Keresés

Részletes keresés

MGP Creative Commons License 2001.11.17 0 0 1821
Lokator!
A MediaMarkt kissé mellényult ezzel az árral, ami meglepő, mert általában korrektebb árakat szabnak.A német oldalakon kb 200 eHuf körüli áron mozog, a depo.hu -ban 195+ÁFA-ért rendelheted meg. Nekem nagyon tetszik, csak persze marha drága. Eredetileg azért nézegettem mert a mobilomat is cserélni kellene, de pont azért mert kevés a saját telefonkönyve (100 név), de a Benefonban meg 0!!!! igy szoba sem jöhet.
A Garmin honlapon is van egy GSM-GPS készülék, cc245 eHuf áron.
Ha már itt vagyok megkérdezném: érdemes-e még megvásárolni eTrex-et (alapmodelt), GPS-tanuláshoz, geocachinghez stb. vagy érdemesebb várni mig a térképes modellek ára normalizálodik.
Üdv:
MGP
Előzmény: Lokator (1818)
Finrod Creative Commons License 2001.11.16 0 0 1820
Szia BadGe,

Az igazat megvallva pont nem latszik milyen parametereket SZAMOLSZ KI a kalibralasnal. Amit betettel az a foldrajzi->pixel atszamitas ha jol lattam, es emlekszem mit tettel be (nincs kedvem megint megnezni, nem fontos annyira :))) de pont az nem derult ki hogy HANY adatot szamolsz ki. De mint emlitetted is most, rengeteg adatot feltetelezel meg, pl. a hosszusagi es szelessegi fok kepenek hosszaranyat. Feltetelezesnek nevezem mindazt amit nem kiszamolsz kizarolag a user adataibol.

Ezt egy tetszoleges terkepnel nem feltetelezheted, es ha a user beadja, akkor pedig mar NEM igaz az hogy csak ket ponttal kalibralsz, hanem ket ponttal es egyeb adatokkal.

Azert azt hogy hibakbol kovetkeztetni projekciora, az azert egy kicsit veszelyes dolog, ennel van egyszerubb megoldas is: ugy hivjak hogy combo-box amiben a user beallitja a projekcio tipusat amit a terkep informacios mezojebol leolvas, es altalaban minden terkepen feltuntetik :)

Ami a gumilepedot illeti, nem tudom ki csufolja es mit csufol, csak sejtem hogy arra az algoritmusra utalna amit a COMPUMAP-be irtam, tehat egy a user altal felvett ponthalo alapjan a legkozelebb eso pontok alapjan linearisan interpolal a rendszer.

Ez mellesleg azt is lehetove teszi amit EGYETLEN akarmilyen hiperszuper keves pontos kalibracio sem biztosit: a lokalis szkennelesi hibak (megcsuszas) lekezeleset.

Ami a tetszoleges mennyisegu ponttal kalibralt terkepet illeti, nagyon egyszeru megoldani:

1. fogsz terkepet,
2. leszkenneled,
3. kalibralod.

Ha lusta vagy, mint en, megirod a megfelelo programot a harmadik lepeshez, es az elso kettot a userre bizod, mint en, meg mint a fugawi meg mint minden masik program ami tetszoleges terkepet hasznal. :)

Tovabbra is fenntartom hogy a fenti algoritmusnal nem lehet jobbat adni, ami elfogadhato hibaval mukodik (aki nem fogadja el a hibat, az surubben tehat tobb ponttal kalibral), es a helyi hibakat pl. szkenner megcsuszik, is lehetoseg szerint kikuszoboli.

Finrod

Előzmény: BadGe (1819)
BadGe Creative Commons License 2001.11.16 0 0 1819
;) hát igen, pont valami ilyes fajta szakértelemre lenne szükségem. valóban nem pakoltam be a teljes forráskódot, de az azért talán látszik belőle, hogy milyen paramétereket veszek figyelembe. Az LCC vetület esetén a két pontnak meghatározott viszonyban kell lenniük. Ha a megadás során ez nem stimmel, akkro más egyéb paramétereket kell változtatnom, ami ebben az esetben pl a sukennelt térkép elfordulása. A kúp egyébként az 50. szélességi kör mentén _érinti_ a _gömböt_. merthogy gömböt használok. A módszer természetesen csak kis területen működik (pl Budapest :) illetve magyarország méretekben akkor ha a térkép vetülete egyezik.

Abból amit leírtál az hatott meg igazán, hogy több felvett pontból és az egymáshoz képes mérhető, különböző vetületi rendszerekben értelmezett hibáikból következtetni lehet a térkép eredetére, vagyis arra, hogy milyen leképezéssel készült.

Régóta tépen azon a szám, hogy egy olyan kalibrációs rendszerre lenne szükségem, ami szép nyugodtan megoldja a több (sok) pontos kalibráció kérdését. A kiindulási alap, hogy ha a referencia pontok illeszkednek a térkép kijelölt pixelére, akkor azok rörzetében is mindennek illeszkedni kell feltéve, hogy megfelelő transzformációt alkalmazunk.

