Keresés

Részletes keresés

burvinyek Creative Commons License 2001.07.11 0 0 1071
nya...azé burvinyek, mert a hurvinyekes passwordomet elfelejtettem...de ha még sokat izégettek, akkor spejbl leszek...

BadGe..várakozó állásponton állok az ATM lista felé...:)

BadGe Creative Commons License 2001.07.11 0 0 1070
...a hurvinyeknek kutája volt, az biztosan nem stimmel... szerintem más magyarázatot kell találnunk.
Előzmény: sui (1069)
sui Creative Commons License 2001.07.10 0 0 1069
burvinyek:

Hogy sikerült ilyen szép nevet kitalálnod? Inkább hoztam volna még egy Bombát vagy még egy Kvarelint ha mondod hogy ennyire fáj a fejed. :))))

Egyébként szerintem hurvinyek volt (h-val) az eredeti név.

Előzmény: burvinyek (1065)
BadGe Creative Commons License 2001.07.10 0 0 1068
burvinyek, burvinyek... mindíg elkövetem azt a hibát, hogy az ismeretlen nick esetén csak utólag nézem meg az e-mail-t. he-he, ennél azért csinosabb nick-et is választhattál volna. :) de legalább eszembe jutott, hogy valamit küldenem kellett volna, de már elfelejtettem, hogy mi az. POI? ATM? ejj... képzeld bejegyezték az aeromap.hu-t, úgyhogy teszek majd rá egy szép linket a s = G(y)in és N(x)s-y+A+fnENG2HUN(You) cégekre... :)

x = avi
y = arm

Ge

Előzmény: burvinyek (1065)
BadGe Creative Commons License 2001.07.10 0 0 1067
TamiBT:
Egészen más területen de kb majdnem ugyan azt az adathalmazt használom mint amit burvinyekék (burvinyek??? micsoda név) úgyhogy azt hiszem a hiba máshol van. főutak esetén max 80m az eltérés, amit pedig írtál az valóban a G kedőbetűjű GSP gyártó alaptérképére jellemző.

Te burvinyek? nem tudjátok megcsinálni, hogy a basemap helyett a saját layeretek látszódjon?

Ge

he-he, G GPS, N cég, A termék... ezt be kellene vezetni. senki nem reklámozhat és nem szidhat névvel semmit. :)

én szeretm az A-t ami I-n fut, de nem szeretem a C-t ami L-en fut. Az N egy viszónylag jó térképet tült föl G-be. vezze mint egy matek szöveges feladat.....

Előzmény: TamiBT (1063)
BadGe Creative Commons License 2001.07.10 0 0 1066
RadiX:
igen, ez lenne az a megoldás, amihez komolyan bele kellene nyúlnom a programba. Érdkes, hogy anno másfél évvel ezelőtt valami ilyesmin törtem a fejem (éppen négyszögekkel, de ez mindegy is).

akkor még a mindenféle hiper-szuper térképészeri transzformáció ált nagyon nagyon távol tőlem. Ha minden kötél szakad, akkor a megoldás egyébként úgyis az lesz, hogy a térképet valamilyen módon szegmentálom, aztán a saját képletemet a kis szegmenseken belül értelmezem.

rugó közben küldött egy xls-t mindjárt megnézem, lehet, hogy az is segít valamit. az én transzofrmácuiós rutinomban az a nagyszerű, hogy mindössze két pont megadásával képes kalibrálni egy térképet, úgy hogy már a térép esetleges elforgatását is figyelembe tudja venni.

ge

Előzmény: RadiX (1058)
burvinyek Creative Commons License 2001.07.10 0 0 1065
Kedves Tami !

Vélemémyem szerint két probléma lehet:
1. 1.5 km-nél nagyobb zoomszinten nézted a térképet, így az eredeti gyári basemap-et használta, ami valóban szar.
2. a GPS III memóriaterülete 1.44 MB, tehát nem fér fel rá Magyarország teljes egészében. Lehet hogy az említett terület nincs is rá feltöltve.

