Minden, ami navigációs eszközökkel, és azokra telepített jogtiszta navigációs szoftverekkel kapcsolatos.
A warezolásnak, nem jogtiszta szoftverekre vonatkozó hozzászólásoknak ebben a topikban tiltás a következménye.
A CDs változat engem is érdekelne. Garmin III -asom van, ezért nem tudok bele térképet tölteni, de azért PC-n keresztül szeretem néha megnézni, merre is jártam-keltem.
Nagyon tetszik a koordináta-adatbázis. Ha elfogadsz egyéb koordinátákat, szerintem kis ido múlva eléggé telepöttyözhetnéd kis országunkat. A kérdés csak az, igényled-e a _bedolgozást_.
Egy kérdés: a TYPE alatt milyen infót lehet kiolvasni? Feltételezem, a pont _megbízhatóságát_ (általad ellenorzött vagy nem). Ha nem, akkor ezt vedd egy ötletnek.
Még nem láttam tuzoltót részletesebben belülrol, de jelenlegi viszonyokat figyelve nem hiszem, hogy éppen GPS-re költenék azt a pénzt, amit a dolgozók veszélyességi pótlékárból akarnak lefaragni. Ami a nootbook -ot illeti, ha jól tudom, a tuzoltók elég meleg környezetben dolgoznak (néha), amit egy 60E Ft-os példány nem igen tud túlélni.
OFF
Azért (vizuális típus vagyok) el tudom képzelni, ahogyan a tuzoltó bácsik a zötykölodo autóban nézegetik az 5.6x3.8 cm-es kijelzot, hatalmas kezeikkel nyomkodják a gombokat, és üvöltik két szirénázás között az ETE -t meg a TURN left/right -ot...
/OFF
Miért ne mennének ki minden tanyához felvenni a koordinátát? Nem az a lényeg, hogy egy ketyerében hány pontot tudnak eltárolni, hanem az, hogy ezt akárhol el lehet tárolni, és szükség esetén elo lehet keresni, amit pl. az általad említett központban bárki megtehet.
A térképrajzolást teermészetesen megértettem, amúgy ez a Bezier-polinomok említése nélkül is ment volna. :-)
Az útvonaloptimalizáló egyébként (jó esetben) vehetné az adatokat a már meglévo vektoros térképrol, nem lenne szükség újabb adatbázis összeállítására. Számomra ez nem annyira _illuzórikus_.
Azért a grafikus térképeket is szeretem, még mielott azt mondanád, hogy nagyon _vektoros beállítottságú_ vagyok. Más kérdés, hogy az utóbbié a jövo...
Nem lehet, hogy a 2.0 verzió kijön esetleg CDn is? Mert kellene ám, mint egy falat kenyér...
Nem lehet más néven, valami furmánnyal árulni valahogy mégis? (Persze, ha nem árulod, csak "hozzá lehet jutni" az is megoldás.)
Nos, ha nem is minden bokor, de sok jó
pont benne van. pl. a vasutállomások, vagy néztem a keszthelyi öböl...
Ez tetszik. BÁr lassan télleg kell egy PDA...
Na gyerekek, akkor kozkivanatra: Legyszives baromi ovatosan hasznaljatok!!!!!!!!
www.syenar.hu/cgi-bin/select.php?name=falu
ahol falu valamely foldrajzi objektum neve.
pl ...?name=budap
megkeres minden budap... al kezdodo telepulest.
Erre kivetelesen nem kerek kritikakat, mert ABSZOLUT TESZT! A koordinatak a legtobb esetben fok percr kerekitettek, de ez ugyis latszani fog. Hamarosan meglesz a lekerdezo felulet es meg jonehany orszag.
Hülye vagyok, hogy nem irtam oda, de feltételezetem, hogy van GPS-ük a tűzoltóknak, amibe a térképező progi áttölti a koordinátát. Sőt, mint régi sci-fis, én még azt is el tudom képzelni, hogy a tűzoltóautóban van egy 60 000 forintos notebook is a mozgótérképes programmal és nem csak a GPS kompasz-kijelzését látja, hanem azt is hogy éppen hol van. Meg azt is le tudja olvasni a szar bitképes térképről, hogy milyen széles a híd a patakon és hány tonna a teherbirása. De ha nincs GPS és notebook a ninóskocsiban, de a központban van egy ocska asztali gép és térképező program, még az is jobb, mintha a térképtárból kell kihozni a térképet és azon keresgélni. Viszont csak GPS-sel nem fognak minden tanyára kimenni és felvenni a koordinátá, a GPS-be egyébként is csak 500 pontot tud benn tartani.
