Keresés

Részletes keresés

Vgyuri Creative Commons License 2001.10.09 0 0 1581
Imatyas, BadGe:

Ha figyelmesebben olvastátok volna el a hozzászólásokat, mint ahogy én szoktam, akkor láttátok volna, hogy ott két mondat volt. (Onnan lehet tudni, hogy pont van közte és a második nagybetüvel kezdődik.) Az első az volt, hogy:

Az ilyen csak márkára kérdező teszteket a Lajtától nyugatra azok szokták finanszírozni, akik úgy is biztosak a számszerű első helyben, csak az arányokat akarják javítani.
Ez pediglen szinigaz, mert a Lajtától nyugatra, ahol a játékészabályok nem tiltják, ott tényleg szoktak ilyen teszteket csinálni. Igaza van Lmatyasnak, tényleg csak az ismertség felmérésére és kismértékű javítására jók. Amúgy júl nézne ki az összes GŐS kereskedő, ha csak ennyien ismernék a kütyüiket. De hát ez csak egy nagyon esetleges merités.

Navigate, gyanusak vagytok! Csak nem sokalljátok a Magellán 30 százalékos kedveltségét? Ez volt a poénnak szánt rész, olyan amilyen. De ez a stilus eddig nem volt idegen a topictol és csak viszonylag kevesen sértődtek meg.

lmatyas Creative Commons License 2001.10.07 0 0 1580
En a "MAS" mosoporra szavaznek. ;-) Kosz a tippet! ;-))
Előzmény: BadGe (1572)
dci Creative Commons License 2001.10.07 0 0 1579
Sziasztok!

Köszönöm a segítséget, meg a privát maileket!
Szóval eMap lesz, csak még egy kicsit gyüjtögetnem kell...

dci, Imre

Előzmény: burvinyek (1540)
torban Creative Commons License 2001.10.07 0 0 1578
A geocaching kérdésemet kérem törölni, mivel a geocaching.hu-n minden válasz ott van..
Hja, kérem néha nem árt gondolkozni sem... :))
torban Creative Commons License 2001.10.07 0 0 1577
eMap-esek ! Új update ! 2.73

Changes made from versions 2.72 to 2.73:

Correctly display the navigation information when navigating.
Eliminated possible shutoffs when turning unit on after navigating.
Remember the Serial Data Format between power cycles.
Corrected the Longitude Origin field of the User Grid Setup.
Corrected the display of the position field on the GPS Info page.
Correctly indicate the services present at Fishing Hot Spots facilities.
Added the ability to find streets by each word in the name when supported by the map data.

Ja, és egy újabb MapSource beta is letölthető.

Geocaching-esek ! Kérdeznék:
Eldugnék valamit, de kérdésem: Mit szokás és van-e valami íratlan szabály, amit tudnom kell?

kösz

torban

atika62 Creative Commons License 2001.10.07 0 0 1576
priviben akartam, de akkor irom itt, hatha masok is kedvet kapnak. :)

egyelore csak autoban probaltam. a legtobb esetben nagyon pontosan ratett az utra (300 meternel). ha oda-vissza is mentem egy uton tobb ora elteressel, akkor is nagyon szepen melle tette, a 15m hibatav nem is latszott, annyira sikerult melle tennie.

volt viszont egy ut, ahol (6-szor mentem rajta tegnap) kovetkezetesen jocskan melle tett. majd kiprobalom par nap mulva, hogy ugyanugy melle tesz-e. (ha igen, akkor kell rola a track?)

a varosok megkeresese is egeszen hasznos. ha mar kozel voltam a celhoz, akkor bekapcsoltam, hogy hova is megyek, es szepen jelezte, hogy merre kell menni. (jo helyre vitt. :))

ugyhogy autoban nagyon tuti. a kezi proba meg hatravan. :)

az utvonaltervezo nagyon jo lesz, szerintem sokan fogjak hasznalni.

A

Előzmény: sui (1575)
sui Creative Commons License 2001.10.07 0 0 1575
atika62:

Mik az első tapasztalataid az eMap-el? :)

Előzmény: atika62 (1573)
sui Creative Commons License 2001.10.07 0 0 1574
atika62:

Hamarosan elkészül a Topolisz Kft. útvonal tervező progija, ami a megtervezett utat (Budapesten és a megyeszékhelyeken utca, házszám alapján) lerakja fájlba ami utána betölthető a GPS-be a G7-el.

