Keresés

Részletes keresés

micimacho Creative Commons License 2001.08.16 0 0 1175
Vgyuri.

Az emapomon keresem meg azokat a helyeket, amit a 2000 forintos progi kiir. (300km fél óra.)
Viszont, a részletességet tetszés szerint később is növelhetem.
Van azonban itt is pár dolog, amit lehetne jobban egy pc-n, végülis nekem ez kéne. Ezt próbáltam jó hosszan leírni.

Még mindíg nincs válasz arra, hogy mit is jelent a fekete garmin.
Ha jól értem azért, akkor az emap nem ez a kategória, tehát nem tudnám beletölteni. Igaz ez?
Ha mégis be lehet tölteni, akkor viszont érdekelne a program, szívesen megnézném.

Csillag:
Remélem szolgáltam néhány jó tippel. :-))

mm.

Vgyuri Creative Commons License 2001.08.16 0 0 1174
Csillag:

Álljon meg a gyalogmenet, mert még rámhozod a katonai rendészetet. Az 1:50 000 léptékű térképek nincsenek benne az árban, rá sem férne a CD-re, nincs is rá engedélyen, csak 3 lapra demóként, a Balaton nyugati medencéje és attól északra a Bakonyból két lap. A 1:200 000 lépték 28 lapja, meg 3féle 1:500 000, meg a Közép-Európa 1: 1 000 000 viszont jogtiszta és emellett még van néhány apróság, más cégek demója (Bp és Debrecen várostérkép), amik a párhuzamos többszintű térképkezelés csillogtatásához kellenek. (Egy időben 9 térkép). Tehát a 20 000 forintos ár a hardverkulcsos változatra nem üres program. A többi térképet neked kell beszkennelni, ha kell, de legalább megvan a lehetőség, vektorosoknál ez nem ilyen egyszerű.

Minimacho:

Arról nem tehetek, hogy a COMPUMAP mozgótérkép is, többek között ezért van a felső árfekvésben. (meg a térképek licenszdija miatt)

A Win98/Milleneum alatti futás az azt jelenti, hogy DOS ablakban fut a Win alatt, a másolásvédelem miatt a parallel porton van egy hardverkulcs, annak a lekérdezése nem megy NT/2000 alatt. A korábbi 15 000 forintos változatnak szoftveres védelme volt meg egy saját swapfile funkciója, az nem ment Win98 alatt, csak ha lekapcsoltad a 32bites winyokezelést. Vagy pedig át kellett térni DOS módra a Compumap használatához.

Neked mire jó: Ha tudod valamilyen útvonaltervezőből a csomópont nevét és körülbelüli helyét, akkor a COMPUMAP térképén megkeresheted és leveheted a koordinátát. A léginavigációs változat fekete Garmin GPS-ekbe be is tudja tölteni. Magyarországra az Aeromap is hozza a helységeket, de ezen kivül már nem, emellett a Compumap térképei részletesebbek, nem csak az utak vannak rajta, hanem a terep is. És ez megvan a 44°-56° hosszúság 12°-24° szélesség közti területre 1: 1 000 000 léptékben, Magyarországon belül 1:200 000 léptékben is, ami részletesebb a legrészletesebb autóstérképnél is. Ami hiányzik a programmal adott készletből, az az utcaszintű várostérképek, bár a 200 000-es topótérképből sok mindent ki lehet olvasni.

A COMPUMAP kezelése lehet hogy tetszene neked, lehet hogy nem. Legördülő menű van bőven (ne felejtsd el, rengeteg funkció van) klaviatura nem is muszáj, ha egér van. Viszont hotkey is van majd mindenhez, tehát a térképváltogatást például én is klaviaturáról szoktam csinálni.

Visszatérve a 2000 forintos programhoz, de még a sokkal drágább MS Auto Route-hoz is, én nem emlékszem, hogy valahol is kiirná a koordinátát, amit átirhatnál a GPS-be. (Pedig nem lenne olyan nagy dolog, a várostávolságokat nehezebb volt összegyüjteni.)

csillag Creative Commons License 2001.08.16 0 0 1173
Az egész egy létező WIN32s (Win95, NT) útvonaltervező program kiegészítése a GPS funkciókkal, még nem teljesen kialakult a funkciókészlete. A potenciális vevők kívánságai természetesen sokat nyomnak a latban. :)

csillag

Előzmény: micimacho (1172)
micimacho Creative Commons License 2001.08.16 0 0 1172
Csillag:

Azért engedjétek meg a manuális route készítést is. Nem lehet?
Lesz full Win (elsősorban W2000) verzio?

mm

Előzmény: csillag (1171)
csillag Creative Commons License 2001.08.16 0 0 1171
"Miért waypontokban adja át? Miért nem routeban? "
Természetesen route-ot értettem, a WPT számomra egy ASCII fájlformátumot jelent, amiben a route tárolódik.
"nem kell automatiusan összeállítani a route pontokat"
Azt és is sejtem, hogy nem lesz optimális az automatikus route generálás, de azért remélem használható lesz. Pontos határidőt egyelőre nem merek garantálni, de valahol két hónapon belül remélem lesz már belőle valami.

Más: VGyuri programjának ára tényleg kedvező a Bitmapos konkurenseihez képest, de gondolom ez is csak a térkép nélküli árat jelenti. Másképpen nehezen képzelem el, hogy tényleg tiszteletben tartja a szerzői jogokat.
Pl.: ha egy 1:50000 méretarányú topográfiai térkép mondjuk 500 forintba kerül, a Magyarországot lefedő 320 szelvény 16000 Ft, és akkor ebben még nincs benne a szkennelés engedélye. Vagy igen? És ez csak az 50000-es méretarány volt.

csillag

Előzmény: micimacho (1170)
micimacho Creative Commons License 2001.08.16 0 0 1170
Kedves Vgyuri.

Isten ments, hogy meg akartalak volna sérteni. Sőt, nagyon hálás vaygok, hogy annyi mindent a nyakamba öntöttél információként. Tudod, a szegény tudatlan machók, csak a mézesbödön rejtelmeit ismerik... Fikázni meg pláne nem szeretek.

Azt meg végképp nem tudtam, hogy részese-fejlesztője-érdekelte vagy a proginak. Én csak kicsit elszörnyedtem, hogy DOS modban kell gépet használni.
De! Ha kicsit meg tudnál győzni, hogy miért jó, ha 15eért megveszem, akkor lehet, hogy lenne egy hálás vevőd. (Jó, a meggyőzést úgy értem, hogy akár magánban tájékoztat6nál arról, hogy milyen országok milyen térképe van meg, hogy tudom mondjuk w98 módban használni -amit leírtál elég ködös, pedig ezen a területen nem vagyok szerintem olyan lámer- esetleg megbeszélhetnénk 1 találkozót, amikoris meg is nézhetném, hogy az én készülékemmel mit tudok belőle használni. Nekem a mozgó térkép tuti nem kell, de a tervezés igen. Szóval?)

Azért természetesen még az ilyen tudatlan négylábú mézesbödönök is tudják, hogy mi a feladata az útvonaltervező CDnek. De azért a 2e-ért jól használható vándorlások alkalmával. "Csak" az kéne, hogy az alapján a routot ne kézzel kelljen beprüntyögni az emapba.

Badge: ez neked is hasznos info lehet:
Szóval az, hogy egy route ebben a tipusban 50 pontból állhat szerintem nem baj, mert elég a bonyolult részeknél jól kijelölni. A lazább helyeken ritkábban is lehet jelölni. Az 50 ponttal egy 2-300km szakasz elég jól leírható. Ráadásul 50*50 pontot tudok eltárolni.
Szóval a GUI minőségén nagyban múlik, hogy mennyire lesz ez jó.

Badge:
Utálom az 1000 menüs felületeket. Mindíg is nagygépen dolgoztam. Tudok gépelni is, igy inkább szeretem a rövid parancsokat. (monnyuk ne legyen sokgombos) Meg aztán ha tudja a funkciókat, akkor minek a többi menü. Nem szoktam átszinezni, átméretezni átbetütipusozni az alkalmazásokat. Ez uri huncutság, sok időt vesz igénybe, és teljesen felesleges. Ha annyira szar valami, hoyg csak így emészthető, akkor nem is kell.
Letisztult egyszerű, kézreálló lehetőleg G UI sokkal jobb.

