1. Te most miről beszélsz?? Arról volt szó, hogy ha normálisan kéred, és jó olajat hozol, akkor ha normális a hozzáállás nem lesz gond, ha figyelmesen elolvasod én erről beszéltem, nem arről, hogy hányszor használják ua. az olajat. De ha itt tartunk, tudod te mit eszel nap mint nap? Na erről meg én nem beszélek, még is eszed.... De nem ez a lényeg, hanem az, ha a szervibe normálisan megbeszéled, biztos belemennek, én arról írtam nem kötelességük, de rá lehet beszélni őket, de nem erőszakkal. (olyankor kell keresni másik szervizet, már ha tud az illető) 2. No komment, ezt nem is vitatja senki, mindenki a maga cuccát dicséri, így a szerviz is! 3. Kannáról nem is beszéltem, hogy gond vagy sem, ez már csak szerintem a te piszkálódásod! 4. Megin kötözködsz, én csak azt akartam mondani, minek hozzam el a fáradt olajat.... 5. Te nem olvastad el rendesen, hisz írtam, hogy vissza az eredeti hozzászóláshoz amire te válaszoltál! 6. Ez is csak kötözködés, sértödött megjegyzés, hisz nem érted mit akartam írni, de mostmár lényegtelen.
Mint írtam nem kötözködésnek írtam az első hozzászólásomat sem, de te sértődött hangon írtál, nem értve meg amit akartam mondani, amit megint a hozzászólásom elején írtam! De semmi baj, te tudod a frankót. Én csak egy hülye hozzászóló vagyok aki kötözködök veled, szerinted. Ez legyen a legnagyobb bajom! Innen a téma lezárva!
Egyébként a neten találtam két szegedi márkakereskedőt, talán érdemes mindkettőt megkérdeni!
Ha engem kérdezel, egyértelműen a 70 mm-es fémcső csatalkozásra szavazok. Ebből következik 70 mm-es direktszűrő csatalkozó mérete. Direktszűrőt neked kell választanod (ezerféle a márkák weboldalain), íves csőhöz nyilván egyenes tengelyűt, egyenes csőhőz pedig tört tengelyűt, hogy elférjen és hideg levegőt szívjon közvetlenül a lámpatest mögött. A hővédő lemez SIMOTA SH-3 120mm szűrőhosszig, 150 mm szűrőhosszhoz már SH-4. Beépítésre, nézzél vissza - többféle megoldás közül válaszhatsz.
A "totalcar webáruházban " csak néhány típust látni. Kevés terméből egyszerübb forgalmazni.
és ez csak egy csepp a tengerben......aztán annak, aki nem figyel oda, 80000-nél felsorolják a hosszú listát, miket kell cserélni egy motorfelújítás alkalmával... :-))
S vajon ki fogja azt megfizetni? Mondtam már, hogy mennyi raktáron elfekvő alkatrészt lehet ilyenkor elsütni egy motorgenerálba? Gondoljátok, hogy azokat az alkatrészeket kidobálják, vagy visszaveszi a csergő, vagy a német központi raktár? :-)) El kell adni!
Úgyhogy maradjunk annyiban, hogy vannak jogok, vannak kötelességek, etc. Ha valaki szórakozik, az ne az én pénzemmel , illetve az azon vásárolt tárggyal tegye. Én biztosítom a megfelelő minőségű kellékeket a szervízeléshez, az etetést meg tartalékolják arra az autóra, akinek tulaja cukrász, vagy pék.
Max abból lehet sértődés, hogy engem nehezebben (mert nem írom, hogy nem lehet)lehet átbaszni. De ott van még annyi autótulaj, akiből leg lehet élni és a hordós 850 Ft-os 10w40-es API SJ-s olajat el lehet neki adni 2400-ért.
Nos nem tartozik mindenkire -aki csak olvassa a fórumot- minden információ, de miért hallgatnám el, hisz nem titkos.
Nem kötelességük, persze. Csupán meggyőztem arról, hogy nincs igaza a munkafelvevőnek.
