Keresés

Részletes keresés

nikonaprofi Creative Commons License 2002.10.28 0 0 81
Engem is érdekelne......akkor az első topictalálkozót a reptéren tartjuk?
nikonaprofi Creative Commons License 2002.10.28 0 0 80
A német reptéri helyzetről eszembe jutott egy 10 éves történet. Tanfolyamon voltunk kint, és vendéglátóink sétarepülésre hívtak. ( Azon a héten omlott le a berlini fal ). A reptérre kiérve látszólag semmittevően ücsörögtünk a büfében. pár percután, mikor érdeklődtünk, azt mondták, három faluval arrébb temetés van, emiatt még fél óráig nem szállnak fel gépek.
Szóval oda lehet erre figyelni.
babydevil Creative Commons License 2002.10.28 0 0 79
Szia cs Géza!
Ha egyszer ki akarsz jönni repülni, szóljál nyugodtan, bár ebben az évben már sajnos csak 2 hétvégén repülünk, aztán vége a szezonnak.
Nincs saját gépem (elég költséges muri az üzemeltetése,tárolása, éves "szervize", a biztositása) én egy klubban repülök és a klub gépeit használom (bérlem felszállásonként, óránként 1200 forintért). Nálunk is megy a kezdöképzés, egész télen (heti 1-2 alkalommal) elméleti felkészülés, majd tavasszal elméleti vizsga. Jövöre 2 db háromhetes gyakorlati turnust szervezünk, tehát ez elméletben jó idöjárás esetén azt jelenti, hogy gyakorlatban 3 hét alatt eljutsz odáig, hogy egyedül vezess egy Góbét.Persze ehhez nagyon jól felkészült elméleti tudás kell, és nagyon oda kell figyelni minden felszállás hibáira. Megtanulni igazán egy egész élet is kevés, én eddig minden egyes felszállásomból tanultam, finomodtam valamit. Ez azért is van, mert minél magasabb tudásszintre jutsz, annál jobb teljesitményü gépekkel repülhetsz, tehát minden új repülötipussal van mit tanulni. Igazából addig idöigényes a dolog, amig eljutsz az elsö egyedülrepülésig (B vizsga), ezzel megszerzel egy olyan alaptudást, amit utána már csak finomitani kell, ami viszont már inkább idöjárásfüggö. Pénz: Jelenleg egy 4 perces "iskolakör" 600 forintba került. B vizsgáig asszem 60 kör körüli felszállásszám jön ki, persze ez tényleg az ember készségétől is függ.Kb. 150 ezer forintból kijön sz elméleti-gyakorlati képzés, a vizsgák a légügyi hatóságnál...) Mert van aki elsöre hibátlanul megcsinálja amit megmutatnak neki, van aki csak tizedszerre.
Egyebek: mivel támogatást sehonnan nem kapunk teljesen önnfenntartóak vagyunk. Fizetünk évi 24 eFt tagdijat/fö, és ha elromlik valami azt is mi csináljuk meg, úgyhogy elég sokat dolgozunk azért, hogy repülhessünk. Én ebben az évben eddig kb. 70 ezer forintot (kb. havi 6000 forintra jön ki) költöttem arra, hogy repülhessek. Viszont nem járok butikba, moziba, nem veszek cipöt 15 ezerért, nem megyek fodrászhoz-kozmetikushoz... mint a velem egykorú nök. Nekem ez fontosabb. Olyan élményeket és önbizalmat ad, amit nem tudok megmagyarázni. Egyszerüen csodálatos volt amikor pl. nyáron gólyákkal (14-et számoltam meg) köröztem együtt, egy cseppet sem zavartatták magukat, úgy éreztem magam mintha és is valami madár lennék. Persze egy pár kör után rámemelkedtek és továbbálltak. De ilyen élményben sem volt még soha részem, hogy a gólyák maguk közé fogadjanak egy pár körre és együtt repülhessek velük. Végülis nálunk a klubban 15-70 év között minden korosztály képviselteti magát, van aki egyedül, van aki oldalbordával, van aki gyerekekkel jár ki repülni.És az is nagyon jó, amikor látod, hogy ez kezdö növendék milyen mérhetetlenül boldog az elsö egyedülrepülése után, szinte el sem hiszi, hogy ezt ö csinálta. Nagyon sok szülö azért hozta ki a kamasz gyerekét, hogy ne diszkózzon, igyon,kábszerezzen, hanem valami "fegyelmet", rendet tanuljon, és ez sikerül is. Merthogy a repülés nagy fegyelmet és odafigyelést kiván. Úgyhogy ha ki akarod próbálni, akkor ezt jelezd, a férjemmel bármikor elmehetsz repülni, mert ő már jópár éve oktató. (söt dicsekvésképpen megjegyzem, hogy országos és nemzeti magassági rekordrepülö).Legalább ha egyszer kijössz, meghallod, hogy egy vitorlázó-üzemnek mennyire nem zavaró a hangja.