A távolságmérés, ha nem görbe menti, akkor mindig két pont közötti. A profi útvonaloptimalizálók lesz@rják a térképet, tehát nem a vektoros megjelenítéshez kötődnek. Csak a távolságokkal foglalkoznak, amit valahonnan tudnak (legtöbbször előre összeállított táblázatokból. Ha vektoros térképprogi része az optimalizáló, akkor sem a kész vektoros térképről veszik, hanem esetleg az annak előrállításához szükséges adatbázisból, ha az erre (is) meg van szervezve. De általában azok a térképes megjelenítést szolgálják, ezért nincs minden vektoros programban útvonaloptimalizáló. Hogy értsd, a térképrajzoláshoz az út vonalának képzéséhez szükséges leírás van meg (pl. Bezier-polinomként) és nem a két csomópont közti hossz. Azt már ki kellene számolni röptében a két koordinátából és a vektorfüggvényből.
Ezért tartottam illuzórikusnak a multkor, hogy van egy külön megirt útvonaloptimalizáló táblázatos távolságadatokkal és azt összemelegítik egy térképrajzolásra kialakított külön megírt térképprogrammal. Nem lehetetlen, de a két csapat ki fogja tépni egymás haját. Persze ha a pasa kiadja a parancsot ...
Szerintem elérhetové tehetnéd azt a 29000 pontos fordulópont gyujteményt, még ha nem is végleges (szerintem egy rendszer sosem lehet végleges).
Ha nem árulod el a címet, az számunkra, halandó amatorok számára nincs fent, és nem is létezik.
Remélem, ezzel nem bántottalak meg, nem ez volt a szándékom, csupán érdekelne az az adatbázis.
Vgyuri:
Málcsi néninek akkor is leégne a tanyája, ha csak a térképek alapján keresgélnének a tuzoltók. Nem vagyok szakérto de ehhez asszem' egy kicsit pontosabb információt kellene Nekik megadni. Pl. milyen településhez van közel, esetleg van-e a közelben valami könnyebben beazonosítható objektum. Ha ilyeneket nem tudnak, elég nehéz megtalálni az égo tanyát országos szinten, hacsak nem világít (éjszaka) vagy füstöl (nappal) már a távolból is.
Ha meg tudják a pontos koordinátát, mert pl. egy amator GPS-es beazonosította, akkor (ha jól hiszem) a hosszú vitátokban szereplo két rendszer bármelyike odavezeti a fecskendoket a megadott helyszínre.
Vgyuri írta:
Miért kelted szegény Micimachoba azt a
látszatot, hogy a bitképes program nem tudja kiszámolni két pont távolságát. A vektoros egyetlen igazi többlete e téren a görbementi távolság kiszámítási lehetősége...
Észrevételem/kérdésem:
Ha két pont közötti útvonalat szeretnék a két szóban forgó rendszerrel (COMPUMAP/AEROMAP) kiszámoltatni, melyikkel sikerülne? Naív hitem szerint a bitképes térképek csak két pont közötti távolság kiszámítására alkalmasak (illetve annyi pont közötti távolságra, ahányszor kattintottunk az egyes fordulópontokra), vektoros térképeken viszont ehhez elég (még1szer, csak így képzelem) a kezdo és végpontok megadása. Legyetek szívesek írjátok meg, mennyire helyes a feltevésem.
Ha lehet, ne harapjátok le a fejemet, és egymásét sem, azt hiszem, nem az a célja ennek a fórumnak, hogy egymást szapuljuk. Sokkal inkább az, hogy a profik megosszák a kezdokkel, illetve a többi profival azokat a tapasztalatokat, amik érték Oket saját rendszerük, ketyeréjük, munkájuk vagy éppen hobbijuk során.
Én nem misztifikálom túl a vektoros rendszereket, csak a részletességhez szükséges elemszámot akarom tisztaba lenne, meg a digitalizalasukhoz szükséges időt. Pláne ha korrekt módon helyesbiteni is akarod a bitkepröl örököolt hibákat. Ezt te tudod legjobban a trackelésbe befektetett idő kapcsán.
Arra meg te is utalsz, hogy a nagyüzemi módon elöállitott Europa térképeket elöbb-utóbb a felhasznalók szegényesnek fogják találni.