1. Nem tudta, hogy olyan hordós olajat, amit bele szeretett volna rakatni az autómba nemrég én írtam és adtam ki pár éve ugyanott raktárvezetőként. Már egyszer pár szóban leírtam, ezért most nem részletezem, mi volt az ő pozícióját betöltő előző kollega utasítása az olajkiadással kapcsolatban. Volt, hogy egy kannát egy héten belül 15-ször használtunk dízelolaj, 8-szor alap 15w40-es 8 szelepes opel motorokhoz való olaj, 5-ször pedig 16 szelepes 5w30-as olaj beletöltésére. Ugyanez a kanna szerepelt még fáradtolaj tárolására, fagyállófolyadék utántöltésre, valamint ablakmosó koncentrátum bekeverésére is. Nos ugye szeretnél ebben a kannában kapni a raktárablakból most 10w40-es olajat a lacsiba, amibe nem is ilyen viszkozítású olaj kell? A hamutartalomról az osztálybasorolásról, és egyéb kémiai jellemzőkről ne is beszéljünk. Akkor csak elvárhatom, hogy a megfelelő olaj kerüljön abba az autóba, amit kifizettem nem? Vagy szerinted van olyan szervíz, amelyiknek be tudod akár igazságügyi szakértővel bizonyítani, hogy amit belerakott, az szar és attól ment gallyra a motor? Nem a te autód életével játszanak, amikor gátlástalanul bizonygatják, hogy a szar is olyan jó, mert az az épület, ahol beleöntik olyan emblémát visel a homlokzatán?
2. Nem tudta megindokolni azt a kitételét, hogy ha én pontosan az előírt minőségű olajat viszem, akkor hogyan veszíti el a garanciát az autó, ellenben ha az ő által szolgáltatott olaj kerül bele hogyan marad meg?
3. Kannát bárki kérhet, s mivel régi kollega volt, kerített is gyorsan egy feleslegeset, de bárki vihet magával, ez legyen a legkisebb gond.
4. Még nem említettem, de forgácsoló cégnél dolgozom ahol a gépek kenésétől kezdve a minkadarabok rozsdamentesítéséig sokféleképpen lehet felhasználni zárt technológiában a fáradt olajat. Azt nem is mondom, hogy az emulziós hűtőfolyadékokat és egyéb hűtőközegeket (olajakat is) hivatalosan elszállítják tőlünk és ártalmatlanítják nem kevés pénzért. Vagy te olyan vagy, hogy inkább kimész a városligetbe és dugsz egy kukás zsebébe egy százast, csak vigye al az éppen kiürült kólásflakonodat ahelyett, hogy otthon csak simán beledobnád a kukásedényedbe, amit pénzért ürítenek? Ja..tudod mit jelent egy kereskedésben az olaj ártalmatlanítása? na egyszer kérdezd meg egy jó ismerősödet, hova kerül az olaj néha! Innen legalább hivatalosan elkerül papíron, eddig a mozzanatig legalább lehet követni tiszta lelkiismerettel!