Csillag.
Miért waypontokban adja át? Miért nem routeban? A fejlesztésnél szerintem érdemes figyelembe venni, hogy nem kell automatiusan összeállítani a route pontokat. Ezt a user megteszi szerintem szívesen, a bonyolult részeket pontosabban, az egyértélműeket elnagyoltan. Ahogy azt a készüléken is teszi az ember. Nem érdemes mesterséges intelligenciát ráerőltetni a userre ott, ahol a legbutább user is jobban oldja meg a feladatot a természetes intelligenciájával.
Azt azonban jól kell támogatni, hogy a nagyítások kicsinyítések a kijelölés közben praktikusan állíthatóak legyenek, lehetőleg menucsesztetés nélkül. (Mondjuk nagyítás kicsinyítés billentyűről -lehetőleg nem 3-4-5 gomb egyszeri nyomásával-, pontjelölés egérrel.) Ilyen apró trükkökkel igen jól használható szoftvert lehetne készíteni. Nosza. Mikor lehet látni belőle valamit?

Üdv.
mm.

csillag Creative Commons License 2001.08.16 0 0 1169
Bocs, de nem értem a kérdést. Szándékaim szerint nem. Bővebbet szívesen e-mailben.
Szia.
Előzmény: BadGe (1168)
BadGe Creative Commons License 2001.08.16 0 0 1168
Te Csillag, bennünket szándékosan kerültök?
:)
Ge.
Előzmény: csillag (1161)
csillag Creative Commons License 2001.08.16 0 0 1167
Köszönöm az észrevételeket, de a nehézségekkel magam is tisztában vagyok, az útvonaltervező tökéletességéről meg annyit, hogy miért van annyi autótípus, miért nem jó a MERCEDES mindenkinek. Más részt a mi programunk sem lehet túl rossz, mert Wándor a neve ;-)

Amúgy BadGe egy régebbi ötlete alapján van elképzelésem az ország területén kívüli útvonaltervezésre is.
Az utóbbi néhány hónapban sajnos munkahely változtatás és egészségügyi problémák miatt kevesebbet tudtam foglalkozni a témával, de majd igyekszem behozni a lemaradást.

Előzmény: Vgyuri (1162)
sui Creative Commons License 2001.08.16 0 0 1166
csillag:

Örülök neki, hogy a GPS-el is működő útvonal tervező progi fejlesztése folytatódott, annak ellenére, hogy mi nem tudtunk anyagilag beszállni.
A tesztelésben és a forgalmazásban természetesen szívesen részt vennénk.

sui :)

sui Creative Commons License 2001.08.16 0 0 1165
Tami

Természetesen lesz upgrade ár is, de még nem tudok pontos összeget mondani.

Előzmény: TamiBT (1151)
sui Creative Commons License 2001.08.16 0 0 1164
micimacho:

Mindenkit értesíteni fogunk levélben, aki megvette a jelenlegi verziót.

Útvonal tervezésre és feltöltésre az MS AutoRoute és GPS Utility szoftverek párosítását tudom ajánlani egyenlőre.

A Garmin hivatalos időpontja az általad említett országok térképeinek elkészültéről : 2003. (Majd hiszem ha látom...)

Előzmény: micimacho (1148)
Vgyuri Creative Commons License 2001.08.16 0 0 1163
Helyesen: az útvonaloptimalizáláshoz nemföldrajzi hely kell
Előzmény: Vgyuri (1162)
Vgyuri Creative Commons License 2001.08.16 0 0 1162
Csillag:

Jó, hogy lesz ilyen szoftver, mert útvonal optimalizáló program eddig is jó néhány volt az országban (professzionális szinten a Vándor, kutyaütő szinten egy csomó). De az útvonaloptimalizálás és a GPS kiszolgálás teljesen eltérő két sőt három feladat.

1. Az útvonaloptimalizálás ugyanis földrajzi hely, hanem a csomópontokat ténylegesen összekötő úthossz alapján történik. (Gráf-alapon).

2. Miután ez megvan, utána kell a csomópont földrajzi koordinátáját kézbevenni egy másik adatbázisból és áttölteni a GPS-be. Csak az a feneség,hogy a GPS-ben jobb esetben 30 csomópontnak van hely, az pedig csak igen vázlatos útkijelölést tesz lehetővé. A pontok be vannak írva, a vonal viszont nincs kiemelve. Ezt csak a GPS-be levő program tudja biztosítani.

3. GPS megjelenítés nélkül a PC-n vagy palmtopon futó host-programnak kell gondoskodni az útvonal megjelenítéséről, persze a saját képernyőjén.