A céljainkat illetően tévedsz. Neked lehet az a célod, hogy minél jobbak legyenek a vektoros térképeid, mert még vannak illuzióid a fizetőképes keresletet illetően. Én már nem akarom a Compumap-ot sokkal jobbá tenni (már nem is lehet, hehe) csak azt akarom, hogy amig elérjük a vektoros menyországot, Málcsi néni tanyáját addig is találják neg a tűzoltók (stb.)
MM és többiek:
Aki nem találta meg, a COMPUMAP oldal BŐVITHETŐ TÉRKÉPKÉSZLET füle alatt ott van - igaz listaszerü felsorolás nélkül - a jelenlegi térképkészlet. Az árak a Fugawi és a COMPUMAP vonatkozásában nem összevethetők. A Fugawit nagy mennyiségben adják el annak a közönségnek, akinek a meglevő térkép kell. Magyarországgal nem is foglalkoznak, olyan kicsi a piac. Ezt mindenkinek magának kell megoldani. SUI-ék is adnak a Fugawival olyan Mo térképet, amit nem a Fugawi adott, mindjárt többe is kerül, mint az amerikai ár. A Compumap-hez 10x ennyi térkép van, mégis olcsóbb.
Apropó árak:
Kétfajta ár van, USA ár és európai. Az előbbi sokkal olcsóbb, innen származik, hogy MM szerint az Ozi 75$, szeintem meg 290 DM, ami sokkal több.
Szerencsés esetben nincs büntetés az amerikai változat hazahozataláért, de van nem egy olyan progi, amelyiknek USA változata csak akkor működik, ha pl. a Windows-ban az USA English a billentyüzet, vagy 1 a nemzeti környezet kódszáma és nem 36 kishazánkra.
All the time pal.. all the time. Van 1:1000000 világtérképem, minden országról, minden folyóról, majdnem miden városról, elég sok útról, repülőterekről, magasságvonalakról, területi megoszlásokról, stb. Azért nem támogatom mert nem vagyok megelégedve a minőségükkel. Ezen kívül mivel a megcélzott környezet valóban a PDA világ, ekkora adathalmazt még mindíg nem egyszerű egyben kezelni (feldolgozatlan állapotban majdnem 1 GB)
Az érdekesség kedvéért: USA térképem nekem is van (6GB, utca szintű) amiről azt kell tudni, hogy teljesen ingyenes. Az Európa térkép meg jellemzően egyik kereskedelmi programban sem tökéletes.
De teljesen igazad van, ezek valóban kellenek. És bár Magyarország nem mérhető össze egy európa méretű lefedettséggel, mégis, ha itthon szeretnél örömet szerezni magadnak, akkor előbb utóbb az európai térképek részletességét itthon soványnak fogod találni. Ezt egyébként mindenki így érzi, aki a térkép egy adott szeletében lakik.
Szerintem világosan kifejeztem magam, de ha mégsem akkor most elmondom mégegyszer, hogy biztosan érthető legyen. Alapvetően azt a hozzáállást nem szeretem ha a vektoros rendszereket túlmisztifikálod és úgy állítod be azokat, mintha azok manapság még elérhetetlen/megvalósíthatatlan/megfizethetetlen eszközök lennének... Én azon dolgozom, hogy a vektoros térképek egyre jobbak legyenek, Te még azon sem dolgozol, hogy a bitmap-esek legyenek jobbak.
Gyuri, egyébként meg vedd a te programod iránt érzett tisztelet jelének, hogy az AeroMap-ba eddig nem tettem bittérkép támogatást... De ha téged ez megnyugtat, akkor komolyan rászánok néhány napot és bevarrom alá. (less rá a domborzati modell kezelésére és döntsd el, hogy vajon tényleg meg tudom-e csinálni) Ezután lesz egy vektoros program ami mellékesen akár bitmap-et is kezel majd... Abban biztos vagyok, hogy ez lezárná a vitát, de abban már nem, hogy ez megnyugtató megoldás lenne a számodra... na ennyit a tisztességtelen üzleti magatartásról.(mellesleg a raster támogatás tényleg ott van a todo listámon :)))
Az, hogy árat nem írsz, az rendben is lenne,
de hogy a honlapon sincs arról infó, milyen térképet is kapnék ezért az árért, az már kicsit
bosszantó. (Mi az a teljes térképkészlet?)
Badge is:
Nem tudom mikor néztétek a konkurrenciát utoljára, és most. A fugawi a szoftvert 95 dollárért adja, teljes USA térképpel, és további 100ért odaadja az összes (nyugat) európai ország térképét. Ez ugyebár szumma 60 körüli ár.
