Minden, ami navigációs eszközökkel, és azokra telepített jogtiszta navigációs szoftverekkel kapcsolatos.
A warezolásnak, nem jogtiszta szoftverekre vonatkozó hozzászólásoknak ebben a topikban tiltás a következménye.
Ma.-ról van valami térkép amit lehet használni az etex Vistahoz én hallottam olyat
vagy olvastam hogy elvileg megoldható hogy ha bescannals egy térképet és azon a térképen megadsz
3 egymástól lehetőleg távol lévő pontok pontos koordinátáját akkor a térképet felrakva a készülékre
(pl túristatérkép) tudja mutatni a pillanatnyi helyzeted a készülékbe átmásolt térképen! Ez igaz ? Egyáltalán nekem az a fő gondom az egésszel hogy ezek a gps készülékek egy görbe vonallal mutatják az utad ami segít visszatalálni
a kiindulási helyig de pont ez az ami a túrázok kissebbik gondja én sokat szoktam járni kirándulni de
hogyan tudom használni a készülékemet arra hogy oda is találjak valahová pl. ha túrázok a Börzsönybe,
mivel a magyar túristatérképek nem tartalmaznak "szabványos" koordinátákat így semmire sem
megyek a készülék által megadott "csupasz" koordinátákkal a legjobb az lenne ha tényleg megoldható
az amit fent kérdeztem de ez is gáz hiszen kicsit mulatságos lenne ha valami új helyre mennék előtte be
kéne járnom az egész területet hogy megállapítsam 3 pont koordinátájat amit aztán megadhatok a számítogépbe bescannalt térképbe...!
Nem akarok kötözködni, csak éppen ráérek. Rendeben van, a mérés önmagához nézve pontos, sőt ahhoz a ponthoz mérve is pontos, amihez képest az eurázsiai lemez mozgását viszonyítják. De itt a távolságváltozás az igény, nem pedig az abszolut koordináta reprodukálhatóság. Tehát még mindig kérdés, hogy az az érték a WGS84 elipszoidon mért UTM/UPS koordináta abszolut értéke szempontjából mennyire korrekt. Mert egy másik GPS pontosságát csak ebből tudod ellenőrízni.
Az általam korábban már leírt módszer egyszerűbb és megfoghatóbb, teodolittal kimért távolságokat kell szembesíteni a GPS-ről leolvasott metrikus koordinátakülönbséggel mint távolsággal, lehetőleg többször, különböző időben megismételve a mérést. Ezesetben minden eszköz és információ a te kezedben van. Ha ezek a távolságok egyeznek, akkor vagy pontos a GPS-ed (a különbség nagyságrendjeében), vagy olyan eltérés van, ami konstans. Ezt lehetne kizárni igen pontosan azonos rendszerben felvett pontkoordinátához.
Nem véletlen, hogy a geodéziai/térképészeti mérési jegyzőkönyvben több oldal az eszközök, mérési módszer leírása, és a végén 1 sor a mért adat.
Nyugodt lehetsz ez egy mozgásvizsgálati(az eurázsiai lemez önmagához képesti mozgását vizsgálják itt, ami 1cm alatt van) pont volt a Sas-hegyen.
Ezt 2 évente 7*24 óráig mérik folyamatosan.
Tehát elég pontosan van meghatározva.
Milyen pontosság, milyen pontosan ismert az ismert, milyen koordinátában.
A GPS által kiirt EPE vagy hogy hivják könnyen lehet 3 m, mert az az a hiba, amirol a vevő maga is tud. (türés) Erről már volt szó.
Ha az átlagolás be van kapcsolva, akkor még akár igaz is lehet egy bizonyos idő alatt.
