Minden, ami navigációs eszközökkel, és azokra telepített jogtiszta navigációs szoftverekkel kapcsolatos.
A warezolásnak, nem jogtiszta szoftverekre vonatkozó hozzászólásoknak ebben a topikban tiltás a következménye.
Ha figyelmesebben olvastátok volna el a hozzászólásokat, mint ahogy én szoktam, akkor láttátok volna, hogy ott két mondat volt. (Onnan lehet tudni, hogy pont van közte és a második nagybetüvel kezdődik.) Az első az volt, hogy:
Az ilyen csak márkára kérdező teszteket a Lajtától nyugatra azok szokták finanszírozni, akik úgy is biztosak a számszerű első helyben, csak az arányokat akarják javítani. Ez pediglen szinigaz, mert a Lajtától nyugatra, ahol a játékészabályok nem tiltják, ott tényleg szoktak ilyen teszteket csinálni. Igaza van Lmatyasnak, tényleg csak az ismertség felmérésére és kismértékű javítására jók. Amúgy júl nézne ki az összes GŐS kereskedő, ha csak ennyien ismernék a kütyüiket. De hát ez csak egy nagyon esetleges merités.
Navigate, gyanusak vagytok! Csak nem sokalljátok a Magellán 30 százalékos kedveltségét? Ez volt a poénnak szánt rész, olyan amilyen. De ez a stilus eddig nem volt idegen a topictol és csak viszonylag kevesen sértődtek meg.
Correctly display the navigation information when navigating.
Eliminated possible shutoffs when turning unit on after navigating.
Remember the Serial Data Format between power cycles.
Corrected the Longitude Origin field of the User Grid Setup.
Corrected the display of the position field on the GPS Info page.
Correctly indicate the services present at Fishing Hot Spots facilities.
Added the ability to find streets by each word in the name when supported by the map data.
Ja, és egy újabb MapSource beta is letölthető.
Geocaching-esek ! Kérdeznék:
Eldugnék valamit, de kérdésem: Mit szokás és van-e valami íratlan szabály, amit tudnom kell?
priviben akartam, de akkor irom itt, hatha masok is kedvet kapnak. :)
egyelore csak autoban probaltam. a legtobb esetben nagyon pontosan ratett az utra (300 meternel). ha oda-vissza is mentem egy uton tobb ora elteressel, akkor is nagyon szepen melle tette, a 15m hibatav nem is latszott, annyira sikerult melle tennie.
volt viszont egy ut, ahol (6-szor mentem rajta tegnap) kovetkezetesen jocskan melle tett. majd kiprobalom par nap mulva, hogy ugyanugy melle tesz-e. (ha igen, akkor kell rola a track?)
a varosok megkeresese is egeszen hasznos. ha mar kozel voltam a celhoz, akkor bekapcsoltam, hogy hova is megyek, es szepen jelezte, hogy merre kell menni. (jo helyre vitt. :))
ugyhogy autoban nagyon tuti. a kezi proba meg hatravan. :)
az utvonaltervezo nagyon jo lesz, szerintem sokan fogjak hasznalni.
Hamarosan elkészül a Topolisz Kft. útvonal tervező progija, ami a megtervezett utat (Budapesten és a megyeszékhelyeken utca, házszám alapján) lerakja fájlba ami utána betölthető a GPS-be a G7-el.
Tudtok valami hasznalhato utvonaltervezoro programot? Kicsit neheziti a dolgot, hogy konkretan szamitogepen nincs terkep, amivel dolgoznia kell, csak a GPS-ben. Mar lementett track-ek alapjan szamolna esetleg egy utvonalat. Van ilyen?
Sui:
Kosz a linket, hamarosan felteszem!
Az elozo szavazasok eredmenyei egy kulon oldalon nesokara megtekinthetoek lesznek. Tudositok rola, ha kesz van.
Vgyuri:
Nem minositenem a feltetelezesed...
Annyit tennek hozza, hogy a szolgaltato, akinel a lap van nem engedi meg a szponzoralt linkeket sem a szerzodesben amit kotottunk. Termeszetesen igy a szavazas sem szponzoralt senki altal. Nem tehetek rola, hogy ez lett a vegeredmeny. Talan gagyi volt a kerdes, de 85 ember fontosnak tartotta, hogy valaszoljon ra. Egyebkent szivesen latok barmilyen javaslatot a tovabbi szavazasokra. Havonta uj kerdes lesz, lehet mindenfeleket kerdezni. En erre kivancsi voltam, es nem hiszem, hogy ez a szavazas ertelmetlen lenne az eredmeny szempontjabol. Azt minden esetre mutatja valamennyire, melyik marka mennyire "ismert".
Ezek szerint egyetlen vevővel hosszabb ideig végzett abszolút statikus mérések pontossága nem számottevően nagyobb, mint ami egy-két perc alatt elérhető. Ez is egybevág az én tapasztalataimmal, mint ahogy a cikk többi idézett része is.
Az elöbb elfeledtem, tehát még gondoljátok oda az elözö végére:
a "mezei" GPS-ek az u.n. CA kódot veszik az L1 frekvencián. (Ez egy álvéletlen -pseudo random- kódsorozat, aminek a késleltetéséből - az az idő ami alatt a holdról ideér- szor fény sebesség számitják a távolságot. (s=v*t azok számára akik kerülték a fizikaórát az isiben :-)))
üdv
rugo
PS: persze az az idő meghatározás azért nem olyan eccerü....
meg azt is tudni kell hol a hold...mert hogy Őtőle leszek s=v*t messzire.
