Keresés

Részletes keresés

BadGe Creative Commons License 2001.10.05 0 0 1565
Vgyuri, menj a k**** a*****-ba poénkodni. remélem kis gondolkodás után nem érted félre a tréfát, de amit írtál az kb ennyire volt félreérthető.

Ge.

Előzmény: Vgyuri (1564)
Vgyuri Creative Commons License 2001.10.05 0 0 1564
Burvinyek:

Ha te a Navigate-re vonatkozó viccemet komolyan vetted, meg is érdemled.

Előzmény: burvinyek (1558)
rugo- Creative Commons License 2001.10.05 0 0 1563
Az elöbb elfeledtem, tehát még gondoljátok oda az elözö végére:

a "mezei" GPS-ek az u.n. CA kódot veszik az L1 frekvencián. (Ez egy álvéletlen -pseudo random- kódsorozat, aminek a késleltetéséből - az az idő ami alatt a holdról ideér- szor fény sebesség számitják a távolságot. (s=v*t azok számára akik kerülték a fizikaórát az isiben :-)))

üdv
rugo

PS: persze az az idő meghatározás azért nem olyan eccerü....
meg azt is tudni kell hol a hold...mert hogy Őtőle leszek s=v*t messzire.

Előzmény: rugo- (1562)
rugo- Creative Commons License 2001.10.05 0 0 1562
Csillag kolléga hozzászólásához még azt tenném hozzá, hogy a PPS _nem_csak_ az SA nem létét jelenti. Hanem elveiben is egy kicsit más...

a részletekre lasd ezt:

Precise Positioning Service (PPS)
The highest level of military dynamic positioning accuracy provided by GPS, using the dual-frequency
P-code. PPS is the most accurate positioning, velocity, and timing information
continuously available, worldwide, from the basic GPS. This service is limited to authorized U.S.
and allied Federal Governments; authorized foreign and military users; and eligible civil users.
PPS information is usually (but not always) encrypted to prevent use by unauthorized users. The
encryption process is known as Anti-Spoofing. GPS receivers that can use the P code provide a
predictable positioning accuracy of at least 22 meters (2 drms) horizontally and 27.7 meters (2
sigma) vertically. They can also provide timing/time interval accuracy within 90 nanoseconds (95
percent probability). This improved accuracy is provided in two ways. First, P-code users are not
subjected to Selective Availability. Second, access to the L2 channel allows the user to correct
for atmospheric propagation errors. Equipment that uses the P code is available for civilian use;
however, The capability is useless when Anti-Spoofing is active. Access to GPS receivers that
can decrypt the Y code is tightly controlled and is subject to National Security considerations. If
you are a civilian user, you will need a really good excuse to get one.

A lényeg: egy titkositott u.n. "P" kód (nem mindig titkos, de ki tudja mikor nem az)
azon túl két frekis vevő.
(a mezeiek pld. GARMIN -bocs NaviGate! egy frekisek)

üdv

rugo

Előzmény: csillag (1561)
csillag Creative Commons License 2001.10.05 0 0 1561
Viszont még mindig ott van a maradék 5%, amikor a hiba nagyobb, mint 5m.

Egy másik cím, ahol a pontossággal és a GPS-el kapcsolatban olvashatsz ahhoz hasonlót, amit én egy korábbi hozzászólásban említettem:
http://www.geo.u-szeged.hu/~feri/gps.html

Egy rövid részlet (a PPS jelenti a Selective availabiliti kikapcsolásával elérhető pontosságot):
"Precíz helymeghatározó szolgáltatás (PPS)
...
A PPS elõre meghatározható pontossága:
22 méter horizontális pontosság
27.7 méter vertikális pontosság
100 nanosecond idõpontosság
" (A cikk 1996-ban íródott)

Előzmény: latexcumi (1560)
latexcumi Creative Commons License 2001.10.05 0 0 1560
Kezdek elbizonytalanodni, itt egy cikk (ma találtam) a pontosságról:

http://www.tar.hu/szecsodi/gps.html
(
"GPS mérések pontossága a SA kikapcsolása után
Takács Bence doktorandusz
BME Általános és Felsőgeodézia Tanszék"
)

Érdemes belenézni 6 gps pontosságát hasonlítja össze.

