Keresés

Részletes keresés

gáborke Creative Commons License 2014.05.23 0 0 21625

Amit mondtam, gyökérprobléma, úgy néz ki most jött ki az évek alatt a helytelen talaj hatása. Télen sztem nem szárítottad ki a talajt eléggé.

A talaj sem jó, sima cuppogós tömör virágföld, túl sok humusszal, ha jól látom.

Valszin csak egy átültetés menti meg, gyökér lemosás, és gombaölős áztatás, majd laza, pl. perlites tőzegbe visszaültetés.

Előzmény: Kz-TVill (21624)
Kz-TVill Creative Commons License 2014.05.23 0 0 21624

Tegnap megnéztem a gyökerét. Azt láttam, hogy a kis hajszálgyökerek amik ha jól emlékszem fehérek voltak, most ilyen barnás színűek.

Van valami tipped mi lehet?

Előzmény: gáborke (21622)
Kz-TVill Creative Commons License 2014.05.22 0 0 21623

Teleltetésnél  egy-másfél hetente volt locsolva, átültetve 3-4 éve lehetett talán szerintem valami egyszerű virágföldbe. Végig nálam volt. 

A levelei amikor erősebben hullani kezdtek némelyik először elszáradt a fán, nem úgy, mint a többi, amik csak simán lehullottak. Ja meg azt tudni kell, hogy nem volt beoltva, tehát termés nem volt rajta.

Csináltam néhány képet.

Előzmény: gáborke (21622)
gáborke Creative Commons License 2014.05.21 0 0 21622

Szinte biztos hogy gyökérprobléma. Először is öntözés visszavenni erősen.

Egy kicsit konkrétabban is írhatnál, hogy tudjuk mit is kéne csinálni vele.

Mióta van nálad? Teleltetésnél mennyit locsoltad, mikor lett átültetve, milyen talajba? stb..

Előzmény: Kz-TVill (21621)
Kz-TVill Creative Commons License 2014.05.21 0 0 21621

Üdv Mindenkinek!

Néhány éve már jártam itt, amikor pajzstetves lett a citromfám. Akkor az itt kapott hasznos információknak köszönhetően sikerült megmenteni. Most azonban valami komolyabb baja lehet.

Amit a növényről tudni kell kb 25 éves, ennek ellenére az abszolút hozzá nem értésem miatt viszonylag kicsi (kb 1,8m a törzse kb. 6 centi vastag). tavasztól őszig kint van (félárnyékos helyen stb...) télen egy fűtetlen szobában ahol kb 15 fok lehet. 

Idén télen már az furcsa volt, hogy az összes levelét lehullajtotta a tél végére, és a kis vékony ágak száradásnak indultak.

Olyan, mintha az ágak végétől indulna a száradás.

Ismerősöm tanácsára a kihelyezés után a kis elszáradt ágakat visszavágtuk teljesen. Ez kb 1 hónapja lehetett, ahol levágtuk a belseje zöld volt. Azóta úgy tűnik, hogy a száradás tovább folytatódik.

Egy kis ágán van kb 5-6 új hajtás, de az sem fejlődik.

Képet tudok feltenni róla holnap. Aki tud kérem segítsen, mert nagyon szeretném ha nem pusztulna ki.

Előre is köszönöm, és bocsánat ha hosszú lett!

zoolko Creative Commons License 2014.05.20 0 0 21620

Van egy erős lunario, 15 ezres tövem, ami már majdnem kipusztult tavaly, most már épp és jó talajba az itteni fórum segítő kezeinek eredményére! Most egy nagy 30 cm-es ága van ami épp és zöld, az kezd hajtani, az a kérdésem h visszametszem azt az egy ágat 4 szemre vagy hagyjam úgy elnyúlva tovább hajtani??? Melyiknek mi hatása lehet, ha elnyúlik nem biztos, h az ideális. Virágoztatni, annyira nem akarom inkább nőjön. :)

Köszönöm a segítésget előre is! :):))))))))))))

coburg1 Creative Commons License 2014.05.18 0 0 21619

Az igaz, hogy a citrusnak eleve lefelé megy a gyökere. Azt mondod, ilyen cseréppel akkor lehet, hogy semmire se megyünk valószínűleg? A pálmacserép kb. 1,2/1-es, de van sokkal magasabb főleg kézzel készített cserép is 2/1-es, az esetleg?

Előzmény: Törölt nick (21618)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.18 0 0 21618

A pangó víz sajnos magas cserépben is eléri a gyökerek alját , hiszen a gyökerek nagy többsége a cserép alján alkot kesze-kusza szövedéket.