Ha mégsem, az nagy gáz lenne, de mivel épp tegnap jártam arra és én az úton autóztam, ezért szinte lehetetlennek tartom.:)
Ha mégis, szólj a barátodnad keresse meg a céget ahol feltöltötték, szeretettel várjuk:)
szia
Burvinyek

rugo- Creative Commons License 2001.07.10 0 0 1064
Talán jelezni kellene az alkotóknak a hibát, hátha van már javított (pontositott) verziójuk...
(igy megy a dolog, van valami kiindulási térkép, aztán szép apránként a javitgatások/popntositások után majd csak lesz egy "igazi")

rugo
PS. egyébként nem állitottál el valamit a kütyün? (datum, user grid stb)

Előzmény: TamiBT (1063)
TamiBT Creative Commons License 2001.07.10 0 0 1063
Hali rugo-!

- A gep a havere, csak most nallam van, azt mondta, hogy itt pesten toltottek bele terkepet valami 1XeFt-ert. Cegnevet nemtudok, talalgatni meg nem akarok..

- Azert koszi mar ez is valami.., legalabb tudni, hogy a terkep szhar...

Tami

Előzmény: rugo- (1062)
rugo- Creative Commons License 2001.07.10 0 0 1062
valszinüleg sz@r a terkep.(bocsánat az alkotótol ha valahol itt van)
Milyen térképed van?

rugo

Előzmény: TamiBT (1061)
TamiBT Creative Commons License 2001.07.10 0 0 1061
Szasztok!

- Adott egy III+, Biatorbagyrol jovet bekfele az M1-esen pontos a terkep, az M0-as kezdetetol szamitott ~3km (kozel ottvan ahol talalkozik az M1-M7-es palya) utankezdödik egy sraffozott resz a terkepen mikor a kocsival beerek ebbe a mezobe a GPS betolti a terkepreszletet, na ettol a pillanattol kezdve a terkepen mar nem az M1-es haladokhanem joval delebbre: a GPS terkepe szerint pontosan az M1-M7-el parhuzamosan de torokbalinton keresztul.

- Mitol van ez a problema??

- A hibat hetfon meloba jovet tapasztaltam, hazafele is ugyan ugy elojott, es ma megint bejovetelkor, tehat nem muhold meg miegymas problema, a szerkezet utkozben 6 muholdat vesz majdnem maximalis tererovel es szamol veluk.

- Elore is koszi a segitseget!

Tami

Vgyuri Creative Commons License 2001.07.10 0 0 1060
RadX, BadGe:

Ha mar behalozza a terkepet, akkor mar ne haromszogeket, hanem negyszogeket, lehetoleg foktrapezt hasznaljon, mert igy az eszaki iranytol valo elteres is kikuszobolodik, ha a muholdkep nem pontosan iranyban lett beszkennelve.
Amugyis, negyzetekbol (pontosabban foktrapezokbol) allo haloban konnyebb ugralni.

A COMPUMAP-nal ez a modszer bevalt, miutan a datum problemakat ugy ahogy megoldottuk, a GPS egesz jol koveti a 25 000-es terkeprol Digitalizalt vektorterkep visszabitkepesitett formajan az utcakat.

Előzmény: RadiX (1058)
rugo- Creative Commons License 2001.07.09 0 0 1059
Vgyuri
Igen,a zónák alapvetően egyformák, csak van egy-egy konstans amit a zonák (CM) függvényében ad hozzá az easting-hez (a +500000-en felül)
=round(CM/6,0)*1000000+500000 (Pulkovo-GK)
pld. ha CM=21, akkor 4000000+500000
ha CM=15, akkor 3000000+500000
etc...

Előzmény: Vgyuri (1054)
RadiX Creative Commons License 2001.07.09 0 0 1058
Egy ötlet: csinalj egy minel surubb haromszöghalot a terkepen ismert pontokbol, es az egyes haromszögeken belul interpolalj (bilinearisan).

ha egyszer megvan a haromszöghalo, akkor egy olyan algoritmus kell, ami minden pontra gyorsan kiszamolja, melyik haromszögben van.

Ez persze nem hasznal semmilyen informaciot a vetuletekröl, ezert viszonylag sok adat kell, hogy pontos legyen.

