Keresés

Részletes keresés

torban Creative Commons License 2001.09.25 0 0 1431
Nekem is van tapasztalatom. Legutobb SAS-sal mentem és a kapitány megengedte, de csak utazómagasságban. Fel-,és leszállás alatt nem.
De, így is elmagyaráztam a mellettem ülőnek, hogy ez mi, nehogy berezeljen !
Tapasztalatom: pilóta függő a dolog és jobb, ha megkérdezed.
Előzmény: P.ISTI (1430)
P.ISTI Creative Commons License 2001.09.25 0 0 1430
Torban:

Még egy kérés. Kérdezd meg légyszi' az ismerosödet, hogy engedték-e használni a gépen a GPSt (ha MALÉV reptette, foleg érdekelne). Úgy hallottam, eddig sem örültek mindenféle fekete dobozocskának a repcsiken, most meg foleg be lehetnek rezelve.
Ha másnak is vannak frissebb élményei a GPS kontra sztyuárdessz/pájlot ügyben, köszönettel venném levelét.

P.Isti

Előzmény: torban (1418)
rugo- Creative Commons License 2001.09.25 0 0 1429
TamiBT,

parsze,persze...de mi relativ pontosságról (pontatlnaságról :-)) beszélünk.
Magyarán, az lehet hogy egy adott pozició mérése során abszolute értelemben 10-20 méter a hiba a tényleges Lat/Lon (vagy ECEF) koordinátához viszonyitva, (Ezt én nem tudtam mérni, mert nincs olyan pontom aminek a koordinatait tuti biztosan ismerném) de ha nem az abszolute pontosságot vizslatod, hanem azt hogy relative az adott (mért) pont küröl mennyi a "kóvájgás" (pld rajzoltass egy deviation görbét - ha van megfelelő SW) akkor egy jó vevő esetében és hosszabb távon akár 5 méteren belüli is maradhat ez a relativ hiba.
(Én csináltam ilyet, többször is és ezt mutatta! Na persze jó visibility mag DOP szükségeltetik, ami nem mindig és mindenhol áll fenn.)

rugo

Előzmény: TamiBT (1428)
TamiBT Creative Commons License 2001.09.25 0 0 1428
Hali Rugo-!

- Igazandibol ezeknek a gepeknek olyan ~16m-es a pontossaguk, igy szvsz. felesleges ez ala menni a pontossagban...

Tami

Előzmény: rugo- (1426)
TamiBT Creative Commons License 2001.09.25 0 0 1427
Hali rugo-!

- Tapasztaltam en is a hetvegen teljesen sztahosztikusan hol megvolt hol nem, sot 4-5 hold hol eltunt masik pillanatban megvolt... ezt is este 19-22 kozott.

Tami

Előzmény: rugo- (1425)
rugo- Creative Commons License 2001.09.25 0 0 1426
Vgyuri:
sajna (nagyon) úgy néz ki, hogy (viszonylag) kis távolságok mérésére így a rendszer (2 gps, azonos időben mérek 'oszt számolom a különbséget) totál használhatatlan.
Mert:
1. még két totál azonos kütyü azonos helyre letett antennája között is náhány méteres különbséget produkál alapban.
2. ez az eltérés teljesen rendszertelen (úgy néz ki, hogy attól függ hogy az egyébként mindkét vevő által látott összes hold közül éppen melyik 4-et/5-öt használja a mérésre. Sajna nem ugyan azokat...Pedig deszép lenne...!)
3. aztán a "kóvájgás" megint csak rendszertelen, igy ha mondjuk 100 méterre leteszed a két vevőt, totál egyszerre mérsz-számolod a különbséget akkor "hótbiztos" hogy két vagy több méréskor sohasem kapod ugyan azt az eredményt! (Ha jók a vevők, jó a visibility meg a PDOP akkor -és ha szerencséd van az eltérések 4-10 méter között lesznek, de totál rendszertelenül. Úgy hogy lehet válogatni hogy melyik az igazi...:-))
(Ha 10 méter hiba nem hiba, akkor még talán használható lenne a dolog, de gondolom nálatok (ballon) 10 méteren is múlhat a nyerés...nem igy van?