Az összefoglalásban az abszolút mérésről ezt írja:
"A cikkben bemutatott mérési tapasztalatok alapján a valós időben, egyetlen vevővel meghatározott vízszintes pozíciók hibája 95 százalékos valószínűségi szinten körülbelül 5 méterre tehető, ugyanez magassági értelemben 8 méter. A mérések során kiderült, hogy a különböző geodéziai és a térinformatikai vagy kézi vevők között az abszolút helymeghatározás pontossága tekintetében nincs jelentős különbség, illetve, hogy a különbségek inkább a magasságok meghatározásában mutatkoznak meg.

Megvizsgáltuk az átlagolási technika pontosságnövelő hatását és azt tapasztaltuk, hogy néhány tíz percig tartó mérés során az átlagos pozíciók hibája alig csökken, viszont a „kiugró" hibák értéke valamivel erősebben csökken. Ezek szerint egyetlen vevővel hosszabb ideig végzett abszolút statikus mérések pontossága nem számottevően nagyobb, mint ami egy-két perc alatt elérhető."

Előzmény: piret (1559)
piret Creative Commons License 2001.10.05 0 0 1559
Van egy pontom, amit annak idején egy jó kis 12 órás átlagolással vettem fel. Azóta jópárszor ellenőriztem, mégpedig úgy, hogy addig mentem, amíg a koordináták ezred perces helyiértéke is meg nem egyezett. Általában úgy 2-3 méterre jutottam az igazi helytől, és emlékeim szerint 5m-nél messzebb még sosem kerültem. Most akkor én csinálok valamit rosszul?
Előzmény: latexcumi (1552)
burvinyek Creative Commons License 2001.10.05 0 0 1558
Vgyuri..inkább nem mondok semmit..sem a finanszírozásra vonatkozó feltevésedről, sem a Magellán 30 %-ról...
Előzmény: Vgyuri (1557)
Vgyuri Creative Commons License 2001.10.05 0 0 1557
Nem ezen topic lakói tehetnek róla, de az első szavazás úgy hülyeség, ahogy volt. Ki a fenének van néhány őrült (gazdag)on kivül többféle GPS-e, hogy megalapozott véleményt mondjon? Messzemenően azok vannak többségben, akik valamilíen ráhatás alapján megvettek egyfajta kütyüt, és hacsak nem kimondottan rossz, márpedig a legfontosabb tucatfelhasználás szempontjából a masinák egyenértéküek, természetesen a saját típusát fogja favorizálni.

Az ilyen csak márkára kérdező teszteket a Lajtától nyugatra azok szokták finanszírozni, akik úgy is biztosak a számszerű első helyben, csak az arányokat akarják javítani. Navigate, gyanusak vagytok! Csak nem sokalljátok a Magellán 30 százalékos kedveltségét?

Előzmény: BadGe (1556)
BadGe Creative Commons License 2001.10.05 0 0 1556
A Garmin győzött valami 64%-al, hiába nyomkodtam gőzerővel az "egyéb" mezőt. :)

Ge.

Előzmény: sui (1555)
sui Creative Commons License 2001.10.04 0 0 1555
Imatyas:

Az előző szavazás erdménye látható még valahol?

Találtam egy nagyon jó magyar térképes oldalt, ami még szerintem nincs benne a gps.lap.hu linkgyűjteményében:

http://www.terkepcentrum.hu/

Előzmény: lmatyas (1553)
atika62 Creative Commons License 2001.10.04 0 0 1554
Sziasztok!

Picit regi, de azert erdekes:

http://wired.com/news/privacy/0,1848,46677,00.html

Angliaban a traffipaxok koordinatait le lehet tolteni a GPS vevobe. :) nalunk nincs ilyen veletlenul? :)

A

lmatyas Creative Commons License 2001.10.04 0 0 1553
Sziasztok!

A gps.lap.hu-n osszeszedtem par _jo_ WAAS/EGNOS oldalt. Sajnos csak angolul tudoknak tudom ajanlani.
Es van uj szavazas is. ;-)

latexcumi Creative Commons License 2001.10.04 0 0 1552
Sziasztok!

Ma reggel ellenőriztem a pontomat a Hármashatár hegy tetején. 1-2 hónapja vehettem fel. Akkor rengeteg holdat látott. A pont kicsit több, mint 30 méterrel mászott el.
Ezután GPS kikapcs-bekapcs új pont felvesz. GOTO benyom és az új pont 16 méterrel odébbkerült. Több időt nem töltöttem a dologgal.

2 mérés nem mérés, de a kísérlet arra vonatkozott volna, hogy ha sok holdat lát a gps, akkor ki tudja-e választani a legjobb 4-et. (CAV szerint). Ma reggel ez nem sikerült neki...