Előzmény: BadGe (1057)
BadGe Creative Commons License 2001.07.09 0 0 1057
rugo-
Igen, ez egy Budapest műholdkép, de nem térképet, hanem GPS tracket kell illeszteni rá. Tulajdonképpen ettől lesznek pontosak a térképre kézzel felvett utak. Valóban LCC vetületet használok, ezzel adódik a jelenlegi 20-30 méter tévedés a széleken. Sajnos akárhogy módosítottam a controlpontokat (2 db) egy ici pici eltérés mindíg adódott. Lehet, hogy túl nagy a terület és az is lehet, hogy ez az 1 fokmásodperces eltérés magából a fotóból következik (92-es SPIN-2 kép). Kisebb területeket külön-külön nagyon szépen lehet pontosítani. Ez kb 1/4 budapestnyi terület. Ezért kellene valami olyan módszer amivel a térképet dinamikusan, több ponttal megadva úgy tudnám torzítani, hogy minden track a térkép szerinti helyén legyen. Vannak hibrid módszerek, pl a vetületem paramétereit több négyzetre is megadhatom, amelyeken belül a progi automatikusan új értékeket használ, de ez egyelőre elég öszvér megoldásnak tűnik...

szóval, a te felsorolásodból a 2-es számú érdekel, a polynomos. de ha lehet, akkor nem elmélet, hanem ahogyan írtam egy képlet, bemegy x,y kijön lat,long. vagy bemegy lat, long és kijön a másik lat,long. stb...

Ge.

Előzmény: rugo- (1052)
czy Creative Commons License 2001.07.08 0 0 1056
Nagyszerű összefoglalás :-))

(Bár én sem vagyok szakember)

üdv
c

Előzmény: rugo- (1055)
rugo- Creative Commons License 2001.07.08 0 0 1055
Tisztelt Fórum Olvasók,

Egy ifjú barátom (magánban) azzal a kéréssel keresett meg, hogy meséljem már el ezt az egész GPS story-t, mert egyáltalán nem lát tisztán ezeken a vizeken, sehol nincs egy összefoglaló (alap) mű, ami közérthetően elmagyarázná hogy miról van itt szó, mi a probléma, miért van annyi gond a térképekkel...(Kezében egy majd több százezer Ft-ot érő készülék aztán több száz méterrel az út melett botorkál :-(

Miután megirtam a választ, úgy gondoltam a dolog talán másokat is érdekelhet, ezért elszántam magam arra hogy az egészet felrakom ide.

Elnézést azoktól a kollégáktól akik számára a lent leirtak nyilvánvalóak/ismertek, de talán ez a szándékom szerint összefoglaló (remek)"mű" érdeklődésre tarthat számot egy csomó olyan kollégánál akik nem látják (még) át a GPS rejtelmeit és talán egy csomó utánjárást keresgélést megspórolhatnak az itt leírtak elolvasásával. (No meg nem csalódnak túl nagyot, miután nagy örömmel hazavaszik a boltból a (több)száz ezer Ft-ért megvásárolt készüléket, aztán nekilátnak használni...)

Tehát, lássuk a medvét (profik: lehet lapozni!)

Szai Tisztelt xxxx Sorstárs, ifjú barátom.

Hááát azt kell mondjam nehéz fába vágtad a fejszédet...
Alapvetően az a baj, hogy ez a térképészet/földmérés egy rohadt kacifántos tudomány! Nem árt ha alaposan megtanulod a geometriát (koordináta rendszereket, koordináta transzformációt, vetületeket) no meg a vektor algebra és 3D-s mátrix műveleteket is jó ha rutin szinten műveled... :-))

Én cca fél éve túrom e témában a netet. Marha sok helyet találtam ami bizonyos szempontból hasznos, de egyetlen olyat nem leltem ami átfogó/összefogalaló ismereteket adna. (Sajna ez van) (Na de ott van a BME-n a geodéziai -vagy mi a szösz- tanszék! Az ilyen szempontból kincsesbánya... Haverkodj a geodétákkal...) /az eredeti cimzett a BME-re jár/

Na szóval generalli:

Alpvetően két irányt/dolgot javallok minden GPS-t használni vágyó számára:

1. GPS-ről mindent megtudni amit csak lehet. (Erre marha sok hely van a neten, csak keresni kell. Yahoo: beirod GPS, és ontja a jobbnál jobb helyeket.)