Tehát urak, a következőre lenne szükségem:
1. tetszőleges mennyiségű ponttal kalibrált térkép
2. ErthToMap(...)
3. MapToEarth(...)

más nem is nagyon érdekel. Az algoritmus meg találja ki, hogy a sok-sok ref pont alapján hol milyen transzformációt kell használni.

Te Finrod, ez a bizonyos _GUMILEPEDŐ_-nek csúfolt transzformáció neked nem mond valamit? Ahogy elképzelem nekem épp valami ilyesmire lenne szükségem.

Ge.

Előzmény: Finrod (1815)
Lokator Creative Commons License 2001.11.16 0 0 1818
Ha valaki megnyeri a lotto otost... Benefon ESC. Most a MediaMarktban 300k HUF.
rugo- Creative Commons License 2001.11.16 0 0 1817
Na tessék, ez a Finrod koléga már meg is tette.
(Engem meggyőzött, aszem ugyan azt modjuk, csak én nem tudtam ilyen szépen kifejteni)

üdv.

Előzmény: Finrod (1815)
rugo- Creative Commons License 2001.11.16 0 0 1816
Én biztos vagyok abban hogy időnként benéznek ide geodéták (vagy hasonló, ezt az "ipart" hivatalból űző) és ebből adódóan profi kollégák is...

Ha van itt valaki ilyen a vitát eldöntendő erősitsétek vagy cáfoljátok lenti amatőr hozzászólásom.

kösz

üdv
rugo

Előzmény: rugo- (1814)
Finrod Creative Commons License 2001.11.16 0 0 1815
Szia BadGe,

de akkor sem mukodhet egy konkret algoritmus minden tovabbi feltetel nelkul ket tetszoleges pontbol.

Egesz biztos hogy tovabbi feltelek vannak ahhoz az algoritmushoz amit te mondtal, csak konkretan azokat a felteteleket elfelejtetted elmondani.

Amit te mondtal vetuletet (Lambert Conformal Conic projection) az egy konkret kupvetulet, tehat arra mukodHET. De ez hogy kikotod a vetuletet, mar magatol is tovabbi feltetel. Ezert igencsak meglepne ha hengervetuletre vagy akar mas kupvetuletekre is tokeletesen (0 hibaval)mukodne ket pontbol tovabbi feltelek nelkul.

Ahhoz hogy te egy terkepet bekalibralj, ahhoz meresi adatokbol kell a terkep parametereit visszaszamold. Ahany parameter, annyi egyenleted kell legyen.

Ket pontbol akar milyen faramuci algoritmusod van, nem lesz eleg egyenleted ahhoz hogy TETSZOLEGES vetulet osszes parameteret visszaszamold, es meg a vetuletet is azonositsd, valamint a szkennelesi torzitast is kompenzald.

Vegyuk a legegyszerubb peldat:

1. Hengervetulet, tehat a hosszusagi korok parhuzamos egyenesek, es a szelessegi korok szinten. A hosszusagi korok tavolsaga azonos, a szelessegi korok tavolsaga monoton csokkeno a sarkok iranyaban, kis teruleten elhanyagolhato, viszont mas es mas szelessegi koron levo dofespontu hengervetuletnel mas es mas a szelessegi korok tavolsaga (hosszusagi fok) a hosszusagi korok tavolsagahoz (szelessegi fok) kepest.

Ahhoz hogy leird a hengervetulet kepet egyszeruen, eleg 5 osszetartozo fuggetlen adatra van szukseged:

PL:
1. Az eszaki irany kepenek iranya a kepfile
fuggoleges oldalahoz kepest (deklinacio).

2. Az eszaki iranyba mutato megadott hosszusagu
vektor kepenek hossza a keppontban.

3. A keleti iranyba mutato megadott hosszusagu
vektor kepenek a hossza.

4-5: Egy kituntetett pont x es y koordinataja a kepen.

Ez ot egymastol teljesen fuggetlen ertek, egyiket sem tudod a masik 4-bol kiszamolni, tehat ennel kevesebb parameter nem lehet eleg egy hengervetulet leirasahoz.

Ez egy tetszoleges de KIS TERULETET atfogo hengervetulethez eleg. A kis terulet atfogasa fontos, mert nagy teruleten mar nem igaz az hogy az eszaki iranyu 1km-es vektor kepe tetszoleges szelessegi foknak ugyanolyan hosszu.

Ez most helybol 5 adat amit 2 TETSZOLEGES pontbol NEM LEHET megallapitani mert csak azt a 4 egyenletet tudod felallitani, ami a 4 koordinatat kiszamolja tetszoleges altalad kivalasztott modon, ami aritmetikusan elvegezheto.

Ahhoz tehat, hogy te ezt ket pontbol kiszamold tovabbi felteteleket kell megadnod, amik ujabb egyenletek hozzaadasat biztositjak.

Ilyen lehet pl. az, ha pontosan tudod a vetulet dofespontjanak szelessegi koordinatajat (azt a szelessegi kort amin vett szelessegi/hosszusagi fok kepeinek hosszaranyat feltetelezheted) ES feltetelezed hogy nem torzit a szkenner.