Előzmény: latexcumi (1546)
burvinyek Creative Commons License 2001.10.04 0 0 1551
Mivel sok kérdés volt WAAS-el kapcsolatban, beszúrok ide némi anyagot a GARMIN.comról. Ez Amerikára vonatkozik ugyan, de nálunk is így fog működni....

A WAAS körübelül 25 földi referencia állomást tartalmaz, szerte az USA területén, amelyek a GPS műholdak által kibocsátott jeleket figyelik. 2 úgynevezett ” master station ” ( egy a Nyugati egy a Keleti parton ), begyűjti az adatokat a referencia állomásoktól, és elkészíti a korrekciós jelet. Ez a korrekciós jel hivatott a már említett jeltorzulásokat korrigálni. Ezt a jelkorrekciót a két meglévő geostacionális műhold egyikén vagy az egyenlítő felett fixen elhelyezkedő műholdak valamelyikén továbbítják a GPS felhasználók felé. Az így kapott információ ( jel ) kompatíbilis az alap GPS jelekkel, ezért minden WAAS jel fogadására alkalmas készülék tud dolgozni ezekkel.
Ázsiában a Japanese Multi-Functional Satellite Augmentation System (MSAS) , míg Európában a Euro Geostationary Navigation Overlay Service (EGNOS) rendszer kerül telepítésre a közeljövőben. Európában már jó néhány földi állomás működik tesztjelleggel, pl. Olaszországban és Franciaországban. Természetesen a 3 rendszer teljes mértékben kompatíbilis.

burvinyek Creative Commons License 2001.10.04 0 0 1550
A WAAS rendszer Európai megfelelője ( EGNOS )egyenlőre csak tesztrendszerrel működik.Bár a felhasználók Európa területén is foghatják a WAAS műholdak jeleit, a földi korrekciós állomások hiánya miatt nem lesz pontosabb a készülékük. ( a telepítések és tesztek folyamatban vannak, pl. olasz országban, és ha minden igaz nálunk is )
Tehát, a holdakat látja a készülék, de mivel a korrekciós jelek nem jutnak el, pontosabb nem lesz..egyenlőre
sosa111 Creative Commons License 2001.10.04 0 0 1549
Pozsonyban biztos, hogy 4-5 ilyen műhold látszik. Ha bekapcsolom a Legend-en a WAAS-szolgáltatást megjelenik a műhold-indikátor kijelzőn a fent említett plusz 4-5 szatellita. (Az 5. pont a horizonton van).
Hogy a pontosságon javít-e, ebben nem vagyok bizonyos. Mindenesetre lenn a Duna parton, ahol a vételi viszonyok elfogadhatóak eljátszottam ezzel az opcióval is. Az biztos, hogy a készülék az eddigi - mondjuk 5 méteres kijelzett pontosságot módosítja 24-re - bár a kijelzett koordináta ugyanaz mint WAAS nélkül. (Mindig 24 méterre - nem tudom miért ragaszkodik ehhez.)
Tartósan nem néztem hogy van-e egy fix pontnál ingadozás, de ha van rá igény, mondjuk egy 1O-15 napos időszakot megnézhetek WAAS-al és anélkül is.
De a kérdésre válaszolva, ha egy adott helyen és időben bekapcsolom a kisegítő szolgáltatást a jelzett koordináta nem változik, csak a jelzett pontosság.

Még valamit: a rendszer tudomásom szerint alapvetően az USA-ban észlelt eltéréseket korrigálja - bár ebben is van némi ellentmondás. Egyik informácó szerint már európára is érvényes a korrekció, másik szerint nem. Egy biztos nálam megjelennek a plusz "D" betűvel jelzett műholdak.

Üdv.

SoSa

Előzmény: TyphoonM (1548)
TyphoonM Creative Commons License 2001.10.03 0 0 1548
Kíváncsi vagyok, hogy az új Garmin Legend & tsaiban működő WAAS - ahol geostacionárius műhold kisegítő adatait is felhasználja a kütyü - mennyit javít majd a pontosságon. Nálunk látni ilyen műholdat?
Előzmény: csillag (1547)
csillag Creative Commons License 2001.10.03 0 0 1547
latexcumi,
Az almanach a vevőben is megvan (az előzőleg használt), de amint teheti frissíti a műholdról (bekapcsolás után kell vagy negyed óra, hogy pontosabb adatokat kapj - lassú az almanachok letöltése).
A műholdra a földi követő állomások "lövik fel" időnként az utólagos feldolgozás alapján kiszámított VÁRHATÓ pályaadatokat (az összes műhold adatait).