Végülis azt nem tudom, hogy miért kell mindent újra feltalálni.(Nem téged akarlak bántani, egy fejlesztő minden érdekes feladatnak örül.) De a Vándornál nemigen lehet jobb útvonaltervezőt kitalálni. Az egy viszonylag kisméretű, egyszerű kezelőfelületű program. Azt kellene összekapcsolni az Aeromap-pal egy helységnév-koordináta és egy útvonaldarab adatbázison keresztül, a kettő vígan elfér egy palmtopban. (bitképes térképpel ugyanezt csinálja a COMPUMAP, de ott nem tudodo a tényleges utat berajzolni.) Mire ezt palmtopra megcsináljátok, talán meg lesz oldva a GPS-be a palmtopról röptében történő térkép letöltés.

A lényegre a végén tapintottál rá. Csak Magyarországra. A Vándor is ott hal meg, hogy a határon kivül már nincs pontadatbázis és útszakaszhossz adatbázis. (Volt kisérletileg egy EuroVanderer nevű változat, de belefulladtak.) A több országra kiterjedő rendszer sajnos a nagyfiúk játéka, abba a kicsik csak adatszolgáltatással tudnak besegíteni. Ennek fogadókészségéről SUI mesélhetne.

Kár, hogy a KGST idején nem létezett valami a Vándor-hoz hasonló megoldás. Ha akkor azt keretrendszerként minden országra kiadták volna, és mindenki feltölti a saját adataival, most nem itt lennénk.

csillag Creative Commons License 2001.08.16 0 0 1161
Az utóbbi időben nem szóltam bele a témába, de ennek a hozzászólásnak nagyon megörültem, hogy van legalább EGY olyan ember, akinek pont olyan szotver kellene, amilyet mi készítünk. Ugyanis egy útvonaltervező szoftver sokadik verzióját fejlesztjünk, amely mostanában jut el abba a fázisba, hogy a GPS készülékekhez interfészt adjon. Ára az általad említett elfogadható kategóriába esik (valahol 5 és 15 ezer Ft között), funkcionalitása pedig remélhetőleg az előzetes tervezést fogja segíteni a megtervezett útvonal WPT (way point) formátumba mentési lehetőségével illetve közvetlen letöltésével a GPS készülékre.
A félreértések elkerülése végett: ez a szoftver optimális útvonalat tervez (legrövidebb, leggyorsabb, legolcsóbb), az egyes úttípusok megkülönböztethetőek (Autópálya, fizető autópálya, komp, földút, stb.), viszont sajnos egyelőre csak Magyarországra, de mentségemre szolgáljon, én csak a szoftverért felelek, a térképi alap nem az én területem.
Előzmény: micimacho (1154)
Vgyuri Creative Commons License 2001.08.16 0 0 1160
BadGe:

Én a ne figyelj ide megjegyzést viccnek szántam, mert nincs min versenyezni. A munkarepülésekhez, turistaskodashoz, környezetvedelemhez olyan részletek kellenek a terkepen, amit egy vektoros progi meg egy PC eroforrasaival sem tud majd egyhamar produkalni, nemhogy egy palmtop vagy pláne GPS-evel. A COMPUMAP-nak van szépszámú saját kategóriájú konkurrense (Fugawi, Oziexplorer), amik bizonyos dolgukban többet, bizonyosokban kevesebbet tudnak. Ettől meg nem tehetem freeware-ré, pedig ezzel megszünne a másolásvédelemmel kapcsolatos operációs rendszer probléma. De a COMPUMAP erőssége itt az észak-balkánon a sokféle kész térkép, azokat viszont licenciális okok (mert én erre lehetőség szerint kényes vagyok)miatt nem tehetem közprédává. Micimachonak csak azért ajánlottam az AM-pal jó utat, mert a problematikát Szlovákia és Erdély példáján még az ő laikos szintjén is meg lehet érteni.

Micimacho:

Úgy látszik, nem olvastad el a topic régebbi időben erről folytatott vitáit, mert különben nem beszélnél hülyeségeket, és nem hasonlítanád össze az európai autoterkep CD arat a COMPUMAP-eval. A 2000 forintos CD-n nem térképek vannak, hanem útvonalvázlatok (a célterület fejlettségétől függő korrektséggel). Erről nem tudsz koordinátát levenni, de még a domborzatot sem látod, sőt az irányszög is pontatlan.