Ez esetben van 1 plusz egyenleted, ami alapjan az elso parametert ki tudod szamolni, mert ki tudod szamolni hogy milyen iranyban kell allnia a ket pontot a kepfilebna osszekoto egyenesnek az eszaki irany kepehez kepest.

Vagy feltetelezed azt hogy pontosan beallitottad a delkoroket eszaki iranyban a kepfileban, ami szinten az elso erteket adja, ez esetben nem erdekes a szkenner torzitasa amennyiben egyenletesen torzit az egesz terkep teruleten (minden pontban ugyanannyi a fuggoleges es a vizszintes iranyu 1papircm/kepfilepixel arany.

Es akkor meg csak hengervetulettel dolgoztunk, ahol a kep elmozgathato, tehat tetszoleges helyrol kivalasztott ket pontbol ugyanazt az informaciot tudod leszurni anelkul hogy ismerned a vetulet dofespontjat.

Tetszoleges kupvetuletnel mar sokkal zurosebb dolgod van, ott ugyanis attol fuggoen hogy hol vagy a terkepen a dofesponthoz kepest mas lesz ket pont tavolsaga a terkepen. Ott mar 5 adat nem is lesz eleg szerintem.

Szerintem eleg meggyozoen bizonyitottam, hogy ha kezedbe adok egy kepfilet es csak annyit mondok hogy hengervetulet elforgatva (tehat nem tudod merre mutat az eszaki irany) es egy resze levagva (tehat nem kituntetett pontok es nem tudod hol a dofespont tehat nem tudod a szelessegi es hosszusagi fok hosszanak aranyat), es megmondom ket pont koordinatajat, foldrajzi es kepfileban akkor te ebbol nem fogod tudni megmondani nekem (mert matematikailag lehetetlen) azt az ot adatot amit fent definialtam, mert csak 4 egyenletet tudsz felallitani.

Ergo az elobbi pelda ellenpeldanak tekintendo, tehat cafoltam a feltetelezest hogy tetszoleges vetulettel eloallitott terkep szkennelese utan csak ket megadott pont koordinataibol tovabbi feltetelek teljesulese nelkul pontosan kalibralni lehet a terkepet.

Ebbol kovetkezik, ha az algoritmus amit hasznalsz mukodik, akkor vannak olyan feltetelek amiket elhallgattal, es tovabbi egyenleteket biztositanak. (Pl. hogy valamilyen helyzetben kell betenned a terkepet, vagy az egyik pontnak a terkep kozepvonalan kell lenni, vagy a kozepvonalhoz kepest szimmetrikus pontokat kell lemerj, vagy megmondod hogy a kozepvonal milyen aranyban van a pontokhoz, vagy mas feltetelek).

Ezek mind-mind tovabbi egyenleteket adnak.

Innentol kezdve ne haragudj, de azt amit leirtal (ertsd pontosan annyi informaciot amit leirtal, azt pedig nem hozzaertve amit elfelejtettel elmondani), csak mokusvakitasnak tudom minositeni.

Finrod

ui: bocs ha egy kicsit hosszu lett.

Előzmény: BadGe (1811)
rugo- Creative Commons License 2001.11.16 0 0 1814
EMBEREK !
mielött "ölre mennétek", had jegyezzem meg hogy feleslegesen vitatkoztok ezen (Ó)

Szerintem mindkettőtöknek igaza van (lehet), csak éppenséggel nem egyről beszéltek!!! (Mint általában mi mindannyian a magunk észjárásával gondolkodunk és nehéz átváltani a másikéra)

A Vgyuri arról az esetről beszél amikor fingunk sincs a trkp vetületi rendszeréről (és ekkor szerintem sem (és _biztosan_ NEM elég két ref pont! -Lásd egy réges régi értekezésem lentebb itt a fórumon-)

BadGe meg arról az esetről beszél ha ismert a trkp vetületi rendszere (LCC= Lambert Conic Conformal ez esetben)
Ekkor meg Ge-nek van igaza! (Mert itt egy spec esetvan, a vetületi rendszerből sokminden következi, ezért elég (lehet) a két pont.
(BadGe: kérdés hogy kalibrál(nál) ha egy más vetületi trkp-ről lenne szó?)

(5let: mondjuk szerezz egy EOV-s térképdarabot és próbáld ki.)

Na, "áldásom (r)átok" :-)))

rugo

Előzmény: BadGe (1813)
BadGe Creative Commons License 2001.11.16 0 0 1813
Hát akkor elemezgesd, tényleg mágikus. illetve LCC, amiből valóban egy nagycsomó egyéb adat is következik :)