szia:
babydevil
Előzmény: cs_geza (78)
cs_geza Creative Commons License 2002.10.28 0 0 78
Mennyi ido/penz/egyebek amig az ember egy ilyen vitorlazoval megtanul lavirozni? Sajat geped van, vagy berled? Hol tanitanak ilyesmit? Regen Hajduszoboszlon vitorlaztam ketuleses asszem Gobeval, utaskent. Budakeszi felett soxor latom a sok vitorlast korozgetni, tavcsovel szepen latszanak a teraszunkrol.
Előzmény: babydevil (76)
babydevil Creative Commons License 2002.10.28 0 0 77
Szia parkvárosi lány!
Köszi a számot, mepgróbálom felhivni.
Szia:
babydevil
Előzmény: parkvárosi lány (74)
babydevil Creative Commons License 2002.10.28 0 0 76
Szia andzsin!
Hát szerintem Budaörs reptere miatt már nem sokáig kell aggódnod.Elöbb-utóbb valaki meg fogja venni az egészet, mert jó helyen levö terület.
Ott tényleg elég nagy a motoros forgalom. Nálunk (Farkashegy-Budakeszi mellett) úgy lett kidolgozva a "reptér-rend", hogy hétvégén a motoros repcsik nem iskolakörözhetnek (ami sűrű fel-leszállással járna) és Budakeszi lakott területe szigorúan kerülendö terület a motoros gépeknek. A vitorlázók felhúzása: nálunk agregátor csörli fel a gépeket (egy Zil motorral, kb. 30 másoperc alatt), ezt Budakeszin nem hallják. A vitorlázógép pedig, mivelhogy nincs benne motor, egy igen csendes jószág. Nekem egy felszállás kb. ezer forintomba kerül, tehát nem egy drága mulatság. Hálistennek nekünk Budakeszivel jó a viszonyunk, nagyon sokan jönnek ki kirándulni, repülni a reptérre. És nálunk letiltást kap az akinek a repülése miatt esetleg egy budakeszi lakos kitelefonál a reptérre, mert zavarta a zaj.
Szóval ez csak jól szervezettség kérdése általában. Tudom, hogy az egész repülés dolgot nehéz megmagyarázni annak, aki "nincs benne", de tavaly a repülögépekbe vásárolt repülöbenzin árába 600 millió Ft útalap volt venne. A Magyar Repülö Szövetség (vagyis a magyar repülösport) ebben az évben 10 millió Ft (egy jobb kocsi ára) támogatást kapott. A többi pénz (590 milló) valahova máshova vándorolt, nem arra hogy korszerübb gépek legyenek beszerezve,településektöl távolibb sportrepterek legyenek létrehozva, tehát nem olyan dolgokra költődtek ami a lakosság és a sportrepülés érdekeit is szolgálná. És ez már jó pár éve igy megy. Annak ellenére, hogy itt senki-semmilyen támogatást nem kap elég sok világbajnokot, jó helyezést fel tudunk mutatni, nem úgy mint pl. a focisták- akikbe iszonyú pénz nyomnak tök feleslegesen. Európában a repülösport nagyon elterjedt. Németországban annyi sportreptér van, mint nálunk focipálya.És minden település büszke a repterére és hagyják élni egymást.Persze ott is szigorú szabályok vannak. Én például azért (többek közt) szeretek vitorlázni, mert az egész heti munka, rohangálás ... után, iszonyúan feltölt az a csönd, béke, nyugalom, ami odafenn uralkodik.És ott tényleg csak a tudásom (meg persze az idöjárás)határozza meg, hogy mennyit repülök, anélkül, hogy ezzel bárkit zavarnék. Még egy személyes élmény: amikor életem elsö távját repültem Úrhidára (60 km) és leszálltam az ottani reptérre 14 óra körül, a fél falu kijött "megcsodálni" ebéd után, és mindenkinek iszonyú sok kérdése volt és nagyon lelkesek voltak. Életemben nem éreztem még ilyen nagy "pilótának" magam, mint ott, amikor azon szörnyülködtek, hogy egy nő egy motor nélküli repülövel Pest mellöl hogy birt idáig eljönni.És kaptunk enni, inni és egy csomó jó szót, biztatást.Tudom, hogy ez neked nem jelent semmit, de nekem életem egyik legjobb napja volt.
