Keresés

Részletes keresés

rugo- Creative Commons License 2001.10.31 0 0 1744
Na ja. Azért hivatkoztam Rád a végén.
A finomságokkal meg nem akartam a nagyérdemüt terhelni.
De azért szép megoldás lenne nem? :-))) Akár még működőképes is lehetne...

A napokban volt valamelyik filmben egy jó mondás:
"...a nagyapám szokta mondani, ha egy szöget kell a falba beverni,akkor fogjuk a kalapácsot és b@sszunk oda, ne cifrázzuk..." (vagy valami ilyesmi)
Hát'aszem erre az esetre is ez vonatokzhat.

rugo

Előzmény: lfidrich (1743)
lfidrich Creative Commons License 2001.10.31 0 0 1743
Huh. Ezt kisse elbonyolitottad :))) A helyes mukodeshez azonban meg ez is keves. Egy radios osszekottetes nem tul megbizhato valami, kulonosen ha nincs mod nyugtazasra. Ahhoz, hogy ez mukodhessen, a GPS-bol jovo adatokat keretekbe kell szervezni, CRC-vel ellatni, hogy az ellenoldal a hibas csomagokat eldobhassa. Tehat a modemen kivul egy intelligens eszkoz is kell hozza. Az ara egy ilyen rendszernek kb. 300-400e Ft + GPS + frekvenciahasznalat. Ehhez kepest a DCF77 talan 10-20eFt/db.
Előzmény: rugo- (1742)
rugo- Creative Commons License 2001.10.31 0 0 1742
Tehát nem az abszolute,csak a relativ idő (az időtartam a lényeges) és a két számgép egymástól jó távol van.

Egy lehetséges megoldás: (Jó bonyolult,de elvileg –szerintem- működne)

Van egy GPS-ed. Ebből kiszeded az időt (itt lesz valamekkora késleltetés a valós időhöz képest)
Kell négy FSK MODEM(soros jelből HF-et csinál) + 2 pár rádió adó-vevő
A kiszedett, FSK időadatot rádión keresztül elküldöd a rádió párjának, azon meg az FSK MODEM párjával demodulálod a jelet vagyis visszalakitod soros jellé. Ezzel szinkronizálod a PC-t.

Az egész átvitelben persze lesz késleltetés (valamennyi, nem túl nagy) de egyforma eszközök esetén a két útvonalon (közel) azonos késleltetés lesz.

MOD1 – RADIO1 ADO ----- RADIO1 VEVO–MODEM-PC2
GPS-
MOD2 – RADIO2 ADO ----- RADIO2 VEVO–MODEM-PC2

Ha az eszközök egyformák (meg a PCs szinkronizáló progi is) akkor szerintem jó eséllyel a két Pc együtt fog járni...(Lehet némi differencia az eszközök alakatrészeinek paraméter szórásából,de az szerintem nem lesz jelentős)

Kérdés: megéri? Mi a francnak tudni a hálózat késleltetését? (Atomerőművet müködtetsz??? :-))

Na meg DCF77 jóval olcsóbban megvalósitható (lásd lentebb) Tulképp ugyan ez csak megspórólod a 4 modemet + a kétrádiópárt és még GPS-t sem kellvenni :-)))

rugo

Előzmény: John Quentin (1740)
lfidrich Creative Commons License 2001.10.31 0 0 1741
John,

DCF77 vevon nem gondolkoztatok meg? Ha jol tudom Frankfurt mellett van egy ado ami sugarozza 77.5kHz-en a pontos idot. Ilyen modul azt hiszem kaphato pl. a Conradnal is, a lenyeg, hogy legyen soros kimenete. Ezt radugva a gepre mar csak egy software kell ami feldolgozza. Regebben kerestem a neten, es volt valami Linuxos progi ami ezt megcsinalta, a forrasabol meg at lehet portolni akarhova.

