Keresés

Részletes keresés

Cav Creative Commons License 2001.09.30 0 0 1491
A reggel nem volt esős, tudtam egy jót lovazni... :-)

Amennyire észrevettem, nincs ilyen waypoint exchange nemzetközileg, pedig egyre jobban terjed a GPS, és szerintem lenne rá igény.
Ha sikerül jól és megbízhatóan megcsinálni (meg biztonságosan) akkor mindenképpen lehet számítani egyre több jelentkezőre. Lehet, hogy máris ilyen, még nem láttam. :) Az nem baj, hogy egyelőre csak pár érdeklődő van, jönnek majd többen is. Ötleteim vannak még, pl olyan keresésre, hogy koordináták szerint lehessen keresni meg ezen belül is pl kulcsszavakra. Tehát ha mondjuk megjelölök koordinátákkal egy területet, ahova mondjuk másnap fogok menni kirándulni, akkor onnan kiadja a megfelelő pontokat. Lovas szempontből pl. az itatóhelyek fontosak, kocsmák, kis boltok, ilyesmi... Nagyon hasznos lenne egy ilyen. Na persze ötlet van, csak a megvalósítás már bonyolultabb. :)
Nemzetközi meg azért lenne jó, mert lehetne támogatókat is találni rá, meg hirdetőket, jó biznisz! :)
A waypoint+ formátum jó neked? Letöltöttem az összeset az e-Trex fan siteról meg ha meglesz a kébel a GPS-hez akkor onnan is letöltöm ami van.

Cav

Előzmény: atika62 (1490)
atika62 Creative Commons License 2001.09.30 0 0 1490
Kevesbe esos vasarnapot mindenkinek! :)

Cav: pontositasra egyelore olyan lehetoseg van, hogy letoltod a "rosszat", bemered pontosan, es feltoltod ujra. Lehet majd "cseret" is csinalni, ez mind igeny fuggvenye. (Ami nem tudom veguis, hogy mennyi van, mert SUI kuldott teszt-adatokat, de ezen kivul nincs egyelore semmi nem erkezett, ami mehetne fel. :( Ha arra varunk, hogy en tegyem fel az elso anyagokat, akkor meg ez fizetes fuggvenyeben ;) legalabb egy het. :))

Eredetileg csak magyarra gondoltam, de mivel tul nagy kulonbseg nincs ;), ezert ha vannak kulfoldi pontok, akkor lehet kettevalasztani, hogy magyar es kevesbe magyar. De ezekhez elso korben pontok kellenek. :)))

A

Előzmény: Cav (1487)
éfdgkldéjg Creative Commons License 2001.09.29 0 0 1489
GPS a földön kívül is jó... :-)

"AMSAT reports that the GPS experiment on the international amateur radio spacecraft AO-40 has undergone successful testing." A note on the site reads in part: "This experiment supplied and sponsored by NASA, is to determine if it is possible to get positional data outside of the GPS ring of satellites. There are two GPS receivers on AO-40, the A receiver for receiving signals around apogee and the B receiver for signal reception around perigee. ... A signal on the apogee receiver from about 52 Thousand Kilometres out with good signal levels has been received, further data is being gathered and those downloaded so far are being analysed. If this experiment goes the way I expect, it will revolutionise the way we use GPS in Space. Many future HEO spacecraft will be able to take advantage of GPS for autonomous navigation and stationkeeping."

éfdgkldéjg Creative Commons License 2001.09.29 0 0 1488
A Thuraya műholdas és GSM-es telefonja már tud GPS-t is.

Thuraya will soon be offering “GPS distance and direction display” as a standard feature in its mobile phone. This extremely resourceful feature makes Thuraya’s GPS function similar to any commercial GPS receiver.

The “GPS distance and direction display” feature on Thuraya’s “Man Machine Interface (MMI)” extends the GPS functionality to support the calculation of distance and direction between two points.

When a user determines the present location using the existing MMI commands, the menu option will be available to allow a distance and direction to be calculated. Once you initiate this menu command, the results will prompt you to select a stored benchmark location from memory. After the selection is done, the phone calculates the distance and direction from the current point to the stored point, displaying the results of distance and directions to the user.