//**************************************************
//*
//* Kiszámítja egy adott földrajzi szélesség távolságát
//* a pólustól. Sok esetben a vetített földrajzi pontot
//* ezzel a sugárral számítjuk ki.
//*

double CGeoCalc::LatitudeDistance( double l )
{
double sz; // számláló
double n; // nevező
double beta; // komplementer szög;
double m1; // a kúp "kis" magassága

beta = 90 - l;
sz = tan( beta * RAD ) * cone_m;
n = tan( alpha * RAD ) + tan( beta * RAD );
m1 = sz/n;

return m1/cos(alpha*RAD);
}

//*
//* A szélességi és hosszúsági koordinátákat
//* a kúppalást x,y koordinátáivá transzformálja.
//* Az eredményeket a CEarthCoordinates erre a
//* célra fenntartott x,y változóiban kapjuk.
//*

void CGeoCalc::ConeCoordinates(CEarthCoordinate *a)
{
double n, ld;
//
// a leképezés sugara
//
n = LatitudeDistance( a->Lat );
//
// torzított szélesség
//
ld = a->Long * cone_lambda * RAD * m_Ortographic;
//
// x,y koordináták a kúppaláston
//
a->x = cos( ld ) * n;
a->y = sin( ld ) * n;

return;
}

//*
//* Bemenő paraméter az A földrajzi koordinátái
//* az eredményeket X,Y-ban kapjuk
//*

void CGeoCalc::EarthToMap( CEarthCoordinate *a )
{
double x,y;
double Lat,Long;

//
// 0. leképezés
//
switch ( m_Projection )
{
case PRJ_CONE :
ConeCoordinates( a );
//
// 1. térkép deviáció korrigálása
//
FlatRotate( &ref1 , a , map_dev + map_dev2 + m_RotationConstant);
//FlatRotate( &ref1 , a , map_dev2);
//
// 2. térkép elhelyezése a középpontban
//
x = a->x - ref1.x;
y = a->y - ref1.y;
//
// 3. átszámítás pixelekbe
//
x = x * km2pixel;
y = y * km2pixel;
//
// 4. elhelyezés a térképen
//
x = x + ref_x;
y = ref_y - y; // képernyő inverz Y felépítése miatt !

//
// 5. eredmény
//
a->x = x;
a->y = y;
break;
case PRJ_ORTO:
//
// bázisponthoz viszonyított koordináták
//
Lat = a->Lat - ref1.Lat;
Long = a->Long - ref1.Long;
//
// skálázzuk az adatokat
//
a->x = Long / OrtoLong;
a->y = Lat / OrtoLat;
//
// bázispontok hozzáadása
//
a->x = a->x + ref_x;
//a->y = ref_y - a->y;
a->y = ref_y + a->y;
break;
}
}

Előzmény: Vgyuri (1812)
Vgyuri Creative Commons License 2001.11.16 0 0 1812
Akkor te meg a programod tenyleg magusok vagytok. Lehet hogy nekem valami földhözragadt marxista-morfinista materialista lineáris geometriai képem van, aki utoljara 35 évvel ezelött tanult mértant:-)

De én úgy gondolom, hogy egy területi interpolálást, ami a koordináta átszámoláshoz kell, csak legalább 3 sarok ismeretében lehet csinálni, de a háromszögön belüli interpolálásnál biztosan egyszerübb a négyzeten belüli, vagyis négy sarokpont. Ha ebböl neked kettö adott, akkor biztosnak kell lenned ahhoz, hogy a másik kettöt ugy kapod meg, hogy az egyik pont X koordinátáját kombinálod a másik Y koordinátájával és viszont. Ez csak derékszögü négyszög esetén egyértelmü, minden más esetben végtelen számú lehetöség van.
Ugyanez érvényes az elforgatásra is. Ha nem észak-déli a szkennelés, nem lehetsz biztos benne, hogy két azonos X-koordinátáju pontot összekötö egyenes észak-déli irányt jelöl ki.

Én ebböl szerény képességeimmel nem látok elméleti kiutat, a gyakorlati eredményt láthatod az Ozi Demo tapasztalataival. De még azt sem tartom lehetetlennek, hogy éppen ezen kalibrálási rendszered miatt volt rossz az összes térképről levett közut rajza - ahogy még az elején panaszkodtál - a trackböl visszavetthez képest.

Előzmény: BadGe (1811)
BadGe Creative Commons License 2001.11.15 0 0 1811
Gyuri, csak az érdekesség kedvéért jegyzem meg, hogy én 2 ponttal kalibrálom a szkennelt térképeket. Ez biztosan valami mágikus algoritmus lehet, merthogy csodák csodájára figyelembe veszi a térkép esetleges elforgatásait is. Sőt, mivel az algoritmus eleve szkennelt téképekhez készült, ezért ez azt hiszem alapkövetelmény is volt... na mindegy, amíg nem freeware, addig hiába is jártatom a szám :(

Ge.

Csak a teljesség kedvéért, Lambert Conformal Conic projection, a'la AeroMap. Eredetileg az 1:500e-es légügyi térképhez készült, de az autós térképeket leszámítva :( más térképek esetén is nagyon jól működik. Ide tartoznak a várostérképek is.

Előzmény: Vgyuri (1809)
Vgyuri Creative Commons License 2001.11.15 0 0 1810
Pardon, nem csak négyzet, hanem téglalap is lehet. Ezek összefogalaló neve a parallelepipedon? Már csak rémlik, régen tanultam számtant.
Előzmény: Vgyuri (1809)
Vgyuri Creative Commons License 2001.11.15 0 0 1809
Kékvillám:

Ez biza bödületes nagy marhaság volt. Miként azt néhány héttel ezelőtti kiselöadásomban már elmondtam, a két ponton való kalibrálás feltételezi

1. a pontos észak/déli irányba szkennelést
2.a derékszögü koordinátahálót a trapézos helyett.