Előzmény: atika62 (1573)
atika62 Creative Commons License 2001.10.07 0 0 1573
Sziasztok!

Tudtok valami hasznalhato utvonaltervezoro programot? Kicsit neheziti a dolgot, hogy konkretan szamitogepen nincs terkep, amivel dolgoznia kell, csak a GPS-ben. Mar lementett track-ek alapjan szamolna esetleg egy utvonalat. Van ilyen?

Koszi,

A

BadGe Creative Commons License 2001.10.05 0 0 1572
Imts: kérdezd meg, hogy ki hallott az AeroMap-ról és hogy szerintük melyik mosópor márkához tartozik :)
Ge.
Előzmény: lmatyas (1571)
lmatyas Creative Commons License 2001.10.05 0 0 1571
Sui:
Kosz a linket, hamarosan felteszem!
Az elozo szavazasok eredmenyei egy kulon oldalon nesokara megtekinthetoek lesznek. Tudositok rola, ha kesz van.

Vgyuri:
Nem minositenem a feltetelezesed...
Annyit tennek hozza, hogy a szolgaltato, akinel a lap van nem engedi meg a szponzoralt linkeket sem a szerzodesben amit kotottunk. Termeszetesen igy a szavazas sem szponzoralt senki altal. Nem tehetek rola, hogy ez lett a vegeredmeny. Talan gagyi volt a kerdes, de 85 ember fontosnak tartotta, hogy valaszoljon ra. Egyebkent szivesen latok barmilyen javaslatot a tovabbi szavazasokra. Havonta uj kerdes lesz, lehet mindenfeleket kerdezni. En erre kivancsi voltam, es nem hiszem, hogy ez a szavazas ertelmetlen lenne az eredmeny szempontjabol. Azt minden esetre mutatja valamennyire, melyik marka mennyire "ismert".

Előzmény: sui (1555)
BadGe Creative Commons License 2001.10.05 0 0 1570
Sui, mintha olyasmit fogadkoztál volna, hogy este hat után nem dolgozol... :)
Ge.
Előzmény: sui (1568)
BadGe Creative Commons License 2001.10.05 0 0 1569
Hogy ne keltsem feleslegesen a hangulatot, a csillagok számából a következő következik:

kerek asztal, de rájöttem, hogy eltévesztettem, törzsasztalt kellett volna írnom :)
Ge.

Előzmény: BadGe (1565)
sui Creative Commons License 2001.10.05 0 0 1568
Hoppá... nyilván valami hasonlóra gondolt BadGe:

Menjen a...
kerek akácos-ba (erdő Debrecen mellett) vagy a
kettő albán-ba (Balkán kocsma a VIII.ker.-ben)

Mást nem is tudok feltételezni róla.

:)

piret Creative Commons License 2001.10.05 0 0 1567
Ezek szerint egyetlen vevővel hosszabb ideig végzett abszolút statikus mérések pontossága nem számottevően nagyobb, mint ami egy-két perc alatt elérhető.
Ez is egybevág az én tapasztalataimmal, mint ahogy a cikk többi idézett része is.
Előzmény: latexcumi (1560)
czy Creative Commons License 2001.10.05 0 0 1566
off

izé...
ez kissé erősre sikeredett :-(((

A végén lévő megjegyzésből azért sejthető volt, hogy marháskodik.

BadGe Creative Commons License 2001.10.05 0 0 1565
Vgyuri, menj a k**** a*****-ba poénkodni. remélem kis gondolkodás után nem érted félre a tréfát, de amit írtál az kb ennyire volt félreérthető.

Ge.

Előzmény: Vgyuri (1564)
Vgyuri Creative Commons License 2001.10.05 0 0 1564
Burvinyek:

Ha te a Navigate-re vonatkozó viccemet komolyan vetted, meg is érdemled.

