hogy igy látod és sikerült valamelyest megvilágitanom a dolgot a (nem profi) GPS felhasználók örömére (remélhetőleg).
Akkor folytatnám (ismeretterjesztőnek fogok állni :-))
User grid:
Ott tartunk hogy most már van Lat/Lon/Alt (földrajzi) koordinátánk (emlékeztetőül: ez a forgási elipszoid felületén/alatt/fölött jelöl ki egy pontot)
Igen ám de nekünk egy sikban (papíron rajzolt) térképünk van! Azon kell valahogy a földrajzi gridet (és persze magát a térképet) valahogy megjeleníteni.
Ezt az eljárást -mikor egy magasabb dimenzióju (jelen esetben 3D) rendszerből képezünk le pontokat alacsonyabb dimenzióju (2D) rendszerbe – nevezik "PROJECTION"”-nak (vetület képzésnek).
(Itt van a tudomány! Egy ilyen vetületi képet létrehozni nem semmi, komoly matematikai és egyéb erőforrásokat igényel a dolog. Az EOV-t már hetek óta olvasgatom, de még most is csak ott tartok hogy nem igazán értem, a matematikája meg borzasztó...)
Az eljárás során szükségszerüen torzulás(ok) lép(nek) fel.
Egy példa: vágd körbe a narancshéjat gerezdekre, fejtsd le azokat. Száp narancshéj gerezdeket kapsz. Egyiket tedd le az asztallapra és egy palacsinta sütővel lapitsd ki :-). Érezhető hogy a lapítás miatt az eredeti paraméterek torzulnak. (A torzulás kis területen –pld egy várostérképnél- elhanyagolható, de nagyobb –pld. egy Magyarországnyi- területen már nem.)
Azért hogy a szükséges és elkerülhetetlen torzulások kézbentarthatók legyenek egy csomó különböző vetitési eljárást dolgoztak ki. Mindegyiknek vannak előnyös és sajnos hátrányos tulajdonságai. (Ezért van aztán a térképek vonalán meglehetősen nagy káosz)
Vagyis mikor a GPS-el kapott Lat/lon koordinátánkat egy térképen (sikban!) meg akarjuk jeleníteni akkor a megjelenítésnek figyelembe kell vennie a térkép gyártása során használt vetületi rendszert.
Az "user grid" paraméterek ezt az öszhangot hivatottak (több/kevesebb sikerrel) biztosítani.