A Pliva-t néztem már, és a környéke nagyon tetszett, szívesen eltölteltenék ott a környéken jó pár napot!De most sajnos nem lesz rá idő, csak egy éjszakára megállunk és megnézzük amit tudunk. A nyelvet nem beszélem, de németül és angolul elboldogulunk. (na meg a nemzetközi mutogatás is nagyon megy:)))
Folyamatosan olvasgatom a topikokat és szívesen veszem, ha bármi ötlettel, információval állsz elő!!:)
Kedves Alexanna 71. Nem szeretnék felelőtlen lenni, mert Jajce nálam mint megnézni, átutazni kategóriában szerepelt eddig és bevallom szállás tekintetében nincs gyakorlatom. De tudomásom és tapasztalatom alapján melegen ajánlom, Jajce környéki Pliva-t. Jajceban sok privát szállást találsz viszonylag jó áron, olyan 16 KM- tól 30KM-ig. Ez euróban a fele. Gondolom, ezeken az oldalakon akad sok olyan utazó, aki ebben járatosabb. Idő kérdése és jelentkezni fognak. Mindenesetre ha beszéled netán a nyelvet, üsd be a google-ba a -privatni smjestaj Jajce- kedvedre válogathatsz az ajánlatok között. Remélem sikerrel jársz. Írd meg, mire jutottál? Üdv.
Visoko-ban találsz kedvedre való hotelt, motelt, privát szállást. Nem érdemes a neten foglalnod. Ott a helyszinen rendezd le a dolgokat. De a környéken is sok ilyen van ,csak tartsd nyitva a szemed. üdv.
Köszi! Szállás van valahol a környéken? Vagy a helyszínen is lehet keresni? (Úgy általában is vonatkozik a kérdés Boszniára: lehet útközben szállást találni, vagy rizikós?)
Mivelhogy gmarc 2-3 éve járt utoljára Visoko-ban, azóta sok víz lefolyt már a Bosna folyón, így mégis megéri beugorni a településre, hiszen az autóútról nagyon jól megközelíthető. Szervezet csoportokban is látogatható az ásatások szinhelye. Úgy emlékszem 5 márka a beugró.
Ime néhány szó, ami kimaradt a hazai lap tájékoztatójából, az emlitett bunkerrel kapcsolatban. Nagyjából megegyezik a Bosnyák szöveggel, csak rövidebb. Ami kimaradt és talán lényeges abból a szempontból, amire tán kiváncsi vagy. Ime: Az 1953-as évben kezdték el építeni a legnagyobb titokban és műszaki jellemzőin túl érdekes, hogy olyan ügyesen rejtve épitkeztek a Konjici lakósok orra előtt, hogy a helybéliek sem tudtak semmit a dologról. A temérdek mennyiségü főldet és sziklát olyan ügyesen hordták el, hogy úgyszólván senki nem tudja miként oldották meg. Az építkezés célja egyértelmü, katonai objektum lévén teljes volt a szigorú titoktartás. Bejáratát a banki páncélszekrények módjára alakitották, oly módon álcázva az egészet, hogy egy egyszerü bosnyák ház látszatát keltse. 15 tábornok és ezredes tudott erről mindössze, de még a családtagok sem tudhattak az egészről semmit.1992-ben, amikor már világos volt, hogy a szerb hadsereg elvesztette a háborút Boszniában, a főparancsnok kiadta a parancsot az objektum megsemmisitésére. Nagy mennyiségü robbanóanyag volt már bekészitve, de a bosnyák nemzetiségü parancsnok akinek parancsba adták a bunker teljes megsemmisítését, nem hajtotta végre a parancsot. Ez a története, hogy az utókor számára sikerűlt megmenteni a bunkert. A kőltségek amibe az egész kerűlt 4,9 millárd dollárba kerűlt. A bosnyákok szerint ez az összeg, megegyezik a most épülő Vc. koridor (autópálya) épitési kőltségének összegével, amire nekik most nincs pénzük. A tábornok szerint aki ezt így megmentette az utókor számára, elképzelhető, hogy megnyitják az objektumot a látogatók előtt is. Idő kérdése és tudni fogunk róla. A bosnyákokat ismerve ez nem lehetetlen, hiszen csináltak ők már szenzációt a jelenések kapcsán Medju Gorjéban és Visokónál a piramisokkal. Hiszen Visokóban közkedveltek az ilyen feliratu pólók, hogy " jebes zemlju, koja piramida nema"(b....szod az országot melyiknek piramisa nincsen). Miért ne volna ez érvényes a Konjic-i ARK bunkerre is. Üzlet az üzlet. üdv.