Utobbi már eleve gyanus, mert ezesetben a térkép nem lehet szögtartó, már pedig a mozgótérképek azt szeretik. (Vagy további keresztkérdéseket tesznek fel vetületi rendszer vonatkozásában, ld. Fugawi). Ha végiggondold szegény progi által megoldandó feladatot, rájössz, hogy ha nem lehetsz biztos abban, hogy a két kalibrációs pont egy É/D tájolású négyzet két csúcsa, akkor végtelen sok koordinátából jöhet ki 1-1 pixel.

A három ponton való kalibárálásnál már a két feltétel közül az egyiket el lehet hagyni, de az igazi szabadságot csak 4 foktrapézban elhelyezett ponttal tudod biztositani.

Előzmény: kekvillam (1808)
kekvillam Creative Commons License 2001.11.15 0 0 1808
Sziasztok!

Lehet, hogy most valami boduletesen nagy marhasagot fogok kerdezni...

Tehat:
A szombati tura utan lehivtam a mentett waypontokat es a tracket egy bescannelt es _ket_ pont alapjan kalibralt (OziE. demo) turistaterkepre.
Meglepodve tapasztaltam, hogy a pontok nincsenek a helyukon es a track is keresztul-kasul "szaguldozik" a hegysegen, de meg veletlenul sem arra, amerre jartunk.
A terkepet a jobb helykihasznalas miatt ferden scanneltem be es nem forgattam vissza E-i tajolasuva.

Lehet ez a hiba oka?
Nem kene a programnak barhogyan forgatott terkepet helyesen kalibralnia? Vagy csak 2< pont alpjan?

Gabor

NoGun Creative Commons License 2001.11.14 0 0 1807
a pontosságot nem tudhatom, mert nem teszteltem GPS-sel, viszont a legkisebb falu is rajta van.
a felbontásból adódóan a kanyargós utak egyenesebbek, mint valójában...
Előzmény: rugo- (1802)
N.G.J. Creative Commons License 2001.11.13 0 0 1806
Most, hogy ilyen témára terelődött a szó, ismét felhívnám a figyelmet a www.freegis.org -ra. Nagyon sok jó program érhető el innen, köztük számos GPS-el foglalkozó is.
Én végiglátogattam már azokat, melyek az összefoglaló alapján jobban felkeltették az érdeklődésemet. Nagyon sok "keretrendszer" van köztük, ahogy előttem néhány hozzászólással nagyon találóan hívták őket. Az adat-konverziós és a nézegető programok száma is sok, és akad jópár vetületek közti átszámítást szolgáló eszköz is.
csillag Creative Commons License 2001.11.13 0 0 1805
A szoftverek a hazai fizetésekhez képest túlárazottak szerintem is.

Más: "pld. Ki a francnak kell pld. a WORD-be épített millió funkció? Az átlagember jó ha azok 10 %-at használja, mig megir egy szerződést vagy levelet vele. Miért fizessen a nem használt szolgáltatásokért? Jelenleg erre rá van kényszerítve! (rugo-)
"
Erre speciel már van megoldás, ha valaki nem tudná, a Win95 és az NT4 óta az oprendszerhez adják a Wordpad nevű programot. Nagyjából a Word 10%-át tudja.

Előzmény: rugo- (1804)
rugo- Creative Commons License 2001.11.13 0 0 1804
Na még egy-két szó,

az én eszmém az, hogy legyen a softwarek-nek "home/privat" verziója inygen -vagy szinte ingyen- ami azt jelentené hogy lecsupaszitott, egyszerűsített verzió (nem teljes funkcionalitással, de azért használhatóan)

és legyen "professional" verziója amit vegyenek meg azok akik pénzt keresnek a használatukkal.

pld. Ki a francnak kell pld. a WORD-be épített millió funkció? Az átlagember jó ha azok 10 %-at használja, mig megir egy szerződést vagy levelet vele. Miért fizessen a nem használt szolgáltatásokért? Jelenleg erre rá van kényszerítve!)
Egy vállalat aki kvázi munkaeszközként (termelő eszközként használja) az meg fizessen érte, hisz tekintse azt megtérülő beruházásnak.

Szerzői jogok:
ha egy filmet a TV-ből felveszek videóra mert teccik és minden másnap én magam meg akarom nézni, akkor az nem sérti a szerzői jogokat?

Ha egy software-t lemásolok mert minden nap be akarom tölteni és gyönyörködni akarok a szerző zseniális szinvilágában amivel megalkotta a nagyszerű termékét, (vagy mert eccerüen egy levelet akarok vele írni) akkor az miért sérti a szerzői jogokat? (Nem adom el, nem keresek vele pénzt, nem mutatom be nagy nyilvánosság elött)

?

Na egy kicsit(nagyon) off voltam, térjünk vissza a GPS-hez.

rugo- Creative Commons License 2001.11.13 0 0 1803
GNU, ingyensoftware és egyebek,

az én álláspontom a következő:
iszonyatos piaci érdekek (nagy pénz) mozgatják a dolgokat, igy nem csoda hogy a HW és SW gyártók egymást túllicitálva szedik ki a pénzt a zsebünkből.