Referenciapontnak azt érdemes mérni, amit geodéziai GPS-sel mértek ki DGPS módban, VGS84 datummal, UTM kijelzéssel, mert ezek a te kommersz GPS-eden is megvannak. A kijött méteralapu eredményeket kell egymásból Pythagorasz-haromszögben kivonni, így kapsz egy reprodukálható pontosságot, ami akkor is igaz, ha a koordináta számszerű értéke semmilyen hazai térképen amugy nem látszik helyesnek. (mert az nem VGS84 alapu és nem UTM-ben van koordinátázva.)
Olyan információim vannak amelyek arra utalnak, hogy hazánkban is lesz a nyáron referencia állomásv (ELTE).
Amikor volt WAAS korrekció (mivel csak teszt jellegű) ismert ponton állva 3m alatti volt a pontosság.
Gerő András barátunk ma reggel indult a svéd offroad túrára.
A HM egy speciális cége, amelyik a Pontvadászra szerelte föl a katonai UAZokat egy GPS-telefon egységet szerelt be a Landyba, és folyamatosan nyomonkövetik a mozgását. Az adatokat feldolgozzák, és térképre rajzolják a pozicióját. Ezt a képet naponta megkapom, és rakom föl a MLRE svéd-oldalára. A ráadás az, hogy az oldalon megadott ímélcímen lehet levelezni útközben Andrással, sőt, a visszautat interaktív módon tudja befolyásolni az, aki útvonal tervet küld neki!
Ez egy érdekes kisérlet, majd meglátjuk, mivé növi ki magát!
Az elképzelhető hogy fogta a készülék a WAAS jelet, de hogy nem számolt belőle pozíciót az tuti. A WAAS korrekcióhoz ugyanis földi referencia állomások kellenek, amelyek még csak az USA-ban üzemelnek (pontosan 25 db).
Nem vagyok túl optimista WAAS ügyben. Szerintem Európában nem is lesz semmi belőle, mert itt az EGNOS-szal kinlódnak már évek óta és ami amerikai az ugye általában nem is kell Európának. De ne nekem legyen igazam!
Az új etrex-ek közül a nagyobbak (vagy mindegyik???) már fel van készítve a WAAS vételére és úgy tudom, hogy az újonnan készülő OEM lapkák is tudni fogják.
ahol az X és Y a keresett koordináták (WGS v. EOV), az x és y pedig az adottak (EOV v. WGS), az a0-a5 és b0-b5 értékek pedig a polinomok együtthatói. (ez most egy egyszerű másodfokú hatványsor, de lehet több is...)
Alkalmazni egyszerű, de az együtthatók meghatározása már nem annyira. Természetesen kell egy értékkészlet az oda- és egy a visszaszámításhoz. Ebben az esetben 12 ismeretlen van, tehát 6 közös pont kell, mert pontonként két egyenletet lehet felírni.
Ötödfokú polinomhoz 21 közös pont kell minimum.
Milyen rendszerben vannak azok a pontok?
Hát végülis én ezt próbáltam, 35 közös pont kétfajta koordinátája közt próbáltam összefüggést találni, de nem sikerült. Legalábbis az 35 évvel ezelőtt szerzett és azóta régen elfelejtett matematikai ismereteimmel, ami vegyészeknél amúgy is tart a 0-hoz. Valami rémlik nekem Fourier sorokról, meg harmónikus analízisről, amivel az összefüggéstelen dolgok között lehet matematikai összefüggést találni. Ez lenne a hatványsor?
Későbbröl rémlik nekem valami Eureka nevű program, ami már 10 évvel ezelőt is tudott érdekes dolgokat megoldani. Nem lehetne azzal megtalálni a hatványsort? Mert akkor legalább a Compumap programba be lehetne tenni az átszámolást.
Nekem csak egy kárkyám van, (szegény ember vízzel navigál) azon volt több terület is, a Horvát tengerpart, Ausztria egy része a Magyarország térkép mellett. 2.71 alatt egyik sem látszik. :-( A downgrade viszont hibátlanul működik.
Jól érzed, az UTM és a GK rokonok. Sőt. A kettő egy és ugyanaz, kivéve, hogy az UTM süllyesztett elhelyezésű.