Én jártam. Idegenvezetőből önjelöltek vannak, meg táblák az út szélén, merre kell menni. Különösebben nincs kiépítve infrastruktúra. Én fölmentem a hegy tetejére, ahol egy várrom van kiásva. Szép a kilátás amúgy a 636 m magas hegyről. Az oldalában ásatásnyomok vannak. 2007-ben és 2009-ben jártam e hegynél.
Ez itt a hegy oldalában lévő ásatás 2007-ben.
Ez az állítólagos másik iramis a szemközti oldalon.
Járt már valaki közületek a Visoko melletti piramisoknál? Érdekelne, hogy mennyire látogathatók, van-e (akár magyar nyelvű) idegenvezetés, ill. szállás is jól jönne, ha valaki tud jót Visoko-ban...
én tavaly 1 vagy 2 euroért parkoltam majdnem egész nap. blokk nem volt itt se, bár nem is kértem, mert eza része nem érdekel. egész bosznia így müködik. ha nem kell blokk akkor olcsóbb :D
szerintem én a főút mellett parkoltam egy placcon, de ugyemlékszem, hogy a környező utcák is fizetősek....
Hát pedig több neumi képpel nem nagyon szolgálhatok, max. a helyi orvosi autóval :) Kicsit többet vártam a bosnyák tengerparttól, elég egy lepukkant hely szerintem, de a kaja mindenért kárpótolt.
Kedves Tisti. Bevallom Neked őszintén, hogy a parkirozás tekintetében kissé körülményes a javaslat. Én minden esetben rögtönöztem, de legutóbb a Hotel Mostar parkolójába lógtam be, ami egy kis gyaloglást igényel a Stari Most (Öreg Hid) felé. Nem mernék ebben az esetben tanácsot adni , ezt Neked kell megoldani ott helyben, de gondolom akad itt a topikon valaki aki ezen a téren hatékonyabb. Minden ilyen tanács jól jön. Egy dologra felhivom a figyelmedet, ha netán kissé "félreesett" helyen parkolsz, a kocsiban lévő értékesebb tárgyakat rejtsd el. Engem minden esetben erre figyelmeztettek, kiválképpen Sarajevóban. Mostarban sok a koldus. Ez az egyik rákfenéjük. Ezzel nem megijeszteni akarlak, de mivelhogy viszonylag sokat járok arra, minden esetben elhanyagolom ezt és minden esetben rámszólnak, hogy ne hagyjak az ülésen semmit. Ez nem jellemző de jó ébernek lenni. A helyiek csak tudják!. Üdv.
A Mostarban való parkolásról tudsz valamit?Amit én találtam: egy bekamerázott benzinkútat ajánlottak ill. a híd felett egyet ami már fizetős, 10Eeuro de se blokk semmi.Lehet, hogy ez csak lehúzós?Nekem az autó biztonsága a fontosabb!
Szivesen. És még egy dolgot említek, ami nem közönbös, a pénztárcára nézve. Ha már Mostart emlitetted, gondolom megnézed. És ha már Mostar, akkor egy csevap a gyomrotoknak nem fog megártani. Sok helyen kapsz kitünő csevapot, nagyjából hasonló áron. De ha úgy döntesz, hogy viszonylag olcsóbban szeretnél kajálni, ajánlom figyelmedbe a Mala Tepa utcában az Urban grill Brajlovic vendéglőt. Ez mozlim vendéglő és itt alkohol mentes söröket szolgálnak fel,de külön kérésre adnak alkoholosat is. Csak szólni kell. Tájékoztatásúl irom, hogy az imént egy másik topikban láttam egy Pesti vendéglő ilyen étkeinek árait, hát nem akartam hinni a szememnek. Amit idehaza 5 darab csevapért felszámolnak 1380 forint, azt az emlitett vendéglőben 10 darabért számolva 6 márka. Vagyis 3 euró. Ha nem hiszed, majd meggyőződsz róla. Kezdetben ennyit szerettem volna elmondani. Üdv.