Ehhez képest 20ért sem tűnik kevésnek a compumap, ami ugyebár még csak w98on megy, ráadásul csak azért, mert a védelmet nem sikerült megcsinálni rendesen. Az Aeromap meg a 40 rugóval csak magyar térképpel pedig egész erős árú.
Tudom, már hallom, hogy mondjátok, hogy akkor navigáljak fugawival magyarországon, de azért viszont próbálhatok a csak magyar térképpel navigálni monnyuk ausztriában is. Kevés sikerrel.
Ráadásul a Fugawiba is lehet scennelni.
Most már azt is értem, hogy az Aeromap a PDAra ment rá, de nem értem, hogy a compumap mire optimalizál? Ki a célközönség?
Mindkét szoftverbe lehet scannelni? Milyen tipusú térképet? Mibe kerülne, ha majd az Aeromap olasz térképe is meglesz? Mennyi lenne a főbb nyugat európai országok térképével összesen?
Nem lehet statikus optimumot megállapítnai a bitképes és a vektoros között, mert ha majd a vektoros tartalmazni fogja mindazokat a részleteket, amit a bitképes, akkor az lesz a jobb, feltéve, hogy a megnövekedett elemszám tárolására és kezelésére elegendő lesz a gép kapacitása. Ebben csak azért reménykedem, mert a részletek vektorizálása sokkal lassubb , mint a hardver fejlődése. Magyarország legrészletesebbnek mondott vektoros adatállománya, (még nem megejeleníthető térkép) a DTA-50, ami az 50 000-es katonai térképek alapján készül 6-7 éve, és készítői ha jól emlékszem, a síkrajzi elemek (ebben vannak a mütyürök) 60-70%-os átrajzolását igérték 1 éve, a névrajznál pedig 50%-ot. (Ha rosszul emlékszem, elnézést a MH TEHI-től. Márpedig amig nincs meg minden elem, addig mindig lehet gond az alkalmazónál.
Itt az optimumot a nem a reményteljes jövőben, hanem a mában kell keresni. Mert egy vasárnapi autósnak mindegy, hogy milyen szinten van kész az autóutak térképe, ha valaki el nem lopná a táblát, elvileg mindenhova el lehetne jutni minimális GPS használattal. De magyarázd meg Málcsi néninek, hogy azért égett le a tanyája, mert a vektoros térképre még nem került fel és a tűzoltók egy poros térképtárban keresik a kiszállási helyszint.
Ezt a vitát nem döntheti el BadGe vagy én, akinek persze a saját lova tetszik, bár én sohasem fikáztam az AeroMap-ot, csak a COMPUMAP eltérő szolgáltatásaira mutattam rá. BadGe viszont sohasem mondta meg, hogyha el tudná érni a Compumap (meg a Fugawi, OziExplorer stb.)betiltását, akkor hogyan oldana meg sok valósan létező feladatot. Apropo azt nem értem, miért csak a Compumap-ot fikázza, a fugawi-szerüeket nem. Csak azért, mert azok Windows alatt futnak és Bill Gates a kedvence? Megnyugtatlak, a felhasználó a gyakorlati használat alatt nem fogja észrevenni az ebből származó különbséget. A Compumap térképkezelési és -készleti többletét viszont igen. (ez azóta érvényes, mióta elindítható a Compumap a Win98/Milleneum alól is, amikor készült eredetileg, a Win3.1-gyel és a kezdeti Win95-tel semmi gond nem volt)
Ehelyen árat nem közlök, a www. compumap.hu oldalon van árjegyzék is, ez a programot és a teljes térképkészletet tartalmazza.
BadGe:
Mikor érted már meg végre, hogy egy bitképes térképet kezelő belső használatra szánt program nem azonos a piacra dobható real time mozgótérképes termékkel. Egy másik, piacon levő terméket azzal fumigálni, hogy ha te akarnád, te is tudnál ilyen sz@rságot piacra dobni, kimeríti a tisztességtelen piaci magatartás kritériumait
Meg azt sem ártana megjegyezni, hogy egy pontkoordináta eltárolási lehetősége nem a vektoros programok privilégiuma, ahhoz elég egy Excel táblázat, és még a pontfelvételhez is használható, ha jobb nincs, egy bárki számára hozzáférhető bitképes program, sőt a GPS-sel felvett pont is betárolható. Sőt még a területfigyelés (proximity) is megoldható bármilyen elvü térképkezelés mellet, vagy anélkül.