A problema (és most MO-ról beszélek) az a software-k irreálisan magas ára.
Gondolom az emberek többsége nagyon szívesen megvenné a boltban a dobozos OFFICE-t dokustól meg számlávál ha az nem a magyar átlagkereset 2-3 -vagy még többszöröse lenne.

Az meg hogy WINdows folyik a vizcsapból is nem a felhasználó hibája! Egyszerűen ezt kapja, ez van a munkahelyen, ez van az iskolában ez van beleverve a fejébe (Számítógép = WINDOWS).

Ne feledjétek hogy a felhasználók 90%-a nem számítástechnikus, lelkes amatör, mazohista pc-búvár, bitvadász, hacker (itakdalse)...
Ők egy számítógépet akarnak, mert szöveget akarnak szerkeszteni,levelet akarnak küldeni, internetezni akarnak, térkép akarnak meg a franc tudja még mi mindent nem...

Igy aztán ha vesz -nem kis pénzért egy vasat-, igen csak elcsodálkozik hogy "ja ehhez még sw-is kell?" ami nagyjából megint annyi lesz mint a vas?....Húúúú ha -mondja...és copy *.*

Az átlag felhasználót nem igen az érdekli, hogy a gépén mi az op. rendszer (Win, Unix, Linux etc..),és hogy az GNU vagy nem (a forrás kódjára meg a legritkább esetben kiváncsi-az kinai!) Őt az érdekli, hogy meg tudja csinálni azzal a nyavadt géppel azt amit éppen akar csinálni.(És lehetőleg megfizethető áron)
GOndoljatok bele: elmész a boltba, veszel egy mosógépet, boldogan hazaviszed, mosni akarsz aztán "közli" hogy Áááááá nem úgy van az! Menj a "MosSoft"-ba és vegyél mosógép programot (kb annyiért mint az eredeti mosógép progi volt)...Huh!

(Én speciel nevetségesnek tartom hogy egy-egy új játékprogi tizenezer forintoknál kezdődik, ami egy mai átlag magyar család havi bevételének nem kis háhyada, a gyermek kb 2-3 nap alatt végignyomul az összes pályán, CD go to sarok 'oszt kész..)
Ugyan akkor azt is elismerem persze, hogy egy-egy mai játékprogiban iszonyatos munka, szaktudás és a fejlesztésben nem kevés pénz van. Na de ha megfizethető áron adnák akkor többen vennék, nem pedig másolnák...

Erről az jut eszembe, mikor (valamelyik) kormányunk megállapitotta, hogy az alkohol eladásból (történetesen aszem a sör-ről volt szó) nem folyt be annyi adóbevétel amennyit terveztek, erre na mitcsinálnak? -FELEMELIK a sör árát! (Ez ám az ész!)

na, pá

rugo

rugo- Creative Commons License 2001.11.13 0 0 1802
NoGun:

És MO térkép van benne/hozzá? Ha igen milyen szinvonalú? (Értek ezalatt két dolgot: 1. pontosság, 2. részletesség)

Előzmény: NoGun (1799)
Vgyuri Creative Commons License 2001.11.13 0 0 1801
éfdgkldéjg

Itt két teljesen különbözö dologrol van szó. A te általad példaként emlitett programok mind operációs és kertetrendszerek, amit olyan szervezetekben dolgozók fejlesztettek ki (pl. egyetemek), ahol a krapekok minden hónapban megkapták a nem kevés fizetésüket, emellett, mert a saját cuccukat ők ismerik legjobban, még pénzt keresnek felhasználói programok készítésével.

A AeroMap, Compumap, Fugawi, OziExplorer (besorolás alfabetikus rendben :-))) viszont végfelhasználói programok, ezeket már piacra készitik, az eladásból tud megélni a gyártó. És - ismétlem - a vele adott térképek licenszdija nem elfelejthetö tényezö.

Természetesen én is kerestem pénzt a Compumap-pal végzett szolgáltatással, de ez nagyon esetleges, mert a Compumapnak, és minden bitképesnek, alapfilozófiája, hogy a felhasználó bővithesse a térképkészletet és az adatbázist.

Amugy a Compumap-nak is vannak szabadon másolható részei (a főprogramon kivül minden), ezek főleg a térkép és adatbevitelt szolgálják, de van benne primitiv nézegető is.

Előzmény: éfdgkldéjg (1797)
BadGe Creative Commons License 2001.11.13 0 0 1800
tuggya a tőkém, én nem ismerem ezt a romát. vagy romap-ot vagy mi a szöszt :) engem ne kérdezz! Tudom én hogy miről beszéltek? Nem tudom! Akkor meg miért engem kérdezel. Ha tudnám, mondanám. De nem tudom, ez van. Nem tudok többet hozzátenni, csak még annyit, hogy "nem ismerem azt a csirkét" és megismétlem, hogy biztosan megértsétek, "nem ismerem azt a csirkét"
Előzmény: NoGun (1799)
NoGun Creative Commons License 2001.11.13 0 0 1799
rugó,

az általam már emlegetett Route Planner egészen jónak mondható, igaz a tömörítés miatt kicsit szögletesek a térképek és nem hasonlítható az AeroMaphez, de szolgáltatásaiban MÉG (ugye BadGe?) többet tud SZVSZ. A Program WinCe-n, Psion-on és Nokia Communikátor2-ön fut.