Bocsánat, hogy nagyon hosszú és nagyon off voltam, de szerintem a vitorlázók (és azok felhúzása) abszolút nem hangos tevékenység, ezért kell egy kicsit megvédenem.
Szia: babydevil
Előzmény: andzsin (70)
nikonaprofi Creative Commons License 2002.10.28 0 0 75
Arra még várhatsz egy darabig :-(( Szerintem most minimum egy évig a tisztogatás, meg a személycserék fognak zajlani az önkormányzatban, no meg kiteregetik Harmat 12 éves szennyesét. Érdemi munka itt jó darabig szerintem nem lesz.
Előzmény: andzsin (71)
parkvárosi lány Creative Commons License 2002.10.27 0 0 74
Megnéztem neked a gépi földmunkát:
06-30-251-5985 és 06-30-941-2589.

Több helyen is ki van táblázva Parkvárosban, ezt speciel az Iparos - Burkoló utcák sarkán írtam le, gondolom, nem bánja az illető az itteni reklámot sem.

Előzmény: babydevil (65)
cs_geza Creative Commons License 2002.10.27 0 0 73
Kimondtad a kulcsszot: lakossagszamot tekintve.
Előzmény: andzsin (71)
cs_geza Creative Commons License 2002.10.27 0 0 72
Csinalja hetkozben is, minden nap...
Es a balesetveszelyrol meg nem is beszeltunk: amikor az M1M7 felett szall fel-le egy gep, sokan csak bamuljak az autobol, a forgalomban meg tortenik ami tortenik....Vagy mi van ha egy meghibasodott gep fel-leszallas kozben az autopalyat kapja el? Nem sok eszre vall repteret ilyen kozel tenni ekkora forgalmu uthoz, de valszeg gazdasagilag egyre ertekesebb terulet lesz, es remelem, hamarosan rajonnek h erdemesebb beepiteni.
A vonat hangja annyira minimalis h nem zavaro.
Előzmény: andzsin (70)
andzsin Creative Commons License 2002.10.27 0 0 71
ja és a legújabb KSH felmérés szerint a lakossászámot tekintve Érd a legdinamikusabban fejlődő település az országban. (De hol marad az infrastruktúra??????)
andzsin Creative Commons License 2002.10.27 0 0 70
A vonat még Parkvárosban is hallatszik esténként, ezen már nem lehet változtatni, viszont a repülőn igen! Legalábbis remélem. engem halálosan zavar, legszívesebben Stinger rakétákat küldenék rájuk, hogy hétvégén, főleg tavaszzal és nyáron, amikor az ember a madárcsicsergést akarja hallgatni, akkor ezt kell hallgatnia, hogy "nyéééééééééééuuuuuuuu" és vagy 100x egymás után. Mert akinek van pénze is ideje ilyen mulatságra az csinálja hétköznapokon az a kutyát sem érdekli, na de hétvégén! A Budaörsiek már mozgolódnak, mert nekik is elegük van a repülőtérből, úgyhogy össze kellene fognia a három városnak és közösen csinálni valamit lakosság kezdeményezésre. Itt nem a polgári repüléssel van baj, mert jó ha háromóránként leszáll egy gép, hanem a vitorlások felhúzásával, meg a többi hobbyrepülővel. Szóval beszéljük meg, aztán cselekedjünk, én kész vagyok...
