Keresés

Részletes keresés

burvinyek Creative Commons License 2001.09.28 0 0 1475
Jó reggelt !

Van egy jó kis GPS-es szavazás a gps.lap.hu-n! Szavazzatok ti is..mi már szavaztunk..vajon mire?:))

Vgyuri Creative Commons License 2001.09.28 0 0 1474
A waypoint formátum vitát eldöntendő, ajánlom a Garmin régi PCX5 formátumát, ez TXT fájl is, de a Garmin programokon kivül több másik is, pl. az OziExplorer is tudja importálni. Lehetne még használni az OziExplorer formátumát, az is TXT, de azt nem tudom, ismereri-e más program, viszont az Oziból bármilyen GPS saját formátumára exportálni lehet.

Van ezenkivül a világban számos GPS waypoint exchange site, ezek mindegyike hivatkozik valamiféle szabvány TXT formátumra, de szerintem mindegyik másra. Ilyen site pl. a

http://www.waypoint.org és a
http://acro.harvard.edu/SOARING/JL/TP/

Ezekről a helyekről lehet pontokat letölteni külföldi országokra is.

P.ISTI Creative Commons License 2001.09.28 0 0 1473
Egy waypoint lelohely kreálása szerintem is jó ötlet lenne. Gondoltam rá, hogy külön fórumot is lehetne csinálni, de elvetettem, mert aki a GPS-t használja, az úgyis megnézi ezt a listát, és úgyis mindenkit érintene ez a gyujtemény. Szerintem egy közös tárhely kellene valahol, aminek mindenki (illetve aki már régen itt van köztünk, csak a bizti kedvéért) tudná a bejelentkezéshez szükséges dolgokat, és ide fel lehetne pakolni jobbnál-jobb pontgyujteményeket.
Kinek milyen hsznos 5lete van?
P.Isti

Ui.: sajna (vagy szerencsére :-) ) csak 1 hét múlva fogom olvasgatni a válaszokat, addig megyek egy kicsit pihenni. Torban, köszi a segítséget, sikerült Korfuról kapnom pár pontot.

Előzmény: gyugyu3 (1463)
BadGe Creative Commons License 2001.09.28 0 0 1472
Van valakinek olyan ismerőse vagy kapcsolata akik foglakoznak lézerjátékkal, lézerrel vetített feliratokkal meg ilynek?
ge.
BadGe Creative Commons License 2001.09.28 0 0 1471
NK: www.aeromap.hu, kereshető 29000 pont. a bal oldali mezőbe kell beírni a keresett objektumot kisbetűvel, ékezetek nélkül. Vagy lehet, hogy a Vgyuri féle gyűjteményre gondolsz, az meg azt hiszem a www.politex.hu/fordpont.html ???
Ge.
Előzmény: niváskarcsi (1470)
niváskarcsi Creative Commons License 2001.09.27 0 0 1470
Urak, valaki legyenkedves megsúgni nekem a Magyar GPS pont gyűjtemény címét, mert elkevertem valahová,előre is köszi.
BadGe Creative Commons License 2001.09.27 0 0 1469
www.gpsu.co.uk, shareware progi, tud egy csomó import/export formátumot, sokan használják. az lehetne egy kiindulási alap.
Ge.

(ha a site nem stimmelne akkor ez a GPS Utility nevű program, kis keresgélés után megtalálható)

Előzmény: atika62 (1468)
atika62 Creative Commons License 2001.09.27 0 0 1468
Azert txt-t irtam, mert neten boklaszva amerikai siteokon foleg ilyeneket talaltam. De biztosan kenyelemsebb, ha van egy altalanos formatum. Illetve innen mar akar txt-be is ki lehet tenni, ha valakinek az kell.

No akkor korkerdes, mi a legelterjedtebb, es hol van hozza formatumleiras? :) [Ez lehet, hogy tok evidens, ha igen, akkor sorry. Meg a dolog elott allok, ahogy irtam. :)]

Előzmény: kekvillam (1467)
kekvillam Creative Commons License 2001.09.27 0 0 1467
Miért txt-ben?
Nem lenne valami olyan formátum jobb, amit a legtöbb program felismer és gépelés nélkül lehet a kütyübe feltölteni?

atika62 Creative Commons License 2001.09.27 0 0 1466
Nocsak, a vegen meg kiderul, hogy haszanos leszek? :))) PHP+Mysql megvan, meg a szerver is. Sot, igazabol azota mar a progi is, csak mivel konkret tapasztalatom meg nincs GPS teren, csak az eddigi webes gyujtemenyekre hagyatkoztam, es nem biztos, hogy ez a legjobb. :) En ugy kepzeltem, hogy 1-1 temaban (tura a Bukkben, tankolas Budapesten, akarmi) egy-egy txt fileban lehetne feltolteni. Ez van most. Aztan kesobb lehet egysegesiteni esetleg, ha nagyon kulonbozok lennenek.