Cav Creative Commons License 2001.09.29 0 0 1487
Pontokkal kapcsolatban: Ezen a címen -> E-Trex fan & tuning lehet találni egy csomó waypointot excel (makrókkal konvertálható bármibe...) illetve Waypoint+ txt formátumban.
Viszont a nagy részük leutított, a másodperceket levágták. De onnan is ki lehetne bányászni a pontosakat és feltenni az adatbázisba. (getright, vagy valami kell a letöltéshez, mert állandóan megszakad!)
Atika, lesz olyan is az adatbázisban, hogy frissítés? Tehát mondjuk azokat a pontokat amik másodpercek nélkül vannak fel lehetne tenni megjelölve, aztán ha valaki arra jár beméri és pontosítja. Elküldenéd a címet, hol lehet kipróbálni, kíváncsi vagyok rá! :-) Akár nemzetközire is meglehetne csinálni nem?

Cav

Cav Creative Commons License 2001.09.29 0 0 1486
Sziasztok, viszonylag uj vagyok az Indexen, mondjuk vagy 2 eve olvasgatom, az utobbi idoben meg nem neztem erre. Kozben el is felejtettem a regi jelszavaimat, most regisztraltam ujra.
Az rtlklubon lattam a fokusz c. musorban a geocachinget, megjott a kedvem hozza, van egy Garmin E-Trex-em, lovaglasnal, lovasturakhoz szoktam hasznalni. Arra gondoltam, hogy a geocachingot is lohatrol fogom kiprobalni. A jovo het folyaman majd itt Szekesfehervar mellett, illetve a Pakozd felett elterulo dombok kozott fogok elhelyezni egy dobozt, vagy lehet, hogy egy multidobozt? :-) Majd kitalalok valami jot...
Rendeltem a Pfranc-rol 2 darab csatit az e-Trexhez, csinalok beloluk kabelt, az egyikre varok egy jelentkezot... :-) Csinaltam mar regebben is egy kabelt, de nem volt hozza rendes csati, szoval ilyen raszoritos modszerrel mukodott, de sikerult beletoltenem a 2.10-es szoftvert. Ha valakinek ilyen segitseg kell akkor irjon...
Bemutatkozaskent annyit, hogy 21 eves vagyok, fiu, Szekesfehervaron (keleti vegen) elek, Pakozd kornyeken szoktam lovagolni terepen...
Elkuldom ezt az iromanyt a Geocaching topicba is.

Cav

niváskarcsi Creative Commons License 2001.09.28 0 0 1485
BadGe.Köszönöm,szervezünk egy terepjárós túrát ,Október végén vagy november elején Soltvadkert és Pusztakisfalu között, a navigáláshoz kellenek adatok.A terepjáróval rendelkező topictagokat szívesen látjuk.Valamelyik péntek este indulunk,időnként kocsiban alvás,Szombat éjjel talán kulcsosház aztán vissza.Remélem odatalálunk terepen.Útvonal javaslat tippet kérnék tőletek esetleg nyomtatható formában.Részletek később az off-road topicon,majd itt is jelzem .
Előzmény: BadGe (1471)
torban Creative Commons License 2001.09.28 0 0 1484
négy. kösz. visszavonva!
Előzmény: sui (1483)
sui Creative Commons License 2001.09.28 0 0 1483
torban:

Szerintem neked az aktuális verzió van. Nézd meg, hogy Budapest hány kockából áll. Ha egy, akkor 1.1-es, ha négy, akkor pedig 1.2-es. Ezt a változtatást még nagyon az elején megtettük, mert némelyik GPS-ben túl lassú volt az első.

Előzmény: torban (1482)
torban Creative Commons License 2001.09.28 0 0 1482
sui !

Már van 1.2 ???? Ezt mi (én) miért nem tudjuk???
Ezért gyűjtöttem azt a sok POI-t, meg track-et???
Volt valami ígéret gyűjtőknek az ingyen upgrade-ről? :)) Vagy az a 2.0-ra vonatkozik???

