Minden, ami navigációs eszközökkel, és azokra telepített jogtiszta navigációs szoftverekkel kapcsolatos.
A warezolásnak, nem jogtiszta szoftverekre vonatkozó hozzászólásoknak ebben a topikban tiltás a következménye.
"...Ha az utcákkal leolvasható a "térképcentrum" térképről, akkor igenis van értelme onnan levenni..."
Hát ez az. Én kinéztem a szemem :-) Zalaegerszegen 3-4 főbb útnál többet nem láttam akármennyire próbáltam nagyitani. (Utcanevet meg egyáltalán nem. Lehet hogy nem jól kerestem?)
No de azért nem is olyan rossz ez a site (most hogy egy kicsit nézelődtem rajta).
Az tuti hogy még ilyen pontosságu térképet ahol a koordináták "levehetők", még nem láttam a neten MO-ról.
"valmai van..." vagy lesz?
(Sui/BadGe, gyerünk belehúzni! :-))
Mondjuk javaslok egy NET-ről letölthető AeroMAP-verziót vagy szintén letölthető/Garminba betölthető MO-t, utcanevekkel,házszámokkal persze.
:-)))
Nincsen teljesen igazad. Szfehérvár-Zalaegerszeg útvonalnál nem a Zalegerszegre elmenés jelenti a problémát, hanem amikor ott le kell fordulni a konkrét uticélhoz. Ha ez utcákkal leolvasható a "térképcentrum" térképről, akkor igenis van értelme onnan levenni a koordinátákat, természetesen nem csak a végcélt, hanem az első gyanus "nem biztos, hogy kitáblázott" letérőtől. Ez a már említett térképen megvan. Én Ebes világvárosnál végigmentem az összes zoomlépcsőn (kicsit lassu, de nincs jobb), és a végén minden mellékutcára láttam olvasható utcanevet. (Ettől még elég nagyot lehet szívni, ha az utca egyirányú és nagyon hosszú, mert nem tudom, hogy hova esik a célom, de ne legyünk pesszimisták.)
A baj ott van, ha nem utca a célom, hanem tanya, barlang, Bárczi Benő sirja a radványi sötét erdőben. Ezen csak a topográfiai térkép segít, nyilván ezt kell érteni a "profi térképen". Ami ezt hordozni tudja, az lenne a "profi eszköz", de ez a jelenlegi erőforrások mellett nem a GPS, hanem csak PC. Vektoros letöltés-bitképes megjelenítés akcióhoz talán idővel a Palm gépek is, de itt is érvényes a "nem lesz ingyenes" kitétel. (Ld. 1629 sz. fejtegetésemet.)
NoGun:
A www.GPSLAP.hu oldalan láthatsz linkeket a szabványos formátumú GIS információkat megjelenítő programokról, de az ezekhez készült magyarországi vektortérképek még nincsneke meg. 2003 végére befejezik a katona bácsik a DTA-50 vektoros topográfiai anyag aktualizálását, kartografálását, azután majd valaki - nyilván nem ingyen - lehet, hogy szabványos GIS-formára is alakitja majd.
az én meglátásom a következő:
MO nem olyan hatalmas, hogy ha valahová el akar az ember gyereke jutni akkor ha elötte benézi magának a térképen utána ne találna oda. (Kétség kívül sokkal érdekesebb ha útközben tudom ellenőrizni a kijelzőn hogy lám-lám tényleg jó fele megyek.)
Bár nem túl sokat időztem a téma tárgyát képező oldalon, de ahogy nézegettem a nagyitással kb addig lehet lemenni, hogy egy-egy városon belül talán az átmenő fő utak láthatók. Ergo városon belüli tájékozódásra alkalmatlan.
Országos szinten viszont nem annyira részletdús, -mondhatni üres- hogy mondjuk egy erdei úton megközelíthető túristaházat vagy akármilyen POI-t -amit éppen keresek- be tudjak vele lőni.
Vagyis marad a "kétségtelenül érdekesebb..." fenti állitás.
Én két esetben látom a dolog értelmét (na de kell-e mindig mindenben az értelmet keresni?:-))Hiszen GPS-ezni olyan jó! (Gondoljatok bele vagy 20000Km-ról jönnek a jelek az ÜRBŐL és ez a kis tenyérnyi kütyü képes azokat kihámozni a nagy zagyvaságból + nagyobb számítási teljesitmény van bele integrálva mint néhány tíz évvel ezelött egy szobányi "szuper számítógépben" - no ez csak úgy kihallatszott:-)
1. nagyobb városon belüli közlekedés segítése (annak aki nem ismerős az adott városban) Ehhez valahogy le kell gyártani az útvonal tervet...no meg kell az utcaszintü várostérkép.
2. "finomságok" megtalálására amihez részletes, jó minőségü MO térkép kell amin rajta vannak a finomságok is. (Egy Szfvár Zalaegerszeg útvonalhoz talán nem igazán szükséges a GPS)
És a harmadik a mindenféle követő, riasztó megfigyelő rendszerek, de az egy más tészta.