2. Ha már a GPS (mérés elve, hibák és azok okai stb) OK, akkor jöhet a térképészet/Geodézia,Geometria...

Megpróbálom a lényeget néhány mondatban összefoglalni (nekem sem árt ha gyakorlom), hogy miért is bonyolult a helyzet:

a GPS alapvetően WGS84 datum (nem dátum!) szerint mér. Ez azt jelenti hogy az ECEF (Earth Centerd Earth Fixed -ez egy 3D-s koordináta rendszer (X,Y,Z) és a középpontja egybe esik a föld tömegközéppontjával) ) koordinátákat -igazából ezt számolja a műhold adatok alapján, úgy számolja át "lat/lon" -ra (földrajzi koordinátára) hogy alapfelületnek a WGS84 (ez a "datum" = egy meghatározott paraméterekkel biró forgási elipszoid) szerinti forgási elipszoidot használja.

Tehát mostmár van lat/lon koordinátánk, ami megmondja, hogy a WGS84 elipszoidon hol vagyunk.

Ez REMEK, ha lenne egy WGS84 forgási elipszoidom (a felületén részletes térképpel), akkor azon pontosan megjelölhetném hogy hol vagyok...:-)) No de nincs...Mim van? Valamilyen térképem. És itt jönnek a problémáink!

A térképek sikban vannak ábrázolva (papiron, képernyőn) ezért az eredeti 3D-s felület pontjait valahogy le kell képezni a sikba/ra...Ezt hivják "projektion"-nak. Sajna mikor egy magasabb dimenzióból alacsonyabbra térünk át akkor MINDIG van valamilyen torzulás (Lásd lentebb itt az indexen kifejtett narancshéj girizd példámat). Azért hogy a dolog kézbentartható legyen jó sokféle/fajta "projection"-t/vetitést találtak ki az idők folyamán, azért hogy mindig az adott célnak megfeleljen a dolog (lásd például egy hajósnak más a térképe mint egy pilótának - más vetület/projection)

Vannak globális/világméretü rendszerek (Mercator,UTM, UPS stb) és vannak helyi rendszerek (melyek egy-egy ország vagy annak egy-egy darabjára jók (lás pld. NADxx Amerikára, vagy EOV MO-ra etc).
A különböző rendszerek, természetesen különböző módon állitják elő sikban a képet (más-más módszer szerint képezik le a 3D-s tér pontjait a sikba. Ennek az a következménye, hogy mindig az adott rendszer szerint (az éppen használt térképi vetület)kell átszámolni a GPS koordinátákat, ahhoz hogy az adott (éppen rendelkezésre álló) térképen tényleg jó poziciót kapjunk.Ráadásul a különböző projection-ok általában eltérő alapfelületet (forgási elipszoidot/-amit a datum határoz meg) használnak!

A lényeg: ez a bizonyos projection a TUDOMÁNY. (Geometria, matematika, + egy kis földrajz)

Nézzük a gyakorlatot:
a GPS megmondja az X,Y,Z-t. Ezt még a gépben (a gépbe épitett "ész"/software konvertálja lat/lon-ra, ez az amit mint eredményt kapok.(A jobb gépeken persze lehet állitani az éppen használt datum -ot. Ha rossz dátumot használsz (ami nem passzol a térképedhez, mint alapfelület, akkor több száz méteres hibákat is kaphatsz.

A datumok két dologba különböznek általában:
1. az elipszoid paramétereiben, kis tengely, nagytengely, lapultság. Ezek általában néhány száz méter nagyságu különbségek, tekintve, hogy földi méretekben az elipszoid tengelye milliós nagyságrendü (meter) ezért néhány száz méteres eltérés a végeredményt nem túlságosan befolyásolja.
2. a középpont helyzetében. A WGS84 "közepe" egybe esik a föld, igy az ECEF origojával! ( Ne feledd a GPS ECEF-ből számol).
Mivel földrajz, geodézia már elég régóta van és mindig akadt egy-két örült aki meg akarta határozni a föld alakját, ezért az idők folyamán egy rakás forgási elipszoidot határoztak meg (Ezeket jelölik/nevezik "datum" -okkal. Pld. Krassovsky 1940, Baselxxxx etc.) De mivel nem voltak elég pontos eszközeik, ezért általában elcseszték, mMéretek! (lásd fentebb), és ami LÉNYEGESEBB, hogy a középpontjuk NEM ESIK EGYBE a föld középpontjával! Ez viszont már komoly (néhány száz méteres) eltérést/hibát tud okozni. Ezért van az hogy "user datum"-nál a GPS-en be lehet adni legalább a Dx,Dy,Dz értékeket. Ezek azt mondják meg, hogy mennyi az eltérés a WGS84 középpontjához viszonyitva.