Én balga idén vettem "rejtett belső alátétes" nagy peremes műanyag cserepeket.        ( Ezek az 1-2 évvel ezelőtti spontán szétszakadozó peremes cserepekre hasonlítanak. ) Már látom, hogy valószinüleg a citrusok ezeknek sem fognak örülni. :-((

A pangó víz így a  cserép belsejében lesz a vízleeresztő cspok-lukak magasságáig.

Előzmény: coburg1 (21604)
coburg1 Creative Commons License 2014.05.18 0 0 21617

Jelenleg nincsen semmiféle citrusom, és ami volt, az is nyáron adta meg magát, amikor a tervezettnél később mentem haza. (Dugványról származó citromok, de úgy emlékszem, hogy tényleg volt olyan alkalom, amikor a téli locsoláskor önteni kellett alá vizet ilyen megfontolásból, cserébe viszont fölülről nem kapott - meglepő módon nem lett semmi bajuk, fiatal növénykék voltak)

Előzmény: bombaba (21616)
bombaba Creative Commons License 2014.05.18 0 0 21616

Rendben, a kuglóf próbája...

Csak egy kérdés: a teleltetőhelységtől függetlenül tényleg úgy locsolsz télen, hogy van kifolyó víz?

Vagy nincs is citrusod, csak elméletiek az elképzeléseid? 

Előzmény: coburg1 (21614)
bombaba Creative Commons License 2014.05.18 0 0 21615

Telelés után kirakott citrusok 2014.03.22.

Előzmény: bombaba (21613)
coburg1 Creative Commons License 2014.05.18 0 0 21614

Ha meg tudunk maradni a konstruktív keretek között, az alábbi módon látom:
- van, akinek a teleltetőhelység egy fűtetlen szoba, vagy fafödémes padlás, ahol nem igazán szerencsés a kifolyó víz. Tavaszi fagyok idején is lehet helye átmenetileg a lakásban.
- úgy képzelem el, hogy mindegyik növénynek ugyanakkora cserép kellene, mint amúgy is, csak a normál 1/1-es cserépnél magasabb. Nekem is van 10-20 literes cserepem, de (talán az Oázisban) láttam 50 l-es pálmacserepet is.
- van, akinek olyan a munkája például, hogy rendszeresen elutazik, ő nem rendezheti be az életét arra, hogy a szomszéd gondozza a növényeit. Nem is szerencsés az öntözésre kényes növényeket másra bízni, ha esetleg megoldható házon belül.

Előzmény: bombaba (21613)
bombaba Creative Commons License 2014.05.18 0 0 21613

Nem igazán van kedvem ezen vitatkozni, de

- mit keresne egy citrus a szobában a parkettán vagy a csipketerítőn?  A világon semmi keresnivalója nincs ott, nem szobanövény.

- ha nem csak kis dugványokra gondolsz, akkor milyen és mekkora pálmacserép kellene egy 10-20 éves citrusnak?

- ha hosszabb időre elutazik az ember, akkor gondoskodjon arról, valaki időnként locsolja meg az alátét nélküli citrusokat. Így nem fordul elő a távollétünkben túlöntözés, simán alul kifolyik a felesleges víz, és nem fogad hazaérve tönkremenőben levő citrusok látványa.

De ezektől eltekintve mindenkinek joga a saját citrusain próbálgatni az elképzeléseit.

Előzmény: coburg1 (21609)
coburg1 Creative Commons License 2014.05.18 0 0 21612

Az még az egészségre is kihat. Vagy használtok valami speciális műfényt? Ott rutinszerűen használják a skandinávok úgy tudom, nagyon erős lámpa kell.

Ha jól számolok, akkor csak 7 fokkal van délebbre a sarkkörnél, és mégis 6 óra világos van karácsonykor is? De gondolom ebből napsütés talán csak 2 óra max, ha tiszta az idő...

Előzmény: Lunni (21611)
Lunni Creative Commons License 2014.05.18 0 0 21611

Oslo, pont Skóciával van egy magasságban, de nem szándékozunk életünk végéig itt maradni, csak otthoni fizuból nem sok esélyünk lett volna a megálmodott kertesházra télikerttel :) szeretnék majd kávé és teacsrjét is a citrusokon kívül. Banánfánk volt otthon sok évig a nappaliban, aztán megtámadta a pajzstetű egyik nyáron és nem tudtuk teljesen leírtani róla, szegény bele is pusztult :/ ugyanez lett a sorsa a pomelo magból nevelt kis 30 centis növénykének, sajni utálom a permetszereket :/

Előzmény: coburg1 (21610)
coburg1 Creative Commons License 2014.05.18 0 0 21610

Hányadik szélességnél van ez, melyik része Norvégiának?