Akkor jó ! :)

Előzmény: sui (1479)
atika62 Creative Commons License 2001.09.28 0 0 1481
Sziasztok!

Elkeszult a waypoint-exchange :). amit tud, az feltoltes, waypointok letoltese, webes listazasa, az eddigi listak ertekelese, megjegyzesek hozzafuzese, es az inyenceknek fotok feltoltese az egyes pontokhoz.

kernek ket eles anyagot, es maris megy fel elesbe az oldal. addig azert nem, mert igy uresen nagyon butan nez ki. :) a pontlistat ide kuldheted: attila@civ.hu

A

NoGun Creative Commons License 2001.09.28 0 0 1480
nekem lenne...
Előzmény: BadGe (1472)
sui Creative Commons License 2001.09.28 0 0 1479
atika62:

Az alap Magyarország térkép az látszik mindegyik szoftver verzióban, de az elég gyenge. Az általunk készített (jelenleg 1.2-es verzió) viszont egyelőre csak a 2.64-es verzióig kompatibilis, e felett nem, tehát downgradelni kell a masinákat. A 2.0-ás verzió viszont már kompatibilis lesz minden új szoftverrel. (Szép teljesítmény volt végigolvasni az egész fórumot) :)

gyugyu3:

MapInfo-ba be lehet hozni az autocad dwg-t is és txt-ből beolvasva a GPS tracket is. A kérdés csak az, hogy mit akarsz csinálni vele?

Egyetértek Vgyuri-val, a PCX5-nek a *.wpt formátumát szinte minden GPS-es progi megeszi, én is ezt javaslom.

Vgyuri Creative Commons License 2001.09.28 0 0 1478
Burvinyek:

Várj, megpróbálom kitalálni. A Garminra biztos nem szavaztál, mert ennyire csak nem beszéltek haza. De látok 1 szavazatot a Lowrancera, talán azok vagytok.. Azt a tipust nem sokan ismerik itthon, én eddig egyet láttam belőle. Az nagyon okos és szép nagy képernyője van, kimondottan repülőbe való.

A Silva 3 szavazatán csodálkozom, Guttmann Zolin kivül, aki árulja nem tudom, hogy ki van ennyire megelégedve, nyilván azok, akiknek eladta. Végülis nem rossz kütyü, nagyon strapabíró és megbizható, csak az a baj, hogy a Garmin12 tudását ötvözi egy eMap árával.

Amit hiányolok a szavazásból, az az IImorrow Apollo. Már kihalt?

Előzmény: burvinyek (1475)
atika62 Creative Commons License 2001.09.28 0 0 1477
Sziasztok!

Waypoint-exchange: Az emliett GPS Utility (jo a cim :)) ugy latom egesz jol kezeli a szinten emlitett PCX5 formatumot: ki is ment bele szepen, es beolvasni is be tudja. :)

Kiindulasnak egy olyan formatumot valasztottam, ami az alap beallitasa szinte: PCX5, space elvalasztasok, es txt-be mentes. (Egyedul a PCX5 nem az alap, ezt at kell allitani erre.)

En most egy par sajat krealmannyal megcsinalom az adatbazisba konvertalast. Orommel veszek barkitol a fenti formaban waypoint listat, hogy minel biztosabb legyen, hogy nem kallodik el semmi az esetleges formatumkulonbsegek miatt. Barmilyen listat szivesen latok, akar tok marhasagok is lehetnek benne, most csak teszt cellal kell. Johetnek az attila@civ.hu cimre.

Koszi,

A

Előzmény: Vgyuri (1474)
BadGe Creative Commons License 2001.09.28 0 0 1476
Jó reggelt nektel is... én az "egyébre" fogok szavazni :)))))
Előzmény: burvinyek (1475)
burvinyek Creative Commons License 2001.09.28 0 0 1475
Jó reggelt !

Van egy jó kis GPS-es szavazás a gps.lap.hu-n! Szavazzatok ti is..mi már szavaztunk..vajon mire?:))

Vgyuri Creative Commons License 2001.09.28 0 0 1474
A waypoint formátum vitát eldöntendő, ajánlom a Garmin régi PCX5 formátumát, ez TXT fájl is, de a Garmin programokon kivül több másik is, pl. az OziExplorer is tudja importálni. Lehetne még használni az OziExplorer formátumát, az is TXT, de azt nem tudom, ismereri-e más program, viszont az Oziból bármilyen GPS saját formátumára exportálni lehet.