Na most már elvileg van egy jó lat/lon értékünk - ami passzol a térképünk alapfelületével- .
Most már csak azt kéne tudni, hogy az adott térképen (amin meg akarod jelölni a GPS által adott koordinátákat) milyen projection-t/vetületképzési eljárást alkalmaztak mert annak megfelelően kell a lat/lon-t átszámítanod a megjelenitéshez X,Y koordinátákra. (Vagyis 3d-ből áttérni "d-re) Ez elég nehéz dió! Bazi képletek vannak, trigonometria, matrixok etc. (ezért bátorkodtam javallni az elején hogy ne hanyagold ezt a területet...:-))

Alapvetően két módszer létezik (vagy csak én ismerem ezt a kettőt?)
1. vetület konverzió
2.koordináta transzformáció
Mindkettőhöz elég komoly matek aparátus szükségeltetik. Az elsőnél u.n vetületi egyenleteket használnak, a másodiknál pedig a mindkét rendszerben rendelkezésre álló (ismert) pontok alapján transzformálnak.

Mi a helyzet a GPS-el együtt kapott/vagy + megvásárolt térképeddel?
Az a helyzet hogy a GPS gyártók azokra a területekre ahol nagy a piac és megérte nekik megcsinálták a fentebb fejtegetett dolgokat, csináltak olyan térképet ami az adott területre jó.
Az olyan kis piacokra mint Magyarország ez nem érte meg nekik, igy nem is csinálták meg. Ezért aztán marad nekünk a "csináld magad" mozgalom, vagy meg kell várni amig néhány profi rászánja magát és megcsinálja, aztán némi pénzmagért meg lehet majd venni. (Már vannak ilyenek, no de ez itt nem a rekám helye)

A létező (megvásárolható-most nem a GPS-ekhez vásárolhatókról beszélek) papir MO térképek általában Krassovsky elipszoidot használnak mint alap felületet és (szintén általában) Gauss-Krüger vetületként jelenitik meg sikban a térképet (6 fokos UTM zónák), DE egyre inkább az a tapasztalatom hogy meglehetősen elnagyoltak...:-( . Jók tájékozódásra, de nem jók a GPS adta pontosság (néhányszor tiz méter) kihasználásához. (elég régóta kinlódok egy 1:250000 MO térképpel. Helyenként (általában a főbb utak mentén) egész jó, aztán pld a városok környéke és belseje valami katasztrófa...

Hát talán ennyit kedvcsinálónak.Kiváncsian várom a hozzászólásokat, kiegészítéseket.

üdv
rugo

u.i. Nem vagyok térképész. A fenti dolgok az utóbbi cca. fél év kutakodásának, gyötrődéseinek és hozzáértőkből történő ismeret kiráncigálásnak erdményeként szűrödtek le bennem. Bizonyára van benne jónéhány tévedés, hiba - ha igy van kérem a hozzáértőket bátran javitsanak ki- de reményeim szerint azért alapjaiban jól világitja meg a GPS-el kapcsolatos területet és indulási pontul szolgálhat mindazok számára akik most kezdenek a témával foglakozni.
rugo

Vgyuri Creative Commons License 2001.07.06 0 0 1054
Arra gondolok, hogy az egyes zónákban mások-e a konstansok, mert az Ozi programban leirt 1. és 2. zónára egyeznek. (Ha jól sejtem, akkor a föld mindenütt egyformán tojás, tehát a Krassovsky által leírt tojássági értékeknek egyformáknak kellene lenni minden zónában, a középmeridián már nem a datum-hoz tartozik, hanem a gridhez, legalábbis a GPS-en.) De valami különbségnek mégiscsak lenni kell, különben miért külön datum a Pulkovo 1942 (1) és a Pulkovo 1942 (2). Csak a középmeridián, ami akkor kell neki, ha UTM gridben kéri a megrendelő a koordinátát? És akkor a 3. és 4. szektorban már rossz lesz az érték? Mert a középmeridián nem játék, az általam ismert 15°-os és 21°-os zónák grid False E értékei között óriási különbség van, és tudom a gyakorlatból, hogyha rosszul választom meg a középmeridiánt több tízméteres eltérések vannak az UTM koordinátákban.
Előzmény: rugo- (1053)
rugo- Creative Commons License 2001.07.06 0 0 1053
Vgyuri,

"...Mennyi eltérést jelentenek a datumban a Pulkovo 1,2,3 4 zónák..."

