Minden, ami navigációs eszközökkel, és azokra telepített jogtiszta navigációs szoftverekkel kapcsolatos.
A warezolásnak, nem jogtiszta szoftverekre vonatkozó hozzászólásoknak ebben a topikban tiltás a következménye.
WorldMap CD: autós szempontból Európát tekintva rosszabb, mint a basemap...
hajós szempontból jobb, mert pontosabb a a partvonal részletezettség, valamint hajózási adatbázis ( világítófények és bóják ) vannak rajta. A térkép kereshető ( településre ).
Az akciós MapSource CD-k ideiek ( idén kaptuk őket ). DE minden MapSource termékhez letölthető a garmin.comról a szoftverfrissítés. A térképi alap nem változott !
Micimacho : a garmin oldalan megnezheto a worldmap reszletessege. Eszrevetelem szerint a beepitett europa terkep jobb, mint a worldmap. Kiveve a tengerek menti partvonalakat, amit a beepitett terkepen egyenesekkel levagtak. A pontossaga se jo, Spanyolban az isla de benidorm 1km-rel odebb volt. De ne keseredj el, a Spanyol metroguiderol autopalyak hianyoznak. Es jopar evesnek neztek ki, tele voltak katyukkal.
A Lowrance honlapján nincs letoltheto kezelési leirás. Jobb cégeknek, pl. a Garminnak van, PDF, igen mikroszkopikus betukkel, de némi szemmeresztés árán a legfontosabb dolgokat azért ki lehet belöle okumlálni.
Van azért egy jó hirem is, Debrecenben egy Hajdu András nevü pilota is kapott egy Lowrance-t, nem tudom milyen tipust, azt viszont ugy tudom(???), hogy jo pénzért lefordittatta magyarra a leirást. De ettöl sem lett GPS guru. Telefonszáma (52) 482-511. Hivd fel és egyezkedj vele.
Abban kérném a segítségeteket, hogy vettem egy Lowrance GlobalNav II típusú GPS-t használtan, és csak német nyelvű használati utasítást adtak hozzá. Nekem angol (vagy - bár sok esélyét nem látom - magyar) kellene. A Lowrance oldalán csak az újabb típusoknak van fent a leírása.
rugo-:
Bocs, most vettem észre a - jelet. :-))
Ha én is nekiállnék kattintgatni, valszeg nekem sem menne annyira. Szerintem próbáld meg, hogy nem is gondolsz arra, milyen jó lenne nyerni. Aztán várd a meglepit! :-))
P.Isti
dzsodzso:
Természetesen tud kilóméter távolságokat számolni, ha elotte megadod neki az általad említett origót vagy kezdopontot.
Azt javaslom, ha van idod és neted, látogasd meg a http://www.magellangps.com/frames/frame5.htm oldalt, onnan pedig töltsd le a GPS 300 modell leírását. Ez nagyon hasonló a Pioneerhoz, ha jól tudom, abban különbözik, hogy nem lehet PC-hez kötni.
Ha ennek átolvasása után sem ment el tole a kedved :-) , esetleg van még kérdésed, keress meg, de azt már magánban tedd. Ne zavarjuk a fórumot mindenféle off témával.
P.Isti
A lent hivatkozott BME-s cikkből két dolgot had emeljek ki:
1. a viszgált küytük között a Garmin eMap az előkelő 3. helyet kapta pontosság tekintetében (Navigate :-))
2. De mielött bárki nagyon örülne, szintén a cikkből idézek (ami elég alapos vizsgálódás eredményének tűnik számomra)
"...kiderült...higy a különböző .... vevők között az abszolút helymeghatározás pontossága tekintetében nincs jelentősebb különbség...."
és
"...a viszintes poziciók hibája 95% valószínűséggel körülbelül 5 méter..." !!!
