Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Igen , ez tipikusan egy olyan cikk amit úgy írt valaki , hogy életében nem látott fagyvédelmet és talán még gyümölcsöst sem hanem elővett múlt századi leírásokat a témában a józan eszét félretette és így írta meg .
Ugye az biztos hogy a légkeveréses módszer nem működik mert eleve kevert a levegő nem rétegzett ebben igaza van az a fajta füstőlés sem működik ami visszaverné a kisugárzó meleget a felszínre sem működik mert elfújja a szél . Viszont a fagyvédelmi öntözés azt a hőt használja amit a folyékony ( 0 nál melegebb ) víz tartalmaz erre nincs hatással hogy milyen jellegű a hideg ...szállított vagy kisugárzásos . Persze nagy szélben romolhat a hatásfoka de nem hatástalan . Ahogy nem hatástalan a hőtermeléses módszerek sem mert ott pont az a lényeg hogy a hideg levegőből meleget ( melegebbet ) csinálunk a meleg levegőben meg nem fagy el a növény . A régi kisbála égetéses módszernél és a vashordósnál is nagyon lényeges a hősugárzás hatása amire a szél semmilyen hatással nincs ugyanúgy egyenes vonalban halad a hősugárzás akár szél van akár szélcsend és a meleg levegő befúvásos módszer ( Frostbuster Frostguard különféle szörnyek és tűzokádó sárkányok ) is működik hiszen ha rövid időre is de a hideg levegő helyett meleget kap a növény .
A sikeresség kérdése a részletekben rejlik az értékekben ...milyen hideg van mennyi a fagytűrés mennyi a víz milyen a hőmérséklete a géppel menyit hőt termelünk mekkora területet védünk stb .
"Azonban a most érkező északi-sarki vagy szibériai eredetű hideg ellen szinte lehetetlen védekezni. A hideg légtömeg kiszorítja az ott található melegebb levegőt. Jellemzője az élénk, erős szél, illetve az, hogy a földfelszíntől kezdve 0 fok alatti hőmérsékletű a levegő, és felfelé haladva folyamatosan hűl. Amennyiben jelentősebb légmozgás kíséri, a hőtermelésre vagy hőkisugárzás mérséklésére alapozó fagyvédelmi módszerek hatástalanok, ha pedig hiányzik a terület fölött a melegebb légréteg, a légkeveréses módszerek mondanak csődöt. Ezek miatt nehéz vagy egyes esetekben lehetetlen védekezni ellene".
Délután már jó nagy szél volt, ennél nagyobb nem szokott lenni, így "élőben" tudtam tesztelni viharos szélre a füstölést.
1. az biztos, hogy jól be kell öltözni. de ez megvolt, vastag nadrág, alá cicanadrág :) husanka kapucnival az igazi, tökéletes. "szélmellény" polár mellény. jó ha mellénnyel erősítünk, mert szabadon hagyja a kezeket. a bakancs is jó volt, ebben soha nem fázik a lábam. védőszemüveg is jól jöhet, a szél és a füst (valamint esetleges tűz zsarátnok ellen. esetleg valami a szájra. úgyhogy öltözet kipipáva.
2. tűzgyújtó eszköz: gázgyújtó, gyufa nem működik. jobb 2 db, nehogy kifogyjon :) és 2 helyre rakva, nehogy otthon maradjon.
3. száraz fa van elég, meg metszési nyesedék, de ég az is egy idő után, de főleg füstöl, de az a jó.. még gaz is van, lehet füstölni.
találtam egy jó helyet, egy hirtelen kipusztult (vírus?) Silvercot helyén lehet halmozni. uralkodó szélirány é-ny. így é-ra teszem az égetendő anyagot. csináltam próbagyújtást.
a szél össze-vissza fújta a füstöt (még szembe is néha), ami jó, csak majd füstöltkolbász leszek :)
meg vigyázni is kell, hogy a tűz így nehogy belém kapjon, mert akkor meg sült ökör leszek :)
Én meg azt hittem hideg helyen vagyok, bíztam is hogy kitolódik a virágzás, zártak voltak. Sajnos azonban az elmúlt pár nap melegére kinyíltak, ennek annyi idén nálam.
nálam is most kezd virágozni a gönci (bár Hepci felhasználó szerint a habitusa alapján nem biztos, hogy gönci - egyébként nekem is vannak kétségeim). nem tudom, hogy a hideg megállítja-e a virágzást ebben a állapotban, vagy maximum csak lassítja...
egyébként szerintetek a következő napok időjárása moníliafertőzés szempontjából mennyire kedvező? a száraz meleget kivéve kb. minden rossz, de a legrosszabb, ha a fagy még le is gyengíti a fát, nem?
Nálam a gönci virágzás végén van. Pannonia pedig teljes virágzásban. Ma kaptak megint megafol+boroplus kombót. Vittem még fel fát a birtokra. Szörnyi megrakva előkészítve. Ennél többet nem tudtam tenni. egyenlőre.
1-1 Maria biancat ,championt, és egy reliancet raktam volt egy kis helyem kerítés mellet. Olyan házi fogyasztásra. raktam még 2 presentát. egy tryumpfot , és egy red chief almát. Mikor elmélkedtem néztem a Cresthavent és a Glohaven is képbe került lehetséges fajtaként. elöbb legyen még földem. utána majd lehet agyalni.
Szép időnek nézünk elébe . Az OMSZ ide déldunántúlra 3 napos havazást jósol nappali 0 fok maximummal ...... hát erre kíváncsi vagyok . Amúgy nem is volna baj a havazás sem a 0 maximum azt kibírják csak a minimum kérdéses .
Viszont pozitívum , hogy viszonylag hamar normalizálódik majd a hőmérséklet ..... ha minden igaz .
Sziasztok. Nálam a gönci tegnap így nézett ki. Gondolom a hét elején el lehet köszönni tőle. Mondjuk ha bármilyen korlátozás lép életbe, úgysem fogok tudni kimenni, mert nekem a foglalkozásom hivatalosan nem ez, és tőlem 35 km -re van a kert.
Ha jol nézem észak-keletre hétföre -5 -8 fokot josolnak reggelre. A fagyvédelemmel kapcsolatban csak annyit hogy nem vagyok 100%- ban meggyözödve a sikeréröl .
Sajnos nalam mindegyik elegge elore van...pedig viragrugyek alapjan az idei lehetett volna a legezebb evem a korteknel...radasul nagyon sok fajta eloszor teremhetett volna...😭