Keresés

Részletes keresés

sui Creative Commons License 2001.08.28 0 0 1251
Vgyuri:

Ez szép volt, tényleg... de sajnos a jutalom elmarad, mert az 1237-es hozzászólás láttán ráncok jelentek meg a homlokomon. :))

A 25-ös és 35-ös sorozat, tehát az OEM termékek, amiket pont fejlesztőknek gyártanak természetesen tudják az állítható baud rate-et, az NMEA mondatok is tetszés szerint vállogathatók, állítható a dead reconing, megadható a hideg indítási koordináta, kb. 100 datum rendszer (igen, az EOV is beállítható!) és még egy csomó dolog. Sajnos az ára viszont jelenleg már nem piacképes, 20-30%-al magasabb mint a vetélytársak. Állítólag hamarosan jön az új panel, WAAS-el, fele méretben, fele áramfelvétellel és talán fele árral.

Annyit még hozzátennék a Garmin sikeréhez, hogy valóban, rengeteg az új termék, nagyon erős a fejlesztés. De ez nem műkődhetne ilyen hatékonyan a financiális háttér nélkül. A Garmin tőzsdére ment tavaly és igen jól sikerült a dolog, óriási tőke áramlott be a cégbe és ez a mozgatója mindennek.

rugo:

Mi (és más fejlesztők is) az RMC mondatot szoktuk használni, mert abban tényleg benne van minden szükséges adat: pozíció, dátum, idő, sebesség és irányszög. Ezekkel az adatokkal szépen lehet mozgatni a kisautót a térképen. :)

Előzmény: Vgyuri (1249)
Vgyuri Creative Commons License 2001.08.28 0 0 1250
Rugó:

Garmin GPS nélkül tévesen tételezel fel olyan dolgokat, amik egy profi GPS felhasználónak jól jönnek, a 95% amatör meg elrontaná vele a masinája müködését. (A saját kijelzést persze nem tudja.) A 4800 baudos "szabvány" sokkal régebbi, mint a jelenleg használt adatstruktura, ma a Garmin által használt legsoványabb NMEA 0183 1.5 protokoll is megváltoztathatalanul 5 féle adatmondatot küld, ezért ez tényleg nem lenne teljesíthető 1200 bauddal. De az 1994-es évjáratú Garmin75-ös is fix 4800-cal működött, pedig abban csak RMZ, RMC és GGA volt. Ma egy v2.0 adatsor ha útvonalad is van deklarálva, egy oldalt tesz ki, változik, ezért nincs is deffiniálva az adatismétlés gyakorisága, ahogy az első adag elment, kezdődik az újabb. A 75-ösön még ki volt mondva, hogy Normál módban 2, Battery Saver módban 5 másodpercenként jön egy újabb adatsor.

Aki variálni akar, használja a modul GPS-eket, illetve annak kiszerelt változatát, a kijelző nélküli, egerkinézetű 38(?)-ast.

Előzmény: rugo- (1245)
Vgyuri Creative Commons License 2001.08.28 0 0 1249
Viziszörny:

A Garmin prioritásnak tradicionális okai vannak.
A nagy cégeknél általában kétévenként van generációváltás, amikor hirtelen sokat okosodnak a GPS-ek. Nekem úgy tünik, hogy a Garminnál 1 évvel előre jár a naptár, ott hamarabb jön ki az új generáció, ezért az azonos árfekvésben levő Garmin GPS általában többet tud, mint a kortárs Magellán, majd 1 év mulva megjelenik a hasonló tudású Magellán, ami tudni akarja azt, amit a Garmin-versenytárs, de sokszor hibásan, mert a Garmin időközben egy rakás hibát kijavitott.