Johetnek az egyeb otletek, hogy mi volna jo.

Ha kapok legalabb egy adagot, akkor akar a cimet is megirom, igy ursen eleg butuska. ;)

A

BadGe Creative Commons License 2001.09.27 0 0 1465
a62: az általad említett kettős felhasználási célra sajnos tényleg az emap a legjobb választás. :)))) érdekes kérdés, hogy az új e-map-ok már a 2.72-es firmware-el érkeznek-e és ha igen akkor lehet-e downgradelni... SUI?

Waypoint Exchange: Ha van hozzá affinitásod, akkor nosza csinálj egyet. Én egy picit már nekikezdtem, de krónikus időhiányban szenvedek, amikor meg abból kigyógyulok, akkor hirtelen krónikus lustaság vesz erőt rahta. A www.aeromap.hu-n van valami waypoint gyüjtemény kezdemény ami azonban nem olyan hogy azt a betérő felhasználók is bővíthessék. Ha tényleg van kedved, akkor PHP és MySQL alapokon durr neki, aztán ha egyáltalán szükséged van ilyen irányú segítségre, akkor akár hostoljuk is.

Ge.

Előzmény: atika62 (1462)
burvinyek Creative Commons License 2001.09.27 0 0 1464
Gyugyu !

Mint azt már Sui is említette, reményeink szerint ( reménykedjetek velünk :)) ) az új verzió már MetroGuide jellegű lesz, ami a következőket takarja.
lesz rajta adatbázis ( benzinkutak, étterem, hotel, bank, stb stb stb ), még több utcaszintű térkép,( friss és pontos térképek ), egy hajózás szempontjából sokkal jobb Balcsi térkép, és ami a legfontosabb: mindez kereshető lesz..

ez a cél...reméljük meg is tudjuk valósítani
ahogy Sui is mondta, kicsit rövid határidőt szabtunk magunknak ehhez a brutálnagy munkához..de igyekszünk

gyugyu3 Creative Commons License 2001.09.27 0 0 1463
Szerintem csinalhatnal ilyen helyet, en szivesen elkuldom amit budpesten gyujtottem. Ezek foleg omv,aral benzinkutak (mivel en itt tankol6ok) es otpbankok, bevasarlo kozpontok, meg szemelyes amit majd kiszedek. ird a reszleteket maganban es toltom is. udv: gyugyu

ui:en is varom a mikulast, de szivesen latnek egy "majd ez meg ez megez lesz benne" beharangozot.

ui2: dwg (autocad) allomanyokat ossze lehet hozni gps trackekkel valamilyen progival?

Előzmény: atika62 (1462)
atika62 Creative Commons License 2001.09.27 0 0 1462
Sziasztok!

Mostansag kezdtem el komolyabban nezelodni GPS ugyben, kettos celra szeretnek venni egyet: autoban, es szabadterben. Egy emap-ot neztem ki erre a celra, szerintetek ez jo valasztas?

Ezzel kapcsolatban lenne egy kerdesem. Azt irjatok, hogy az uj verziok (?) nem kezelik Magyarorszagot. Ez ugye csak az alap terkepre vonatkozik? Ha ezt a 15k-s ujdonsagot, aminek a Mikulas hozza a 2.0-s verziojat :) megveszem, azt
kezelni fogja jol?

Megint mas. :) Vegigolvastam itt az elmult 2 evnyi forumot (nem volt konnyu :)), es egy csomo olyat latok, hogy megosztanatok a gyujtott waypointokat,
vagy kerestek ilyet. Van erre vegulis valami hely, ahol ez megvalosult? (Vagy csinaljak egyet? :))

Koszi a valaszokat,

Attila

Ui: kesz tortura, mire ide vegre irhat valamit is az ember. :)

micimacho Creative Commons License 2001.09.27 0 0 1461
Niváskarcsi.

Én is kocsiban használom. De a telefontartó mellett macerás (és ronda) mégegy tartó. Így a szivarosra rádugni sem könnyű (pláne ilyen eszköz -mármint szivargyujtó táp- nélkül).
Viszont én akkuzok, és van tartalék 1 készlet elemem. Baj esetére. :-) De ha tudom, hogy sokáig nem lesz töltési lehetőség, akkor viszem mind a 3 készlet aksit. Az sem nehezebb, mint az elem, és 3 napig minimum kitart. De ha ki-be kaocsolgatom...