sajna ez van
üdv
rugo

Előzmény: Vgyuri (1419)
rugo- Creative Commons License 2001.09.25 0 0 1425
Enberek,
tegnap az esti órákban tapasztalt-e valaki gondokat a GPS jelek vételel területén?
Nálam a jelenség az volt, hogy időnként totál elmentek a holdak...(antennák ugyan ott voltak akkor is, semmi mozgás) de jel az egy szem se...
Ezt többször is eljátszották úgy este 7 és 10 óra között.(lehet hogy utána is, csak akkor már aludtam :-))
Ttapasztalt valaki hasonlót, vagy a hiba az én készülékemben (vagy a padlásban :-)) van?

rugo

TamiBT Creative Commons License 2001.09.25 0 0 1424
Hali Lokator!

>A masik amit kerdezni akartam, hogy nem akar ez leesni az uvegrol ha az ember vegigmegy a Bartok Bela uton?

- En is hasonlot hasznalok, es ki merem allitani, hogy baromira stabil,
1x probabol leszedtem hat mitmondjak ... nemvoltkonnyu!

ps.

- Lustasagbol ide irom be :-) Akit erdekelnek a kulso GPS antenna-k

http://www.gpsoz.com.au/External_Aerials.htm

Tami

Előzmény: Lokator (1420)
P.ISTI Creative Commons License 2001.09.24 0 0 1423
Torban:
Előre is köszi, ha összejön. Ha + nem, akkor majd én örvendeztetem meg a társaságot egy-két Délebbi waypointtal.
P.Isti
Előzmény: torban (1418)
NoGun Creative Commons License 2001.09.24 0 0 1422
majd elfelejtettem:
badge-nek üzenem, hogy isten éltesse!
torban Creative Commons License 2001.09.24 0 0 1421
Lokator !

Lehet 29 is, de akkor az eTrexen reszelni kell egy pirinyót...:))
Úgy kell felcuppantani, hogy az alja is támaszkodjon, így a macskakövet is bírja.
Mivel az eredeti van vagy 10 rugó (és HoHo szerint az is mindig leesik...), azt hiszem ennyi kompromisszum belefér :))

Előzmény: Lokator (1420)
Lokator Creative Commons License 2001.09.24 0 0 1420
Ez a 28 mm, nem 29 veletlenul? :-)))
En is ilyet akarok venni, de felek hogy az eTrexem nem megy majd bele. Nagyon 28 mm vastagnak nez ki a kicsike, ami lehet 29 is, mert mindenfele kituremkedesek vannak az hatan es nincs nalam subler, hogy pontosan megmerjem. Nincs veletlenul egy eTrexed kiprobalni? :-)))
A masik amit kerdezni akartam, hogy nem akar ez leesni az uvegrol ha az ember vegigmegy a Bartok Bela uton?
Előzmény: torban (1412)
Vgyuri Creative Commons License 2001.09.24 0 0 1419
Rugo:

Légy szives, költözz fel a padlásra, mert nekem tetszik, amit kimutattál. Csak tedd az egyik GPS-t az egyik végébe a padlásnak, a másikat meg a másikba. Utána két tracket kellene összefésülni. Engem ugyanis nem érdekel az abszolut koordináta, csak a távolság. Ha a két GPS együtt megy el csavarogni 4-5 méterre, le van ...

De ha a multpath ilyen sokat be tud keverni, az azért disznóság, mert jobb pillanataiban a GPS 10-12 műhodot is lát, és azok közül csak nem lehet 2-3-nél több reflexiós jel, amik azért gyengébb jelek, és illene kiesniük a statisztikában.

Viszont az, hogy az 5 centi mellett a multipath hibának azonosnak kellene lenni, az nem biztos, mert a reflexió izeg-mozog az órák meg nem együtt járnak (bár az eltérésa<1mp), igy az azonosnak vett időben nem ugyanott van a reflexiós jel.

