Minden, ami navigációs eszközökkel, és azokra telepített jogtiszta navigációs szoftverekkel kapcsolatos.
A warezolásnak, nem jogtiszta szoftverekre vonatkozó hozzászólásoknak ebben a topikban tiltás a következménye.
- Nos kifurkesztem a PanaVue progit, problemamra nem adott megoldast, adot egy rakas 117x87 es meretu kep, ezeket csak ossze kellene natur illeszteni, maga a progi meg folyton osszecsusztatta a kepkockakat.. :(
- Amugy a PanaVue tok jo kis cucc!!
- Nem marad mas hatra mint a 6szamjegyes progi... /kivancsi vagyok/
Ne rohanj annyira a programot megvenni, előbb ugorj be a bankba pénzért, mert 6 szjegyű az ár. A Photo Paint annyival jobb, hogy a 160 000 forintért az egész Corel csomagot kapod, amiben a CorelDraw program az igazi érték, a Photo Paint csak hab a tortán. Ezért nem is tud is annyit, mint a külön 180 000-ért árult Adobe Photoshop.
A lényeg, amit a Photo Paint nem tudom, hogy tud-e, a rétegenkénti forgatás és összemosás. Enélkül szkennelt térképeket nem tudsz összeépíteni, mert ha megfeszülsz, sem tudod, hogy minden rész-szkennelés iránya ugyannyi legyen. Itt 0,1 fok eltérés már sok. Még a PhotoShoppal is probléma van, mert forgatni ugyan 0,01 fok pontossággal tudsz, de irányt mérni csak 0,1 fok pontossággal.
Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy ha négy részkép van, akkor A bal felsőhöz a jobb felsőt és a bal alsót még csak oda is lehet illeszteni, de a jobb alsó, aminek már két-háromfelé kellene illeszkedni, már nem pontos.
Az elözö hozzászólásban arra utaltam, hogy a fordpont.htm-ben xx.xx percben is van megadás. Mégegyszer megnézve hozzászólásodat látom, hogy te az xx.xxx azaz 1/1000 perc, azaz 2 méter pontosságú megadást hiányolod. Azon kivül, hogy a GPS-be természetesen be lehet ezt is adni, nem tudom, hogy a 10-20 m gyakorlati pontosságú GPS-nél ez mire kell neked. Sajnos a COMPUMAP 1" pontosságú megadást biztosít, így ennél pontosabbat felelősséggel nem tudunk adni, bár persze kiirni tudnánk, ez csak az Excell cellabeállitás kérdése. De azt is vedd figyelembe, hogy 1:200 000 méretrány mellett a térképészeti rajzolóktol megkövetelt 0,05 mm rajzi pontosság elméletben 10 métert jelent, az egyéb hibákat nem számítva. Van akkor értelme a 2 méteres pontosságot hiányolni?
De semmi akadálya, hogy más ennyi pontot de nagyobb pontossággal ábrázoló adatbázist használj, ha találsz. Mert ha valaki egy kommersz GPS-sel megy a pontokat felmérni, az sem lesz pontosabb. A földhivatalok viszont sok helyen készséggel állnak rendelkezésedre DGPS-sel felvett adatokkal, pontonként 50 forintért. Nincs más teendőd, mint végigjárni őket és máris lesz egy olyan pontos adathalmazod, aminek a gyakorlatban semmi jelentődégr
Kékvillám:
A fordulópontok alapján (compumap.hu) nem lehet jól kalibrálni egy túristatérképet. A megadott adatokat nehéz pontosan megtalálni rajtuk.
Nem tudom, hogy az "Ercsi E+" megnevezés, ami a fájl elejéről sajnálatosan lemaradt, de némi logikával kikövetkeztethető jelmagyarázat szerint azt jelenti, hogy "Ercsi északi templom", miért nem lehet a pontot megtalálni a térképen. Persze ha a tárkép nem olyan részletes, hogy külön ábrázolja a templomokat, mint a COMPUMAP 1:200 000 térképe, akkor persze nehéz megtalálni a helyet, de nem is érdekes, mert ezen a térképen ennyi hiba bele is fér a rendszerbe.
