Keresés

Részletes keresés

kekvillam Creative Commons License 2001.11.08 0 0 1774
BadGe:
Az aeromap.hu miért nem megy?

Megtennéd, hogy megnézed nekem a pilisi Vörös-kő, Kis-bükk-tető, Csepri-hegy, Nagy-Villám, Szt. László-hegy koordinátáit?

THX
Gábor

rugo- Creative Commons License 2001.11.08 0 0 1773
Vgyuri,
OK, kösz.Levél ment a részletekről.
Előzmény: Vgyuri (1771)
Vgyuri Creative Commons License 2001.11.08 0 0 1772
SUI és további eMap szakértők.

Nehezen tudom elhinni, de egy hőlégballonos ismerősöm versenyről hazajövet azt állította, hogy a Garmin eMap-on menet közben csak Kompass kijelzésről lehet látni a cél felé vezető úttól való eltérést, de a hagyományos számszerű, fok pontosságú TRK-BRG kiirás megszünt, így a haladási irányt fok pontossággal nem lehet beállítani. Ez, ha igy van (?) , akkor repülős és hajós felhasználásoknál igen sérelmes.

Vgyuri Creative Commons License 2001.11.08 0 0 1771
A POLITEXT szerverre fel tudom tenni. Ezesetben a www.politext.hu/xxxxx.htm formában lehet majd lehivni a program honlapját és arra további / jelek utáni névvel lehet elhelyezni a letölteni kivánt fájlt, ha ez egy letoltendo program (vagy több fájl összecsomagolva), és nem CGI (a szerveren futo kisalkalmazás), mert olyat még nem csináltam magamnak sem.
Előzmény: rugo- (1769)
CommandAir Creative Commons License 2001.11.08 0 0 1770
Ha jól tudom a VMG is horizontális sebesség. Vitorlás hajókon használják főleg. Ez mutatja meg, hogy mekkora a cél felé közeledés sebessége. Mert ugye cikk-cakkban megy a vitorlás, és ilyenkor jól jön mégegy sebesség adat. (főleg versenyen lehet kihasználni.)
Előzmény: sui (1766)
rugo- Creative Commons License 2001.11.07 0 0 1769
Tudna valaki a következő témában segiteni?

GPS-el kapcsolatos saját progit szeretnék a NET-en publikálni (elérhetővé tenni),de nincs saját WEB lapom. (Meg FTP serverem sem)

Olyan kollégák jelentkezését várnám akik vagy rendelkeznek saját lappal és felvállalnák a progi elhelyezését (persze miután meggyőzödött arról hogy nem bóvli), vagy tudnak arra vonatkozó konkrét infót hogy hogyan/hol/kinél tudnám ezt a dolgot megcsinálni.

Maga a progi shareware, ez a verziója bizonyos korlátozásokkal, de teljes körü funkcionalitással ingyen és bérmentve használható, -módositások nélkül- szabadon terjeszthető, másolható.

üdv
rugo

rugo- Creative Commons License 2001.11.06 0 0 1768
sui:
na de a GPS-ből kiszedett idő is késleltetett, mondhatnám a múlt... (amikor a pozició értéket számította) magához a számításhoz is kell (valamennyi) idő, és mire soros jelként kijön a porton megint csak eltelik valamennyi idő...aztán még nekem is fel kell dolgoznom etc. etc.
ráadásul ez a késleltetés nem feltétlen azonos minden frissitési ciklusban...

Szóval ezt én úgynevezném hogy "marhapontos saccolás"... :-))
Az igazi a secenkénti pulza... azt kell számolgatni, az elég pontos. Mondjuk ezt a jelet adom oda egy időmérő szerkezetnek mint órajelet...
Itt meg az a gond hogy önmagában jól és pontosan fog járni, na de hogy lehet két térben távollevő ilyen szerkezetet össze szinkronizálni???
(MODEM-RÁDIÓ....ucontroller, de akkor inkább 2 db DCF...mert a rádiójelek ugyi fénysebeséggel jönnek, igy ha egymástól x Km-re levő két DCF77 vevővel veszem a jeleket azok eléggé pontosan együtt fognak járni...(Bár azok sem lesznek abszolute értelemben pontosak. Nem azt fogják mutatni, hogy mennyi az idő most, hanem mennyi volt mikor az atomóra jelét elküldték...de azt legalább egyformán és következetesen fogják mutatni.

üdv
rugo

kabelfekteto Creative Commons License 2001.11.06 0 0 1767
Sui:

"Nem emlékszem hova jön a gép... hmm... jó duma. Csak nem most adod be a target koordinátákat a házi barkácsolású tomahawk-nak? :))) "

Honnna jottel ra? :)))) Diplomamunkanak szamtam....
Csak vicceltem.
Nem lovom le a gepet mert rajta lesz a baratom aki hoz nekem egy 128MB-s rammot a gps-emhez...
:)))

sui Creative Commons License 2001.11.06 0 0 1766
rugo:

A rádiós megoldás tényleg szép lenne, de a kis hatótávolság miatt egyszerűbb átkiabálni, hogy 1..... 2..... 3..... stb. :))) Persze ha átjátszón mész keresztül, akkor nincs hatótáv probléma, de ott meg belejön egy jó kis késés.
Szóval szerintem inkább a frakfurti óra vagy a GPS a megoldás.