A COMPUMAP-hoz hasonló programok csak harmadsorban atlaszok, és ebben a COMPUMAP élen jár, mert az árában sok kész térkép van, szemben a hellyel-közzel többet tudó és jóval többe (30-40 ezer) kerülő konkurens Fugawival és OziExplorerrel, amik csak lehetőséget nyújtanak a többféle térképre és azokat sem tudják (ha jól tudom) mozgás közben párhuzamosan mutatni. (Kézzel kell kiválasztani egy aktuális térképet.)Ezeknek a programoknak az elsődleges funkciója a mozgótérkép, a második a koordinátaátadást is biztosító preciz útvonaltervezés.

Mielőtt a nemecsek minősítést kiosztod egy neked jó szándékkal ajánlott, és a céljaidnak egyébként megfelelő megoldásra, előbb ismert meg, amit fikázni akard és nem a más fikázását használd kútfőnek.

Előzmény: BadGe (1158)
P.ISTI Creative Commons License 2001.08.16 0 0 1159
BadGe:

Mindenképpen érdemesnek tartanék egy PC-s környezetben muködo vektorgrafikus térképet.

Én még átlag alatti felhasználónak számítok GPS szempontból (idén januárban nyertem egy MAGELLAN PIONEER-t, amit már kinottem és pár hónapja kénytelen voltam Garmin III-ra váltani). Eddigi "munkásságom" abból állt, hogy a képernyojét nézve ide-oda szaladgáltam és nagyra nyílt szemekkel nézegettem "fekete" GPS-emet - meg rajzolgattam a barátnomnek "track-szivecskét", nem volt könnyu átgázolni a bokrokon :-).

Mostanság kezdtem összekapcsolni a kis dobozt a nagy dobozzal, azaz a PC-vel, és azt hiszem, kiaknázhatatlan területre érkeztem. Eddig a Flite Star -t használtam megjeleníto programnak, ami nem túl rossz, de eléggé repülos beállítottságú (abból viszont mindent tud!).

Ha egy ehhez hasonló felületet össze lehetne hozni, az feltétlenül jó lenne. Ha gondolod, szívesen megmutatom (ha még nem ismered) azt a progit, és néhány egyéb hasznos/haszontalan ötletem is lenne az "aszfaltos verzió" elkészítéshez.

P.Isti

Előzmény: BadGe (1152)
BadGe Creative Commons License 2001.08.16 0 0 1158
Gyuri ugye nem haragszol, ha nem kívánok komolyan versenyezni a Compumap-al? Egyelőre nem is tudok, mert nincs publikus PC verzióm. Az hogy az AM éppen Win32 környezetben készül az egy szerencsés melléktermék, mert a WinCE és a nagytestvér elég sok tekintetben hasonlóak. Érdekes, hogy amíg az említett szoftver iPaq-on eszeveszett összetettnek és "sűrűnek" tűnik, addig ugyan ez a kód Windows környezetben egy kicsit "sovány". Nincs az az eszeveszett bonyolult (szinte már kötelező) ezer menüs kezelőfelület.

Ha egyszer lesz nyilvános desktop verzió, akkor az valószinűleg freeware lesz. Nyilván próbálkozni fogok pénzt szedni érte, de nem hiszem, hogy létezik olyan védelem ami a licenceket behajthatóvá tenné, így azt hiszem, hogy ha rászánom magam, akkor abban a pillanatban amikor kírom CD-re, tudomásul kell vennem, hogy az egyetlen beszedhető honorárium egy közepesen lanyha elismerés lesz :))

Különben meg várok még egy kicsit a freeware státusszal. Épp elég lesz akkor freeware progit csinálni belőle, ha a konkurencia megjelenik a sajátjával... :) (ez a Palmtopokra igaz)

Ge.

Előzmény: micimacho (1155)
Vgyuri Creative Commons License 2001.08.15 0 0 1157
Micimacho:

Utána néztem a compumapnak (csupa fekete kis betüvel) csak DOS, noNTFS,no32bit stb,stb.

Nem tudom hol néztél utána, de biztos valamelyik ellenségemet kérdezted. Ebből csak a noNTFS illetve ez NT/Win2000 alatt nem futás igaz.

Win98 és Milleneum OK, a jelenlegi kiszerelés pedig bootolható Win98 CD, csak igényel min. 64 MB RAM-ot, hogy az NTFS drive helyett RAMDISK-et és a CD-t használjon.