andzsin Creative Commons License 2002.10.27 0 0 69
Szia Nikon, én eddig csak ódákat hallottam a Festálról, talán ebből próbáld ki egyesben vagy kettecskén valakivel.
cs_geza Creative Commons License 2002.10.25 0 0 68
Napkollektor: szvsz meg nagyon draga ahhoz, h tomegesen elterjedjen, vagy olcsobba kell tenni vagy az energiaarakat drasztikusan magasabba. Inkabb egy hoszivattyus (seged) futo-hutorendszerben gondolkozz.
Bessenyei, ha jol remlik, egy RedBull feliratu geppel repked (tobbek kozt Badacsonyban lattam nyaron) ez meg egy felirattalan szurke vagy egy tarka de nem redbullos, hanem ha jol lattam valam i napsugarat mintazo dekoros gep, es egyaltalan nem keruli el a lakott teruleteket, kozvetlenul felettunk, de akar Budakeszi felett is lattam mar repkedni. Banna a fene, repkedjen egesz nap ha akar, csak ne lenne akkora hangja. Szokott neha rajzolgatni is mindenfele koroket meg egyeb figurakat fusttel.
nikonaprofi Creative Commons License 2002.10.25 0 0 67
Az emésztőre úgy tudom van előírás. (mármint a minimális méretére ) A tervező ezt tudja, amúgy az egész emésztő külön építési engedély köteles, és a lakhatási kiadásánál is megnézik, hogy a terv szerint valósult-e meg. Nekünk, négy fős családra 30 köbmétereset terveztek, ennél picit nagyobb lett.
nikonaprofi Creative Commons License 2002.10.25 0 0 66
Megint okosabb lettem...... :-))
Előzmény: cs_geza (63)
babydevil Creative Commons License 2002.10.25 0 0 65
Sziasztok!
Mi a véleményetek a vákumcsöves napkollektorokról?
Van valami tapasztalat?
400 ezer körüli áron tudnának a háztetöre olyat (2 db=4 nm) rakni ami fütésre és melegviz ellátásra is használható, télen is 45-50 fokos vizet képes produkálni. Hosszútávon gazdaságosnak tünik.
Ismételt kérdés: 90 nm körüli házhoz 2 före mekkora emésztöre van nagyjából szükség?
Cs Géza: műrepülni általában Besenyei Péter (világbajnokunk) szokott a Budaörs-Budakeszi térben.Gyönyörüen repül, és a lakott területeket mindig kerüli.
Sziasztok:
babydevil
babydevil Creative Commons License 2002.10.25 0 0 64
Szia Nikon!
"a 80-as évek elején"... akkor 9-10 éves voltam (71-es termés vagyok), akkor még nem figyeltem a gépeket.
babydevil
Előzmény: nikonaprofi (56)
cs_geza Creative Commons License 2002.10.25 0 0 63
Szivesen, szora sem erdemes. Igy kell csinalni (ezt a szoveget kell beirni a hozzaszolasba):
< a href=http://......(a link, hogy hova mutasson) > Szoveg amire kattintani lehet < /a >
(a < utani es a > elotti szokoz nem kell, csak ha ugy irom be, akkor itt is linknek venne es nem latnank)
Fotot is tudsz belinkelni, < img src="http://....(a kep eleresi helye a neten)" >, a komment mint fenn, a kepnek szerepelni kell valamilyen publikus szerveren.
Előzmény: nikonaprofi (62)
nikonaprofi Creative Commons License 2002.10.25 0 0 62
Köszi a linket a másik topicból. Én ennyire nem vagyok profi még.
Én amúgy már 1980-ban érettségiztem, aztán jött a villamosmérnöki kar, aztán ittragadtam...
cs_geza Creative Commons License 2002.10.25 0 0 61
Nem mondod...:)))))) A munkahelyeme es az asszony munkahelyen is jopar ex-debreceni van, Erden is van par Debrecenbol szarmazo ismeros, es a Kossuthba jartam, 91ben erettsegiztem. Ennyire kicsi a vilag. :))))
Előzmény: nikonaprofi (59)
nikonaprofi Creative Commons License 2002.10.25 0 0 60
Jut eszembe, a cégem idei év végi buliját a Festal étteremben szeretném tartani. Van valakinek valami személyes tapasztalata a fenti műintézményről?