Előzmény: rugo- (1791)
BadGe Creative Commons License 2001.11.12 0 0 1798
A szívemből beszélsz :) enyhe visszásság: milyen jó lenne egy ilyen helyzet mondjuk a hazai PDA gyártóknak, GPS forgalmazóknak és a kiskereknek. Nekem is jó lenne, mert fejlesztés közbe hatalmasakat élveztem. Végső soron pedig hatalmas lenne az erkölcsi elismerés :) első lépésként szabad szoftverré teszem a DigiMap-ot, amivel bárki készíthet vektoros térképet :) a többit majd meglátjuk...

Ge.

ui.: azért képzeld el azt is, hogy aki esetleg üzletet lát egy ilyen "bitmap - vektor hibrid" programban, azt vajon hogyan érinti az, hogy egyszer csak megjelenik egy ilyen free sw?

Előzmény: éfdgkldéjg (1797)
éfdgkldéjg Creative Commons License 2001.11.12 0 0 1797
ki írja és "szolgáltat" az szinte mindig ugyanaz, kivéve a hobbistákat. Gyakorlatilag mind cégek illetve cégek állnak mögöttük. Csak a termék nem kizárólagos zárt tulajdon. Ez több okból kifolyólag jó. (debug, hibák, több szem többet lát, más művét nem kell nekem újra megcsinálni, ráépíthetek, bővíthetem stb., más is segít stb, ez gyakran kompenzálja a magányos szopásokat). Sőt. hosszú távon csak így életképes a _jó_ szoftver, lásd unix, immár 30 éve, kismilliószor átírták, az anyja (D.R.) sem ismerne rá :-) . Mi van, ha Ge-t elüti az autó? :-( Vgyuri hol lesz 30 év múlva? Vagy mindenki mindig újra elkezdi a koord trafók kódolását? Újra debugol...

A GNU GPL a BSD, az Artistic és a többi licensz elsődleges és legfontosabb feladata a forráskód nyilvánossága. Mert ha kapsz egy binárist és nem pöckölöd végig a biteket (ami manapság igencsak így van...) akkor tulajdonképpen fogalmad sincsen, hogy mi van a gépeden. Ge vagy Vgyuri, ha kedve van leformázza a vinyódat :-). Nagy cégek is csinálnak rosszakat, konkrétummal is szolgálhatok, de az most off. Tehát TE magad tudod, hogy mi van a "süti"ben, megvan hozzá a recept, ami alapján készült. Így Te is tudsz sütni magadnak. Sőt, ha nem tetszik Vgyuri sós interface vagy Ge CE mániája, akkor fogod és, igen, átírod, portolod. Sőt suinak nem kellett volna a garmin cuccot reverse eng-enlni. De mégis megtették :-) Olcsó volt? nem hiszem. A GPL megköveteli, hogy a módosításodat is nyilvánosan elérhetőve tedd, hogy más is hozzáférjen, ahogyan te is. A BSD ezt nem követeli meg. Ez a lényegi különbség a kettő között. Ezért a BSD egyesek szerint szabadabb. A GPL meg azért ilyen, mert a jelenlegi csúnya világban ezzel a jogi fonákkal biztosítja a szabadságot. Ez azért lett így, mert a Unix(TM)-ot mint olyant már lenyúlták és majdnem csúnya vége lett a dolognak (nem is lenne ma internet, ha ennyiben maradt volna a dolog... komolyan, de ez már off). A BSD unix, GNU (GNu is Not Unix) így született. És tarol a neten (lásd apache, Linux, mysql, squid, postgres, postfix, sendmail: azaz a webserverek, emailserverek stb. Sőt, a win ip socketje, kerberosa is BSD-ből lopott, csak ráültek és elb-ták, az "innvoációt" illetően az újdonságok régóta benne vannak a unix, unix-szerű rendszerekben). Desktopon nem ilyen a helyzet, mert mindenki aki ragaszkodik a winhez a wint tanulta meg, wint ismeri, nem a számítástechnikát. Meg ott a sok legacy applikáció. Meg kell hozzá egy aggresszív cég is. de ez is off. A KDE, Gnome már igencsak barátságos, sok felhasználó elfogadja.
A pénz egyikben sem vezérmotívum, mivel annál sokkal szebb dolgok is vannak a földön, sőt a legjobb dolgok java ingyenes ;-). Egyik sem tiltja meg, hogy a munkádért pénzt kapj, sőt. Ha van egy jó dal, azt miért ne énekelhetnéd Te is??? Ha jól csinálod, akkor biztosan van aki megfizeti főleg aki rosszul, vagy sehogy sem ért a dologhoz, vagy nincs ideje erre stb. Ebből meg lehet élni, itthon is, lásd zorp moduláris tűzfal vagy a syslog-ng meg egy csomó minden. Ez az előadóművész lényege. Vannak világméretű projektek is, a linux, bsd, mozilla.org (ez volt a netscape, csak kijánlották) az openoffice.org (volt staroffice, ez német, aztán amerikai sun, most minenkié :-)