Viszont kell igazi parallel port a hardverkulcsnak, ami a legújabb notebookokon sajnos nincs, mindent USB-vel akarnak megoldani.

Fanyalogni természetesen lehet, legfeljebb nem használod azt az irdatlan térképmennyiséget, ami a COMPUMAP-hoz rendelkezésre áll és amit te is kedvedre bővíthetsz. Jó autózást Szlovákiában, Romániában és Bulgáriában az Aeromap-pal.

Előzmény: micimacho (1155)
micimacho Creative Commons License 2001.08.15 0 0 1156
Ja, és 15rugó+áfa. Háááááááát, ezért a szolgáltatásért nem tűnik kevésnek. Amikor az europa autoatlasz CD 2e volt áfával...
micimacho Creative Commons License 2001.08.15 0 0 1155
Vgyuri,

Utána néztem a compumapnak (csupa fekete kis betüvel) csak DOS, noNTFS,no32bit stb,stb.
Kilőve. Már 3 éve nincs bootolható DOSom, és a win98 is csak azért van fenn, mert néhány szarul megírt hálózatos progi csak az alatt képes futni.

Badge.
Ugye winnt, win2000 tuti menne?

mm.

micimacho Creative Commons License 2001.08.15 0 0 1154
Badge.

Szóval nem győzködni szeretnélek, de az alábbiakat talán érdemes végiggondolni.

Bocs, ha kicsit hosszú leszek.

1. Mire használja az átlag halandó a készüléket?
Asszem magamat nevezhetem lelkes amatőr átlagnak. Szívesen elmegyek a készülék mutatta utakon, ha ezzel kikerülhetek számomra unalmas, vagy zsúfoltnak tekintett (pl. manapság m7) utakat. Tehát korántsem töltöm az összes időmet ismeretlen utak bejárásával.

De:
a. Nem akarok magammal vinni plusz ketyerét, még ha lenne, akkor sem, hiszen macerás. Valaki írta, hogy bozótvágóval száll ki a kocsiból. (Én spec még a telefon-palm kombinációt is szívesebben élvezem egyben, mint külön külön. Ráadásul ha kiszállok, vigyek magammal minden szart? Na azt nem.)

Szóval

b. Csak a legszükségesebbek legyenek nálam, a kocsiban semmit ne kelljen hagynom ha pl. városnézni akarok menni.
c. A kocsi használatban nem a kocsi használat a cél, hanem a valahova eljutás, majd kiszállok. Tehát nem egész nap nyomom, hogy palm kelljen az újabb útvonalak folyamatos feltöltéséhez.
d. Általában amikor olyan útra megyek, ahol jól jön a GPS akkor előtte van időm megtervezni (Nyaralás, külföld, szórakozás) ha meg a szokott utakon, elő se veszem. Legfeljebb szórakozásból, de az utat úgyis ismerem.
e. Nincs időm mindíg ezzel molyolni, így ha valóban használni akarom, felkészülök rá otthon gép mellett, az gyorsabb. Lenne.
f. PCn kicsit jobb szerkesztgetni, mint akár egy palmon. (Utálok kipufogón keresztül motort generálozni.)
g. Végszükség esetén, ha rögtönözni kell, még mindíg ott van a GPS kezelőszerve.

Következmény:
Általában offline tervezget az ember. Vezetés közben ugyanis veszélyes. Ha meg mindíg megállok kicsit tervezgetni, akkor mi értelme az egésznek.
VIlágkörüli útra ritkán megy az ember. (átlag)

K*va jó lenne tehát valami progi, amivel lehetne routot tervezgetni, és utána letölteni.Szerintem azért a Mapsource is jól el tudja adni a PC szoftvereit nem? Nem az a fontos, hogy a legrövidebb utat tervezze, hanem ha én azt kiválasztom, jelölgethessem be elég pontosan. Amilyen pontosan én akarom.
A pontosságra szerintem nem rossz a készülék mutatta térkép, mert jól nagyítható, csak hát a kezelés kicsit macerás a néhány gombbal. (emap)
Szal azt hiszem, a Mapsource jellegű progi megteszi.