Ezért üdvözlöm a pontadatbázisod közzétételének tervét.
Miért kelted szegény Micimachoba azt a látszatot, hogy a bitképes program nem tudja kiszámolni két pont távolságát. A vektoros egyetlen igazi többlete e téren a görbementi távolság kiszámítási lehetősége, de ezt nem nyujtja minden program. (Vajon miért?)
egy jó hír a praktikus okokból GPS-t használóknak: Teszt jelleggel feltettem egy 29000 pontból álló magyarországi fordulópont adatbázis a weboldalunkra. Még nem végleges, ezért nem is árulom el azt az URL-t amivel le lehet kérdezni, de gyakorlatilag az utolsó tanya meg vasútállomás pozíciója is visszakereshető. Még készül maga a lekérdező felület és úgy gondoltam, hogy a rendelkezésemre álló kb 9.000.000 földrajzi pontot szintén felteszem a szerverre. Igen, ez azt jelenti, hogy a föld _minden_ országáról van kb ugyan ennyi adat. Remélem tetszeni fog.
A gyurival már túl vagyunk néhány csörteváltáson, de mivel alapvetően különbözik az elképzelésünk a térképes világról időnként össze tudunk zördülni. Az én álláspontom egyszerű: kezdetben megcsináltam egy bitmap-es térképet, ami mondjuk olyan mint vgyurié, kivéve, hogy a sajátom windows alatt működik. A nézetkülönbség ott kezdődik, hogy nekem ez volt a tesztrendszerem, ezen próbáltam ki néhány alapvető térképészeti fogást, majd miután ez megvolt, nagyjából el is dobtam. De nevezzük ezt a progit egyszerűen egy térképgyártó szoftvernek (mint mondjuk a mapinfo), aminek az egyik tulajdonsága, hogy _mellesleg_ be tud tölteni egy bitmap alapú térképet is és azt el tudja helyezni egy fokhálózaton.
mivel számomra a megcélzott fejlesztési környezet a kézi kategóriájú gépek voltak, a bitmap egyébként sem jöhetett szóba, így a fenti windos program segítségével a szentséges két kezemmel fáradtságot nem kímélne vektorizáltam a térképeket, illetve begyűjtöttem sok 10e km-nyi GPS tracklogot. Ez utóbbiakból születtek például az autópálya rajzolatzok, illetve az autópályák gyönyörűséges lehajtói. Ez utóbbi még térképész körökben is kincsnek számít. A témára jellemző, hogy SUI-ék, akik a térképeiket egyébként egy térképész cégtől licencelik, az autópályákat szintén saját maguk rakták össze, egyéb más fontos térképi elemekkel együtt, mivel a beszerezhető vektoros térképek ilyen vonatkozásban nem elég pontosak.
Szóval vektoros térképeket kezelek, amelyek ilyen módon elég sok többlet információt hordoznak, például a felvett objektumok kereshetőek... Gyurinak amennyire én sejtem az fájhat nagyon, hogy a vektoros programok lassúak. Legalábbis szerinte, mert én ilyen lassúságot nem tapasztaltam. Hiába beszélek arról, hogy manapság egy vektoros térképet szinte gyorsabban lehet kirajzolni, mint egy elég nagy bitmap megfelelő részét visszakersni és kitenni a képernyőre. Gyuri ezt vagy nem hiszi el, vagy egyszerűen elsiklik felette. Esetleg olyan mint Rejtő Wagner ura (a kékszakállú) aki egy bizonyos szint felett már nem tudott elképzelni dolgokat. (50száz... aki emlékszik) Az meg, hogy az egyszerű drótvázas megjelenítésen már régen túl vagyunk persze végképp sci-fi-nek hangozhat...
A helyzet tehát az, hogy a sebesség egyszerűen nem kérdés, még egy kézi gépen sem, amelyek ilyen tekintetben nem olyan fejlettek mint egy mai csúcsPC. (mondjuk egy 70Mhz procival még 3 képet azért ki tudok számoltatni másodpercenként).
A helyzet tehát, az, hogy egy tetszőleges részletességű vektoros térkép kirajzolása sem jelentene problémát. Hogy ilyenek nincsenek? Nem tudom, hogy valóban nincsenek-e vagy csak nehéz hozzáférni. Az biztos, hogy amikor én elkezdtem vektorziálni a saját térképeimet, meg utakat gyűjteni a pontosításhoz, akkor számomra is ugyan olyan elérhetetlenek voltak a vektoros térképek, mint ma egy kevésbé tájékozott nem szakmabéli érdeklődőnek. De síránkozás helyett inkább dolgoztam...