Előzmény: cs_geza (57)
nikonaprofi Creative Commons License 2002.10.25 0 0 59
Én is debrecenből jöttem, igaz már vagy 18 éve....
Anno a debreceni Kossuth gimibe jártam.
Előzmény: cs_geza (58)
cs_geza Creative Commons License 2002.10.25 0 0 58
A miges idoszakban en meg debrecenben laktam, ott iss voltak orosz migek, eszmeletlen hanggal birtak a varos felett repkedni.
Most is kapunk hasonlot: torokbalint, bkeszi es biatorbagy felett szokott gyakorolni egy murepulo, kb napi 1-2 orat, neha a leglehetetlenebb idopontokban (kora reggel vagy vasarnap du szieszta alatt), es valami eszmeletlen hanggal.
Előzmény: nikonaprofi (56)
cs_geza Creative Commons License 2002.10.25 0 0 57
Minimalis ismereteim vannak erdi kocsma viszonylatban, de benne vagyok!
Előzmény: nikonaprofi (53)
nikonaprofi Creative Commons License 2002.10.24 0 0 56
Akkor Te biztos nem hallottad a 80-as évek elején az orosz gépeket. 10 méterrel a város fölött kissé idegesítő volt. amikor meg Ligeten ráesett az egyik egy házra, annak sem volt kitörő sikere. Meg voltak olyan böhöm nagy katonai szállítógépek is, amelyek érd fölött már legalább 50 méterre fel bírták húzni magukat...közel volt Tököl.
tényleg baromi hangosak voltak, de akkor a tanácsra ilyennel nem lehetett bemenni.
A legjobb, ha csend van.
Előzmény: babydevil (55)
babydevil Creative Commons License 2002.10.24 0 0 55
Szia Nikon!
Hááát... engem a vadászgépek kevésbé zavarnának. Merthogy mellesleg a férjem is és én is vitorlázó-repülünk hétvégenként a farkashegyi reptéren ha jó az idő. Úgyhogy az összes "fejlövésem" mellett még a repülöket is szeretem.
Örömmel fedeztük fel tegnap, hogy az utca (teleknél) végében egy ürge éppen repülömodellezéssel múlatta idejét.Gyorsan meg is álltunk barátkozni.
babydevil
Előzmény: nikonaprofi (54)
nikonaprofi Creative Commons License 2002.10.24 0 0 54
Én a gimi fölött lakom a "dombon" , kb. 10 perc séta. oda már nem hallatszik vonatzaj, csak kivételes széljárás esetén, és az is csak kint a kertben. Nyári estéken néha hallom. Anno, az "átkosban" jobban zavartak az orosz vadászgépek.
Emésztő : Nekünk kb. 40 ezerbe volt, igaz annak már három éve. A szippantás mostani árait nem ismerem, de biztos drágább mint a csatorna. Viszont a házi tisztótó meg baromi drága, igaz valami támogatás igényelhető az államtól hozzá. de ha megvan a csatorna mit csinálsz vele? Az emésztő meg utána ciszternaként funkcionálhat. nálunk olyan mélyre telepítették, hogy fölötte simán megélnek a bokrok, csak egy kis aknafedlap árulkodik pár cserje között, hogy hol van.
Előzmény: babydevil (50)
nikonaprofi Creative Commons License 2002.10.24 0 0 53
Én benne vagyok :-)))) Egy kellemes traccsparti valamelyik érdi kocsmában?....
Előzmény: cs_geza (48)
parkvárosi lány Creative Commons License 2002.10.24 0 0 52
Errefelé tényleg csönd van. Bár viszonylag közel van az autópálya, de talán a közbeékelődő erdő-foltok miatt még mondjuk nyári vasárnap-estéken is csak valami halk duruzsolás hallatszik. Ráadásul most még megépítik az autópálya Balaton felé vezető oldala melletti zajvédő falat is.
Előzmény: babydevil (50)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!