Előzmény: burvinyek (1558)
rugo- Creative Commons License 2001.10.05 0 0 1563
Az elöbb elfeledtem, tehát még gondoljátok oda az elözö végére:

a "mezei" GPS-ek az u.n. CA kódot veszik az L1 frekvencián. (Ez egy álvéletlen -pseudo random- kódsorozat, aminek a késleltetéséből - az az idő ami alatt a holdról ideér- szor fény sebesség számitják a távolságot. (s=v*t azok számára akik kerülték a fizikaórát az isiben :-)))

üdv
rugo

PS: persze az az idő meghatározás azért nem olyan eccerü....
meg azt is tudni kell hol a hold...mert hogy Őtőle leszek s=v*t messzire.

Előzmény: rugo- (1562)
rugo- Creative Commons License 2001.10.05 0 0 1562
Csillag kolléga hozzászólásához még azt tenném hozzá, hogy a PPS _nem_csak_ az SA nem létét jelenti. Hanem elveiben is egy kicsit más...

a részletekre lasd ezt:

Precise Positioning Service (PPS)
The highest level of military dynamic positioning accuracy provided by GPS, using the dual-frequency
P-code. PPS is the most accurate positioning, velocity, and timing information
continuously available, worldwide, from the basic GPS. This service is limited to authorized U.S.
and allied Federal Governments; authorized foreign and military users; and eligible civil users.
PPS information is usually (but not always) encrypted to prevent use by unauthorized users. The
encryption process is known as Anti-Spoofing. GPS receivers that can use the P code provide a
predictable positioning accuracy of at least 22 meters (2 drms) horizontally and 27.7 meters (2
sigma) vertically. They can also provide timing/time interval accuracy within 90 nanoseconds (95
percent probability). This improved accuracy is provided in two ways. First, P-code users are not
subjected to Selective Availability. Second, access to the L2 channel allows the user to correct
for atmospheric propagation errors. Equipment that uses the P code is available for civilian use;
however, The capability is useless when Anti-Spoofing is active. Access to GPS receivers that
can decrypt the Y code is tightly controlled and is subject to National Security considerations. If
you are a civilian user, you will need a really good excuse to get one.

A lényeg: egy titkositott u.n. "P" kód (nem mindig titkos, de ki tudja mikor nem az)
azon túl két frekis vevő.
(a mezeiek pld. GARMIN -bocs NaviGate! egy frekisek)

üdv

rugo

Előzmény: csillag (1561)
csillag Creative Commons License 2001.10.05 0 0 1561
Viszont még mindig ott van a maradék 5%, amikor a hiba nagyobb, mint 5m.

Egy másik cím, ahol a pontossággal és a GPS-el kapcsolatban olvashatsz ahhoz hasonlót, amit én egy korábbi hozzászólásban említettem:
http://www.geo.u-szeged.hu/~feri/gps.html

Egy rövid részlet (a PPS jelenti a Selective availabiliti kikapcsolásával elérhető pontosságot):
"Precíz helymeghatározó szolgáltatás (PPS)
...
A PPS elõre meghatározható pontossága:
22 méter horizontális pontosság
27.7 méter vertikális pontosság
100 nanosecond idõpontosság
" (A cikk 1996-ban íródott)

Előzmény: latexcumi (1560)
latexcumi Creative Commons License 2001.10.05 0 0 1560
Kezdek elbizonytalanodni, itt egy cikk (ma találtam) a pontosságról:

http://www.tar.hu/szecsodi/gps.html
(
"GPS mérések pontossága a SA kikapcsolása után
Takács Bence doktorandusz
BME Általános és Felsőgeodézia Tanszék"
)

Érdemes belenézni 6 gps pontosságát hasonlítja össze.

Az összefoglalásban az abszolút mérésről ezt írja:
"A cikkben bemutatott mérési tapasztalatok alapján a valós időben, egyetlen vevővel meghatározott vízszintes pozíciók hibája 95 százalékos valószínűségi szinten körülbelül 5 méterre tehető, ugyanez magassági értelemben 8 méter. A mérések során kiderült, hogy a különböző geodéziai és a térinformatikai vagy kézi vevők között az abszolút helymeghatározás pontossága tekintetében nincs jelentős különbség, illetve, hogy a különbségek inkább a magasságok meghatározásában mutatkoznak meg.