rugo:
INTERNYET. En voltam a legjobban meglepodve, amikor a DHLtol felhivott egy szoke noi hang, es elkerte a lakcimemet meg ilyesmi, mondvan hogy erkezett szamomra egy csomag. Amikor kerdesemre elmondta, hogy valami helymeghatarozo van rairva, akkor mar derengett, hogy 2 honappal azelott nezegettem egy weboldalt (ami sajna mar nem el :-( ) és néhány kérdésre válaszait elküldtem annak reményében, hogy vagyegy Ericsson teflont (telefont :-) ) vagy egy Magellan GPSt nyerjek. Addig sem nagyon játszottam a neten, azóta sem játszom. Ilyen a vak szerencse. Pedig a nagy számok törvénye alapján minél több ideje van valakinek kattintgatni, annál többet nyerhetne. De hát kinek van ideje kattintgatni, foleg munkaidoben... :-))
P.Isti
élasljdf: hát ami az open source-t illeti (vagy ráhibáztál vagy ráhibáztál :)) bár első lépésben csak 3rd party konvertereken meg plug-in-eken gondolkozom :) tulajdonképpen mindegy is csak foglalkozzanak vele. (illetve az sem haszontalan ha persze hasznos dolgok születnek majd hozzá, olyanok amihez én már kevés vagyok)
Ja és a lokális/globális helymeghatározásról jut eszembe: Eddig nemes egyszerűséggek a GPS koordinátákból kifelejtettem a félteke meghatározást :) nem baj... javítva.
Igen az a Pioneer az ami nem tud sokkal többet annál, mint ami nekem kell. Kérdés: tud kilóméter távolságokat számolni valami relatív origótól?
Kérdés még, hogy mi pénzt kell érte fizetni.
a francba! Itt valami lemaradt.
helyesen:
...és összeségében valszínüleg valahol ott leszel (árban) mintha vannél egy gyárit. (Ráadásul ez mégiscsak valami fuserált darab lenne, a gyári meg azért csak gyári)
Szóval ha kijelzős kell, akkor vizslasd meg azt a Magellánt. (+ a többit amiket itt ajánlottak)
dzsodzso:
lehetne, lehetne...De akkor már PIC-elni kell, meg kijelző is, meg progi meg + +... kell és összeségében valszínüleg ha veszel egy gyárit.
A cél ismeretében kell(lehet) eldönteni hogy érdemes-e?
Szia!
Mielőtt flashelsz, érdemes megnézni azt, hogy mit hová mentesz. A TE garminod európai, míg a 2.11 sw az amerikai garminokba való. Ez nyilvánvalóan logikus, ha belegondolsz, egy globális helyzetmeghatárózó rendszert muszáj lokalizálni úgy, hogy aztán sehogysem legyen globális. Nemtom miért nincsen a többi kontinenshez is külön region lock. Lehet, h kevesebb ott a dealer ;-)
dzsodzso:
Én is egy Magellan Pioneerrel rendelkezem. Erről azt kell tudni, hogy nem nagyon köthető számítógéphez, de mintha azt írtad volna, hogy nem is erre a célra kell. Kijelzője elég nagy méretű, és elég alap modell is. Ha érdekel, engem is kereshetsz. Ja, alig használtam, mert nyeremény készülék és nekem már van egy jobb.
P.Isti
Segitség kellene. Vettem ma egy eTrex alap készüléket (szép sárga). Azt állítja magáról, hogy a software verziószám 2.06.
A Garmin-nál láttam és le is töltöttem egy 2.11-es verziót. Igenám, de az új software sehogy sem akar felmenni. Az Updater azt, mondja, hogy nincs update az én készülékemhez. Mindent úgy csinálok, ahogy az le van írva. Eredeti kábel van hozzá.
Vagyis HW/SW szinten minden rendben levőnek tűnik, de ezek szerint mégsincs rendben?
Egyébként ha kell, egy keveset használt Garmin GPS 12-es + Y szivargyújtó-PC csatl. + talpas tartó (pl. autóban hasznos) - csak egyben - eladó 72000 Ft-ért. A tartozékok eredetiek.
Ismereteim szerint a legeccerűbb gyári ennek legalább a duplája (de nem tud sokkal többet!)
Na jó, van saját kijelzője és ezért ha csak annyit akarsz tudni hogy mi az adott pozició (Lon/Lat/Alt) akkor nem kell hozzá számgép...
Ha van némi (elemi) elektomos affinitásod (pld. nem rettensz meg ha két drótot össze kell forrasztani) akkor ajánlom a CHIPCAD-nál vásárolható GPSPS1 modult (cca.30 KFt activ antennával)
Erre (a megvett modulra) kell akasztani néhány egyszerű alkatrészt és kész! (NMEA mondatokaban kapod a mért poziciót, soros jel formában- vagyis lehet küldeni egy akármilyen számgép soros portjára. A többi progi kérdése)