Előzmény: rugo- (1406)
torban Creative Commons License 2001.09.24 0 0 1418
Egy kollégám szerda este jön meg Korfuról az eMapével. Ha hozott waypointokat, akkor csütörtökön megkérem, hogy köldje el neked.
Előzmény: P.ISTI (1417)
P.ISTI Creative Commons License 2001.09.24 0 0 1417
Pénteken Korfura repülök egy hétre (remélem az afgán események nem szólnak majd bele). Ha van Valakinek használható waypoint-gyujteménye a kis sziget nevezetességeirol, szívesen venném, ha megajándékozna egy maillel.
Köszi

P.Isti

TamiBT Creative Commons License 2001.09.24 0 0 1416
Hali BadGe ujra!

>ügyfelünk panaszkodott, hogy a GPS jel egy a haladási irányára _merőleges_ utca irányában mozgott...

- Ez velem is megtortent, hetvegen nemtom mi volt, mit csinaltak az amcsik de az eMAP-om hol vette a holdakat holnem, olyenkor volt olyan, hogy mar reg megalltam a pirosnal a kocsival de szegeny meg ugy tudta hogy 30Kmh-val haladok elore, ha a muholdak eltuneset megelozoen esetleg savot valtottam akkor tenyleg oldaliranyab haladtam a pirosnal.. :-))

- Jah es nemmondtam az elobb sem, hogy a cuccok sajat anntennaval mukodtek.

Tami

Előzmény: BadGe (1402)
TamiBT Creative Commons License 2001.09.24 0 0 1415
Hali BadGe!

>Kinek milyen tapasztalatai vannak a belvárosban, kis szűk utcákban történő GPS-ezésről?

- Pl: eMAP, III+ a Victor Hugo u. 20 kornyeken :-) teljesen elvesztette a muhodakat..

Tami

Előzmény: BadGe (1400)
gyugyu3 Creative Commons License 2001.09.24 0 0 1414
Udv!
En napi 100 kilcsit megyek Bp-en kb. Az en gpsmap76 om eddig csar par helyen halt le, amikor jobbrol-balrol magas epuletek vannak szuk uccaban.Egy hete mar gyujtom a tracklogot, esetleg egy ket helyet megjelolok rajta es kozzeteszem ha ez erdekel valakit. udv.
Előzmény: BadGe (1400)
BadGe Creative Commons License 2001.09.24 0 0 1413
Hát köszönöm, mostmár, hogy kilátok a fejelmből én is lemértem, de ez az iPaq majdnem 8cm széles. Az alsó villák pedig pont jók lettek volna.
Ge.
Előzmény: torban (1412)
torban Creative Commons License 2001.09.24 0 0 1412
BadGe !

Lemértem. A max állások adatai:
max széles tárgy, ami belefér: 62 mm
max vastagság: 28 mm

Alul - talán látszik - villa szerű tartó van. A két "villa" közötti lyuk 26 mm-es.

Ha kell még kép, küldök mailban.

torban

Előzmény: BadGe (1411)
BadGe Creative Commons License 2001.09.24 0 0 1411
Torban: milyen széles volt ez a tartó? arra vagyok kíváncsi, hogy egy cigisdoboznál épp egy ujjnyival szélesebb eszközt még meg tud-e fogni. (ez egyébként egy Compaq iPaq). illetve, hogy alul is tartja-e a szerkezetet, és nincs-e véletlenül az alján egy 2-3 cm-es lyuk?
Ge.
Előzmény: torban (1409)
NoGun Creative Commons License 2001.09.23 0 0 1410
ilyen már nekem is volt, talán trackem is van róla. igaz a bem téren volt ahol minden van a levegőben csak ...
torban Creative Commons License 2001.09.23 0 0 1409
Íme egy 1100 Ft-os "Univerzális GSM telefontartóban" (from InterSpar), így néz ki az eMap.

