Ez pár napja jelent meg Kotooshuval kapcsolatban, ha még nem olvastástok volna:
Asahi Geino predicts that stablemaster Sadogatake's high expectations for Kotooshu may soon result in a change in the young Bulgarian's "shiko-na," or professional name, with the "o" in "oshu" to be changed from the kanji meaning "Europe" to one meaning "cherry blossom." This would be an exceptional honor, since Sadogatake's own name when he competed as a grand champion was Kotozakura, which used the same character for cherry blossom "o" being an alternate reading for "sakura."
Még van ideje "belejönni", elvégre még csak 21 éves lesz. Én viszonylag kezdő vagyok a szumó terén, de az alapján a pár video alapján, amit láttam, engem mintha Akebonora emlékeztetne egy kicsit a fiú.
Ja, még valami; az észt Baruto most 12-3-at ért el WJ14-ként. Mennyit léphet előre ezzel a teljesítménnyel? Még egy ilyen eredménnyel (a novemberio bashon) januárban akár már a makuuchi osztályban is szerepelhet?
Nem feltetlen, a magasabb ranguak a heyanal (makuuchik elsosorban) eloszeretettel portyaznak egyedul is, kihivjak a rivalis heyak versenyzoit. Asashoryu is kedveli ezt a mufajt, bar sokak szerint ez reszerol inkabb amolyan megfelemlites, erofitogtatas, mikozben persze az edzopartnereknek a legnagyobb kivaltsag, hogy a yokozuna ellen edzhetnek.
Visszaolvasva a fórumot láttam, hogy az egyes bashok előtt szó volt arról X.Y. milyen eredményt ért el Z.X. ellen az edzéseken. Ezeket az edzéseket hol lehet követni?
Mi a véleményetek, Asashoryu meg fogja dönteni Taiho és Chiyonofuji 32 és 31 yushos rekordját?
Ezt nyilvan lehetetlen megmondani vagy akar megtippelni. Ehhez meg legalabb 3-4 ev dominancia kellene, ennyi ido alatt pedig barki kinoheti magat nagy rivalissa, akar olyan is, aki most az alsobb osztalyokban kuzd. Masreszt barmikor, akar most novemberben is erheti serules, ami elore nem kalkulalhato.
Ami mar ertelmes tema lehet, Asashoryu eddigi yokozuna-karrierjenek osszevetese a korabbi nagyokeval. Ebbol az derul ki, hogy abban egyedulallo volt eddig, hogy nincs komoly rivalisa. Kitanouminak ket nagy rivalisa is volt, Wajima illetve Wakanohana II. (a rekord evben, amikor Kitanoumi 82 gyozelmet szerzett, utobbinak 78 volt!), Taihonak is voltak nagy ellenfelei (Kashiwado, Sadanoyama), Takanohananak Akebono es Musashimaru keseritette meg az eletet. Talan Chiyonofujinak volt kevesebb nagy rivalisa, emellett hosszu palyafutasa is volt. Asashoryunak az idei evet eddig nem latott dominancia jellemzi, akar 20 gyozelemmel is tobbet szerezhet ev vegen, mint a masodik legjobb (termeszetesen ez is uj rekord volna).
A kerdesre majd nehany ev mulva erdemes visszaterni. Mar az egy eves joslatok sem szoktak a szumoban beigazolodni, tavaly ilyentajt sokak velemenye az volt, hogy az idei ev Asashoryu es Hakuho osszecsapasairol fog szolni :)
"Ha viszont pl. Kotooshu egy kicsit több rutint szerez és az utóbbi két tornán mutatott teljesítményét fokozni tudja"
Hát igen; azért annak ellenére, hogy Kotooshu mindkétszer viszonylag simán kikapott Asashoryutól, azért összeségében némileg megszorongatta a yokozunát. Én mintha úgy vettem volna észre, hogy Asashoryu egy picit tartott Kotooshutól, és az első győzelme után (azt hiszem a 13. napon) látszott is rajta, hogy nagy kő esett le szívéről.
A korábbi időkben azért elképzelhetetlen lett volna egy olyan sorozat, amit most Asashoryu produkál; mert mondjuk az Akebono, Musashimaru, Takanohana, Wakanohana négyes nagyon egyforma tudású volt.
Valahol utána lehet nézni annak, hogy az egyes sikonáknak mi a jelentése?
Érdekes kérdés. Az első yushojától számítva három év telt el, ezalatt 14 tornagyőzelmet gyűjtött a 18-ból. Rajta kívül csak Kaio kétszer, Tochiazuma és Chiyotaikai egyszer tudott nyerni. Ha ezt vesszük alapul, akkor jó esélye van rá.
Ha viszont pl. Kotooshu egy kicsit több rutint szerez és az utóbbi két tornán mutatott teljesítményét fokozni tudja, vagy egy ifjú tehetség bukkan fel, (lehet hogy még alacsonyabb osztályban jár), akkor nem hiszem.
Más. Meghallgattam Kotooshu Aki Bashot követő nyilatkozatát, és nagyon szimpinek tűnt a bolgár fiú. Remélem tényleg sikerült neiki feljutni a csúcsra. Ő is úgy érezte, hogy a 13. és 14. napon hibázott, viszont az utolsó napon Chiyotaikai ellen ismét jól küzdött. Sajnos ez kevésnek bizonyult a tornagyőzelemhez.
Mi a véleményetek, Asashoryu meg fogja dönteni Taiho és Chiyonofuji 32 és 31 yushos rekordját?
Azért volt csak +lepő, mert Zoli bácsi írta korábban, hogy néha keletről nyugatra, illetve fordítva is "pakolnak" rikihsiket, hogy ne "boruljon" a banzuke.