Ennek következtében úgy tünik, hogy a Garmin mindenütt elterjedtebb és emiatt szélesebb a hinterlandja a fogadott és fogadatlan (lásd SUI) háttérfejlesztők köre. Ebben az is közrejátszott, hogy a Garminnál 6-7 éves tradiciója van a PC-s támogatásnak. (Már az 1994-es évjáratú 75-ösnek is kétirányú PC-s csatlakozója volt le és feltöltéshez, NMEA-hoz, nyilvános szoftverrel. Még a bináris protokoll is letölthető volt, csak istentelenül bonyolult. A Magellánnál a PC=>GPS kapcsolat csak az utolsó 300-as sorozattal jött be, de az sincs a gyár részéről ellátva jól szoftverrel. A Magellán GPS-ekhez kötődő szoftvereken nem lehet olyan épületes vitákat folytatni, mint amit ezen a topicon láthatsz. Így a Garmin lassan egy tekintélyes ismertségi előnyt vivott ki, ami miatt aféle iparági szabvánnyá, mércévé vált.

Nem tudom, a tengerentúl mi a helyzet, ott van két nálunk alig szereplő gyártmány, a Lowrance és az Apollo, de a Garmin szerintem ezekkel szemben is a fenti előnyben van. Az igazi atyamester, a Trimble teljesen feladta a kommersz piacot, visszavonult a profi geodéziai GPS-ek területére.

Röviden, egy minimális árelőnyön kivül semmi sem szól a Magellán mellett a Garminnal szemben.

SUI: mit kapok a reklámelőadásért?

Viziszörny:

A Tátra beszkennelt térképei nekem is kellenének, betenném a Compumap nem jogtiszta térképeinek gyüjteményébe.

Előzmény: viziszörny (1248)
viziszörny Creative Commons License 2001.08.28 0 0 1248
Szivesen átadom a beszkennelt/trackmakerbe bevarázsolt valtozatot, vagy az eredetit megveheted a Dohany utcaban, a Tengerszemtől pár méterre az Astoria felé, az egyik sarkon nyílt Slovak utazási irodában, vagy Sahy könyvesboltjaban. Van 50k és 25k léptékű is.
Előzmény: kabelfekteto (1247)
kabelfekteto Creative Commons License 2001.08.28 0 0 1247
Szia Viziszörny
Hol lehet beszerezni WGS84-es Tátra térképeket?
Előzmény: viziszörny (1246)
viziszörny Creative Commons License 2001.08.28 0 0 1246
Jó szelet a T. társaságnak!

A vitorlázóknál (hajós, nem repülős) egy árva szó nem esett a GPS-ről így kerültem ide. Beleolvasgatva az előzményekbe úgy tűnik, hogy a Garminosok uraljak a forumot; a Magellán 320-ommal kicsit kilógok a sorból - a Garmin tényleg ilyen jó vagy mi a szöszért ilyen népszerű?

Esetleg akad itt valaki, aki tapasztalt DataSave /Track maker / Quo vadis felhasználó, esetleg megosztaná Datasend CD-jét, Adria, Görög vizek hajózási térképeit?

...többször elírásként felmerült a WGS 84 helyett a vgs84, nos a Szlovák térképészek ezt nyomtatásba is adták (a Tátra túrista/bicajos térképek GPS kompatibilisek VGS84 datummal)

rugo- Creative Commons License 2001.08.28 0 0 1245
BadGe,Vgyuri,

(szerintem) itt most nem az almanach-ról van szó - az a GPS "belső ügye", engem/minket mint mezei felhasználókat ez nem nagyon érdekel...Töltögesse csak, ha neki kell, engem egy dolog érdekel: a pozició meg néhány egyéb csecse-becse...

A sebesség korlát /4800 mint standard fro NMEA/ (megintcsak szerintem) abbój jön hogy:
Általában uyge több NMEA mondatot küldenek a gépek,
Ha ebből csak a GLL-t vesszük az 43 byte (checksummal együtt)
43 byte (ha nem számoljuk a start+stop bitet +egyebeket) akkor 43*8 = 344 bit
ha a GPS frissitését 1 sec-re állitjuk (ami gondolom a Garminnál is lehetőség-bár nem tudom mert nincs garminom) akkor ha csak GLL-t küldenénk akkor másodpercenként legalább 344 bitet kell átvinni (persze + a kölöncök) és azért egy-egy frissités között némi szünetet is illik tartani,
igy ha több NMEA mondattal dolgozunk akkor nagyon könnyen oda jutunk hogy a frissitési ciklus alatt nem tudja átvinni a biteket (1200 bps tempónál)

Na ezért van az hogy az NMEA standard tempója 4800 bps amit aztán (általában) lehet följebb srófolni, lefele mér nem annyira...mert akkor ott a fent vázolt probléma. (Ezért mondtam, hogy a "programozói gondatlanság" szerintem kicsit erős...)