Van ezenkivül a világban számos GPS waypoint exchange site, ezek mindegyike hivatkozik valamiféle szabvány TXT formátumra, de szerintem mindegyik másra. Ilyen site pl. a

http://www.waypoint.org és a
http://acro.harvard.edu/SOARING/JL/TP/

Ezekről a helyekről lehet pontokat letölteni külföldi országokra is.

P.ISTI Creative Commons License 2001.09.28 0 0 1473
Egy waypoint lelohely kreálása szerintem is jó ötlet lenne. Gondoltam rá, hogy külön fórumot is lehetne csinálni, de elvetettem, mert aki a GPS-t használja, az úgyis megnézi ezt a listát, és úgyis mindenkit érintene ez a gyujtemény. Szerintem egy közös tárhely kellene valahol, aminek mindenki (illetve aki már régen itt van köztünk, csak a bizti kedvéért) tudná a bejelentkezéshez szükséges dolgokat, és ide fel lehetne pakolni jobbnál-jobb pontgyujteményeket.
Kinek milyen hsznos 5lete van?
P.Isti

Ui.: sajna (vagy szerencsére :-) ) csak 1 hét múlva fogom olvasgatni a válaszokat, addig megyek egy kicsit pihenni. Torban, köszi a segítséget, sikerült Korfuról kapnom pár pontot.

Előzmény: gyugyu3 (1463)
BadGe Creative Commons License 2001.09.28 0 0 1472
Van valakinek olyan ismerőse vagy kapcsolata akik foglakoznak lézerjátékkal, lézerrel vetített feliratokkal meg ilynek?
ge.
BadGe Creative Commons License 2001.09.28 0 0 1471
NK: www.aeromap.hu, kereshető 29000 pont. a bal oldali mezőbe kell beírni a keresett objektumot kisbetűvel, ékezetek nélkül. Vagy lehet, hogy a Vgyuri féle gyűjteményre gondolsz, az meg azt hiszem a www.politex.hu/fordpont.html ???
Ge.
Előzmény: niváskarcsi (1470)
niváskarcsi Creative Commons License 2001.09.27 0 0 1470
Urak, valaki legyenkedves megsúgni nekem a Magyar GPS pont gyűjtemény címét, mert elkevertem valahová,előre is köszi.
BadGe Creative Commons License 2001.09.27 0 0 1469
www.gpsu.co.uk, shareware progi, tud egy csomó import/export formátumot, sokan használják. az lehetne egy kiindulási alap.
Ge.

(ha a site nem stimmelne akkor ez a GPS Utility nevű program, kis keresgélés után megtalálható)

Előzmény: atika62 (1468)
atika62 Creative Commons License 2001.09.27 0 0 1468
Azert txt-t irtam, mert neten boklaszva amerikai siteokon foleg ilyeneket talaltam. De biztosan kenyelemsebb, ha van egy altalanos formatum. Illetve innen mar akar txt-be is ki lehet tenni, ha valakinek az kell.

No akkor korkerdes, mi a legelterjedtebb, es hol van hozza formatumleiras? :) [Ez lehet, hogy tok evidens, ha igen, akkor sorry. Meg a dolog elott allok, ahogy irtam. :)]

Előzmény: kekvillam (1467)
kekvillam Creative Commons License 2001.09.27 0 0 1467
Miért txt-ben?
Nem lenne valami olyan formátum jobb, amit a legtöbb program felismer és gépelés nélkül lehet a kütyübe feltölteni?

atika62 Creative Commons License 2001.09.27 0 0 1466
Nocsak, a vegen meg kiderul, hogy haszanos leszek? :))) PHP+Mysql megvan, meg a szerver is. Sot, igazabol azota mar a progi is, csak mivel konkret tapasztalatom meg nincs GPS teren, csak az eddigi webes gyujtemenyekre hagyatkoztam, es nem biztos, hogy ez a legjobb. :) En ugy kepzeltem, hogy 1-1 temaban (tura a Bukkben, tankolas Budapesten, akarmi) egy-egy txt fileban lehetne feltolteni. Ez van most. Aztan kesobb lehet egysegesiteni esetleg, ha nagyon kulonbozok lennenek.