2. Freeware jo lenne, de túlzásnak érzem.

3. 50 ezer sok, de 5-ért nem éri meg ellopni.
Ne feledd, hogy aki tud költeni 60-100e-et egy készülékért, plusz 5öt nem fog sajnálni.
Hányan vesznek emapot, vagy emap deluxot? Szerintem aki a deluxra fizeti a plusz 10-15-öt(?) az még 5öt biztos nem sajnálna.... Vajon ennyiért hány eladott darab után éreznéd, hogy megérte árulni?

Nos, nem hiszem, hogy minden szempontot sikerült elmondanom, (egy sör mellett könnyebb lenne) de talán ez is egy nézőpont. És hátha más is kedvet kap, hogy elmondja, mire és hogyan használja.

Remélem jól értettem a kérdésedet, és arra válaszoltam, amit kérdeztél. Ha nem, akkor vedd egy hosszúra nyult élménybeszámolónak. :-))

Sui:
Megtudhatjuk az upgrade feltételeket? Vagy még korai?

Vgyuri.

Kösz az infót, még emésztgetem, hogy pontosan mit is jelent. Bár figyelem folyamatosan az itteni dolgokat (kivéve a koordináta pengeváltásokat) azért nem mondom, hogy mindenhol értem amit mondtál. Pláne, hogy nekem eMapom van. Az most fekete garmin? Merthogy ez kék. :-))
Másik, hol van olyan, hogy Compumap?
A vonalra tervezés nem izgat. A csomópontok is jók lennének, ha ott vannak a városnevek és pontok is.

Ha nagyon utvonalra mennék, akkor asszem jobb lenne a kocsiba venni gyárit. De az nem annyira kell. Legalábbis ma ez nem hiányzik olyan nagyon. Viszont, hogy ezt meg zsebre rakhatom, és nem csak a kocsiban van, az király dolog. (Legutóbb télleg segített egy ismeretlen külföldi városban hamar megtalálni a kocsit, és ez nagyon jó.)

No, bocs a hosszért mindenkitől.

Üdv.
Mm.

rugo- Creative Commons License 2001.08.15 0 0 1153
Én speciel látok benne fantáziát...
Több okból is:
Pld van olyan akinek van PC-je/notebook-ja de nincs GPS-e.Ha olcsón akarja megúszni a dolgot pld. vehet egy OEM modult, abból szinte a konyha asztal sarkán fabrikálhat egy a PC/Notebook-al együttműködő (nem is rossz minőségü) GPS-t...
(Sirf modul 30 K Ft körül kapható, hogy hol azt nem mondom meg mert akkor ez itt a reklám helye lenne...)

Az útvonal tervezésnek csak akkor van értelme, ha az eredmény simán áttölthető a GPS-be. (nem kell hozzá pilótavizsga, meg ezer egyéb sw)

üdv
rugo

Előzmény: BadGe (1152)
BadGe Creative Commons License 2001.08.15 0 0 1152
Gyerekek, ez a PC platform mennyire érdekes még térkép szempontból? Úgy értem, hogy van értelme még PC-n térképekkel és GPS-el foglalkozó programot kiadni? Én meglehetősen egyoldalúan fejlesztem a handheld navigációt, a PC-re meg azt mondom, hogy különösebben nem érdekel. Ugyanakkor azt nem veszem figyelembe, hogy például útvonaltervezésre (esetleg automatikus) a jelenlegi GPS-ek esetében PC-t kell használni.

Szóval a fejlesztés MELLÉKTERMÉKEKÉNT nekem van egy teljes vektorgrafikus, gyors, digitális domborzati modelt is kezelő programom, amit azért nem terjesztünk PC-n mert nem látszik mögötte igazán a kereslet. Vajon lenne rá igény? Legyen freeware esetleg? (ahhoz egy kicsit értékes). Legyen alkalmas útvonaltervezésre de ne tudjon GPS-el navigálni?

Egyébként SUI egyszer már beszámolt róla, hogy a Topolisz Kft szeretne forgalmazni olyan programot amivel magyarországon lehet útvonalat tervezni és az eredményt közvetlenül át lehet tölteni Garmin GPS-ekbe.

Szóval ha van energiátok rá, hogy győzködjetek egy PC verzió ügyében, akkor hajrá.

Ge.

Előzmény: Vgyuri (1150)
TamiBT Creative Commons License 2001.08.15 0 0 1151
Haj!

BadGe
>és ******** *** *******?

- És mennyibe fog kerulni? :-)

- Most vettem egy eMap-et a havertol, bele van töltve 1.2 Magyarorszagi terkep (Navigate),
ha szeretném az új 2.0-t beletöltetni akkor van-e valami kedvezmenyes (upgrade) ar vagy
ujra ki kell pengetni a teljes dijat...