A kocsiban meg akkora mákom van, hogy a műszerfalon, az órák előtt tutira befér a gép, és még a km órát meg a fordulaszám mérőt is látom. (Persze mindek a km óra, ha van GPS :-))Szóval jó kocsi és modellválasztás jelentősen egyszerüsíti a dolgokat... (Ja, táppal nem férne be. )

SUi:
Mikulást nagyon várom már. Pláne, ha lehetne módot találni CDre is. Azért ezt ne vessétek még el.

Mm.

torban Creative Commons License 2001.09.26 0 0 1460
Kipróbáltam és a Garmin megint nem járt a kedvünkben....A 2.72-es eMap sw sem ismeri fel a mi Magyarországunnkat:((
akkor marad a NaviGate és a Mikulás
niváskarcsi Creative Commons License 2001.09.26 0 0 1459
micimacho.Én általában kocsiban használom,nekem egyszerűbb egy pár tartalék elem ha esetleg leveszem a szivargyújtóról,mert az off road azt jelenti,járom a természetet, csak nehogymá gyalog:))) Jó teljesítményű akksi biztos jó megoldás.
Előzmény: micimacho (1454)
torban Creative Commons License 2001.09.26 0 0 1458
sui !

Szerintem ilyenkor már ne egyél ! :))

OK, köszi az őszinte választ. Kivárjuk a Mikulást...(de legkésőbb a Jézuskáig meglegyen !)

Előzmény: sui (1457)
sui Creative Commons License 2001.09.26 0 0 1457
torban, micimacho és még akit érdekel:

Az új térképre sajnos még várni kell, reálisan gondolkodva a mikulás hozza majd el. Több oka is van a késésnek:
- Az első és legfontosabb, hogy mindig rövidebb határidőt adunk magunknak mint kellene. :)

- Eredményesenek igérkező tárgyalásokat folytatunk a Topolisz Kft-vel az utca-szintű térképek lecserélésére, mert az ő állományaik sokkal jobbak. A Budapest térképük például 1:1000 (!) léptékű, nagyon pontos és teljesen friss.

- Amint az említettük is, szeretnénk ha a 2.0-ás verzió MetroGuide jellegű lenne. A feladat nem egyszerű, szóval párat még biztos köp a TV maci mire elkészül. :)

- ...és még sorolhatnám, de a vacsora magasabb prioritású az internetnél... :)))

torban Creative Commons License 2001.09.26 0 0 1456
Beindult a Garmin és ma kijött egy csomó sw update. eTrex, eMap ....
Mindjárt kipróbálom, de atól tartok ezzel az eMap 2.72-vel sem fog menni a magyar térkép...sui ??

sui !
Mikor lesz magyar térkép 2.0 ???

TyphoonM Creative Commons License 2001.09.26 0 0 1455
Még van egy E-trex/E-map PC-összekötő kábelem eladó. Jelentkezzetek, ha érdekel.
micimacho Creative Commons License 2001.09.26 0 0 1454
Nivaskarcsi.
Szerintem az akku tuti megoldás. Mindössze érdemes nem egy készletet, hanem legalább 2-3at beszerezni. Így ugyanis mindíg teljesen lemerítheted az egyes aksikat, ami az élettartamukat jelentősen növeli.
Teszt: 2db Varta 1600as aksival folyamatos világítás és közepesnél erősebb kontraszt mellett eMap 16 óra. Szerintem nem rossz. Normál elemmel sem ment sokkal 20 óra felé, pedig a világítás is ki volt kapcsolva. Szóval az aksi minőségén is sok múlik. Ráadásul nekem 12 órán át telit jelez. (NiMH aksi)
Csak ajánlani tudom. Igaz, az induló beruházás nagyobb, de még így is alig több, mint a készülék 5%a, ami kb 1-2 hónap alatt ráadásul meg is térül. (ellentétben a készülékkel :-))

Sui>
Van már hír a Mo térképről?

Róvó Gábor:
Érdekelne engem is adat erdélyről.
Én meg Rhodos és Zakopáne környéki látványossághoz vezető útvonalakat, és pontokat tudok ajánlani.

Mm.

Vgyuri Creative Commons License 2001.09.26 0 0 1453
BadGe:

Úgy látom, még mindig nem elég érthető, hogy mit mondok. Az a 1 ezredes atomora kell ahhoz, hogy az idok egyutt fussanak, mert kulonben tényleg jönne, hogy téged idézzelek, akkora hiba, mint ide a Hold. De az, hogy egy adott GPS masina mikor hallgat bele a nagyvilágba 17:18:12,001-kor vagy 17:18:12,903-kor (az előző észlelés feldolgozásával kapcsolatos munkát, kijelzést stb. elvégezve), az a kiértékelés szempontjából mindegy, ha tudja hogy mennyi az annyi. Viszont ennyi idő alatt a reflexiót adó szélkakas régen megfordult, a vasorrú bába arrébbrepült, miegymás. Ezért nem szükségszerű, hogy ugyanazt a reflexiót kapják az antennák az idő folyamán.