Úgy gondolom, hogy mindkét alapvető megközelítést kipróbáltam és választottam egyet (vektoros). Szerintem ez sokkal inkább alkalmazkodik a mai igényekhez.
Nagyon fontos szempont az is, hogy a rendszerem alapvető célja az autós navigáció, amelhez nagyon fontosak a pontos térképek. A meglévőek (akár vektorosak, akár bitmap alapúak) NEM azok. Ha tehát felveszek vagy berajzolok egy utat, az pontos lesz, legalábbis pontosabb mint a jelenleg elérhetpőek. Ha pedig ez szempont, akkor megint csak muszály vektoros irányban gondolkodni.
na ennyit a történelemről. Az előző post-ba beteszem a webcímünket, ott lehet tájékozódni.
Sejtem, hogy nincs több falu a nagyobb felbontású térképen, mindössze azt szerettem volna elmondani, hogy a garmina alaptérkép majd annyi falut tartalmaz, ha nem többet, mint a 25ezres.
Egyébként az ismerőseid a hegyi turistaházban tartják a lakodalmukat? Mert akkor szahar lehet odatalálni egy ilyen fapad GPS térképpel. (Bár elmagyaráztatni a legközelebbi falutól oda vezető utat azért még ekkor is lehet. Hát hiába, a jó öreg verbális kommunikáció...)
Viszont nem értem, miért kell a bitmapet lenyomni egy ekkora raltíve kicsi készülékbe, ha a faház, melegedő és egyéb dolgok is lehetnek vektorosok. Azért ott a köztes terület "zöld, üres pontjait mégse kell tárolni, ráadásul gyorsabba rajtuk a számítás.
Szóval nem tom hol a határ, ahonnan a bitmep kifizetődőbb, de sejtem, hogy sok földút jól elfér a vektoroson is. Márcsak azért is, hiszen a bitmapon nem hiszem, hogy egyszerű távolságokat számítani, meg útvonalat számítani...
Azért nem hiszem, hogy érdemes ezen összeveszni a két konkurrensnek.
Már Vgyuri progijáról sokat tudni, Badge meg sokat fikázta, így érdekelne, hogy Badge milyen paraméterekkel bíró szoftvert is írsz?
Másrészt télleg nem elhanyagolható, hogy mennyibe is kerül az a néhány alap térkép a szoftverhez, ami a minimális tájékozódáshoz kell.
A tereprészletekkel kapcsolatos vita meg télleg érdekes, de amikor autóhoz használom, inkább csak az érdekel, hogy visz-e arra út. Ráadásul ne legyen földút. De ez nagyon.
Szóval Vgyuri, mennyi lenne normálisan térképekkel feszerelve a progid? (a jogtisztaság nem az én területem... ;-) )
Én úgy tudom, hogy nincs, mert ezek zart rendszerek, ha ceg nem csinalta meg, amire nehezen talal elg vevot, akkor nem lesz. Egyszerübb, ha veszel itthon egy GPS-t magyar terkeppel, kevesebbe fog kerulni.
lehet hogy ez túl elbizakodott kérdés, de hátha...
nem tudja valaki, létezik már magyarország térkép autós navigációs rendszerekhez (mint pl. blaupunkt, vdo, alpine), esetleg várostérképekkel (utcanevek), és ezen a rendszer valóban route-olni tud?
Most miért vagy felháborodva? Kivételesen megdicsértelek, azt mondtam, hogy a falvakra a te által alakitott vonalas térkép is jó. Remélem, azt nem akarod mondani, hogy erdészházra is jó. Amig meg arra nem jó, nyugodtan előjöhetsz a bitképes Windowsos programoddal is, mert sok felhasználónak szüksége lenne rá, csak éppen nem tudja, hogy ilyen lehetőség is van, mert ha eddig valaki ki merte a száján ejteni a bitmap szót, tüstént előugrott valaki, hogy ledorongolja.