Johetnek az egyeb otletek, hogy mi volna jo.

Ha kapok legalabb egy adagot, akkor akar a cimet is megirom, igy ursen eleg butuska. ;)

A

BadGe Creative Commons License 2001.09.27 0 0 1465
a62: az általad említett kettős felhasználási célra sajnos tényleg az emap a legjobb választás. :)))) érdekes kérdés, hogy az új e-map-ok már a 2.72-es firmware-el érkeznek-e és ha igen akkor lehet-e downgradelni... SUI?

Waypoint Exchange: Ha van hozzá affinitásod, akkor nosza csinálj egyet. Én egy picit már nekikezdtem, de krónikus időhiányban szenvedek, amikor meg abból kigyógyulok, akkor hirtelen krónikus lustaság vesz erőt rahta. A www.aeromap.hu-n van valami waypoint gyüjtemény kezdemény ami azonban nem olyan hogy azt a betérő felhasználók is bővíthessék. Ha tényleg van kedved, akkor PHP és MySQL alapokon durr neki, aztán ha egyáltalán szükséged van ilyen irányú segítségre, akkor akár hostoljuk is.

Ge.

Előzmény: atika62 (1462)
burvinyek Creative Commons License 2001.09.27 0 0 1464
Gyugyu !

Mint azt már Sui is említette, reményeink szerint ( reménykedjetek velünk :)) ) az új verzió már MetroGuide jellegű lesz, ami a következőket takarja.
lesz rajta adatbázis ( benzinkutak, étterem, hotel, bank, stb stb stb ), még több utcaszintű térkép,( friss és pontos térképek ), egy hajózás szempontjából sokkal jobb Balcsi térkép, és ami a legfontosabb: mindez kereshető lesz..

ez a cél...reméljük meg is tudjuk valósítani
ahogy Sui is mondta, kicsit rövid határidőt szabtunk magunknak ehhez a brutálnagy munkához..de igyekszünk

gyugyu3 Creative Commons License 2001.09.27 0 0 1463
Szerintem csinalhatnal ilyen helyet, en szivesen elkuldom amit budpesten gyujtottem. Ezek foleg omv,aral benzinkutak (mivel en itt tankol6ok) es otpbankok, bevasarlo kozpontok, meg szemelyes amit majd kiszedek. ird a reszleteket maganban es toltom is. udv: gyugyu

ui:en is varom a mikulast, de szivesen latnek egy "majd ez meg ez megez lesz benne" beharangozot.

ui2: dwg (autocad) allomanyokat ossze lehet hozni gps trackekkel valamilyen progival?

Előzmény: atika62 (1462)
atika62 Creative Commons License 2001.09.27 0 0 1462
Sziasztok!

Mostansag kezdtem el komolyabban nezelodni GPS ugyben, kettos celra szeretnek venni egyet: autoban, es szabadterben. Egy emap-ot neztem ki erre a celra, szerintetek ez jo valasztas?

Ezzel kapcsolatban lenne egy kerdesem. Azt irjatok, hogy az uj verziok (?) nem kezelik Magyarorszagot. Ez ugye csak az alap terkepre vonatkozik? Ha ezt a 15k-s ujdonsagot, aminek a Mikulas hozza a 2.0-s verziojat :) megveszem, azt
kezelni fogja jol?

Megint mas. :) Vegigolvastam itt az elmult 2 evnyi forumot (nem volt konnyu :)), es egy csomo olyat latok, hogy megosztanatok a gyujtott waypointokat,
vagy kerestek ilyet. Van erre vegulis valami hely, ahol ez megvalosult? (Vagy csinaljak egyet? :))

Koszi a valaszokat,

Attila

Ui: kesz tortura, mire ide vegre irhat valamit is az ember. :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!