linkek: gnu.hu, linux.hu, bsd.hu, geekfinder.hu

Előzmény: gmlucas (1796)
gmlucas Creative Commons License 2001.11.12 0 0 1796
Hát ha jól sejtem annó ezért alakult ki a GNU meg a hozzá hasonló szervezetek akik a szabad forráskóddal terjeszthető szoftvereket favorizálják. Az érdekessége a dolognak az, hogy természetsen ebben az esetben is érvényesülnie kellene a piaci kényszernek, vagyis aki dolgozik, annak illik keresnie is. Azt hiszem a problémát valahogy úgy oldják fel, hogy a kapcsolt szolgáltatásokat fizettetik meg. Természetesen ez sem egyértelmű mivel ilyenkor sokszor az profitál a dologból aki "szolgáltat" és nem az aki "készít". Azt hiszem az van a háttérben, hogy aki készít az "tud" is ezért tud szolgáltatni. Térképek és térkép programok esetén pl kinézhetne úgy a dolog, hogy valaki elkészíti, szétosztja, aztán mondjuk szervezei a folyamatos térképkészítést meg a szoftver disztribúciót és abból éldegél.

ja egy kis bemutatkozás: van egy sárga e-trexem meg egy laptopom szépen "összeforrasztva". Üdv a csapatnak.

lc--

Előzmény: Vgyuri (1795)
Vgyuri Creative Commons License 2001.11.12 0 0 1795
Rugo:

Hát iszen éppen itt van a gond. A Magyarország térképekkel. Mert konkurrens program van dögivel, ilyet unatkozó, vagy szakdolgozásra kötelezett programfejlesztő vagy térképész/földmérő hallgatók (is) szoktak csinálni. A Compumap is úgy kezdödött, hogy a fiam elöször megcsinálta az ifjusági innovációs pályázatra, aztán TDK-ra végül diplomadolgozatnak. Közben folyamatosan kupálódott ő is meg a program is.
Ez csak időráforditás kérdése.

A térkép az más. Abban sokkal több meló, teodolitcipelés, sárdagasztás, szemkifolyás van sokszor 100-200 évre visszamenöleg, ezért mindenki pénzt akar látni belöle. A bitképes programoknak elönye, hogy akinek elég vastag bőr van a képén, ellophatja a boltban vett nyomott térképet:-) De ezt forgalomba hozni nem lehet a programtulajdonosoknak, mert a képre ráismernek. A vektoros térkép valamivel jobban védhető, ezért még drágábban adják, ha adják.

Árához képest a Compumap tartalmazza a legtöbb térképet (olcsóbb, mintha a benne szereplő térképet pairon vennéd meg), de ennek az az ára, hogy a térképek nem frissek. A legfrisebb térképeket nem lehet ennyiért megvenni, egyébként sem nagyon vannak javitott nyomtatott térképek.

Ezért a válasz, magyar térképekkel ellátott konkurrens rendszerek nincsenek.

Demo változatok: a válasz a fenntiekben rejlik, a fő értékképző a térkép, és azt nehéz megvédeni. Ha pl. a Compumapnak lenne egy csökkentett térképkészletü változata, hogy tudom megakadályozni, hogy a demo programot ne egészitsd ki egy teljesértékü csomagból? Ha meg a funkciókból veszek el, akkor azt mondod, nem tudtál mindent kipróbálni.

Nem akarlak benneteket a programeladás bajaival terhelni, mert ti érthető módon nem a sirámokra vagytok kiváncsiak, hanem olcsón mindentudó programot szeretnétek. Sajnos rossz helyre születtünk. A Lajtán túl a sűrü fillér elve müxik, ott valamivel (nem sokkal) jobb a helyzet.

Kékvillám:

Az oldalam lyukad ki a kiváncsiságtól a nyamvadt Kisbükk-tető miatt, a 200 000-es topotérképen nem találom, oedig azon a legtöbb hegycsúcs meg van nevezve. Ha tudod, szkenneld be a turistatérkép megfelelö darabját és küldd el nekem, a domborzat és a feiratok alapján talán be tudom löni.

Előzmény: rugo- (1792)
MGP Creative Commons License 2001.11.12 0 0 1794
Köszi a válaszokat!
rugo- Creative Commons License 2001.11.12 0 0 1793
rugo- Creative Commons License 2001.11.12 0 0 1792
Vgyuri, BadGe, Sui,

miért nem adtok ki a rendszereitekből u.n. DEMO verziókat (pldul. korlátozott képességekkel, de alapfunkcióiban azért csócsálható verziókat)

Én speciel sokkal szivesebben vennék meg egy progit, ha azt elötte saját gépemen buzerálhatom, a-tól cetig és eldönthetem hogy jó-e az nekem vagy sem. (Lásd pld. GPS Utility)

Szerintem egy-egy ilyen verzió jót tudna lenditeni az eladás szekerén...
(No de ez csak magánvélemény persze)

És most eldugulok, mert tele lesz/van a fórum rugo-val :-))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!