Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni, hogy jutok el legegyszerűbben Sarajevóból Neum-ba? Át kell menni Metkovic-nál Horvátországba vagy van Bosznián keresztül is út oda?
Ideiglenes papírt a Montenegróba személyivel belépőknek csinálnak, ha jól tudom. Boszniába már a legelvetemültebb helyeken is léptem be (vonattal Volinja-Dobrljin, Brčko-Drenovci), de sehol nem volt probléma.
nincs így. Többször mentünk személyivel, nem problémáznak, nem csinálnak semmi ideiglenes útlevelet. Az valamelyik másik országnál lehet. Esetleg Montenegro?
Felmerült egy "szokásos", lerágott csont típusú kérdés bennem. Bosznia személyivel, ezt már tisztáztuk ezerszer, hogy mehet. DE, a sógornőm olvasta valami hivatalos honlapon, hogy belépéskor valami ideiglenes útlevelet csinálnak a határon azoknak, akik személyivel mennek. Találkozott már valaki ilyesmivel???? Csak formalitás vagy nem is csinálnak ilyet? Mennyi időt vesz ez igénybe, ha van ilyen?
Azért kételkedem benne, mert ha pl. mész lefelé Dubrovnikba a 8-as úton, akkor Neumnál csak továbbintenek, meg se kell állni, nem hogy még személyit/útlevelet nézzenek....
Mi Bracról hazajövet megyünk Mostarba, tehát vélhetően hasonló módon fogunk határt lépni, mintha Dubrovnikba mennénk.
Én mindenképp a Banja Luka - Jajce - Bugojno útvonalat ajánlom. Sokkal látványosabb. Egyébként meg az utak jobbak arrafelé, mint itthon...Ebben az esetben: Drávaszabolcs-Nasice-Pozega-Nova Gradiska-Okucani-Bosanska Gradiska-Banja Luka...
Vissza a piramisokhoz. A ma reggeli Dnevni Avaz írja, megkezdődött a Mrav(hangya) akció, a Nap piramis északi oldalán. Akit esetleg érdekel az írás Magyar változata, összefoglalom.
ez a tibcsi féle dolog pedig nem csak helyesírási hibákkal van tele. Az ilyen prezentációk pedig pont az ellenkező hatást érik el a tájékozottabb embereknél. Teljesen hitelteleníti nem csak az íróját, de az egész témát.
Nem spam-et kaptál. A spam-ek kéretlen (reklám)levelek, amikben pl. viagrát vagy hitelt ajánlgatnak, esetleg arra buzdítanak, hogy válaszlevélben add meg a személyes adataidat. Az ilyen levelet max. hoax-nak lehet nevezni, de ha a piramisokról (és a régészeti feltárásokról) vannak benne képek meg szöveg, akkor még csak nem is hoax. Én is kaptam egy ilyen pps-t, valami "Tibcsi" szerkesztette, és tele van helyesírási hibával, ami miatt egy kicsit a hitelét veszti.
Ami hitelesebb, az ez a dokumentumfilm:
Tatárlakától a bosnyák piramisokig
Piramisok Európában? Még a gondolat is eretnek. Ám ahogyan a középkor ártatlanul meghurcolt áldozatai, úgy a boszniai Visoko-ban feltárt piramishegyek sem vétkeztek. Közös bűnük csupán annyi, hogy a fennálló hamis és álszent nézetek átértékelésére késztettek másokat. Ezt a mindenkori hatalom, úgy akkor, mint napjainkban, nem tűrhette és tűrheti. A bosnyák származású piramiskutató, Semir Osmanagić a tudományos világ nagyhatalmú uraival került szembe, amikor a Sarajevo környéki Visoko melletti hegyekben mesterségesen épített piramisokat feltételezve 2005 őszén ásatásba kezdett. Szakács Gábor rovásíró-újságíróként 2006 nyarától követi nyomon a feltárás fejleményeit. Eddigi hét útja során filmeket forgatott a helyszínen, feleségével, Friedrich Klára rovásíráskutatóval a székely-magyar rovásírás mintegy húsz betűjével azonosította a bosnyák piramisokban felfedezett jeleket. A 6 részes, négy és fél órás film az elmúlt négy év eseményeit foglalja össze a két szerző tapasztalatai alapján. Friedrich Klára a visokoi rovásjelek európai párhuzamait veti össze, Szakács Gábor a helyszínen tett utazásairól számol be, amit Osmanagić budapesti előadásával és dobogókői kirándulásával egészít ki. Izgalmas, mindamellett tényszerű időutazás, ami első ízben mutatja be átfogóan és magyar szemmel az európai piramishegyek eddig ismert történetét.
Az igazság az, hogy az eredeti video elég éles (720 p-ben), de mire a youtube felrakja, átkonvertálja, romlik a minősége és nem kicsit. Nem tudom mások hogyan töltik fel a tűéles videókat. Nekem így is 6-10 óra volte egy-egy videó feltöltése.