(+biztos egy csomó más értelmes felhasználás, nekem most csak ennyire futotta)
Radix: "...Elöre leveszed a koordinátáját és betöltöd..."
Háaat nem hiszem hogy azzal sokra mennék, ha mondjuk Fehérvárról Tiszkécskére akarnék menni és levenném Tiszakécske koordinátáját és betölteném...
Ahhoz az utvonal jónéhány pontjának koordinátáit kell(ene) -merre menjek, mikor/hol/merre forduljak - leszedni és betölteni...
(Lehet, hogy ezt is lehet? Ha igen bocs, tényleg nem néztem körül alaposan)
Summa: profi térképek kellenek, meg jó eszközök amikkel lehet is használni azokat.
Ez jó... :) látom a te leveled múlt heti; én hétfőn írtam a Csiziéknek ugyanezt a kérést azzal a célzattal, hogy milyen jó lenne egy ilyen térképes megjelenítés a geocaching.hu-ra.
Néhány óra múlva jött is a válasz, hogy már műxik is a dolog. Teljesen le voltam döbbenve, hogy milyen gyorsan reagálnak a kérésemre. Most már értem a dologot. :)
Egyébként a Webhu Kft. nagyon korrekt csapat, ha előadsz nekik valami problémát, akkor nem kezdenek el dobálódzni a milliókkal, hanem egyszerűen megoldják.
Holnaptól vasárnapig kiállítunk az Automobil 2001 kiállításon, minden érdeklődőt szeretettel várunk.
Tegnap megkaptuk a Topolisztól az új 1:1000! léptékű Budapest térképet. Ez és néhány apróbb módosítás a Magyarország térképen (2 sávos autópályák, csomópontok) 2-3 héten belül bekerül a GPS-be mint 1.3-as verzió. Ez még nem lesz nagyon beharangozva, de "belsős" tesztelők jelentkezését szívesen vesszük.
rugo: Egyetértek abban, hogy az általad leírt megoldás a nem legfőbb alkalmazási területe a dolognak. Én idáig hiányában voltam olyan térképnek, ahol meg tudom nézni, hogy egy koordináta hol is van pontosan. Ezenkívül előnye az oldalnak, hogy viszonylag nagy méretben az ország bármelyik részéről tudok autóstérkép scannelés nélkül térképet szerezni, amit a koordináták segítségével (remélhetőleg) OziExplorerben kalibrálni is fogok tudni. Mivel egy eTrex basic-nek vagyok boldog tulajdonosa - ami hiányában van a térkép letöltési opciónak - ez egy jó lehetőség arra, hogy track-eket vagy waypointokat tudjak a kis sárga csodára letölteni.
valahogy igy képzelem:
kint vagyok Abujszántó és Galgamácsa között a nagy kerekerdő kellős közepén,kezemben egy remek GPS készülékel.
Az azt mutatja hogy Lon:xxx Lat:yyy Alt:zzz
Na akkor hol is vagyok?
Hát előveszem mobilfónomat, konnektálom az éppen szintén nálam lévő notebookomra...
Uccu bejelentkezek kedves IP szolgáltatómhoz (persze közben fizetem azt a csekély mobil perc-díjat) és onnan már csak a lent emlitett WEB site-ra kell elzarándokolnom...beirom a lat-ot meg lon-t és máris tudom hol vagyok (úgy nagyjából)
na de nagyjából eddig is tudtam...Nem?
Még a világról sem tudok, legfeljebb letölthető térképeket. A domborzati térkép ugyanis csak bitképes formában jeleníthető meg a képernyőn, tehát egy vektoros programnak is piktorkodni kell a megjelenitéshez, ha a vektorosan amugy helytakarékos magassági információt láthatóvá akarná tenni. A kész bitképes térképet persze lehetne letölteni, csak igen sok megabyte lenne egy egy letültendő adag.
Ezért ezt úgy oldják meg az Óperenciás tengeren túl, hogy te jó pénzért megveszel egy kezelőprogramot, és a letöltött elviselhető vektoros térképet majd az felfesti neked a képernyőre. Ehhez szabvány formátumok és azokat kezelő programok vannak, csak nálunk nincsenek meg a térképek ebben a formátumban.
Végülis a BadGe féle Aeromap is ezt csinálja-csinálná, amilyen szinten a domborzet ki van dolgozva, csak éppen ezt előkészíteni nagyon nagy melo, még 1/2perces felbontással is, nemhogy igazival.
Ha most akarsz domborzati térképen dolgozni, akkor még mindig ajánlom a bitképes térképprogramok és ahhoz való domborzati térképek használatát. Azok Mo-ra is elérhetők.