Előzmény: John Quentin (1740)
John Quentin Creative Commons License 2001.10.31 0 0 1740
Kosz a hozzaszolasokat!
Akkor pontositom a problemat:
A lenyeg nem is egy gep orajanak szinkronizalasa, hanem
-- ket gep kozott kellene nagyon pontosan megmerni a halozat altal okozott kesleltetest.
-- ez eddig nem jott ossze NTP/SNTP-vel /simple time network protocol/, mert a ket gep orajat csak olyan 100-200 ms hibaval sikerult osszeszinkronizalni. (az idoszerver a time.kfki.hu -volt)
-- aztan jott az otlet, hogy a GPS ugye milyen tuti idomero okossag, talan lehetne ezt hasznalni...

szoval:
valami olyan megoldas kene, ami 100ms-nel pontosabban ossze tudja szinkronizalni ket -fizikailag mas helyen levo- gep orajat.

esetleg GPS - NTP egyuttmukodes?

kosz, JQ

Előzmény: rugo- (1736)
Vgyuri Creative Commons License 2001.10.31 0 0 1739
Norby:

Az Index hozzászólás ablakár anem lehet mondani, hogy nagyon támogatja a tördelést, ezért a
<18° 18°>
Long of origin E15 E21

soskta úgy kell érteni, hogy 18°-tó nyugatra E15,
keletre E21-et kell beirni a Long of origin helyre.

Vgyuri Creative Commons License 2001.10.31 0 0 1738
Norby:

Úgy látszik, még nem voltál a topicon, amikor erröl a témáról hetekig ment a csevely. Tehát: a magyar katonai térképek, amik mindent összevetve még mindig a legpontosabb hazai térképek a kézbe vehetők közül, ún. Kraszovszkij tekepdatumot használnak, amit jelenleg egyetlen GPS ismer helyből, a Silva, de az is hibásan. A Garmin GPS-ek nagyrészénél be lehet állítani az un. User datumot, amire lépve a GPS iziben elkezd konstansokat bekérni. Ezek a következők:

dx -38
dy -143
dz -12
da -251
df -0141927

Ezután a fok-perc-mp koordináta már elég jól meg fog felelni a térképről leolvashatónak. De ne felejtsd el, hogy ez csak a magyar katonai térképészet térképeire (autótérképük is van) érvényes. Más térképekre nemigen és sajnos a nyomtatott térképekre fel sincs tüntetve legtöbb esetben, hogy milyen rendszert használnak.

A katonai térképeken van egy négyzethálós koordinátarendszer hatjegyű számokkal, ez egy méteralapu un. grid-koordináta. A GPS-en is van ilyen, az un. UTM/UPS koordináta kijelzés (a fok-perc helyett). De ez is eltér a magyar katonai térképeken levő Gauss-Krüger gridtől. Ezt is be lehet állítani a jobb Garminokon (nem minden)ún. User gridre állitva a kijelzés formátumát, ami szintén konstansokat kér. Ezek:
: <18° 18°>
Long of origin E15 E21
Scale 0,999985
False N: 70
A false E 18°-tól nyugatra: 34999994
A false E 18°-tól keletre: 4500002

Ezzel a koordinátával azért érdemes foglalkozni, mert könnyű leolvasni a térképről, csak egy kockában kell szemre vagy egy 2*2 cm-es négyzethálóval leolvasni a töredék értéket. Egy kocka 200 000-es térképnél 4000*4000 m, a 100 000-esnél 2000*2000m, az 50 000-esnél 1000*1000 m, azaz egység.

Ha nem akarod ilyen precizen a koordinátázást, akkor tapasztalati úton térkép koordináta hosszuságából 6"-et, a szélességből 1"-et levonva kapod meg a WGS84 koordinátát, amit alaphelyzetben a GPS mutat. Ez felel meg a kb 100 méteres eltérésnek

Előzmény: norby (1735)
rugo- Creative Commons License 2001.10.31 0 0 1737
A használt "Datum".

A WGS84-ben mért adatok (Ezt használja a GPS alapban) a WGS84 "Datum"-ra számol (ez egy adott paraméterekkel bíró elipszoid, a középpontja egybe esik a föld középpontjával (és igy az ECEF-el).
Az a "valamilyen Osztrák" meg tuti hogy egy másik Datum-ot (Ellipsziodot, valszinüleg Bessel) használ, ami egyrészt paramétereiben, másrészt a középpont elhelyezésében) eltér a WGS84-től.