Remélem a bitképes programod ugyanúgy fel van szerelve jogtiszta térképekkel, mint a COMPUMAP,
azokkal a GPS alapú mozgótérkép szolgáltatásokkal is bír, amit még eddig nem volt időd megnézni a COMPUMAP-ben,
és a te programod kijavítja a Windowsnak azon hibáit is, amik miatt éppen a legrosszabkor szokott lefagyni. (És ami miatt a NATO hadseregekben meg van tiltva a fedélzeti/navigációs alkalmazása)
És természetesen olyan gagyi notebookon is fut, amit egy diák vagy egy hobbiturista is meg tud engedni magának és nem sajnál kivinni egy off-road versenyre.
Amúgy a COMPUMAP forrásához 2001 márciusában nyultunk hozzá utóljára tényleges szolgáltatási igény kielégítésére. Csak azért nem fogjuk az egész programot átirni, hogy a legördülő menüket, gördítősávokat, telefongombokat és egyéb a Windowsra jellemző varázslatokat Microsoft Windows alapon valósítsuk meg a funkcionálisan ugynazt ellátó Borland Tvision helyett. Van egy-két Windows szolgáltatás, ami jól jönne, de ezek egyrészét a vevők nem fizetik meg (ablakméret váltás), más részét (printelő funkciók) a jogaira kényes térképszolgáltató feltétele tiltja.
De ismételten leszögezem, bármely hazai helység közepének megtalálásához az Aeromap-od elég, a tereprészletek iránti érzéketlenségedet pedig nyilván a meg_nem_oldani_tudás mozgatja. Csak ne azzal az ezirányú igényeket megoldani, hogy elhalgattatod az igénylőt. Remélem ezek nem csak téged hallgatnak.
Én Micimacho kérésére megmondtam, hogy hogyan tudja GPS-be tölthető formába önteni a szlovákiai vagy erdélyi mellékutak, hidak, várak csomópont koordinátáját, te pedig leugattál, bár te nem tudod ezt nyujtani, vagy legalábbis jól titkolod, mert még az én mennyei kémfőnököm sem tudta jelenteni.
Te Gyuri, az emberek milyen névvel illetik azt az istent akihez neked forró drótod van, hogy ennyire erős kijelentéseket teszel? Az hogy éppen hol tartok a fejlesztésben és mit tartok megoldásra érdemes/váró feladatnak sokszor még én sem tudom biztosan, így ha tudsz a terveimről vagy a még nem publikált eredményeimről valamit, azt oszd már meg velem légyszíves, hadd örüljek neki én is a többiekkel együtt.
Mellesleg az már többször elhangzott hogy a kompúpmap mindent tud, és mivel a program forráskódjához már legalább 5-6 éve hozzá sem nyúltál, ezért az már akkor is tökéletes volt. A sajátom sohasem lesz az, legfeljebb egyszer félkész állapotban abbahagyom a fejlesztését, addig meg napról napra kicsivel mindíg többet fog tudni. (ami a tökéletességet illeti, nekem megvan ugyanaz a programrendszer _windows_ alatt amit te kamatymap-ként árulsz. Értsd ez alatt, hoggy bitmap-es térképeket kezel, azon navigál, stb... és mielőtt rákérdeznél, hogy "na és azt tudja-e..." a válasz: igen. A maga nemében tökéletes hiszen többek között a vektoros térképeim is ezzel készülnek. Namost azért mégsem lenne pofám ezt a nagyközönség elé tárni....)
A 25 000-es térkép nem attól jobb a vektorosnál, mert több falu van rajta, abból annyi van amennyi van. Viszont több tanyabokor, puszta, major, horgásztó, erdészház és a hozzájuk vezető földút is rajta van - annak akinek kell. Csak a faluhoz tényleg elég a kijavitott alaptérkép. (A Garmin eredeti térképén szért nem mennék el lagziba, mert még éhenhalnék).
A határon túli 1: 1 000 000 térképet azért ajánlottam, mert a GPS-ben még ilyen sincs az észak-balkáni országokra, és BadGe sem jutott el még odáig.
Kösz a magyarázatot.
A mostani vektoros sem rossz. Ennél részletesebb a hozzám hasonló gyalogbékáknak nem igen kell. Most vezettem végig egy hoszabb szakaszt, az észak balkáni régióban az alap térkép alapján. Szerintem igen jól használható volt, sokat könnyített a dolgomon. Nem is kellett térképezni, nem is tévedtem el. (300km főút, mellékút és 40 pontból álló route segítség.)
Egyébként az alapban meglévő igen sok falu és város helyzete alapján igen jól lehet tájékozódni egészen mellék útvonalakon is. Úgy találtam, de gondolom ez csak nekem meglepő, hogy az 25000es térképen sincs több falu, mint az alap GPS térképen. A köztük lévő út meg így elég könnyen kitalálható ott helyben, menet közben.