A kérdésnek igy nincs értelme (bocs), vagy legalább is én nem értem mire gondolsz.
A datum -mint ismert- azt mondja meg hogy melyik/milyen referencia elipszoidra vonatkozik a dolog, a "zonak" meg -ebben az esetben, GausKruger- egy-egy 6 fok széles szeletet jelentenek, és azt mondja meg hogy a sok közül melyikben vagyunk. (a Pulkovo az a Krassovsky elipszoid-al számol és a zónák central meridianjai rendre (1- től: 3,9,15,21, ...etc)Az 1/f az az excentrity (ha jól irom) az elipszoid lapultság reciproka (e).

üdv
rugo

Előzmény: Vgyuri (1051)
rugo- Creative Commons License 2001.07.06 0 0 1052
BadGe,

ha jól értem a feladvány:
van egy orto-fotód BP-ről és egy (létező)térképed

A fotót akarod illeszteni a térképre.?

Ha igen, elöször pontosan tudni kéne hogy a térkép milyen vetületben készült. Én ilyet találtam -ami közelit a te leirasodhoz-: "Lambert Conformal Conic" (Ez ama bizonyos kúppalást)

Két lehetőség van
1. Vetület átszámítás (hasonlóan mint pld. a geodéziai (lat/lon) - Gauss-Kruger átszámítás, persze ehhez elő kell valahonnan keresni az adott esetre vonatkozó matematikát)
2. Koordináta transzformáció, mikor nem foglalkozunk a térkép vetületi rendszerével, hanem csupán mindkét rendszerben ismert pontok alapján transzformálunk. (Gumilepedőről csak a bevizelés kapcsán halottam eddig... :-), de gondolom itt valamelyik spec. transzformációs eljárásra gondolsz)

Egyenlőre ennyi (még az ortofoto kérdése az total homály számomra, ezeddig nem foglakoztam vele, no de majd utánanézek)

üdv
rugo

Előzmény: BadGe (1049)
Vgyuri Creative Commons License 2001.07.06 0 0 1051
Rugó:

Mennyi eltérést jelentenek a datumban a Pulkovo 1,2,3 4 zónák. Meglepetéssel tapasztaltam ugyanis, hogy az OziExplorer GPS támogató program, és ezek szerint a jobb GPS-ek is ismerik a Pulkovo datumot, de csak az 1 es 2 zonat. Az Ozi altal kiirt Dx, Dy, Dz adatok, és a radius és 1/f (az mi a fene) adatok is számszerüen egyeznek az 1 és 2-re. Egyébként a Dx itt is +28, ahogy mondod. Ez azt jelenti, hogy legrosszabb esetben ez is beállítható a GPS-en, ha nincs User datum?

Előzmény: rugo- (1047)
rugo- Creative Commons License 2001.07.06 0 0 1050
Badge,
Részemről: én nem vagyok térképész, csak egy lelkes amatör akit érdekel a téma és ezért egy kicsit beleástam magam a dolog irodalmába...
Mostanra már van néhány dolog amit érteni vélek...meg egy csomó más amiről gőzőm sincs.
Ahogy időm engedi megvizsgálom a problémád, hátha lesz valami 5letem.

üdv
rugo

Előzmény: BadGe (1049)
BadGe Creative Commons License 2001.07.05 0 0 1049
Jézusom mennyi térképész gyűlt itt össze. Na akkor nézzük mire mentek a nagybetűs élettel...

Budapest műholdkép, ortografikus (vgyuri ezt szereti) fényképen 2 referencia ponttal adott kúpvetületből vektorizálom a térképet. A térkép északnyugaton és délnyugaton csal. mintha ebben az irányban nyújtva meg egy kicsit csavarva is lenne.