Szóval aki 1200 bps-el akar pozició adatokat kapni, annak valahogy meg kell "mondania" a kütyüjének hogy melyik NMEA mondatot küldje. (ez célszerűen a GLL-mert abban benne vannak: a pozició, idő, valid vagy nem valid, checksum - talán a sebesség is, de ebben most nem vagyok biztos-meg kell nézni.)

üdv

rugo

Előzmény: BadGe (1242)
piret Creative Commons License 2001.08.28 0 0 1244
Ennél már csak a Compumap a jobb, mert ott kérni sem kell, automatikusan átlép egyik térképfájlból a másikra, ha leszaladt az előzőröl
Ezt az Ozi is tudja automatikusan, sőt az is beállítható, hogy időközönként megnézze, hogy nincs-e az éppen betöltöttnél részletesebb térkép, ami tartalmazza a pozíciódat.
Vgyuri Creative Commons License 2001.08.28 0 0 1243
Rugó:

Pedig itt a programozói gondatlanság gyanuja megáll, ugyanis a későbbi tipusokban tudatosan ki van kapcsolva a 4800-ról való elkapcsolási lehetősége a hülyebiztosság miatt. Alatta ott van a baudrate állitás a differenciálvevő beállitás miatt, de az az újaknál leszürkül, ha az NMEA/NMEA állásra kapcsolsz. Szerintem ezt a lépést felejtette ki a programozó, vagy pedig később kapta az utasitást a korlátozásra.

Előzmény: rugo- (1241)
BadGe Creative Commons License 2001.08.27 0 0 1242
Akinek kétségei vannak a sebességek felől, az gondolkodjon el azon, hogy a GPS műholdak egy frame-nyi adatot (1500 bit) miért 30 mp alatt küldenek le a földi vevőbe. (nehogy beszóljon valaki, ez nem a pozíciójel, hanem az ún. almanach egy része, amely egyébként 12.5 perc alatt töltődik le egészében). Igaz szegény műholdaknak legjobb esetben is 20200km távolságból kell ezeket az adatokat biztonságosan eljuttatni vevőinkhez.

Ge.

Előzmény: rugo- (1241)
rugo- Creative Commons License 2001.08.27 0 0 1241
Hali Vgyuri,
" a programozói gondatlanság" azért talán egy kicsit túlzás-nem gondolod? :-)
A mai széditő sebességü világunkban ki a franc gondolja hogy vannak még olyan szerencsétlen elvetemültek (mint én) hogy 1200 bps-el akar egy készülékkel kommunikálni?

egyébként én (is) OEM modulokkal "dolgozom", azon minden nyavaját be lehet állitani olyanra amilyenre épp akarom (Jah kérem itt van ám az alkotói szabadság...)

üdv
rugo

Előzmény: Vgyuri (1240)
Vgyuri Creative Commons License 2001.08.27 0 0 1240
NMEA 1200 baud:

Nem akarok senkit elkeseriteni, de a Garminok közül csak a 12-es és 12XL tudja (programozói gondatlanságból) az NMEA-t az 1200 bauddal. III-ra kiprobáltan nem megy. Ott és a többinél a 4800 baud a fix. (hallgatólagos, tradicionális "szabvány")

Viszont nekem van egy olyan radiora köthetömodemem, amiben a proci szoftver úton fékezi le a 4800 bps-t 1200-ra. Gyartoja a Vikont Kft. (vikont@elender.hu) Telefon Opitz Nándor: (30) 9718-703

A Garminok nem tartoznak azon értelmes GPS-ek közé, ahol az NMEA adattartalom összeválogatható,
csak az NMEA0183 1.5 és a 2.0 protokoll közül választhatsz, egyik hosszabb mint a másik. Mivel az újabb Garminok általában butábbak (buta felhasználóra számítanak) mint a régiek, tehát aligha változott a helyzet. Ilyen variálható GPS a kommerszek közül az ősrégi Trimble Flightmate, Pathfinder stb. sorozat.

