Az OSZK-nál vagy a nagyobb vidéki könyvtárak gyűjteményeiben meg kell lenniük a kötelespéldányoknak, esetenként többnek is. (A kezdetektől 1990-ig ezt nagyon komolyan vették a kiadók és a nyomdák.) Mi lenne, ha esetleg selejteznének? Hiszen pl. Debrecenben vagy Szegeden aligha lehet létkérdés egy 13-as vagy 42-es budapesti "távbeszélőnévsor".
Na, még ide is kiteszem, mert ismétlés a tudás édes jó anyukája.
Korábban talán már meséltem, hogy a Budapest folyóirat digitalizálás farvizén lehetőség lenne több tízezer oldal egyéb dokumentum bevitelére is, így elindítottuk a telefonkönyv-digitalizálási projektet. Egy darabig úgy nézett ki, hogy a Posta Múzeum duplumaiból megoldható a dolog, de aztán kiderült, hogy nekik csak a következő évfolyamok vannak meg náluk több példányban:
1912, 1913, 1914, 1917, 1920, 1942, 1943
Ez is nagy öröm, persze, de mi tudjuk, hogy itt azért nagy hiátusok vannak. Plusz az sem kétséges, hogy a példányokat sajnos szét kell szedni, és bár a szervezők ígérik, hogy visszaköttetik, a telefonkönyv azért elég törékeny és szétmállásra hajlamos dolog.
Ezért mielőtt nekiesünk egyedi példányoknak, kérek mindenkit, hogy menjen le alfába, és próbálja meg kitalálni, honnan lehetne "feláldozható" darabokat szerezni. A jó hír az, hogy minden évfolyam játszik, a telefonkönyv nem jogdíjköteles. Minden megoldás érdekel!
Ultimátumjelleggel: hatodika, szombat, 17:00, Csészényi. Néhányan már jelezték, hogy jönnének. :) Csak azért lenne érdemes létszámot tudni, hogy megfelelő méretű asztalt rezerváljunk.
(Egyébként nekem is bármikor-bárhol, úgyhogy csak tessék a javaslatokkal.)
Régen nem is volt telefonunk. :) Nekünk a szocializmus alatt nem jutott. Akkor lett, amikor 96-ban eladtam egy gitárt és vettem egy mobilt. Ha jól emlékszem, a hívószám-kijelzés is akkortájt jelent meg, talán egy évvel később.
Azt hiszem az enyém se jelenik meg. Valahogy így maradt régről és kész. Nem értem az egész dolgot. Őslény vagyok, régen se jelent meg a szám és sokkal több volt a téves hívás, kapcsolás. Tuléltem.
Régen a telefonosok voltak nagyon gyorsak, csak csettinteni kellett, semmi több.
Októberben átálltunk a digitális vonalra, majd' 2 hétig nem volt telefonunk, meg nem jelezte ki a vonalas hívószámát, amit így átlaghalandók nem mernek fölvenni.
Intézhettem szinte mindent mobilról. Mégcsak jóvá sem írták.
MOST járok be ilyen helyekre melegedni :-) Tényleg, amennyit tudok, most áruházazok, plázázok.
A barmok megcsinálták a fűtést csütörtökön, klassz meleg is lett pár órára rá, de péntekre leállt a kompresszor. Azóta tökölnek, de ez a cselekvés nem melegít.
10 fok azért még található, de soványka, de jobb lenne kb. a duplája :-(