Ez lehet tehát a magyarázat kisebb különbségekre, a 60-70 méter viszont, amit én érzékeltem egyszer, az az almanach.

Amugy, ezt azt hiszem Rugo is irta, ha bekapcsolás után 1-2 perctől folyamatosan figyelitek a GPS-t, akkor stabilan kb. 1 m/sec sebsséggel valamelyik irányba mozog a pozició egy darabig. Nem vártam ki, hogy mikor vált irányt, de a hőlégballon megfigyelői kézikönyben 5 perc van előírva bekapcsolás utánra a méréshez. De ez lehet, hogy kevés, ha az almanachtöltés 12,5 perc. A tegnapi almanach használata mennyi hibát okozhat? Nem csak a magáhoztérést lassítja?

Előzmény: BadGe (1445)
BadGe Creative Commons License 2001.09.26 0 0 1452
Az Origo szerint valami napkitörés miatti napszél vihar erőteljes geomágneses jelenségeket okozhat. Ha már okot keresünk a GPS-ek töketlenkedéseire, akkor ez is lehet az ok ugye?
Ge.

http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20010926napviharban.html

P.ISTI Creative Commons License 2001.09.26 0 0 1451
Róvó Gábor:

Én "gagyi" HAMA aksikat használok, és elég jó a véleményem róla. Kezdetben nem volt túl hosszú a muködési ideje, aztán megpróbáltam egy kicsit tovább tölteni (20%), mint amit a töltore írtak (szintén HAMA). Sajnos még nem végeztem méréseket egyfolytában történo használatra, de nekem több napig is bírta úgy, hogy naponta többször ki/bekapcsoltam (és amíg keresgél, szerintem többet fogyaszt, ha valaki máshogy tudja, jelezze) és 2-3 órán keresztül használtam. 15 órás üzemet biztosan kibírt.
JA, a fent leírtak Garmin III-ra vonatkoznak.
P.Isti

Előzmény: Róvó Gábor (1432)
rugo- Creative Commons License 2001.09.26 0 0 1450
BadGe,

tapasztalatom hasonló. napok óta figyelem esténként (két vevővel egyszerre) a holdakat és azt látom hogy összevissza hol van jel, hol nincs (olyan helyen van az antenna ahol korábban semmi gond nem volt). Tehát mondhatni "Válámi van..."

rugo

Előzmény: BadGe (1448)
niváskarcsi Creative Commons License 2001.09.25 0 0 1449
Gábor : Én is próbáltam valamikor az aksikat,de a kétharmad állás miatt azonnal elvetettem.Normál jóféle elemmel el lehet érni 26-30 órát,főleg ha csak időnként kapcsolod be.Ha gyalogolsz a töltő súja helyére kétheti elem is elfér.Töltési lehetőséged pedig túrán nagyon korlátozott.Szélsőséges hejzetben is tovább tart az elem, szerintem. További jó kísérletezést.
Előzmény: Róvó Gábor (1432)
BadGe Creative Commons License 2001.09.25 0 0 1448
Nézte valaki a fix.tv-t? 8:15 valami tehc klub indult benne. Magasröptű bemutató volt az AeroMap-ról, amúgy fixtévésen :) Nem tudom mikor ismétlink :( úgy látszik ez ma egy ilyen nap.

Apropó GPS jelminőség. Az ügyfeleim verik az asztalt, mert el**szott szar trackeket kapnak. Elsősorban egyébként belváros, de jellemzően olyan helyeken is ahol eddig nem volt gond. A Körút mondjuk nem a jó vételről híres, de azért jel az mindíg van, az utóbbi napokban viszont olyan mintha a Victor Hugo-t keresztező valamelyik kis utvában próbálnék parkolóhelyet keresni...

a végén a légitársaságok sorsára jutunk vagy mi a szösz?

Ge.

Lokator Creative Commons License 2001.09.25 0 0 1447
ja, igen, en is ugy gondoltam :-)))) kosz.
Előzmény: BadGe (1446)
BadGe Creative Commons License 2001.09.25 0 0 1446
Hát a 0:55 az inkább már holnap :)... de mindenesetre még az ehhez a naphoz tartozó ébrenlét szakaszben.
Előzmény: Lokator (1444)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!