Ennek kivédésére jó az "user Datum" vagy egy Datum konvertáló progi.

üdv

rugo

Előzmény: norby (1735)
rugo- Creative Commons License 2001.10.31 0 0 1736
John Q,

talán pontositani kéne a megfogalmazást
Mit akarsz? Idötartamot nagyon pontosan mérni, vagy azt hogy a számítógép (PC?) órája járjon nagyon pontosan (vagyis halálpontosan azt mutassa hogy hány az óra)?

üdv

norby Creative Commons License 2001.10.31 0 0 1735
Sziasztok !

Egy baratom probalgatta a frissen szerzett Garmin II-eset. Kinezett pontokat a Bukkben, elment, es megmerte oket ket koordinata-rendszerben (ha jo kifejezest hasznalok) : WGS-84, es vmi Osztrak dolog (Austria). A kapott adatokat visszaszamolta a katonai terkepre. Minden megvolt, kb. 30 m-es szorassal, de a WGS-84-ben mert adatok elcsusztak ugy 150 metert DNY-ra. Szerintetek mi az oka ?
(Az atszamitas technikai reszleteit nemtom, de megkerdem)

sui Creative Commons License 2001.10.31 0 0 1734
John Quentin:

Csatlakozom rugo-hoz, tényleg egyszerű a feladat. Sokan csak erre a célra használják a GPS-t. Írsz egy progit, ami a soros porton elkapja a GPS-től az adatot és aztán megmondja az op. rendszernek, hogy ez legyen a rendszer idő.
Persze lehet bonyolítani is a feladatot, mert az OEM GPS-eknek van PPS (Pulse per second) kimenete is, ami igen pontos másodperces impulzust ad. Ezt is számolgathatod ha erre van szükséged mert mondjuk meg akarok mérni, hogy a faszi mennyi ideig hallgatta a szextelefont. (Ez egy konkrét példa volt, erre már használják valahol :))

Előzmény: John Quentin (1730)
rugo- Creative Commons License 2001.10.31 0 0 1733
Vgyuri,

mosthogy mondod és újra (egy kicsit alaposabban) végiggondoltam úgy tünik igazad van :-(

Hááat igen,amit a sorosporton veszek az már a múlt...(azért mert kell valamennyi idő amig a belső firmware kideriválja a GPSjelből a dolgokat, NMEA formába önti aztán a biteket szépen kisorjáztatja a soros portra.
(Vagyis az NMEA-ban levő idő nem azt mondja hogy most ennyi az idő, hanem azt hogy annyi volt amikor mértem)

Tehát lesz valamekkora késés. Bár ezt biztos ki lehetne valahogy okoskodni hogy mennyi - de gondolom elég bonyolult lenne a dolog.

Akkor marad a GPS (szinkronizált RTC-jének) az órajel kimenete...
Az OEM modulokon (legalább is az uBlox/SiRF-en biztosan) van egy ilyen kimenet ami az RTC-ból származó 1 sec-es impulzusokat adja ki magából.

Ez esetben viszont valami vas kellene a tuti 1 sec-es impulzákra szinkronizálni a PC óráját...

Nem tom... szóval vegyétek úgy hogy nem is szóltam hozzá a témához.

Szét kell nézni a NET-en, valahol mintha láttam volna ilyen GPS órával foglakozó site-ot.

üdv

rugo

Előzmény: Vgyuri (1732)
Vgyuri Creative Commons License 2001.10.31 0 0 1732
A kész, dobozolt GPS-ekből egzakt órajelet nem tudsz kiszedni, az az idő, amikor egy NMEA adatmondat az elején levő idővel megjelenik a soros vonalon, nincs szinkronban, még a kijelzőn sem, utóbbi helyen 1 mp-en belül van az eltérés, az előbbit nem mértem, de valószinüleg ott is igy van. Ha ennyi szinkronizálás elég neked, (pl. óraegyeztetéshez, vagy vitorlázórepülésnél órafotóhoz) akkor jó.