A modul GPS-eken valószinüleg van állitási lehetőség, legalábbis a nálam rövid ideig vendégszerepelt Garmin 38 (?) antennába épített, autóra szánt GPS, amig nálam volt, minden közreműködés nélkül 1200-al gagyarászott és csak RMC-t küldött.

Kékvillám:

Hogy csináltad a 2 M-et, nem értem? Az rendben van, hogy egy időre kiesett a rögzitendő jel és több kilométer után bukkant fel újra. De az időben nem volt ugrás hozzá?

P.isti:

Na ugye, Rugó is megmondta, hogy nehéz dolog ez a térképezkedés. Kékvillám viszont tanusitja, hogy az demoOzi a kisterületü térképekkel jól elboldogul és van egy "Find chart" nevü funkciója, ami, ha jól értem, kivánságodra megkeresi a poziciódnak megfelelő térképet. Ennél már csak a Compumap a jobb, mert ott kérni sem kell, automatikusan átlép egyik térképfájlból a másikra, ha leszaladt az előzőröl

P.ISTI Creative Commons License 2001.08.27 0 0 1239
Rugo, TamiBT:

Köszi a segítséget. Garmin III-asom van, elvileg tud 1200bps-t meg NMEA-t is, csak még nem tudtam megnézni, hogy a kettot együtt tudja-e (kölcsönbe vagyon adva). A PIC-es megoldás is érdekelne, foleg, ha könnyebb beszerezni az alkatrészeket és, és még gyorsabb is (azt hiszem, Garmin III -ban az NMEA beállítása 9600 baud, de nem vagyok benne biztos).

A linkeket köszi,

P.Isti

rugo- Creative Commons License 2001.08.27 0 0 1238
Tami,

na ja, de ott már 'aszem van valami trükk a dologban (modulátort/demodulátort támadjak meg tán)
Az "én" megoldásom eccerűen a Mic bemenetre rakja a jelet sha jól emlékszem a jel 2100Hz a szünet meg 1800Hz -vagy valami hasonló, és ezeket "kapcsolgatja" 1200-al....
szóval az első korlát a kütyü HF-es sávszélessége.
-Alapsávi MODEM-ről van szó -
(Na meg az emlegetett IC is úgy van kitalálva hogy max 1200-al teker)
Vétel oldalon jön a jel a HF-es kijáratról - rá a MODEM-re + MAX232 és szépen csorog belőle az RS232. (A BAYCOM-ról mintáztam egyébként a dolgot + az IC adatlapja is megvolt)

Kösz a linkeket, megnézem őket.

rugo

PS. A "PMR" rádiókkal kapcsolatban vannak tapasztalataid?

Előzmény: TamiBT (1237)
TamiBT Creative Commons License 2001.08.27 0 0 1237
Hali rugo-!

>ez csak 1200 bps-el megy!(ez a rádió Hf sávszélessége miatt van)
[..]

- Ez a savszelesseg korlat a 144MHz-es 2m-es savokon van, 433MHz-en 70cm-en mar 9600bps-el lehet nyomulni

- Egy ket link a PIC-es dolgokrol:

http://www.eurotnc.de/PIC-MODEM/body_pic-modem.html
http://www.ambernet.org.uk/ftp/hamradio/baycom/afsk_1200/

- A legtobb ilyen tartalmu oldalt legfokepp az amatoroknel fogsz talalni.

Tami

Előzmény: rugo- (1236)
rugo- Creative Commons License 2001.08.27 0 0 1236
Haliho TamiBT,

az PIC-es kiváltás engem (nagyon) érdekelne...

A lenti IC-vel csináltam 1200bps-es rádiós modemet GPS pozició adatok kis távolságú (4-6 Km -PMR rádió) átküldözgetésére (na persze ha valami komolyabb rádiót használ(na) az ember, akkor mehetne messzire is...). A problémám az IC-vel nekem is az volt hogy csak 2 db-ot sikerült nekem is kapnom valakitől az asztalfiók mélyéről.

A fenti IC használata melett az szól, hogy bazi egyszerű a kapcsolás (kell egy quarz mellé,meg néhány apró csecse-becse), aztán már fütyül is...