Az EOV-t beleszaszerolni egy GPS-vevőbe az elég kínos, mert az EOV eléggé sajátos vetületi rendszer és a műszereket gyártó külföldiek számára teljességgel érthetetlen. Egyébként ha hatványsort hajlandó lenne bevenni a vevő, akkor azt azért elő lehetne varázsolni....
Térképet találsz EOV-n kívül még sztereografikusat, meg hengervetületűt is, úgyhogy a helyzet még rosszabb, mint hinnéd. És mindegyikből ugyanúgy lehet átszámítani WGS-be és vissza. Közös pontok felhasználásával. És slussz. Ha vannak ilyenek, akkor lehet összefüggést keresni, pl hatványsorral. Egyébként a sorral azután egyszerű számolni, csak a kurva vevők nem fogadják...:((((
Hölégballonversenyeken az a szokás (pl. Lengyelországban Lesznoban), hogy ha a záróbankett nem a versenyközpontban van, akkor koordinátával adják meg a helyszínt (valamelyik szomszéd faluban). Aki nem talál oda (elég gyorsan) ennek alapján, annak nem marad vodka.
Jópofa dolognak tűnik, de a leírás alapján talán kis túlzással GPS nélkül is megtalálnánk a dobozkát. Én úgy örültem volna, hogy ha a koordináták alapján a saját térképemen találom meg pilisborosjenőt, aztán legfeljebb elmegyek oda... azt hiszem ez igényel némi természetjáró beállítottságot. Egyszer egy konferenciára találtam oda pusztán GPS koordináták alapján, ahol a megkeresendő hely egy hotel parkolója volt. Egyébként egész megnyugtató érzés volt, hogy amit kerestem az tényleg ott volt :)
Kicsit komolyabb szervezést igényelne, egyben magasabb élvezetet nyújtana, ha több dobozban lenne elhelyezve néhány koordináta. Egy dobozban egyszerre CSAK egy szélesség vagy hosszúság adat. A több dobozban lévő adatokat párosítani kellene, amiből újabb koordinátákat kapnánk. Kezdetben csak a kezdő dobozok koordinátái lennének publikálva, a további dobozokat ezek alapján kellene megkeresni. Mivel a párosítás HAMIS koordinátákat is eredményezne, így egész izgalmas lenne a keresés, és jó sok helyre el kellene menni. Nembeszélve arról, hogy ha a dobozok elszórva találhatóak az ország egész területén, akkor valószinűleg több embernél lennének meg részinformációk, akiknek aztán meg kellene találni egymást. (mondjuk aki megtalálja a dobozt, az ajándék helyett a saját fellelhetőségének koordinátáit teszi bele). így szép lassan összegyűlnének az adatok, a résztvevőknek gyakorolni kellene az együttműködést, stb... A végén meglenne a következő, NEM PUBLIKÁLT dobozok koordinátája. Ezt néhány szinten keresztül folytatva végül el lehetne jutni a céldobozig, amiben persze egy igazi ajándékot találnak a szerencsések. A játék annyiban fűszerezhető még, hogy ha valaki megtalál egy koordináta töredéket, az az elrejti egy másik helyen és annak a helynek a koordinátáit teszi be a publikus dobozba. Ezek aztán a játék végéig ott maradnak, így aki később kapcsolódik be, előfordulhat, hogy 4-5-6-sok dobozon keresztül fogja üldözni a koordináta töredéket. azt hiszem így egész hosszúra lehetne nyújtani. minél többen játszanak, annál tovább tarthat... és ez a lényeg nem? mámint, hogy minél többen mozogjanak... :)
Feltettem a 2.71-et az eMap-re , de nekem nincs bajom a MapSource-szal! Na persze a Magyar itt sem megy, de Ausztria, Németo., Franciao. az OK.
Neked 1 kártyán van a Magyarral több más is ?
Én nekem külön kártyán van Magyaro. és külön a többi (ahová éppen megyek)