Pl. ez a legutóbbi Neretvás video eredeti felbontásban 1300 megab (kétszer fagyott le a feltöltés miatta kb. 35% készülségnél, kb. 5 óra után), amit felraktam az meg mindössze 350 megab. Na ezért elmosódott a táj.
Nekem már elég régen hegynek tünt, addig amig fel nem röppent a hír, hogy piramis. Aztán ahogy megnéztem közelebbről, egyre inkább piramisnak látszik a kutatások révén. Szerintem csak a vak nem látja azt, hogy emberi kéz alkotta. Vannak akik vakok, mert nem is akarják annak látni ami. Na de, én is csak egy amatőr vagyok. Feltételezem, hogy lesznek itt még meglepetések.
Tök jó visszanézni egy ilyen részletet a bosnyák átkelésről, már most indulnék megint...Egyetlen bajom az egésszel, hogy sajnos a kamerád(, vagy fényképezőgéped) a szélvédőn található koszra és vízcseppre fokuszált, így azok tökéletesen élesek, a táj meg kicsit mosott...
Egyébként az ilyen emlékek miatt gondolkodom azon, hogy idén Makarska-ra nem Bugojno-nál térünk le, hanem Mostar-t érintve, Neretva deltánál ki és a parton, vagy pályán meg vissza...
Nekem az volt a fura a piramisokkal, hogy távolról kétségtelenül piramisnak tűnt, rajta gyalogolva kétségtelenül egy sima hegy, de ahol megkapargatták a felszínét, az gyanús hogy nem természetes...
Hát igen, igy van, nekem is ez a véleményem a piramisokat illetően. Gondolom nem szegjük kedvét azoknak akik szeretik az ilyen titokzatos dolgokat. Valóban, próbálták ezt már magyarázni sok elmélettel, de hogy találtak valamit, ami emberi kéz által alkotott, az biztos és ezt szerintem sokan alátámasztják, akik ott jártak, vagy tervezik a jövőben, hogy megnézik. Az eddigi elméletet tagadók átpolitizálják az egészet és ahogy The Rible fogalmaz, sok a holdkóros. Várjuk ki a végét. Ami pedig a sok visszatérő kérdést illeti, hogy sok-e a kanyar, emelkedő , lejtő,stb, arra szemléltető példa a feltett videófelvétel. Hát kb ilyen Bosnia. Dobro dosli u BiH.
Éppen ma kaptam egy spamet emailben, amiben a piramisok magyar eredetét taglalják, ködös, nem bizonyított utalásokkal, összekapcsolva a rovásírással. A szíriuszi űrhajót megtalálták már? Amúgy tényleg kiváncsivá tesznek engem is ezek a felfedezések, csak a sok holdkóros veszi el az ember kedvét, mert már nem lehet megkülönböztetni a tényt a téveszmétől. Pedig akár valami szenzáció is lehet mögötte, de az ember már mindenre gyanakszik. Miért nincs egy hiteltérdemlő, felkészült szakember, aki összefoglalja a tényeket és a teóriákat?
Amiről írni akarok, az röviden összefoglalva a következő.:...a Bosnyák piramisokról van szó. A ma reggeli Sarajevoi Dnevni Avaz napilap írja, hogy a piramisok felfedezője, Dr Semir Osmanagic sajtókonferenciát tartott ez ügyben, ahol a következőket mondta az ez iránt érdeklődőknek. Elindított egy úgynevezet " Akcija mrav 2011" mozgalmat, a tavalyi év sikeres lebonyolításának hatására, ami azt takarja, hogy ismét lehet jelentkezni önkéntes munkára az ásatások szinhelyén. Célja, a Nap és a Hold piramis barlangrendszerének átkutatása. Eddig 700 fő jelentkezett, ezek között szerepelnek az ásatások vezetőjeként feltüntetett milanoi Sara Acconi és az angol Richard Hoye. Ennek a tervnek a kőltségeit az IGM, World vision és mások, úgy mint a Zenicai túrisztikai közösség, stb. fedezi. Mindazok, akik jelentkeznek erre a munkára, természetesen bért nem kapnak, hiszen önkéntes alapon megy minden, viszont teljes ellátás és szállás illeti meg a jelentkezőket a Visokoi Hotel Piramida Sunce- ban. Az eddigi egy hetes váltásokat, most két hetente ejtik meg három csoportra osztva a munkálatokat. Lehet jelentkezni akit érdekel a dolog. Hogy hol, azt még én sem tudom, mert az írás erről nem beszél. Ha megtudok valamit ez ügyben, megirom. Üdv. Ps. Az akció jun 5-től szept.5-ig tart.
Napok óta csend van itt a topikon. Hogy megtörjem ezt a csendet, estére jelentkezem kb 10 után, egy új hirrel a Visokoi piramisok kapcsán. Addig is türelem. üdv