Csillag kolléga hozzászólásához még azt tenném hozzá, hogy a PPS _nem_csak_ az SA nem létét jelenti. Hanem elveiben is egy kicsit más...
a részletekre lasd ezt:
Precise Positioning Service (PPS)
The highest level of military dynamic positioning accuracy provided by GPS, using the dual-frequency
P-code. PPS is the most accurate positioning, velocity, and timing information
continuously available, worldwide, from the basic GPS. This service is limited to authorized U.S.
and allied Federal Governments; authorized foreign and military users; and eligible civil users.
PPS information is usually (but not always) encrypted to prevent use by unauthorized users. The
encryption process is known as Anti-Spoofing. GPS receivers that can use the P code provide a
predictable positioning accuracy of at least 22 meters (2 drms) horizontally and 27.7 meters (2
sigma) vertically. They can also provide timing/time interval accuracy within 90 nanoseconds (95
percent probability). This improved accuracy is provided in two ways. First, P-code users are not
subjected to Selective Availability. Second, access to the L2 channel allows the user to correct
for atmospheric propagation errors. Equipment that uses the P code is available for civilian use;
however, The capability is useless when Anti-Spoofing is active. Access to GPS receivers that
can decrypt the Y code is tightly controlled and is subject to National Security considerations. If
you are a civilian user, you will need a really good excuse to get one.
A lényeg: egy titkositott u.n. "P" kód (nem mindig titkos, de ki tudja mikor nem az)
azon túl két frekis vevő.
(a mezeiek pld. GARMIN -bocs NaviGate! egy frekisek)
Viszont még mindig ott van a maradék 5%, amikor a hiba nagyobb, mint 5m.
Egy másik cím, ahol a pontossággal és a GPS-el kapcsolatban olvashatsz ahhoz hasonlót, amit én egy korábbi hozzászólásban említettem:
http://www.geo.u-szeged.hu/~feri/gps.html
Egy rövid részlet (a PPS jelenti a Selective availabiliti kikapcsolásával elérhető pontosságot):
"Precíz helymeghatározó szolgáltatás (PPS)
...
A PPS elõre meghatározható pontossága:
22 méter horizontális pontosság
27.7 méter vertikális pontosság
100 nanosecond idõpontosság
" (A cikk 1996-ban íródott)
Kezdek elbizonytalanodni, itt egy cikk (ma találtam) a pontosságról:
http://www.tar.hu/szecsodi/gps.html
(
"GPS mérések pontossága a SA kikapcsolása után
Takács Bence doktorandusz
BME Általános és Felsőgeodézia Tanszék"
)
Érdemes belenézni 6 gps pontosságát hasonlítja össze.
Az összefoglalásban az abszolút mérésről ezt írja:
"A cikkben bemutatott mérési tapasztalatok alapján a valós időben, egyetlen vevővel meghatározott vízszintes pozíciók hibája 95 százalékos valószínűségi szinten körülbelül 5 méterre tehető, ugyanez magassági értelemben 8 méter. A mérések során kiderült, hogy a különböző geodéziai és a térinformatikai vagy kézi vevők között az abszolút helymeghatározás pontossága tekintetében nincs jelentős különbség, illetve, hogy a különbségek inkább a magasságok meghatározásában mutatkoznak meg.
Megvizsgáltuk az átlagolási technika pontosságnövelő hatását és azt tapasztaltuk, hogy néhány tíz percig tartó mérés során az átlagos pozíciók hibája alig csökken, viszont a „kiugró" hibák értéke valamivel erősebben csökken. Ezek szerint egyetlen vevővel hosszabb ideig végzett abszolút statikus mérések pontossága nem számottevően nagyobb, mint ami egy-két perc alatt elérhető."
Van egy pontom, amit annak idején egy jó kis 12 órás átlagolással vettem fel. Azóta jópárszor ellenőriztem, mégpedig úgy, hogy addig mentem, amíg a koordináták ezred perces helyiértéke is meg nem egyezett. Általában úgy 2-3 méterre jutottam az igazi helytől, és emlékeim szerint 5m-nél messzebb még sosem kerültem. Most akkor én csinálok valamit rosszul?
Nem ezen topic lakói tehetnek róla, de az első szavazás úgy hülyeség, ahogy volt. Ki a fenének van néhány őrült (gazdag)on kivül többféle GPS-e, hogy megalapozott véleményt mondjon? Messzemenően azok vannak többségben, akik valamilíen ráhatás alapján megvettek egyfajta kütyüt, és hacsak nem kimondottan rossz, márpedig a legfontosabb tucatfelhasználás szempontjából a masinák egyenértéküek, természetesen a saját típusát fogja favorizálni.
Az ilyen csak márkára kérdező teszteket a Lajtától nyugatra azok szokták finanszírozni, akik úgy is biztosak a számszerű első helyben, csak az arányokat akarják javítani. Navigate, gyanusak vagytok! Csak nem sokalljátok a Magellán 30 százalékos kedveltségét?
Ma reggel ellenőriztem a pontomat a Hármashatár hegy tetején. 1-2 hónapja vehettem fel. Akkor rengeteg holdat látott. A pont kicsit több, mint 30 méterrel mászott el.
Ezután GPS kikapcs-bekapcs új pont felvesz. GOTO benyom és az új pont 16 méterrel odébbkerült. Több időt nem töltöttem a dologgal.
2 mérés nem mérés, de a kísérlet arra vonatkozott volna, hogy ha sok holdat lát a gps, akkor ki tudja-e választani a legjobb 4-et. (CAV szerint). Ma reggel ez nem sikerült neki...