P.Isti,
ez csak 1200 bps-el megy!(ez a rádió Hf sávszélessége miatt van) Tehát ha ilyesmit akarsz, akkor elöször győződj meg arról hogy a GPS-ed tudja-e 1200 bps-el adni magából az NMEA mondatokat (poziciókat).Ráadásul -mivel a dolog nagyon lassú -1200 bit másodpercenként - célszerű csak a GLL -t küldeni (a "jobb" gépeken beállitható az is hogy az NMEA "mondatok" közül melyeket küldje a gép...)

üdv

rugo

Előzmény: TamiBT (1235)
TamiBT Creative Commons License 2001.08.27 0 0 1235
Hali P.ISTI!

- TCM3105 IC-vel kapcsolatban lehet, hogy nemfogsz talalni, radioamator berkekben hasznaljuk 1200bps kommunikaciora, de mar majdnem 1 eve nem talalni idehaza ilyet, max. ha nagyon szerncsed van elfekvo maradekot kifogsz valahol.

- Nemtom milyen sebességre kell neked, mi X.25-os csomagkapcsolt halozatok osszekotesere eleresere hasznaljuk, mivel a fent nevezett IC-t mar nem lehet megvenni, a "nagyok" a regi IC-s megoldast ivaltottak PIC-es megoldasra. Talan ez a PIC-es megfelel neked(?) {nembiztos}.

Tami

Előzmény: P.ISTI (1233)
rugo- Creative Commons License 2001.08.27 0 0 1234
P.Isti:

Nem akarom elvenni a kedved tőle (mármint a térképesditől), de kb 80 oldal-t kell leszkenelni és kalibralni mondjuk a GPS Utility (vagy hasonló) progiban-ban. (Szóval lehet a gombot nyomni egy darabig....)Aztán ki kell találni valami "térképdarabkezelő" módszert is, mert lesz minimum 80 (de inkább a duplája) bmp/jpg etc fileod és honnan a bánatból tudod majd hogy amikor Galgamácsa környékével akarsz foglalatoskodni akkor éppen melyiket töltsd be a sokból? (Na persze ha írsz egy saját megjelenítő progit, akkor nem gond...)

az IC-t próbáld a RET-nél, Szegeden

üdv
rugo

Előzmény: P.ISTI (1233)
P.ISTI Creative Commons License 2001.08.27 0 0 1233
Rugo:

Akkor asszem én is megveszem azt a térképet, ha másra nem, durva útvonaltervezésre jó lesz, amíg a nagyok nem csinálnak valami elérheto verziót.

A kapcs rajzot várom. Van ötletetek, hol lehet beszerezni ezt a TCM3105 FSK mod IC-t?

P.Isti

Előzmény: rugo- (1222)
P.ISTI Creative Commons License 2001.08.27 0 0 1232
Vgyuri:

Megkereshetnéd a rendszereddel a kecskemétieket is. Hétvégén voltam egy lecsó/gulyásfozo össznépi vidámságon (finom volt :-) ), ahova természetesen a nagy pirosak is ki voltak vezényelve. Megkérdeztem oket, hogyan tájékozódnak. Lesúlytó:
Szerencsére a soforök elég jól ismerik a környéket, ha meg nem tudjuk, hova szól a cím, elovesszük a (papír) térképet és megkeressük.
Hát ennyi.

Na ja, tolünk Nyugatra egy kicsit minden más. Majd nekik szólok, hogy ég a házunk, Ok pontosabban odatalálnak a milyeinknél :-))
Sajnos le kell még egy pár csepp víznek csordogálnia jóöreg Dunénkon, amíg nekünk is lesz ilyen jó kis rendszerünk.

P.Isti (még mindig)

Előzmény: Vgyuri (1220)
rugo- Creative Commons License 2001.08.27 0 0 1231
OK, értem. kösz.
Előzmény: BadGe (1230)
BadGe Creative Commons License 2001.08.26 0 0 1230
a PHP egy nagyteljesítményű html-be ágyazott script nyelv. kb. persze nem kötelezően, de használata erősen összefonódik egy html (web) oldal felépítésével. A script (program) a web szerveren fut le, majd az eredményképpen generált html oldalt adja tovább a felhasználó böngészőjének. Ha a szerver oldalon van egy "for" cikuls, ami 10x kiírja, hogy "hello world", akkor a web böngészőben 10x fogod látni. Ellentétben pl a JavaScript-el, ahol a program kód a letöltöt HTML forrás része, és a browser futtatja.

szóval olyanokat keresek, akik _jártasak_ a php és a html felhasználásában.