Örülök, ha segíthettem. Szia.

Előzmény: latexcumi (1546)
latexcumi Creative Commons License 2001.10.03 0 0 1546
csillag, CAV köszi a válaszokat!

csillag:

Az almanach a GPS szoftverben van, vagy a műhold sugározza?

az eTrex pontosságát a gyakorlati tapasztalataim alapján én 20 és 50m közé tenném. (Amikor csak nyomom a gombot és felveszem a pontot). Ha ennél pontosabbat akarok, akkor:

Cav
Magamban én is hasonló "pontfelvevő algoritmust" találtam ki: Többször vissza kell menni és mindig felvenni egy újabb pontot, miközben az addig már felvett pontokat ellenőrzöm. Amelyik pont a legtöbbször van a legközelebb a mérési helyhez az lesz az igazi. Most már csak kitartás kérdése...

Most már kíváncsi vagyok, hogy ha a Hármashatár hegy tetején megismétlem a kísérletemet, akkor mit művel az eTrex. Ott ugyanis tobzódott a műholdakban.

Előzmény: Cav (1545)
Cav Creative Commons License 2001.10.03 0 0 1545
Az E-Trex sajnos nem tud átlagolni, ezért úgy érdemes csinálni, hogy ha tényleg olyan kritikus, hogy hol van a pont (pl geocaching :)) akkor többször visszamegyünk, és kb. 10 mérésből már lehet pontosat csinálni. Én frissítettem a szoftvert az e-trexben, és az advanced skyview funkciót használom. Az a jó, ha minél több holdat lát, és minél több irányból. Egyszerre csak 4 hold jeleiből számol, de ha mondjuk lát egyszerre 10-et, akkor könnyebb dolga van, mert ki tudja válogatni a legkedvezőbb állásúakat. Mivel háromszögelési technikát használ (vagy négyszögelés van valami helyes kifejezés is rá :-)) ezért nem jó, ha egy vonalon helyezkednek el a holdak.

A pontosság azt jelenti, hogy hány méteres körön belül van a poziciód. Ez egy eltolás érték csak, tehát ha lépsz előre 1 métert, azt is érzékeli a készülék, de ha 10 perc múlva visszatérsz, akkor legfeljebb pár métert eltolva lesz az a méteres lépés. :)
Ezért is nem cikcakkos a track. Persze ha közben holdat vált, akkor lehet cikcakkos egy kicsit.

Cav

Előzmény: latexcumi (1543)
csillag Creative Commons License 2001.10.03 0 0 1544
Korábban mások is felvetették, hogy tulajdonképpen most akkor milyen pontosak is ezek a GPS által adott kordináták, illetve újra bekapcsolták-e az amcsik a "selective availability"-t.
A GPS pontosságát alapvetően meghatározza a vivőjelek modulációs frekvenciájának hullámhossza, valamint a műholdak pályaadatainak pontossága és egyéb jelenségek (pl. jel terjedési sebesség különböző időjárási körülmények között).
Az L1 frekvencia 1,5 GHz, modulációja 1MHz,
az L2 frekvencia 1,2 GHz, modulációja 10MHz.
A C/A kód modulációs jelének hullámhossza 300 m, a jelenleg kikapcsolt "selective availability"-nek köszönhetően használható P kód-é 30 m. Durván mondhatjuk tehát, hogy átlagosan a hullámhossz fele lehetne a hiba (lásd a navigate.hu-n a garminok ismertetőit: pontosság 15m). Sajnos ez csak akkor lenne igaz, ha a műholdak pályályát PONTOSAN ismernénk (illetve a vevő ismerné), de még a frissen letöltött almanach-ban is csak előzetes pályaadatok vannak, aminek a pontossága 50 m körüli, de optimista becslések szerint is előfordulhat akár 20 m pályahiba.
Pontosabb méréshez utófeldolgozás szükséges a műholdak pontos pályaadataival, de ehhez sajnos az eredetileg vett nyers távolság adatokra van szükség, nem a készülék által számolt koordinátákra. Gondolom, ezért kerülnek a geodéziai készülékek olyan sokba, mert azok képesek ezeket az adatokat eltárolni (meg képesek a fázismérésre, ami a hullámhossz századrészére csökkenti a hibát).

Tehát szerintem az általunk/általatok használt egyszerű GPS eszközökkel be kell érni a 10-30 m körüli pontossággal.

