Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Amíg nem állt meg a száradás semmiképpen se metszd le az elszáradt ágakat. Milyen gyakran locsolod, mikor tetted ki szabadba? Eléggé tápanyaghiányosnak tűnik és mintha szörnyű teleltetés áldozata lenne.
Úgy látszik, hogy sikerült megmentenem a mandarinfámat, de sajnos az egyik fele elkezdett száradni/elhalni, az lenne a kérdésem hogy mely ágakat és mikor metszem?
Valószínűleg túllocsoltad, vagy nagyon rosszul teleltetted. Az oltás helyének látszódnia kéne sose tűnik el nyomtalanul. A nemes részből semmi se maradt?
Sziasztok! Segitséget szeretnék kérni. Volt-egy 4 évszak tözses fácskám.Most télen lehullatta az összes levelét, aztán kezdett szépen visszaszáradni.Végső megoldásként az összes földet lemostam a gyökeréről. A gyökér szép világos, élő volt.Majd az egészet beletettem egy gombaölős lébe és ujra ültettem, uj földkeverékbe.Kb két hete a törzs alsó részén kezdett hajtani.A levelek gatyások.Én úgy emlékszem, hogy a 4 évszaknak nem voltak gatyásak a levelei. Ha oltvány akkor nagyon ugyesen csinálták, mert az oltás helye nem látszik.Akkor milyen citromfám fan tulajdonképpen?
Amellett, hogy Citrus-ligetnek teljesen igaza van, egy szokásos szóhasználatba szeretnék csak "belekötni": szinte mindenki anyatőként, anyanövényként emlegeti a banán aktuálisan növő, termőre forduló hajtását.
Hasonlóképpen téves szemlélet, mintha a fűcsomó elsőként kijött, kalászos fűszálát hívnám anyatőnek, és ha kitépném (csak hogy megrágjam a zsenge és édes alját, ahogy gyerekkorunkban szoktuk volt tenni), azt mondanám, hogy "elpusztítottam" a tövet. Dehogy.
A tő az a föld színén, illetve föld alatt lévő tönk, felfelé többnyire kúposan szélesedik, ahogy erősödött a tő. Ennek a tetején áll a főhajtás és közvetlenül ott van lent a hajtáscsúcsa is (nem fent a levéllemezeknél!). Ebből a tönkből jönnek ki a gyökerek, minél fiatalabbak, annál feljebb, és itt vannak az alvórügyek is, amikből pár oldalsarjat csinál már virágzás előtt is (ezeket le szoktuk szedni, hogy a bokrosodást megakadályozzuk és a fősarj növekedését forszírozzuk), de ha a fősarj elvirágzott (és elpusztul) akkor is biztosan megindul néhány újabb, a leváltására. És amikor egy-egy ilyen sarjat leválasztunk, ugyanolyan tőosztást csinálunk, mint bármely más kerti díszfűnél, vagy egyéb bokrosodó, áttelelő tövű kerti növényünknél.
Ez maga a "növény", azaz itt van minden, ami nélkülözhetetlen a banán létezéséhez, mint a csomó a fűnél. A hajtások, a gyökerek pótolhatók, de ha a tönk pusztul el, akkor vége a banánnak. Szóval amikor letermett a banánunk, az anyatő, a növény nem pusztul el, csak leszárad a letermett hajtása, és új oldalhajtások indulnak meg helyette.
Legalább mi, akik megpróbáljuk értve nevelni a kedvenc növényeinket, próbáljunk elszakadni attól a butaságtól, ami egyébként a topik címébe is belekerült, hogy "banánfa"... :)
Nem értem az utolsó kérdést! Azt kérdezed, megmenthető-e? Az egy természetes dolog, hogy ha a banán letermett, az anyatő elpusztul (persze ekkorra már számtalan sarjat hoz, tehát van utánpótlás). Én csak arra utaltam, hogy mikorra már igazán látványos, kinyomja a virágot, egy fürt gyümölcsöt, (ami télálló esetén nem is ehető) és elpusztul. Utána megint éveket kell várni.
A legjobb a felszívódó permetezők, pl. Vertimec, csak ezek II-es kategóriásak(zöld könyv).
A kontakt szerek ha jól fedik a leveleket, hajtásokat meggyérítik az atkát, de nem tökéletesek.
Ami még jó lehet olajos lemosó, pl. Oliocin, de ezt a legjobb ősszel és tavasszal elvégezni, nyáron ha napon van a növény az olajos permetezés után perzselheti a levelet.
Elsőként egy erős vízsugaras lemosás is segít, ami a kifejlett példányokat lemossa, viszont a sok tojásból ismét kikelnek majd az atkák.
A földlabdát le kell mosni mondjuk slaggal, hogy az összes földtől megszabaduljon, a rossz, elrohadt, vagy barnás gyökereket le kell vágogatni, de azért maradjon elég gyökér.
Aztán pár órára gombaölős vízbe kell állítani, régen pl. orthocid-os vízbe, de az orthocid asszem nincs már, helyette nézni kell vmi gombaölőt, akár felszívódót is lehet (Topas, Score stb).
Aztán laza talajba beülteted, óvatos locsolással, árnyékba teszed a növényt, hogy regenerálódhasson a gyökere. Perlitet külön kell venned kertészetben, ezt keverheted Kekkila tőzeggel, vagy pl. rhododendronfölddel (ez jórészt savanyú tőzeg), akár fele arányban is.
Előfordulhat hogy gyökérnyak rothadás van a növénynél, ha a gyöktörzs rész barnás-feketés csúnya, akkor az is lehet, ez viszont nehéz ügy, nem biztos hogy ekkor gyógyítható.
Mivel szerencsére nekem ritkán volt ilyen, nem vagyok annyira azért a procedúrában jártas, ez is Quicktor jól bevált javaslata, tehát lehet hogy vki még pontosabb infót tud adni a legalkalmasabb gombaölőről és az áztatás mikéntjéről...