Előzmény: Lunni (21608)
coburg1 Creative Commons License 2014.05.18 0 0 21609

Köszönöm a választ, természetesen mindenkihez szólt igazából a kérdés, hiszen azért fórumba írtam :)

Én arra gonolok, hogy nem mindig jó az, vagy nem is mindig oldható meg, hogy ne legyen alátét alatta. Amikor szobában van a növény, nem engedhető meg, hogy kiszivárogjon alul a víz. Úgyszintén, ha hosszabb időre elutazik az ember, jó szolgálatot tehet az alátét, mert önthető bele tartalék víz, sőt esőben saját maga betárol egy kis vizet a napsütéses forró napokra. Ha ezek a problémák egycsapásra megoldódnak attól, hogy magas cserépbe, rózsacserépbe, pálmacserépbe, -kaspóba kerül a citrus, akkor ez igazán semmiség a cserébe nyert praktikussághoz, kényelemhez képest.

Előzmény: bombaba (21607)
Lunni Creative Commons License 2014.05.18 0 0 21608

igen kb, 3 után már kezd szürkülni, ezért jó ha olyankor van hó mert úgy világít az egész táj és nincs is olyan sötét :)

tegnap sétáltunk és láttunk már valami citrusfélét az egyik üvegházban, szóval müködhet :)

Előzmény: coburg1 (21602)
bombaba Creative Commons License 2014.05.18 0 0 21607

Bár konkrét személyhez szólt a kérdésed, engedd meg nekem a választ.

A pangó víz nem egy mindenhol létező átok, amiből magas cserépbe ültetve, hokedlira állítva tudjuk a citrusokat kimenteni.

Megfelelően laza, vízáteresztő talajba ültetve, alátét nélkül akár lyukacsos lapostányéron sem lesz pangó víz alatta - feltéve, hogy alátét nincs alatta. 

Megfelelő talajban és nagyon mérsékelt öntözéssel - persze alátét nélkül - a téli felkopaszodásnak, ágbarnulásnak, gyökérkárosodásnak is kicsi az esélye. 

Előzmény: coburg1 (21604)
nohab Creative Commons License 2014.05.18 0 0 21606

Ott már illik lámpázni, még akkor is, ha hidegen tartod őket.

Előzmény: Lunni (21599)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.17 0 0 21605

Már ki is szedtem az alátéteket.

Előzmény: Törölt nick (21603)
coburg1 Creative Commons License 2014.05.17 0 0 21604

Magasabb cserépbe ültetés nem megoldás, hogy ne érje el a gyökerét a pangó víz?

Előzmény: Törölt nick (21603)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.17 0 0 21603

O.K. Kiszedem az alátéteket. Köszönöm. :-)

Azért eddig is figyeltem rá. Ha magas volt eső után a vízszint, akkor rongyot dugtam a cserépaljba, hogy a víz kiszivároghasson.

Előzmény: bombaba (21601)
coburg1 Creative Commons License 2014.05.17 0 0 21602

9-től 3-ig?

Előzmény: Lunni (21599)
bombaba Creative Commons License 2014.05.17 0 0 21601

Jót tennél velük, ha az alátéttől megszabadítanád őket. 

Előzmény: Törölt nick (21600)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.17 0 0 21600

A szerencsétlenek most kezdenek magukhoz térni. A legjobban a mirtuszlevelű szenvedte meg a levéltelenséget.

Lunni Creative Commons License 2014.05.17 0 0 21599

Dec és Jan húzós, olyan 6 órát van csak világos.

Előzmény: coburg1 (21596)
Lunni Creative Commons License 2014.05.17 0 0 21598

Nagyapám sokat járt törökbe meg szíriába kamionnal, valszeg inkább onnan való :) krumplin és hagymán kívül mást nem nagyon ültettek sose a telekre se, mert hogy minek... De az a fa, emlékszem 1,5-2 m tuti volt.

Előzmény: gáborke (21595)
Gy.Ibi Creative Commons License 2014.05.17 0 0 21597

Navelina fácskámon sok pici narancs lett,nem kell aggódnom,ledobja majd amit nem tud felnevelni?Egyenlőre nincs szándékában,mind rohamos növekedésnek indult.Idén virágzott először.

coburg1 Creative Commons License 2014.05.17 0 0 21596

Hány órát van ott egy nap világos decemberben?

Előzmény: Lunni (21593)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!