Az antenna zsínórral küzdöttem azért, hogy a kárpit alá tegyem...

niváskarcsi Creative Commons License 2001.09.23 0 0 1408
Szerintem, a nem túl kedvelt, Magellán 315 nagyon jó csavargáshoz gyalog, és szélvédő mögött is megbízhatóan működik.Takart helyek után is nagyon hamar visszaáll a rendszerre, szinte nincs is kihagyás.Strasbourgban ingzsebben tarva,csavargás után símán visszavitt a szállásra,épületből kijőve pillanatok alatt rendszerre állt.
Előzmény: kekvillam (1404)
rugo- Creative Commons License 2001.09.22 0 0 1407
Kérdés:
van-e valakinek használható információja a DGPS protocol-ról, vagy annak lelőhelyéről?

Ha valaki tud ilyenről, össza már meg velem/lünk.

Kösz előre is,
üdv

rugo

rugo- Creative Commons License 2001.09.21 0 0 1406
Még egy kis adalék a csemegézőknek...

tovább méregettem (lassan felköltözök a padlásra :-) )
Továbbra is a téma a két egyforma vevo (majdnem) azonos helyen. (<5 cm)
A helyzet az, hogy a mért adatokat szépen grafikonon ábrázoltam, igy lehet látni hogy mi a helyzet. A helyzet pedig az, hogy
1. a rossz hir: a két vevő továbbra sem "nem jár együtt" semmi összefüggés nincs a két vevő által mért "kóvájgás" között. (a multipath tetszetős magyarázatnak tünik, De ez esetben azt várnám hogy statikus körülmények között (az antennák fix helyen vannak, nincs semmi mozgás és a környezet is fix, az sem mozog) akkor ha van multipath akkor az is állandó kéne hogy legyen...de nem(jó,jó a holdak is mozognak, na de egy-egy mérés néhány percig tartott, igy olyan távolságból mint a hol a holdak vannak ez a változás elhanyagolható kell hogy legyen)

2. a jó hir: a rövid idejü mérések között (értem ezalatt az 1 sec-es frissitéseket) nagyon kicsik az eltérések (10-40 cm) aztán ez lassan és rendszertelenül "mászik" erre-arra.(Magyarán ha most mutat valami poziciót a kütyüm, akkor 1 sec múlva fél méteren belül uygan azt mutatja, de mondjuk egy óra múlva már összejöhet 4-5 méter is.
Na hogy ez igazán jó hir-e azt találjátok ki.

üdv
rugo

czy Creative Commons License 2001.09.21 0 0 1405
Vágysz a sörre :-)))
Előzmény: sui (1396)
kekvillam Creative Commons License 2001.09.21 0 0 1404
Belváros?
Használhatatlan... :( (eTrex)

Sajna erdőben sem megbízható, szurdokokban semmi jel nincs, hegyoldalban el-elmendegél, de simán a fakorona alatt is voltak problémáim.
Az utolsó túrámon az active log-ot 23,3 kilométernek mutatta, de feltöltve a tracket számítógépre már 28 volt!
(A program saját maga pótolta ki a lyukakat)

Gábor

P.ISTI Creative Commons License 2001.09.21 0 0 1403
Olyan már velem is fordult elo, hogy piros lámpához kicsit gyorsabban érkeztem, és a muszer még mindig "haladt", amikor én már régen álltam. Elképzelheto, hogy azért mozgott merolegesen, mert az utoljára kapott jelekbol számolta ki, hogy éppen merre is tarthat akkor, amikor már nem volt lefedettsége. Persze ez csupán az egyéni kitalációm, az okosabbak majd megmagyarázzák.

P.Isti

BadGe Creative Commons License 2001.09.21 0 0 1402
persze műkedvelő vagyok, amit lehet felcsipegetek a témáról, de az sokxor elméleti anyag csupán, úgyhogy a real-life tapasztalatokról kérdeztem. Ráadásul én "igaz" kézi GPS-t nem is használok, csak "antennásat" ezért vagyok kíváncsi rá, hogy mik adódhatnak más eszközökkel. Egyébként meg egy ügyfelünk panaszkodott, hogy a GPS jel egy a haladási irányára _merőleges_ utca irányában mozgott...
Előzmény: P.ISTI (1401)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!