Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Az ötlet nem az enyém,de nálam bevált.Fogj egy hordót,töltsd teli vízzel.A tetejére tegyél két deszkát.
Ezután fejjel lefelé fordítva tedd bele a citromot.A cserép két oldala alá csúsztasd be a két deszkát.
Így a növény nem esik be a vízbe.Hagy két napig ázni a víz alatt.Egy nap alatt kipurcannak és leáznak a tetvek,a két nap a petéknek kell. Ők is sz@rrá áznak.(Levegő nélkül nincs élet) Biztosabb bióbb megoldás nem létezik. :))
Köszönöm a választ! Mivel most kaptam, eddig nem tudtam kirakni. De mivel én északabbra lakom és gyakran előfordul, hogy a délelőtti órákban csak 10-14 fok van, féltem, hogy hideg lesz neki.
Sziasztok! Kaptam egy alig 15 cm-es citromfát. Az lenne a kérdésem, hogy kitehetem-e már a szabadba, és ha igen, mekkora legyen a kinti hőmérséklet minimum, hogy ne fázzon meg? Előre is köszönöm a segítséget!
A belseje gerezdekre oszlott és íze tényleg mint a narancsé. A héja vékony, hámozható, íze nem volt sok de egy kis édeskés beütés érződött. Én így emlékszem.
Annyira nem látom a képekről a formáját, hogy a metszésre bármit mondjak, de ez nekem is mindig problémás a kumkvatnál. Vagy virágzik, vagy érik. De kis fazonigazítás bármikor megejthető.
A kukle ízre milyen volt? Nem találkoztam még vele.
Nem vagyok biztos benne, egyszerű fontunella margarita-nak vettem, viszont az Oázis kertészetben.
Amikor először vásároltam ott szintén kumquat-ot akartam venni, de kiderült hogy kukle volt. Nem bántam mert arra is nagyon kíváncsi voltam, sőt még örültem is mert olyan volt mint egy kis narancs. Sajna már nem él viszont jó tapasztalatot adott. A kumquatal csak azért vagyok bizonytalan mert mikor vettem pici volt rengeteg terméssel, most nagy és alig van rajta. Szerinted kéne metszeni? Egy formametszést mindenképp be kell iktatni lassan csak nem tudom mikor kéne.
Az első virág tegnap hajnalban bontotta ki első két szirmát, délutánra már 3 virág is teljesen kinyílt, ma reggelre pedig szinte már az összes. Idén különösen erősen hajt. Bízom benne a második virágzásával idén még a nyáron lep meg.
Igen, pajzstetű. Onnan indul ki a fertőzés, akár még kézzel el is nyomhatod, lekaparhatod őket, ha még nem kemény barnák.
De elmászhat bármerre, tehát a biztos megoldás a rovarölő, ha nem segít a lenyomkodás vagy a hajtás levágás. Pl: Mospilan, Chess, Teppeki, Zolone, Karate stb...
Elnézést kérek, hogy nem itt aktuális a kérdésem, de úgy látom nagyon sok egzotikus növénnyel foglalkozol. Neveltél már magról Karambolat? 2012 novemberében vetettem magokat néhány kikelt, és 4 növény lassan fejlődik és éldegél. Van esetleg velük kapcsolatban tanácsod, tapasztalatod?
két telet már ugyan azon a helyen áttelelt, minden baj nélkül.Ez a tél most betett nekik.Az a sanda gyanum, hogy a párom is meglocsolta, mert állandóan aggódott, hogy kiszáradnak.Kár volt.