5. Olajszűrőt félreolvashattad, ugyanis írtam, hogy kell.:-)
6. Ja és a legszebb....te tartasz otthon mondjuk festéket, ami lakásrenoválás után megmaradt? Esetleg higítót? Van mondjuk olajzóspray-d? WD-40? Minden valamirevaló garázsban található! Vagy esetleg hypo-t, ill. domestost? Ugyan! És ezek hétköznapi cuccok és mégis tárolod, amíg el nem fogy nem? Nocsak! Te nem tárolsz veszélyes hulladékot ilyen alapon? Nem érzed, hogy ez kicsit sántít?:-)
Említettem azt, hogy miben tárolom? Úgy látom csak azt írtam, hogy miben hoztam el nem? Látsz te 4 liter fáradt motorolajban kereskedelmi mennyiséget, aminek otthoni tárolása szabálysértés lenne? Írtam, hogy meddig kívánom megtartani? Lehet, hogy már egy hozzád hasonló ügyfél autójában koptatja az alkatrészeket, vagyte még soha nem hallottál a félig lecserélt motorolajos lehúzásokról? :-))
Javaslom, kicsit tájékozódj, mielőtt nagy szavakat használsz! Vagy talán nem is jó, ha tudsz mindent, a rózsaszín ködben tovább él az ember, nincs annyi stressz! :-)
Hozzászólásommal a célom egy másik márkatárs segítése volt jótanáccsal, mert igenis gátlástalanul lehúzzák a hozzá nem értő embereket sajnos. És köztudott, hogy a fejétől bűzlik a hal, úgyhogy mielőtt megint kombinálnál felelősségemet tekintve, gondolkozz el azon, hogy vajon ki találja ki ezeket az intézkedéseket, amiket volt alkalmam megtapasztalni egy "márkaszervíz" alkalmazottjaként! :-)
"(kell, kötelességük)" Na ez ami nem igaz, és ettől van herótja mindenkinek, mikor így adod elő a dolgot! Nem köteleségük, ha nem tetszik tedd bele te, de akkor a gari ugrik a motorról. A szervizek nem szeretik ha valaki úgy megy oda, hogy tegyétek bele, a mai világban mindenki elfeletkezik arról a tényről, hogy talán normálissan kérni kell, nem követelőzni, stb... Amíg ilyen lesz a vevő hozzáállása is addig a szerviz is bele köt mindenbe! (talán veled is ez volt a gond?) Ha normális hangon, normális szervizbe mész (nem mondani, hogy kötelességük, stb..) természetesen a saját olajodat is belerakják, pláne ha az előírt mércénél esetleg jobb! Alapjavaslatom, elöbb megkérdezed normális hangon az álltalad kiszemet szervizet (hisz ne feledjük, nem muszáj oda vinni ahol vettük a kocsit, kivéve ILLFERO, bár azt hiszem az a szerződés is hatályát vesztette), ha nem tetszik válts másikra! "Kannát, amiben a fáradtat elhoztam természetesen kaptam a szervízben, ami azért fontos, mert később tudod bizonyítani ha valami gond lesz, hogy a leengedett olaj még rendben volt vagy sem, no meg az ártalmatlanítási költséget sem számlázhatják ki neked így.:-)" Ha szabad kérdeznem meddig fogod tárolni?? Öt évig??? Addig ha felnyomlak, hogy veszélyes hulladékot tárolsz nem megfelelő módon, csodálkozol ha megbüntetnek? Gondolod, hogy állás közben a fáradtolaj marad olyan amilyen volt? Ezzel te mit fogsz bizonyítani? "Pollenszűrőt célszerű, de ettől legjobb tudomásom szerint max légiós betegséget kaphatsz, autód nem romolhat, gari nem veszhet" Ez igaz, de nem elég baj az ha betegséget okozhat? Bocs ha nagyon nyersen fogalmazok, esetleg megsértettelek, de a lényeg nem hiába így vannak a dolgok. Olvasva az eredeti kérdés, minden szerviznek írásba adja a GM mit kell cserélni (nem mérlegeni, hisz a háziorvos sem mérlegelhet fizetned kell e a vizit díjjat). Az olajszűrőt is kell cserélni, hisz teli lesz minden "szutyokkal", hiába cseréled csak az olajat, a szűrő eltömítődik és nem lesz olajnyomás. Más olaj (Opel fészintetikus ezért olcsó, hisz a Castrol tudtommal szintetikus, tehát jobb) ára is más! Nekem Matizon (olcsó kategória ) az első szerviz 20 ezer Ft volt, akkor nem sajnáld a 25 ezret. Tudom, hogy nem olcsó, de ez az új autó ára, illetve ha elosztod egy évre, nem is olyan sok, pláne ha figyelembe veszed, hogy bármilyen hiba esetén nem kell fizetned semmit a javításért! Ja és a pollenszűrő, ami megint nem olcsó, de azt hiszem megéri a cserét. Ez olyan mint a Matizok első éves szervize, minden autóban a sebváltó olajat 60000 km-nél cserélik, kivéve a Matizban, ott az első évnél kötelező, ez van.