NoGun:

Szerintem a Magnetic Variation-ra gondolsz, ami az valós északi irány eltérése a mágneseshez képest. Ez az adat kijön a GPS-ekből, tehát ha egy terminál progiban nézed az NMEA mondatokat, akkor a $GPRMC mondat végén ott találod az értéket tized fok pontossággal.

kabelfekteto:

Nem emlékszem hova jön a gép... hmm... jó duma. Csak nem most adod be a target koordinátákat a házi barkácsolású tomahawk-nak? :)))

micimacho:

A legtöbb GPS a SOG (speed over ground) sebességet mutatja, ami a valós sebesség vektor vízszintes összetevője. Ha tehát egy üvegfalú gyorslifttel mész fel a 100. emeletre iszonyat sebességgel, akkor a GPS nullát mutat.
Vannak olyan készülékek is, amelyek a VMG (velocity made good) értéket jelzik ki és asszem ez az ami téged érdekelne.

micimacho Creative Commons License 2001.11.06 0 0 1765
Valaki tud-e nekem segíteni abban, hogy
mennyire pontos a sebességmérés egy GPSben, ha
teszem fel a szintkülönbség változás elég nagy.
Vagy ez teljesen elhanyagolható?
Igazából az is kérdés, de hát ez azért összefügg, hogy a megtett út számítása mennyire pontos egy meredek lejtőn felmászáskor...

Kösz.
Mm.

gyugyu3 Creative Commons License 2001.11.06 0 0 1764
http://www.nexus.hu/gyugyu//emap_waypoint2.jpg
(proba)
Előzmény: gyugyu3 (1763)
gyugyu3 Creative Commons License 2001.11.06 0 0 1763
Udv.
na utoljara errol a tmarol.

a leirasban ala van huzva a kovetkezo:

magyarul nagyjabol igyhangzik.
Bizonyosodj meg afelol, hogy lenyomtad majd ELENGEDTED az enter-t. maskulonben ha lenyomod es NYOMVA TARTOD, akkor a jelenlegi poziciodat fogja jelolni.

szoval lehet, hogy csak ez a gond??? :)).

Előzmény: gyugyu3 (1762)
gyugyu3 Creative Commons License 2001.11.06 0 0 1762
Kozben utananeztem, az emap-on nincs ilyen simulator mode (ha joltevedek).
azonban az emap leirasban a 18 oldal aljan megtalalod a megoldast. Bar ez itemeket emlit, varos,cim,keresztezodes,ut,stb.

1. szoval ramutatc az itemre, enter erre az information page jelenik meg, aztan menu billentyu, erre a "save as waypoint" es enter.

2. a masik megoldas lehet, hogy el'move'-olod a jelenlegi helyzetedre letett pontot.

ennyi jutott hirtelen az eszembe. udv:gyugyu

ui: hogyan lehet képet beszurni ebbe az irasba??
a ctrl-os megoldassal sajna nem. ugyanis a manual pdf-ben kijelolni lehetett, de mar menteni a kijelolest nem.. viszont jpg-be leloptam a kepet, de ezt meg nemtudom megmutatni mert bena vagyok ehhez.. :((

Előzmény: kabelfekteto (1760)
gyugyu3 Creative Commons License 2001.11.06 0 0 1761
Nekem ugy muxik ez, hogy atkapcsolom simulator modba es akkor a nyilra teszi a waypointot.
Előzmény: kabelfekteto (1760)
kabelfekteto Creative Commons License 2001.11.06 0 0 1760
Sziasztok.
Van egy kis gondom a Gps-emmel.
/ E-map 2.64 magyarorszag 1.1 /
Nem tudok letenni waypointot csak oda ahol a kis haromszog van. Hiaba viszem mashova az egeret es "kattintok" (nyomva tartom az entert) oda.Az "ok"-ra kattintas utan oda kerul a waypoint ahol a haromszog van.
Hogy leget mashova is waypintot letenni?
Elore is koszonom a segitseget
rugo- Creative Commons License 2001.11.06 0 0 1759
Ge: Kösz! Ha meglelem a "share" megy :-)

rugo

Előzmény: BadGe (1758)
BadGe Creative Commons License 2001.11.05 0 0 1758
rugo: nézegesd ezeket

http://www.wsrcc.com/wolfgang/gps/dgps-ip.html
http://www.cnde.iastate.edu/staff/swormley/gps/dgps.html (ezen belül rengeteg egyéb link van, HW is)
http://www.rtcm.org/ :))

***** ez lesz a jó *****

http://www.ccg-gcc.gc.ca/dgps/format_e.htm

Ge.