A jelmagyarázatot rövidesen pótolom.
A koordináták nem csak ddmmss formában vannak ott, hanem ddmm,mm formában is, kiki választhat kedvére. Amugy közkivánatra felteszem Excel formában is, tehát www.compumpa.hu/fordpont.xls cimen annak illene lejönni.
Nekem is van egy eTrex standard (US)-em. Kicsit leveleztem a Garmin Support-al az EU verzióra való software betölthetőségével és a nagyon régi utolsó standard verzióval kapcsolatban. Az EU sw. nem tehető a másikba és ennek az az oka, hogy az EU-nak nagyobb a program memóriája és a rá írt legfrissebb sw nem fér bele az amerikai típusba.
terkepdarabok osszerakasat a PanaVue Image Assembler progival csinaltam. ez tud fenykepeket is korpanoramaba meg sok ilyen csemeget.
a 15 darab 3*5 kepbol alt, amit 5-5-5 csomagokra bontottam es utana az 5os csomagokat raktam ossze. miert?? mert egyszerre valo osszerakasnal a pontok illesztesenel mind a 4 kepen meg kell lennie ugyanannak a pontnak, ami nalam nem allt fenn. a progit galad modon torni kell mert butitva vagyon.. ha erdekelnek reszletek irhacc vagy hivhacc tel:209-105-740..udv.
Túrázáshoz:
1. A fordulópontok alapján (compumap.hu) nem lehet jól kalibrálni egy túristatérképet. A megadott adatokat nehéz pontosan megtalálni rajtuk.
2. A nima.mil-en van egy nagy Magyarország adatbázis, sok hegycsúccsal, de pl. a börzsönyi Csóványos Kecskemét mellett van :((
3. Szombati tapasztalat: Az aeromap.hu-ról leszedett Csóványost csak 159 méterrel jelezte odébb a GPS-em a csúcson állva, viszont a szentendrei HÉV állomás valahol a Dunában van.
Tehát ebben sem bíznék meg feltétlenül...
Kérés: Ha van valakinek saját gyűjtésű túrázós adatbázisa, közkinccsé tenné?
Lassacskán gyűjtögetem én is a kirándulós-waypontokat, alkalomadtán felteszem valahova.
Hát a végkövetkeztetés az az, hogy a civil szférát nem érdemes bántani, mert pl egy rakétának teljesen mindegy hogy 20 vagy 200 méteres pontossággal repül. Egészen pontosan, nem tudná kihasználni a 10-20m pontosságot, a saját egyéb mechanikus korlátai miatt. Ami miatt az amcsik bajban lehetnek, hogy túl sok katonájuk van felszerelve nem katonai GPS-el. Ezek pedig zavarhatóak. így az ellenség érdeke nem is az, hogy tájékozódni tudjon, hanem az hogy a GPS-re alapozó katonák tévedjenek el. Mondjuk Afganisztánban a helybéliek úgyis ismernek minden barlangot, így nekik az a fontos, hogy ha más odadugja a képét az ne ismerje ki magát.
Képek összeszerelésére a legjobb az Adobe Photoshop, ott a külön-külön képeket egymás fölé rétegekbe teheted, egyenként beforgathatod az egységes irányba, feliratozhatod, piktorkodhatsz és a végén az összes réteget egyesíted.
Vége a csendnek, visszajöttem a cstatérről, a ballonversenyrol.
Torban:
Szellemes megoldás volt a ceruza, csak valamelyik ürhajós leirta, hogy kitört a ceruzájának a hegye, és mire rájött, hogy nem kellene levegőt venni, már le is nyelte, és majdnem megfulladt.
Már nem emlékszem, ki:
Mátra mellékről, de amugy az egész országból is találsz pontokat a www.compumap.hu\fordpont.htm cimen. Ezek a 200 000 katonai topotérkép alapján vannak korrigálva, olyan pontosak, mint az.