Ge.

ui.: egyébként rugó teljesen igazad van, lehet, hogy nem itt kellene keresnem :)

Előzmény: rugo- (1229)
rugo- Creative Commons License 2001.08.26 0 0 1229
BadGe,
Elnézést nagyfoku tudatlanságom eme újabb bizonyítékáért, De kifejtenéd hogy mi a bánatot értesz a "php" alatt??? (Lehet hogy én az vagyok, -mármint "php guru", csak nem tudok róla!? :-))

rugo
Előzmény: BadGe (1225)
Madárember Creative Commons License 2001.08.25 0 0 1228
Ja és még valami a gyalogtúrázással kapcsolatban: nemrég vettem egy freitag & berndt kiadású Semmering-Rax-Schneeberg-Schneealpe turistatérképet, a mellékletben kb. 160 nevezetes pont koordinátái is benne vannak! Vajon mikor jelenik meg az első ilyen Börzsöny térkép?
Előzmény: kekvillam (1226)
Madárember Creative Commons License 2001.08.25 0 0 1227
Helló!

A hozzászólásom első része sajnos nesze semmi, fogd meg jól. Garmin GPS III-am van, és volt egy csomó pontom felvéve a Börzsönyben, Csóványos, Nagyhideghegy, stb. A készülékben azonban egy idő után elromlott a líthium háttérelem, és a memória tartalma elveszett. (A gépet egyébként a NaviGate Kft. kiküldte Londonba a Garminhoz, ahonnan egy cserepéldányt küldtek vissza, ez néhány hónapja kifogástalanul működik.)

Ami a ceruzaelemeket illeti, ahol lehetséges én tölthető Energizer akkukat használok. Persze ez nem megoldás a természet lágy ölén.

A 2 Mach feletti sebességhez gratulálok, jelentkezhetnél a Magyar Légierőhöz vadászgépnek :-)))

Psion programok: nem tudom, ilyesmire vágysz-e, de én találtam egy nagyon ügyes útvonaltervező programot Psionra, Millenium Route Plannernek hívják és itt található:

http://www.palmtop.nl/

Magyarország sajnos nincs benne, de eredményesen használtam Ausztria, Svájc, Olaszország, Spanyolország, Portugália területén. Nagyon pontos a kis vidéki bekötőutakat illetően is. Összeköthető GPS-sel, és akkor a Psionon mutatja, hogy hol vagy. Én sajnos csak offline használtam, esetenként én szolgáltam opto-biológiai interfészként, mert nincs összekötő kábelem.

Üdv, Me.

Előzmény: kekvillam (1226)
kekvillam Creative Commons License 2001.08.25 0 0 1226
Hazatértem Bulgáriából a GPS-em minden próbálkozása ellenére... :))
Az általatok küldött koordinátáknak elég nagy volt a szórása: Borovec 53 km, Rilai kolostor 16 km és a hegycsúcs 1,6 kilométerrel lett "mellélőve".
Azért 53 km sok, nem?
Felmerült bennem néhány kérdés is:
1./ Az egyik napi trackhez irreális távolság és sebesség adatokat kaptam. 3 óra alatt elég szép teljesítmény 1940 km gyalog, mindez 2 Mach feletti maximális sebességgel.
Látni lehetett a "csíkon", hogy néha nem kapott jelet. Ez lehet oka ilyen durva hibának? Máskor is volt árnyékban néhány percig, az nem zavart be.
2./ Az eTrex Summit hol mutatja külön-külön a barometrikus és a GPS magasságot? Mindkét kijelzőn mindig ugyanaz volt, pedig a barometrikusat pontosan bekalibráltam.
3./ A battery safe üzemmód arról szól, hogy ritkábban ment tracklog pontokat? Még kikapcsolt iránytűvel is több elemet fogyasztott, mint egy elektromos Zil százon :((

Végigolvastam a topicot elejétől kezdve, sok érdekes dolgot tudtam meg.
Ki is próbáltam ezt azt.
Az összekötés a MS AutoRoute-al sikerült, meg is mutatta, hogy hol vagyok Szentendrén. Sirály! Az viszont nagyon meglepődik, aki a program alapján akar Szentendrére jönni az M0-ás északi hídján :))!!