Az OEM GPS modulokhoz nem értek, de könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy ott van órajel-kimenet is. Ez nyilván a GPS belső órájának az ideje, ami a GPS műholdak adásából korrigálódik, mint a rádiócontroll óráké.

rugo- Creative Commons License 2001.10.31 0 0 1731
John,
Bár nem foglalkoztam ezzel a témával direkt, de szerintem minden további nélkül megoldható (egy kis programocska azért persze kell)
Mint tudod a GPS mérés kulcs kérdése az idő (pld. mérni kell a jel terjedés sebességét, mig a holdról a készülékre ér a jel) Ezért a GPS belső saját órája (RTC) a holdak (atom) órájához szinkronizált, igy elég pontosnak tekinthető.

Legeccerübb megoldás:

soros porton veszed valamelyik NMEA mondatot (amiben van idö)Ezt mindenGPS tudja szolgáltatni.

abból "dekódolod" (kiszeded) az időt és odaadot egy PC-s proginak ami aztán arra az értékre állitja be a PC óráját.

ezt ismételgeted naponta (óránként) vagy ahogy szükséges.

Szerintem nem túl komplikált.

üdv.

John Quentin Creative Commons License 2001.10.31 0 0 1730
Udvozlet a GPS forumnak!
Sajnos nem volt idom meg atragni a topicot, ezert
kerdeznek egyet, ami esetleg mar volt tema (bocs).

Az erdekelne, hogy hasznalta-e mar valaki a GPS-et
szamitogepek orajanak szinkronizalasara?

Kivancsi vagyok, hogy lehet-e, illetve milyen
pontossaggal, meg melyik keszulek tamogat ilyesmit,
ha tamogat, vagy esetelg softwert kell hegeszteni hozza?

Szoval Ora-Szinkronizacio temaban mi a nagy helyzet?

Kosz, JQ

BadGe Creative Commons License 2001.10.30 0 0 1729
SUI, a Garmin-tól nem tudsz szerezni valami infót arra nézve, hogy hogyan számolják a pozíció hiba becslést ($PGRME)
Ge.
Előzmény: sui (1727)
torban Creative Commons License 2001.10.30 0 0 1728
sui !

Ez igaz. A volvo és a saab között vacilálok (immár 25 éve)....de csak akkor veszem meg, ha lesz bele magyar térkép ! :)

Előzmény: sui (1727)
sui Creative Commons License 2001.10.30 0 0 1727
torban:

Nem, ez nem azt jelenti, hanem azt, hogy épp Volvót akarsz venni. :))

Egyébként valszeg lesz MapSource Hungary, mert a Garmin hajlandóságot mutat a licensz kiadására a disztribútoroknak és ezzel már lehetne CD-ROM terméket készíteni és forgalmazni. Csak sajnos kicsit sokat kérnek érte. :(

Előzmény: torban (1725)
rugo- Creative Commons License 2001.10.29 0 0 1726
BadGe,
levél ment.
Előzmény: BadGe (1724)
torban Creative Commons License 2001.10.29 0 0 1725
Az autókiállításon szerzett volvo prospektusban van egy apróbetű szöveg a lap alján a navigációs rendszerhez kapcsolódóan.
Ez felsorolja, hogy mely europai országokról van térkép a szerkezethez (teljesen megegyező lista a mapsource listával), majd írja, hogy Magyarország 2003-ban várható.

Ez mit jelenthet? Lesz MapSource Hungary ??

BadGe Creative Commons License 2001.10.29 0 0 1724
Hát, ja. NMEA-t használunk, a Garmin-ról volt leírásunk azt kosztumizálgattuk, a SiRF-öt meg használtuk úgy ahogy a dobozból kijön. Pontosabban valami előbeállítás azért volt, mert hogy alapból binárisat tud. Szóval NMEA. Nem nagyon foglalkoztunk a spec részeivel, és ahogy elnéztem olyan eszeveszett sok mindent nem is tudnánk állítani egy-két alap dolgon kívül. Most arra bazírozunk, hogy alpból beállíttatjuk azt ami nekünk kell, aztán hadd szóljon.

Rugó, ha annyira ismered a SiRF-öt, pls produkálj már valami módszert ami a DOP-k-ből meg egyéb NMEA-ba visszajövő adatokból kalkulál valami méterben kifejezhető hibabbecslést. (dop, műholdak száma, jelerősség, stb.)

thx

Ge.