Előzmény: latexcumi (1543)
latexcumi Creative Commons License 2001.10.03 0 0 1543
Ti hogy vesztek fel egy waypoint-ot pontosan?
Illetve hogy győződtök meg róla, hogy az pontos?
(persze definiáljuk, hogy mi az hogy pontos: legyen mondjuk 20m)
Én próbálkozom hétvégente futás közben a sárga eTrex-emmel, háááát...
Leteszem a GPS-t egy Budapest Főváros által állított kőre. GPS pontosság 10m vagy az alatt minden esetben, waypoint felvesz. Tovább futok, 4-5 km múlva (kb fél óra) visszatérek, a pont 21-25m-el volt, hogy 30m -el elmászott.
Ezt ismételgetem már 3 hete hétvégente. Eddig a ma reggeli próbálkozásom volt a legjobb 14,5 méterre bírtam lemenni.

1.A mérési pontosság hogy függ a műholdszámtól? Mondjuk pontosabb a mérés, ha 6-7 holdat lát, mintha 4-et?

2.Másik kérdés: szerintetek ha felveszek egy waypoint-ot, akkor a koordináta mennyire függ a GPS előéletétől (mondjuk beleszámolja (valamilyen súlyozással) azt, hogy honnan jöttem, milyen sebességgel, vagy csak prompt a szimpla mért érték)?

+1.Ha a pontosság 30m akkor a TrackLog miért egyenes, és miért nem cik-cakkos?:-)))

kekvillam Creative Commons License 2001.10.03 0 0 1542
"Én nem ismerem a GPS Utility programot, pedig érdekelne. Honnan lehet letölteni? "

Innen van rá egy link:
http://www.civ.hu/gps/

Előzmény: Vgyuri (1533)
burvinyek Creative Commons License 2001.10.03 0 0 1541
szóval sosa...szólt igazat..:)
burvinyek Creative Commons License 2001.10.03 0 0 1540
dci!

sisa igazat szólt:)az eTrex család tagjai nem autóba valók, kifejezetten kültéri használatra tervezték őket, tehát autóba mindenképp az eMapet ajánlom, és azt tudod túrázáshoz is használni.

A Navi-Gate nem költözött el, csak fel !

Victor Hugo 18-22, 5.emelet, a liftől balra.

sosa111 Creative Commons License 2001.10.03 0 0 1539
Szia!

eTrex Legendet használok már egy ideje. Nem Vista, de a GPS részét tekintve nagyjából ugyanaz (kevesebb memória, nincs barométeres magassásgmérés, stb), szóval talán tudod használni amit leírok.
Autóban nem igazán jó. Hamar elveszti a műholdakat, sőt itt Pozsonyban, ahol tele vannak az utcák villamos és trolivezetékekkel gyakorlatilag használhatatlan. Pesten valamivel jobb, de ott sem az igazi.Nincs külső antenna csatlakozója.
Úgy tűnik a modern hővédő üvegezéssel ellátott kocsikból a GPS-ek nem lagyon látnak ki, ha kocsiban akarod őket használni, olyan készülékben kell gondolkoznod melyhez csatlakoztathatsz külső antennát.
A topicban még URL-t is találsz a külső antenna kiválasztáshoz, de ehhez az eTrex egyik fajtája sem az igazi.
Egyszerűen másra tervezték őket.

Üdv,

SoSa

Előzmény: dci (1536)
gyugyu3 Creative Commons License 2001.10.03 0 0 1538
udv!
http://www.hiszi-map.hu/magyar/index2.html
formatumok: MIF/MID, MapInfo TAB
ezekkel a formatumokkal, mezei ember mit kezdhet?
magyarul melyik progik eszik meg? csak hogy megnezzem. Probalta mar valaki ezeket a hiszi-map progikat? keveset irnak arrol mennyire tamogatja a gps-t. udv: gyugyu
BadGe Creative Commons License 2001.10.02 0 0 1537
Asszem ugyan ott, csak magasabban. Feltörtek :)
Ge.
Előzmény: atika62 (1535)
dci Creative Commons License 2001.10.02 0 0 1536
Sziasztok!

Szeretnék némi információhoz jutni az e Trex Vistával kapcsolatban.
Főleg a gyakorlati tapasztlatok érdekelnének.
Én főleg autóban akarom használni, de szeretek túrázni is.
Vagyis a lényeg, vacilálok az e map és a vista között.

Köszi a segítséget:
dci, Imre

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!