Előzmény: rugo- (1757)
rugo- Creative Commons License 2001.11.05 0 0 1757
Urak, Hölgyek (és szépleányok)

továbbra is keresem a DGPS szabvány (RTCM SC104) dokumentációját.
Ha valaki az ügyben segíteni tudna, megköszönném.
(Akár egy hideg kőbányai "share"-t is küldenék :-)a témában tett erőfeszítések honorálásaként)

üdv
rugo

kabelfekteto Creative Commons License 2001.11.05 0 0 1756
Köszönöm
Előzmény: Vgyuri (1755)
Vgyuri Creative Commons License 2001.11.05 0 0 1755
Ferihegy1: N47°02'04" E019°13'36" A főépület parkoló felé eső kijárata

Ferihegy2: N47°26'02" E019°15'49" A főépület közepe

Előzmény: kabelfekteto (1753)
norby Creative Commons License 2001.11.05 0 0 1754
Valo igaz, nem olvastam vegig a forumot (de fogom), de nem is tudtam, mire keressek.
Koszonom, most mar tisztabb.

norby

Előzmény: Vgyuri (1738)
kabelfekteto Creative Commons License 2001.11.03 0 0 1753
Sziasztok.
Van e valakinek bp-i waypoint gyülytménye?
Leginkább Ferihely 1 és 2 koordinatja erdekelne most.(nem emlekszem hova érkezeik majd a gép amivel hajön a baratom de pentekig raerek kideríteni.) Azon belul is az erkezo olda.
Illetve hogy hogyan jutok at az 5-ös útról Ferihegyi repülőtérre.Szegedről mennek kocsival.
waypoint vagy eseteg route is erdekelene.
Előre is köszönöm a segitséget.
istvan_sz@freemail.hu
N.G.J. Creative Commons License 2001.11.03 0 0 1752
Topográfiai térképeken rajta szokott lenni a kérdéses szelvény területére vonatkozólag egy átlagos érték. Oda van mellé írva, hogy melyik évre értendő és hogy évenként mennyit változik, ebből ki lehet számítani, hogy most éppen mennyi.
Egy jellegzetes háromágú északjel szokta a dolgot jelölni (a csillagászati a hálózati (vetületi) és a mágneses északot jelképezendő) E mellett a jel mellett szoktak lenni az adatok.
Előzmény: NoGun (1747)
NoGun Creative Commons License 2001.11.02 0 0 1751
jaj, ne! még vagy ezer fontosabb ötletem lenne!
Előzmény: BadGe (1750)
BadGe Creative Commons License 2001.11.01 0 0 1750
Keresek mindjárt valami csillagászati szakkönyvet és kiteszem a műhold visszajelző képernyőre. :)
(aztán he lesz időm lehet, hogy tényleg megcsinálom)
Ge.
Előzmény: NoGun (1749)
NoGun Creative Commons License 2001.11.01 0 0 1749
a hogy néz ki még csak hagyján, de hogy mikor és pontosan hány foknál kel azt másként nem tudom meg...
Ne holdfázisnaptárt, hanem pozíció leolvasást (a megadás mellé, esetleg)

vagy van benne? nem találom.

BadGe Creative Commons License 2001.11.01 0 0 1748
A ??? MagneticDeclination-hoz írj nyugodtan 0-át, szerintem a pozíció, dátum is idő alapján egyértelmű hogy hogy néz ki a hold :) Tegyek holdfázis naptárt az AM-be? :))
Ge.
Előzmény: NoGun (1747)
NoGun Creative Commons License 2001.11.01 0 0 1747
sziasztok,

van egy kis programocskám ami megmondja a hold és a nap állapotait, de ehhez kellene a pontos pozicióm és még egyebek.
Latitude, Longitude még OK
Magnetic Declination : ezt értem, de nem tudom mennyi?
Time Zone: ez is ok lenne.

Szóval tunátok segíteni, mondjuk Budapest?
VAGY EGY WEBHELY AHOL MEGMONDJÁK?

tulajdonképp van Aeromap-em, meg route plannerem, de szerintem azok nem árulják el. :(

torban Creative Commons License 2001.10.31 0 0 1746
Mi egy nagyon fontos és komoly célra használt zárt hálózatot szinkronizálunk a garmin ipari lapkájával. Nagyon tutti és nem is volt drága...
BadGe Creative Commons License 2001.10.31 0 0 1745
John: A Garmin OEM lapkáknak (LP-25) van egy külön elektromos kivezetése, amit úgy hívnak, hogy PPS (ez egyébként a 3. láb), ezen másodpercenként megjelenik egy 100 ms-os magas jel, ami egyébként 20ms-980ms-ig konfigurálható. A felfutó él pontossága +-1 microsecond. Ez egy elektromos jel, több GPS esetén is ugyanakkor jelenik meg. A jel a műholdak atomóráihoz szinkronizált. szerintem elég pontos.

Üdv

Ge.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!