Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Vagy a libák nyakát kell egy kicsit visszacsípni és megtölteni saját magával. De a meglévő vázágakat is meg lehet hagyni, csak egy kicsit föl kell majd pucolni. Vagy nem. Majd a liba megoldja.
Ha ezek a fák libák környezetében lesznek, akkor célszerű magasbb törzsűre nevelni őket, mert amit elér a liba, azt 'lerágja'. Ebben az esetben csak egyetlen (vezér) vesszőt célszerű hagyni és karó mellett szép egyenesre nevelni idén. Jövőre jöhet az elágaztatás a kívánt magasságban. (Libátlan helyen nincs ültetve cseresznyefád?)
Itt elnézést a képért. Még ősszel a libák elleni védelem volt rajta ami már lekerül. De így látszik a fa teljes méretében. Most a kép jobban a fenti részre koncentrál. Szintén metszése. Nem tudom az a jobb ezeket hagyom nőni és egyenes szép ágak lesznek, vagy metszek és mindig megtörik így egy-egy ág hossza.
A cseresznyéim nekem szépen kihajtottak, a meggy, szilva fák is, de érdekes módon a kajszi fák elfagytak, vagy nem tudom. Telepítettem ősszel 2 pannóniát, 2 magyar kajszit, 2 bergeront. A két bergeron nem hajt egyáltalán, de a másik 4 is vissza fagyott annyira, hogy csak alul hajt 10-12 rügy. Úgyhogy ezeknek 20-30cm-es törzse lesz, kompakt vázának megfelel. :))
Itt már fent problémák adódtak. Vagy hajtást kell fordítanom vagy rávennem mégis hajtson ki ott is.
Stella:
Itt kérdeznék egy olyat,hogy metszéssel még elmaradtam mit is vágjak le,hogy jó legyen? Olyanra gondoltam,hogy nőjjön szépen és 3-4 év múlva sudár kivágva. De lehet itt ez nem szerencsér. Ez az egyetlen ami ennyire le van maradva. Gondolom szegénynek a gyökerét terheli a sok ág.
Linda:
Itt szintén segítséget kérnék metszésre. Itt előre haladottabb a vegetáció.
Köszönöm előre is a véleményeket. Minden ötletet szívesen fogadok.
Úgy látom a Rita hajt leginkább. Igyekszik, mert Ő a legkorábbi. (Nem mindenkinek sikerül ilyen jól a telepítés, Nekem néhány éve 6-ból csak 4 maradt meg.)
Saját fájáról vetted a szemet és hajtáshiány pótlására szemezted oda? Én a Katalinon csináltam hasonlót most tavasszal két Chips szemzéssel és egy héj alá oltással. Az oltás már mozdul, a szemek még nem. Más fajtákat tettem bele.
Ali-bá, hogy érted, hogy csak az egyiken? Sajnos csak egyetlen kajszit ültettem.
Az igazi félelmem az, hogy a kiszedésnél esetleg még jobban megsértem a gyökereket. Azért még jobban, mert nem zárom ki, hogy a méretéhez képest már az ültetésnél is ennek volt a leggyengébb gyökérzete (nem emlékszem pontosan).
Ha kétséged van a módszerrel, akkor csak az egyiken próbáld ki. Mit veszíthetsz? (A vastagabb gyökerekből egy kicsit feltétlen vágj vissza mielőtt visszaülteted.)
Ali-bá és imkerei, azt szeretném kérdezni, hogy a hozzászólásaitokban írt módszer, kiemelni a fát és beáztatni, működhet kajszi esetén is?
Még mindig mozdulatlan az októberben telepített kajszim. Némely ág végén tapasztalom, hogy ráncosodik, mintha vízhiánya lenne (pedig rendszeresen és bőven locsolom).
Vágtam le rügyeket és ágdarabot, hasonlóan néz ki mint a kollega cseresznyecsemetéje. Enyhén zöld, de gyanús.
Egyelőre koronás formája van, ~160 cm-es sudár, 4 ceruzaággal alulról. Tölcsérkoronának szánnám.