Tami

Előzmény: BadGe (1147)
Vgyuri Creative Commons License 2001.08.15 0 0 1150
Micimacho:

Ja igen, az utvonaloptimalizálásra ezen északbalkáni területeken a Microsoft Auto Route is jó valamennyire, de van egy magyar fejlesztésű free szoftver, a KIUT, ami főleg Szlovákiára és Erdélyre van kihegyezve, ezzel igen jól meg lehet tervezni az utvonalat, utána a helységnevekkel kell átmenni a COMPUMAP-ba, vagy más megfelelő térképpel rendelkező programba a koordinátákért. (A KIUT részletes útvonaltervében levő helységeket kell megkeresni a térképen, a program is rajzol egyébként egy nem kartográfiai igényű útvonalvázlatot, amiről azért azt meg lehet látni, hogy milyen irányban van a következő pont)

Előzmény: micimacho (1148)
Vgyuri Creative Commons License 2001.08.15 0 0 1149
BadGe:

Most ne figyelj ide!

Micimacho:

A COMPUMAP térképkészletében van 1: 1 000 000-s topográfiai térkép egész Közép-Európáról, földutak nincsenek rajta, de az autóutak igen. Erről le tudod venni a csomopontokat és a beépített PCX5 progi segítségével át lehet tölteni a fekete Garmin család GPS-eibe. (12-től III+-ig). Áttételesen az OziExplorer segítségével az újabbakba is, csak ehhez pendlizni kell a két program között.

Persze a csomópontok között semmit sem mutató útvonalkijelzés nem olyan, mintha a vonalon menne a jel, de ha nincs a GPS-ben térkép, akkor vonal sincs. A vonalra tervezett útvonal egyébként a GPS-ekben is csak kevésben megy, erről korábban már volt szó.

Előzmény: micimacho (1144)
micimacho Creative Commons License 2001.08.15 0 0 1148
Sui: Kösz a választ, kicsit megnyugtattál.

Badge> Jól látsz a jövőben, de azért
van a kérdésnek álcázott formája is: ;-))

Sui: Hogy juthatunk majd hozzá mi, akik nálatok
ruháztunk be készülékbe meg kizárólag erre a célra szolgáló 8M mamba?

Én elég stabil jelentkező lennék azért a dologra...

Azért van olyan kérdés is, amit Badge sem álmodott meg: Mikor lehetne már a szoftvervez hozzájutni, hogy route kijelölést is tehessek?
(Merthogy erre nem kaptam választ, hogy ezt hogy lehet. A mapsource-al lehet, így legalább mo.on jelölgethetnék magamnak ilyesmit kényelmesen.)

Továbbra is áll a kérdés azonban, hogy hogyan lehet olyan területen routot kijelölni, ahol nincs mapsource "lefedettség" és gondolom ugyanazon okok miatt, ahogy Mo-ról sincs, egy ideig még nem is lesz. (Szlovénia, Szlovákia, csehország, lengyelország, románia, bulgária... Egyáltalán lehet tudni valamit ezen országok térképeiről?

Üdv.
mm

BadGe Creative Commons License 2001.08.15 0 0 1147
;) Sui remélem az útréteg már készen van!

ui.: már látom a kérdést, amit SUI nem válaszolt meg de fel fog merülni...

és ******** *** *******?

Ge.

Előzmény: sui (1146)
sui Creative Commons License 2001.08.14 0 0 1146
micimacho:

A hamarosan elkészülő 2.0-ás Magyarország térképen már el lesznek különítve az aszfaltozott utak a földutaktól.

További újdonságok:

- 30 újabb város utca szinten (Balaton-partiak és ott nyaralók előnyben, mert a 30-ból 10 ott van),
- dupla sávos autópályák kijárókkal, csomópontokkal,
- Nemzeti Parkok, Tájvédelmi Körzetek,
- kereshető POI adatbázis,
- keresés utcanévre,
- megnövelt térkép rajzolási sebesség,
- új GPS szoftverek támogatása (eMap 2.70 stb...)

Hirtelen ennyi jutott eszembe. Ja, és hogy megelőzzem a kérdést, kb. szeptember végére lesz belőle valami.

Sui

Előzmény: micimacho (1144)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!