Megosztom veletek azt a levelvátást, amit a www.terkepcentrum.hu oldal üzemeltetőivel folytattam. A válaszuk nagyon pozítív és igazán meglepett, hogy ilyen jól tudnak dolgok működni... Már elszoktunk attól, hogy ilyen készséges legyen egy cég. :)
----- Original Message -----
From: "Gabor Rovo" To: Sent: Friday, October 05, 2001 9:01 AM
Subject: Térképcentrum
Tisztelt Üzemeltető!
Oldalunk nagyon tetszek, jól szerekesztett és kényelmesen használható.
Egy kérdésem ill. javaslatom aztért lenne a jövőbeli fejlesztéssel
kapcsolatban. Magyarországon is egyre szaporodnak a GPS tulajdonosok,
akiknek nagy segítség és öröm lenne, ha a térképek szélére opcionálisan
földrajzi fokskála lenne kapcsolható. Feltételezem, hogy térképeik
kalibráltak, így ennek elméleti akadálya nincs, csak a gyakorlati
megvalósítás lehet kérdés.
Köszönettel,
Róvó Gábor
------------------------------------------------------------------------------------
Íme a válasz:
Kedves Gábor!
Köszönjük javaslatát!
A térkép aljára feltettünk egy GPS pozíció kiíró és bekérő ablakot.
Üdvözlettel:
Csizmazia Tibor
WEBhu Kft.
-------------------------------------------------------
TamiBT, Torban:
Köszönöm a segítséget. Azt nem értem, hogy hogyan lehet megszabadulni az utolsó /-jeltől, mert az kever be, ha fájlra mutat a link és nem megjelenitendö oldalra. De volt ilyen verzio is, amikor (szerintem) nem irtam oda, mégis oda került. Azt a primitiv megoldást, hogy csak beirom a cimet, de nem kialakitott link van, rangon alulinak tartottam 30 éves számítógépes múlt után.
lmatyas:
Az ember mindig tanul újat, mostmár tudom, hogy mi az a ";-)"
Igaza van Lmatyasnak, tényleg csak az ismertség felmérésére és kismértékű javítására jók. Amúgy júl nézne ki az összes GŐS kereskedő, ha csak ennyien ismernék a kütyüiket. De hát ez csak egy nagyon esetleges merités.
Ez igy van. Remelju klesz meg jobb is. ;-)
Ez volt a poénnak szánt rész, olyan amilyen. De ez a stilus eddig nem volt idegen a topictol és csak viszonylag kevesen sértődtek meg.
En sem sertodtem meg. De azert egy smile elfert volna.
Csodák egyébként vannak. Nem azért, hogy dicsérjem a Garmint, de a 12-esem a belsú ablakpárkányon (házgyári, 10. emelet) általában működni szokott. Egyszer már olyan is volt, hogy az iróasztalon is ment 1 méterre az ablaktól, nyilván szerencsés volt a konstelláció és 3-4 műhódot az ablakon át is összeszedett. Ugyanakkor az aktiv külső antennás Jupiter modulos OEM GPS-em még az ablaktól vizszintesen 1/2 méterrel kidugott antennával is csak ritkán megy, azt szereti, ha a parfisnyélen felemelem a tető éléig, amit szerencsére a legfelső emeleten meg tudok csinálni.
P.ISTI:
SUI-tól kérdezted, de én többet játszottam vele, a Garmin fekete sereg (Garmin 12-Garmin III+, de még a léginavigációra szánt 90 is) nem irja a magasságot a trackbe, mindig -9999 van benne. Már rá is kérdeztem a Garminnál, de azt mondták, hogy a GPS magasság olyan rossz, hogy szégyelik irásba adni. Kérdeztem: kiirni nem szégyelik? A válasz: Hmm..., majd megbeszéljük a szoftveresekkel, végülis a pontatlan is jobb, mint a semmi. Mindez a SA megszüntetése előtt volt. Most már a 30-40 méteres hibától akár ki is irhatnák.
SUI:
Nem akarsz rákérdezni, hogy egy új szoftver verzióba nem akarnak-e beletenni magasságrögzitést, ha a helye úgyis megvan? Te legalább beszélőviszonyban vagy velük, mégha el is küldenek néha ide-oda az ötleteiddel.
P.ISTI
A pontlistát elküldöm emilben, de Atika62 azt igérte, hogy a neki elküldöttet felteszi valami univerzálisan letölthető helyre. Én is feltettem a www.compumap.hu/welt2000.arj helyre, de rossz tapasztalataim vannak újabban a letöltéssel, ha nem böngészővel közvetlenül megtekinthető anygaról van szó.
Köszi, ha válaszoltál....márpedig biztosan válaszoltál a kérdésemre, de sajnos nekem ez elég kínai volt. Makó és Jeruzsálam koórdinátái vannak oly távol egymástul, mint ez a cad meg vrml ...stb tőlem.
Pedig nem nyugszom, addig amíg nem tudom feltenni a trackjeimet 3D-be !
Esetleg, ha valaki "leereszkedni" és egy step-by-step tutoriallal meglepnr...
Előre is köszi !