Nemtudjátok véletlenül, hogy ilyen dísztárcsát Pesten hol lehet venni? Vagy esetleg netes rendelés is szóbajöhet. Sajna lelopták az egyiket (de még a szelepsapkát is), s így kissé bután néz ki. Szelepsapkát már pótoltam öcsém cangájáról :-) , mostmár csak dísztárcsa kéne.
Keress vissza olaj témára, rengetegszer volt már róla szó itt!
Olyan szervízt keress, ahol te vagy a VEVŐ, aki ismeri jogait és kötelességeit! Olajat vihetsz, amennyiben teljesíti az előirtakat, garanciavesztés nélkül bele lehet, (kell, kötelességük) tölteni. Nekem is ezzel jöttek.
Én ennek ellenére vittem az olajat, Castrol Performance A1-et vettem bele, természetesen 5W30, API SL, A1/B1. Amikor ellenkeztek, elég volt csak annyit kérdeznem, hogy miért töltenének 10W40-et, ha nem az az előírás? És még két mondat volt, aztán pálfordulás és a következő választ kaptam:természetesen lehet hozni az olajat, bejegyezzük a füzetbe a pontos típusát, hogy kiegészítő olajcserénél(7500-nál saját akció volt részemről) ez került bele és megfelel az előírásoknak. Kannát, amiben a fáradtat elhoztam természetesen kaptam a szervízben, ami azért fontos, mert később tudod bizonyítani ha valami gond lesz, hogy a leengedett olaj még rendben volt vagy sem, no meg az ártalmatlanítási költséget sem számlázhatják ki neked így.:-)
Olajszűrőt valóban cserélni kell. Pollenszűrőt célszerű, de ettől legjobb tudomásom szerint max légiós betegséget kaphatsz, autód nem romolhat, gari nem veszhet, (ill. ez szőrszálhasogatás)! Kivéve, ha olyan állapotba kerül, ami miatt a kocsi egyéb alkatrészei károsodnak, penészesednek, stb. Amilyen volt a tavalyi nyár és amennyit kellett a kondi, egy ellenőrzéssel továbbélhet a következőig így láttatlanban sztem. Normális szervíz megnézi, szükséges-e cseréni, esetleg penészgátlóval lefújja, kitisztítja és kész.
Spec én ennek segítségével tudtam elrángatni utánfutival együtt az öt év alatt összegyűlött limlomot a szeméttelepre, ugyanis bár benne van a szemétdíjban az évi kétszeri lomtalanítás ára, basztak megszervezni idén tavasszal. No meg anyósomnak is kell néha a bányából egy kis kavics az udvarba, no meg egy heverő ide visz, két szekrény amoda. Egy kis sóder a sógornak egy kis lapozás itthon, stb.
Sosem mondtam, hogy csak lökösként használom. Ha gondolod kölcsönadom megfelelő terheléssel a futót, megnézzük hogy virgonckodik alatta a lacsid! (megfelelő terhelés a futónak, amit néha el kell viselnie nálam pl. 40 db gyephézagos beton járólap 40*40*10 cm, darabonként pontosan 26,5 kg + a futi önsúlya 230 kg, vagy fél köbméter kőpor, aminek fajsúlya kb.2,2-2,3 T/köbméter) kellemes kupplungolást!:-))
Csá R*R Teljesen elbizonytalanodtam! Sajnos Tuning boltba nem igen jutok el azért gondoltam a webáruházas vásárlásra. De most nem tudom melyik is volna nekem a legjobb! Nem szeretnék bevásárolni! Esetleg megtekintenéd a kinálatot a totalcar webáruházban megköszönném! Köszi:)
Ma voltam a miskolci Chevrolet Sajóba időpontot egyeztetni az egy éves szervízzel kapcsolatban. (1.6-os Elite) Most vagy meg akartak etetni, vagy valóban így van, de azt mondták, hogy nekik mindenféleképpen cserélni kell a pollenszűrőt, mert elő van írva, s nekik kell az olajat is adniuk. Mert ha nem, akkor ugrik a további garancia, mert nem vállalják a felelősséget, ha én viszek olajat, s ha nem cserélik a szűrőt. De igazából most sem értem, hogy mi a fene köze van a pollenszűrőnek a garanciához.
