Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Hát ez a 3 nap rendesen odab@sz a kajszinak ...és jó ha csak a kajszinak de szerintem ahol korán virágzott ott az őszibarackok is megszenvedik .
Nálunk -3 volt 3 óra után addig valahol 0 környékén fűtöttünk , hogy amit lehet mentsünk mert én nem vagyok nyugodt a következő éjszakák miatt sem bár ide nem írnak már ilyen hideget . Reggel azt már láttam , hogy szirombarnulás van de amúgy is potyogtatják már a szirmukat valamennyi bibefagyás is lesz szerintem de egyelőre nem jelentős .
A nagyobb gép jól teljesített bár egy kicsit szűknek látom a leömlőket azon majd variálunk még de a nagy felülettel elég jól sugároz .
Azért kell " figyelni " ...pontosabban megelőzni mert a részleges rügyfagyás miatt bejuthat a vesszők kérge alá a fagyási helyeken . A virágrügy elfagy majd a kialakuló virágmonília a rügy alapján ( rügyalap ) bejut a kéreg alá és a tipikus ághervadás tünetet okozza ami viszi az ág még egészséges felső részét is . Ezzel nem csak az a baj , hogy az évi termés már csak nyomokban lesz található a fán de ha rajta maradnak az elhalt részek az a következő nyár elején a stigmina forrásai lesznek .
Virágzás elején mélyhatású vagy felszívódó szerrel a fagyás után pedig kontakt szerrel kezelni és ha az idő normalizálódik érdemes ismételni a felszívódót .
Ne haragudj, de nem tudom értelmezni amit összehordtál.
Március 9-én megpendítettem, hogy ebben az időszakban komolyabb lehűlés lehet. Ki beszélt is minimum vagy maximum hőmérsékletekről? Senki! Csak az esetleges lehűlés tényéről.
Segítsetek nekem abban, hogy ezeket a hosszú vesszőket vágjam vissza kb 1/3-adra, vagy csak majdan a termést ritkítsam rajtuk, de a vesszők maradjanak. Nem szeretném túl magasra engedni a fát. Amúgy 5 éves magyar kajszi.
wikipédia oldal a moníliáról - érdekes fogalmazás :)
aszondja:
"gombapárnák, azaz dudorodások emelkednek ki, a gyümölcsöt megrontják, majd rothadásba juttatják." [jó hogy nem nyomorba döntik :]
és
"gyümölcsöt napról-napra összeszedetjük, ... mélyen elásatjuk vagy elégetjük. A fákon maradt összeszáradt gyümölcsöket is már ősszel le kell szedetni."
= magunk NE szedjük le!!, de saját magad elégetheted!
és
"őszkor a fa tövét olyan körben, amekkora a korona széle, jó ásónyomnyira fel kell ásatni."
és:
"Különböző szerekkel való permetezéseknek nem igen volt eredményük."
= névelő nélkül. és minden permetezés hatástalan!
---
egy hasznos és jó mondat: "A kora tavaszi fagyok legyengítik a gyümölcsfákat, aminek következtében erősebb moníliafertőzés alakul ki."
és megint egy "szebb" szakasz:
"a ...kajszibarack, ... és a mandula a legveszélyeztetettebb gyümölcsfák közé tartozik."
végére egy korszerű tanács:
"A fák kezelését réz tartalmú szerekkel, például bordói lével, Rézoxikloriddal, vagy Champion oldattal kell elvégezni."
Senki sem mondta, hogy nem lesz fagy, csak azt, hogy azt akkor még nem lehetett tudni. Ez továbbra is így van. Egyébként nálunk ma reggelre -0,3 °C volt, ami még nem a világ vége...
Félénk -3-4 volt. De hajnalra megint fagyni fog. A damisolra azt írták, ismételni kell fagy előtt. Ez most esélytelen a fagy, a csapadék és a szél miatt. Nálam kaptak már háromszor, plusz tettem bele bór tartalmú lomb trágyát. Kíváncsi leszek. Permetezni kb. csütörtökön lehet talán.
Üdv. Mit értessz az alatt,hogy a moníliára kell figyelni ha fagyás van. Nálunk-3 volt ma fél négykor,most -2 és leng a szél,tiszta idő van. A kajszik teljes virágban,és sajnos még nem voltak permetezve monília ellen. Mit kell figyelni a virágban,mikor,és mivel javaslod a védekezést? Ma estére ide is mond havat,esőt(Csongrád megye).
Pont nem a fagyvédelmi öntözésre írja, hogy hatástalan hanem "a hőtermelésre vagy hőkisugárzás mérséklésére alapozó" módszerekre.
Ami igaz is.
Ha fúj a szél akkor teljesen felesleges füstölni vagy fűteni : nagyságrenddel több hideg levegő érkezik folyamatosan mint amit fűtéssel ellensúlyozni lehetne.
(Kajsziban egyébként hallottam már konkrét tapasztalatot fagyvédelmi öntözésről (termelőtől) , de semmi jót : ami egy támrendszeres alma-körtében működik, az egy támrendszer nélküli kajsziban többet árt mint használ.)
Hány foknál kezditek a fagy elleni védekezést? Én 0.1 fokra állítottam a riasztót...
Már kialakítottam a faszenek fészkeit, majd csak ki kell rakni, és gyújtani. Nagy szél van most felénk (Győr), ha ez marad, és bejön a hideg, nem lesz elég a sok faszén kupac....
Hihetetlen! Most néztem a kis kajszikat. Tegnap még piros bimbós volt, most már pattog ki, a virágok kezdenek nyílni. Eddig reménykedtem, hogy legalább a hajtásvégeken marad valami, de úgy látszik a hideg nem állította le a virágzást. Reggel +1 volt, most +6 fok van.
Ide hozzánk jósolja a legtöbb havat akár 10 centinél többet ami nem akkora baj én az első derült éjszakától félek ami előreláthatólag csütörtök hajnal lesz igaz akkorra 5 fokot jelez de én már emlékszem ilyen szitura , a több napos hideg alatt tartotta magát aztán az utolsó éjjel adott neki utána délutánra meg már 15 fok volt .
A kérdés a felhőzet lesz , ahol lesz ott nem lesz akkora gáz ahol nem lesz ...... na ott lehet hogy kemény lesz még keményebb is mint most jelzik de ez majd utólag ....
A nappali 0 környéke sem akkora gáz láttunk már itt a fórumon is hólepte kiskajszikat és nem lett bajuk . -3 alá ne menjen tartósan vagy ne sokkal és persze majd a moníliára kell nagyon odafigyelni ha fagyás van .
Én egy kicsit szkeptikus vagyok most. 3 napon keresztül mondja a mínuszokat, és lehet nem csak éjszaka lesz fagy. Tehát nagyon hosszú lesz a védekezési idő. Szóval vakarom a fejem rendesen.