Remélem, ha lesz kényelmes megoldás a route tervezésre-kezelésre, akkor aki tud róla azért ide is leírja. (Badge,Csillag)
Én meg is csinálhatom akár animáltan is, mert ennél azért jobb világtérképem van. Csak éppen nem éri meg a letöltési időt, mert szinte végi tenger fölött megy. Tegnap már verték a vészharangot, hogy fogytán van – Dél-Amerika előtt– az oxigénje, 3-4 napra elég. Most már túl van Dél-Amerikán, kérdés, elég erősek-e jetstream-ek, hogy elvigyék Ausztráliáig 3 nap alatt.
Steve Fossett augusztus 5-én sokadik alkalommal vágott neki a Föld megkerülésének. Mostanra már túljutott a táv felén. De nem is ez a lényeg (aki többre kíváncsi, nézze meg az adatfeldolgozó csapat
hivatalos honlapját).
Az egyik képen a kiterített Föld látszik a már eddig megtett út trackjét tartalmazva, erröl az oldalról pedig letöltheto a tracklog. Érdekes lenne ezeket az adatokat feldolgoztatni akár a COMPUMAP -pal, akár a BadGe által most készülo programmal.
Jójó, tudom, nem sürün fogunk elöfordulni azokon a helyeken, ahol a ballon repült, de esetleg fényt deríthet néhány problémára, ha nem csak "európai" szemmel nézzük kis helymeghatározó eszközeinket (a negatív koordináták sorozatára gondolok).
És ha még ráadásul egy részletesebb kiterített Világtérképet is össze lehetne kovácsolni (lásd a fenti képet), az lenne az igazi Kánaán (szép álom).
Még1szer bocs, ha off topic voltam, és remélem, sikerült jól beszúrogatnom a html-kódokat.
Ja azt még nem mondtam, hogy a demo, ingyen letölthető Ozi térképkezelés szempontjából kicsit nagyon sánta (azért demo) viszont a GPS-PC párbeszédben, amennyire észreveszem, minden működik.
Még mindíg nincs válasz arra, hogy mit is jelent a fekete garmin.
Valahol néhány hozzűszólással ezelőtt megmagyaráztam, hogy ez a Garmin12-GarminIII+ közti sorozat, a Garmin90 repülős GPS és valószinüleg a 12Map és IIIMap is, bár nem próbáltam, ezek a fekete karosszériás gépek. Továbbá a régebbi szürke Garmin45. Ezek a PCX5 DOS-os letöltővel működnek, ami be van építve a Compumap-ba.) De csak a drágább Navigator változatba.
Viszont most csinálok egy kis külső DOS-os konverter programot, amelyik a COMPUMAP-on kivül alakitja át a Compumap útvonal és útvonalpont fájljait PCX5 formára. Ez viszont pl. az OziEplorer programból az újabb Garmin GPS-ekbe, meg az összes Magellánba, meg az összes Lowranceba stb is le tud tölteni.
Így persze kissé bonyolultabb a helyzet, mert három lépés van, a Compumap-ban megtervezni az útvonalat, a mini programmal konvertálni, és utána az Ozival letölteni. Egyszerübb lenne 40 ezer forintért megvenni a jogtiszta Ozit, beszkennelni azt a kb. 100 térképet, ami a Compumap-ban van (esetleg a kiadó még be is perel) és utána csak az Ozival dolgozni, ami e tekintetben, a párhuzamos térképkezelést leszámítva, többet is tud a Compumap-nál és igazi Windowsos progi. Csak ki kell fizetni, amit ki kell és el kell végezni azt, amit én már elvégeztem 5 év alatt.
Ami a részletesség növelést jelenti, az vektoros térképnél viszonylagos. Ami a legrészletesebb rétegen nincs rajta, azt nagyitással sem tudod elővenni, ilyenkor szokott a képernyőn 1-2 görbe vonal közt elterülni a nagy semmi. Ezzel szemben a különböző méretarányú bitképes térképeken az aktuális felbontásnak megfelelően új elemek jelennek meg. Vektorosban, ha ezt mind be akarnád vinni, lassan elvész a vektoros méretelőnye és igen megnő a hardver igény. Emiatt terjednek el nyugaton most, a már elintézetnek hitt vektoros győzelem után újra a bitképes rendszerek, ill. a vektorosokat is szoritják a bitkép használat biztosítása irányába.