Előzmény: rugo- (1722)
CommandAir Creative Commons License 2001.10.29 0 0 1723
Hello,

A Benefon Esc! nagyszerűen működik. Az egyik legjobb GPS vevő egység van benne. Kiválóan működik erdőben is. A Magyarország részletesebb térképe pedig már folyamatban van.

Előzmény: MGP (1710)
rugo- Creative Commons License 2001.10.29 0 0 1722
Ge,

csak nem azt akarod mondani, hogy a modult úgy "nyersen", minden beállítás nélkül (zacsiból ki - dobozba be, 'oszt had szóljon..) "technológiával" használjátok?

Ha igen ne csodálkozz hogy "FOS"-nak mutatkozik és "nyögvenyelős"... (Nem egészen P&P -Plug and Play-) A navigacios parameterek egy alap értelmezésre vannak állítva a FLASH-ban igy nem biztos hogy az adott applikációban a legkóserebb eredményeket hozza.
(Hangolj mint a hegedüs a koncert elött :-)

üdv
rugo

(én most próbálok uBloxéktól egy komplett leírást szerezni a nav paraméterekről, mert ezek az "alap doku(k)ban" valóban elég mostohán vannak kezelve.
-Valami olyat lehet olvasni, hogy "...lásd az SCK dokumentációban". -Na ja, csak hogy az SCK (Softvare Customization Kitt) 750 KFt körüli áron kapható- ask for hazai distributor...Doku meg akkor van ha megvetted. :-(

Ha jóban vagy a distributorral egy ilyen dokut nekem is szerezhetnél... (mert tartok tőle hogy uBloxék sem olyan egykönnyen adják)

Előzmény: BadGe (1719)
sui Creative Commons License 2001.10.28 0 0 1721
Hoho:

Hamarosan! :)

Előzmény: hohoho (1715)
kekvillam Creative Commons License 2001.10.28 0 0 1720
Egy eTrex-nek nem kellett volna magától átállítania az óráját, ha a settingsben a Daylight Savings AUTO-n áll??
Nem tette...

Gábor

BadGe Creative Commons License 2001.10.28 0 0 1719
R: próbáld ki mielőbb és ha tényleg csak egyszer kell beállítani, akkor abba nem fogunk mi sem belehalni.
Előzmény: rugo- (1717)
BadGe Creative Commons License 2001.10.28 0 0 1718
Jól van, most olvastam el azt a 3 sort amit a doksiban ennek szenteltek. Csak ismételni tudom magam a bináris protokoll kapcsán, hogy ha ilyen sok időm lenne akkor a GPS hardware-t is én fejleszteném...
Ge.
Előzmény: rugo- (1717)
rugo- Creative Commons License 2001.10.28 0 0 1717
Az NMEA-hoz semmi köze, a modul konfigurálása során a navigációs paraméterek között lehet ezeket állítani.
(pld. a SirFdemo-val vagy a u-center-el, /vagy a saját megirt bináris protkót használó applikációddal :-)/)

Jelentése pontosan az ami angolról magyarra.
(ha ez jól van beállítva - a Threshold- szerintem nem fog egyhelyben álláskor irányt és sebességet mutogatni...Még nem volt időm kipróbálni, de ami késik az ... az előbb utóbb elfelejtődik.)

üdv
rugo

Előzmény: BadGe (1716)
BadGe Creative Commons License 2001.10.28 0 0 1716
Az micsoda? ha valami speciális dolog, akkor egyfelől jó lehet, másfelől pedig leginkább a standard NMEA-hoz kell ragaszkodnunk.
Ge.
Előzmény: rugo- (1714)
hohoho Creative Commons License 2001.10.28 0 0 1715
Sziasztok?

Navigate : mikor lesz a magyarorszag terkepnek emap-on V2.7x szoftveren mukodo valtozata? Oszre lett igerve, ennek minja vege. A korabbi szoftver verziok joforman hasznalhatatlanok a metroguide/roadlock miatt.

Hoho

Előzmény: rugo- (1714)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!