1. megfelelő leképezés a téképre, ha lehet legyen elég hozzá 2 referencia pont.
2. ha a fenti mégis túl nagy kihívásnak bizonyulna, akkor szükségem lenne az úgynevezett "gumilepedő" tarnszformáció egy _működő_ modelljére.

Üdv

ui.: de ha hírnevet is szeretnétek, akkor siessetek, mert nemsokára én is nekidurálom magam...

Ge.

Vgyuri Creative Commons License 2001.07.04 0 0 1048
Ez igy meggyozoen hangzik, foleg, mivel tendenciájában egyezik a muegyetemi programmal, a pár centis eltéréstol eltekintve.

Azt ugye tudod, hogy lo=18°-nál a középmeridián a GK és UTM-nél átugrik 15°-ra a 21°-ról.

Csak azt nem tudom még, mert az én Excell táblázatomat még nem találtam meg, hogy nálam honnan van az eltérés.

Előzmény: rugo- (1047)
rugo- Creative Commons License 2001.07.04 0 0 1047
Az ismételt vizsgálódás eredménye:
Hát az bizony "följebb" és "jobbra" van, vagyis a lat és a lon eltérést is hozzá kell adni a WGS84 (mért) koordinátákhoz ugy kapunk (jó közelítéssel) Krassovsky-t.

Hogy csináltam?
MAPINFO-ban csináltam egy GK-Krassovsky grid-et majd,
4 pont (18.0,46.0 19.0,46.0 etc.) WGS84 koordinátáit átszámoltam Krassovsky-ra (lett belőle:18.00159722,46.00041155 etc.)

a Krassovsky lon/lat-ot átszámoltam Gauss-Krüger-re
és ezt megjelenitettem a grid-hez képest
(A használt GK-Krassovsky zóna:4 vagyis a central meridian=21, az első pont zónahatáron kivül van, de még igy is a plust (+) igazolja, a többi meg pláne)

a fentiek azt mutatják hogy az átszámitott WGS84 koordináták a GK-Krassovsky (Pulkovo) 4-es zónában nagyobbak (följebb és jobbra vannak)Ez alapján feltételezem, hogy a többiben is.

egészségünkre!
rugo

Előzmény: rugo- (1042)
Vgyuri Creative Commons License 2001.07.04 0 0 1046
Rugó:

Hihi: nem is dA, amit irtam, hanem dX, csak elirtam. Amugy van dA-is a GPS-en, ha megnézed a User Grid beállításait, de nem lehet nagyon fontos, mert jónéhány forrás nem is tartja nyilván, csak az x,y,t-t. BadGe a multkor mondta, hogy valami féltengely méret, vagy mi, de a mértékén nem tudtunk megegyezni.

Előzmény: rugo- (1044)
dongps Creative Commons License 2001.07.04 0 0 1045
Kedves Vgyuri

10m-nél tök mindegy a görbület.
A kódmérés elméleti pontossága 3m.
Az új kódmérésen alapuló vevők ennél jóval pontosabbak.

Előzmény: Vgyuri (1036)
rugo- Creative Commons License 2001.07.04 0 0 1044
Az én metódusomban nincs "da" (ez biztos az orosz beütés miatt van...:-))-ha már krassovskij...

Dx,Dy,Dz van csak.

Előzmény: rugo- (1043)
rugo- Creative Commons License 2001.07.04 0 0 1043
Egyébként a számítás saját (irodalomból ollózva, excelben megirva)
A Krassovsky eltérés paraméterek egy jónevü svájci cég-töl.(én biztosra veszem, hogy nem tévedtek)

Előzmény: rugo- (1042)
rugo- Creative Commons License 2001.07.04 0 0 1042
Nahátakkormostaztánjólmegaszontuk.

Van itt valaki hozzáértő aki hótbiztosan megmondaná hogy akkor + (plus) vagy (-) minus???
Továbbra is azt mondom, hogy a geometriai szemléletből adódóan -lásd lentebb kifejtve- +(plus)-nak kéne adódnia. De ez a nyavajás MAPINFO ragaszkodik a minushoz...(na mégegyszer nekiállok, újra megvizslatom)

rugo
(Eredmény később jön)

Előzmény: Vgyuri (1041)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!