Udv!
A hetvegen,de elubb vagy utobb mindenkeppen szeretnek ellatogatni a Matraba, amihez segitsegetekre lenne szuksegem. A matra turistaterkepet beszkenneltem 15 darabban es osszeraktam egybe egy progival. A terkep bekalibralasahoz lenne szuksegem 5-6 db nevezetes pont pontos (10-20m pontossag eleg)gps adataira.Ha tudtok kuldjetek matra kornyeki pontokat. Probakepp csinaltam egy kalibralast a gps vilagterkepben megadott ertekekkel ugy, hogy a gps-ben megadott erteket ratettem a falu kozepere vagy a templomra. Az is jo ha a kornyek hegycsucsait kulditek, mert a terkepen azt egy pontnak jeloli. elore is kosz.ui: esetleg egy bmp kepet Matraballa kornyekerol..amiben gps adatok vannak.. :).szerintem kitalaltatok miert erdekel ez a terulet, ha jobban megnezitek a szelesseghosszusag adatokat, de nem akarom elore leloni a poent.
"A Clinton kormányzat 2000 májusi határozata értelmében megszűnt a GPS műholdak által sugárzott jelek mesterséges torzítása az úgynevezett Selective Availability, amely azonnali eredményként a meglévő civil berendezések pontosságát a megelőző időszak tízszeresére növelte. Az SA alkalmazása, illetve későbbi megszűntetése komoly katonai és nemzetbiztonsági érdekek figyelembevételével történt, amelyekről a következőkben számolunk be."
Ha valakit érdekel egy kedves, jó természetű dobbermann kan kutya ( 4-5 év körüli, szobatiszta )az nálam jelezze vagy hívja a Budai Kisállatklinikát: 310-1545
Értem, mondjuk a weblapon egy szóval nem mondta, hogy ez a 2.05 az utolsó euro verzio lenne. Bár a readme-ben ez van:
"eTrex Land Release firware, for using eTrex with central european land maps."
De valószínűleg csak az ikonok CE-k, nem a release.
Holdfázisok tényleg vannak. A holdfázisok mellett nagyon érdekes/értékes hint-eket is mond arra vonatkozólag, hogy az adott nap alkalmas-e vadászatra/horgászásra. Ilyeneket, mint "poor day", "good day" stb. Ha rossz a kedvem mindig megnézem ezt a menüpontot:-)
Azért köszi a hozzászólást
Még egy kérdés: Daylight saving. Az euroban úgy lehet állítani a nyári időszámítást, hogy UTC +2, a téli meg UTC +1. Ez azért elég gáz, nem? Ha már egyszer programozik az ember.....A normál eTrex-ben hogy van?
Sziasztok,
van egy Magellan315. Nem volt vele semmi gond eddig, de most bekapcsolásra nem jelenik meg semmi a képernyőjén - ellenben a fényerőszabályzó működik. Fordult elő már ilyen valakivel? Szervizt tudtok?
Semmi behatás nem érte, az utolsó használat után dobozban állt.
hi,
ő a US-t vette alapul, azon megy rendesen, én is azt használom. Az uzenet ismeros: ha US-re EU valtozatot akarok tolteni, valami ilyesmit kuld es nem hagyja.
Viszont a US-t régebben frissítették, abban még mindig nincsen holdfázis...
SUI: szerinted miért nem nyúltak hozzá egy évig? Van valami egyszeru modja az EU valtozat feltoltesere?
Amúgy egy nytimes cikk:
11 September 2001
Source: http://www.nytimes.com/2001/09/11/national/11NAVI.html The New York Times
September 11, 2001
Report Cites Vulnerabilities of Global Navigation System By MATTHEW L. WALD WASHINGTON, Sept. 10 —
[...]
But the radio signals, which come from satellites, have a strength of less than one quadrillionth of a watt when they reach the receiver; a transmitter of only several watts can blank out large areas. Today's report said an adversary could broadcast a counterfeit signal that would confuse the receivers.
[...]