Megvizsgáltuk az átlagolási technika pontosságnövelő hatását és azt tapasztaltuk, hogy néhány tíz percig tartó mérés során az átlagos pozíciók hibája alig csökken, viszont a „kiugró" hibák értéke valamivel erősebben csökken. Ezek szerint egyetlen vevővel hosszabb ideig végzett abszolút statikus mérések pontossága nem számottevően nagyobb, mint ami egy-két perc alatt elérhető."

Előzmény: piret (1559)
piret Creative Commons License 2001.10.05 0 0 1559
Van egy pontom, amit annak idején egy jó kis 12 órás átlagolással vettem fel. Azóta jópárszor ellenőriztem, mégpedig úgy, hogy addig mentem, amíg a koordináták ezred perces helyiértéke is meg nem egyezett. Általában úgy 2-3 méterre jutottam az igazi helytől, és emlékeim szerint 5m-nél messzebb még sosem kerültem. Most akkor én csinálok valamit rosszul?
Előzmény: latexcumi (1552)
burvinyek Creative Commons License 2001.10.05 0 0 1558
Vgyuri..inkább nem mondok semmit..sem a finanszírozásra vonatkozó feltevésedről, sem a Magellán 30 %-ról...
Előzmény: Vgyuri (1557)
Vgyuri Creative Commons License 2001.10.05 0 0 1557
Nem ezen topic lakói tehetnek róla, de az első szavazás úgy hülyeség, ahogy volt. Ki a fenének van néhány őrült (gazdag)on kivül többféle GPS-e, hogy megalapozott véleményt mondjon? Messzemenően azok vannak többségben, akik valamilíen ráhatás alapján megvettek egyfajta kütyüt, és hacsak nem kimondottan rossz, márpedig a legfontosabb tucatfelhasználás szempontjából a masinák egyenértéküek, természetesen a saját típusát fogja favorizálni.

Az ilyen csak márkára kérdező teszteket a Lajtától nyugatra azok szokták finanszírozni, akik úgy is biztosak a számszerű első helyben, csak az arányokat akarják javítani. Navigate, gyanusak vagytok! Csak nem sokalljátok a Magellán 30 százalékos kedveltségét?

Előzmény: BadGe (1556)
BadGe Creative Commons License 2001.10.05 0 0 1556
A Garmin győzött valami 64%-al, hiába nyomkodtam gőzerővel az "egyéb" mezőt. :)

Ge.

Előzmény: sui (1555)
sui Creative Commons License 2001.10.04 0 0 1555
Imatyas:

Az előző szavazás erdménye látható még valahol?

Találtam egy nagyon jó magyar térképes oldalt, ami még szerintem nincs benne a gps.lap.hu linkgyűjteményében:

http://www.terkepcentrum.hu/

Előzmény: lmatyas (1553)
atika62 Creative Commons License 2001.10.04 0 0 1554
Sziasztok!

Picit regi, de azert erdekes:

http://wired.com/news/privacy/0,1848,46677,00.html

Angliaban a traffipaxok koordinatait le lehet tolteni a GPS vevobe. :) nalunk nincs ilyen veletlenul? :)

A

lmatyas Creative Commons License 2001.10.04 0 0 1553
Sziasztok!

A gps.lap.hu-n osszeszedtem par _jo_ WAAS/EGNOS oldalt. Sajnos csak angolul tudoknak tudom ajanlani.
Es van uj szavazas is. ;-)

latexcumi Creative Commons License 2001.10.04 0 0 1552
Sziasztok!

Ma reggel ellenőriztem a pontomat a Hármashatár hegy tetején. 1-2 hónapja vehettem fel. Akkor rengeteg holdat látott. A pont kicsit több, mint 30 méterrel mászott el.
Ezután GPS kikapcs-bekapcs új pont felvesz. GOTO benyom és az új pont 16 méterrel odébbkerült. Több időt nem töltöttem a dologgal.

2 mérés nem mérés, de a kísérlet arra vonatkozott volna, hogy ha sok holdat lát a gps, akkor ki tudja-e választani a legjobb 4-et. (CAV szerint). Ma reggel ez nem sikerült neki...

Előzmény: latexcumi (1546)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!