Letöltöttem az Oziexplorert, a Pilis túristatérképpel nagyon működik :)
Vannak valakinek kirándulós waypontjai? Börzsöny, Gerecse, Pilis, Vértes, Bakony, stb. Olyanokat naagyon szeretnék!

Ha Psion5-össel akarom a kütyüt összekötni, van valami program, amit érdemes letölteni? Nem akarok az alapján tájékozódni, csak a játék kedvéért.
A cím érdekelne.

Gábor

BadGe Creative Commons License 2001.08.25 0 0 1225
Gyerekek, php gurukat keresek!
Ge.
sui Creative Commons License 2001.08.24 0 0 1224
csillag:

Több mint 7000 km trackünk van már, amit rendelkezésetekre tudok bocsájtani. Szerintem egy személyes találkozó ismét aktuális lehetne, kérlek hívj fel a jövő héten.

Sui

Előzmény: csillag (1209)
sui Creative Commons License 2001.08.24 0 0 1223
mm

Hidd el, hogy nekünk is az lenne a legjobb ha a 2.0-ás CD-n is megjelenhetne, de ez egyáltalán nem rajtunk múlik. Csak a magyar adatbázis a sajátunk, a betöltő program, a MapSource, az a Garmin licenszel védett terméke és ők NEM engedélyezték, hogy CD-n megjelentessük a térképünket. Még annak is örülhetünk, hogy memória kártyára feltöltve forgalmazhatjuk.

Saját betöltő program megírásához kellene 1-2 profi programozó, 3-4 hónap és egy rakás lóvé. No és a végeredmény még így sem biztos, hogy teljesen jogtiszta lenne.

Előzmény: micimacho (1200)
rugo- Creative Commons License 2001.08.24 0 0 1222
For P.Isti:

A JPG-vel az a baj, hogy ha a kompressziót elég nagyra veszed, (hogy kicsi legyen a file-méret)akkor "elkeni" az egészet és -szerintem - sz@r lesz az egész. (Legalább is én utáltam...Csináltam jó pár verziót, de nem teccet!)
A nagyobb baj a pontatlnaság. (valahol lentebb már fecsegtem erről,) felvettem több ezer pontot (úgy 50 méterenként(!) Szfvár-Zegerszeg között oda-vissza. A főút egész jól passzolt aztán Fehérvárnál ahogy a kerülőre érünk az egész elcsúszott a béka hátsó fele alá, meg hasonlók történtek valahol Veszprém után is.
Ellenőriztem a gridet (többször, többféleképpen is, de úgy néz ki mintha azt csinálták volna a fijjuk hogy felvették a főbb utakat a városokat meg úgy "szemre" odarakták volna...)

A kapcs rajz megy, csak elő kell keresnem, meg valami emészthető/küldhető fomába kell hozni (merthogy kockás papírra vakartam annak idején)
Ha tényleg érdekel a dolog, akkor kezd el keresni erősen a TCM3105 FSK mod IC-t (két darab kell belőle) mert azt marha nehéz beszerezni (már nem gyártják TI-ék)

Ja és a térkép: az a Szarvas féle MO Autóatlasz (egyébkén gyönyrű térkép, marha jól kezelhető spirál kötésü, a lapok viszonylag könnyen szétszedhetők...néhány városközpont térkép is van benne, amennyiért adják /1600 Ft/ bőven megéri ha csak úgy szemre használod az autókázás közben. GPS-hez szerintem úgy tájékozódásra jó- ha már leszkenelted és csináltál hozzá valami megjelenitó rendszert...vagy a kész progikban használod.- Persze szigorúan csak saját célra!)

üdv
rugo

Előzmény: P.ISTI (1219)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!