Olajjal kapcsolatban előbb egy Castrol-t mondott, amivel majd 30 ezer forint lenne a szervíz, majd amikor sokallottam, akkor pedig Opel olajat mondott, amivel kb. 25 ezer lenne.
Szerintetek jól van ez így? Nem igazán értek ezekhez a dolgokhoz
Igen, csak a szívók voltak beégve. Ennek ellenére nem ezeket, hanem a kipuf-okat cserélték. Ezt engedi a gyár gariban. Ha jól tudom a 2005-ösöknél még mind a 16-ot cserélteti, de a 2006-osnál már csak a kipuf. 8-át.
Természetesen a gépműhelyben mind a 16 szelep és a fészkek is újra lett csiszolva. Pontosabban végre be lettek csiszolva, mivel tudomásom szerint a gyárban csak összeszórja őket a robot, de becsiszolás nem történik.
A régi szerelőm szerint egyébként jobb a régieket becsiszolni és visszatenni (már ha az anyagvastagság megengedi) mint újra cserélni őket, mert ezeknek az anyaga már "ki van égve".
Hát majd az idő eldönti.
Egyébként most hoztam el a szervízből a kocsit. Készen lettek vele, pont ahogy ígérték. 60 ezres szervíz (olaj és gyertya nélkül, azokat vittem): 75 e. Ft. +gariban a szelepcsere, kormányműcsere (végre nem kopog!), és megrendelve két hátsó teló (az is kopog).
Nem semmi egy ennyit futott kocsinál (és ha még az eddigieket is ide írnám!).
Ha az előző autóimat nem használtam volna annyi ideig (km-ig), még azt hinném, hogy ilyen béna vagyok.
Személyes tapasztalatom van a vonóhorog áldásos jelenlétéről régebbi autókkal....sajnos. Volt már nagyobb csatt, ahol tekintélyesen behajtogatta a hátsó lökösre a vonóhorgot a hátulról érkező, emellett jelentős kár az össz-kárhoz képest nem lett. A többi mind a másikban lett. Alsó kereszttartó merevítő, hűtő ventilátorral, lökhárító és had ne soroljam.
Kis ütközésnél (inkább érintéses parkolásnál) szintén hasznos, ugyanis ha nagyon kevés a hely, a másik autó rendszámtáblájáig mindkét autó részére sérülésmentesen lehet tolatni. (Általában rugalmas anyaggal fedem a horgot pont ezért, hogy ne okozhassak a másikban sem kárt) Egy ilyen érintés, netán egy kissé erősebb beparkolás maradandó fényezéskárosodással járhat, ami ezen elem esetében több tízezres nagyságrend.
Mindezektől függetlenül...nekem nem csak az utifuti miatt van.:-)
ET szám: A felni függõleges közép síkjától számítva az a pont, ahol a felfogatás síkja van. Ez az ET szám. (A szám minnél kisebb, a kerék annál jobban "kilóg" az autó alól.Ez az érték akár a nulláig, sőt a negatív előjelig csökkenhet, bizonyos autóknál.)
Nekem is acél felnim van. Illetve az is van, ami a gyári és 6*15 4*114,3 ET42 ha jól tudom. Ezen vannak a téli gumik, a nyárik meg alura lettek felszerelve. Olasznál jobb a német ahogy hallottam. Nekem Dotz van, ez egy elfogadható minőség.
A hátsó lökös meglepően sokat kibír. Volt "szerencsém" egy hölgy által kipróbálni. Szépet csattant rajta a Toyota, de egyik autónak sem lett baja. Még csak a fényezésnek sem. Egy nagy pirospont ezért a Lacsinak (rá is fér a feketék ellensúlyozására).
Az én véleményem szerint egy vonóhorog csak ront a helyzeten. Kis csattnál nincs rá szükség, nagynál meg az ütés "átlépi" a gyűrődő zónát (legalább is egy részét), és ez kimondottan káros.
Minden direkt sport is - de nem minden sport direkt.
Én csak akkor választanám, ha torlónyomásra lenne beépítve. Látom nagyon ragaszkodsz a kiválasztott típushoz (direkt). Mégis ajánlom, hogy vásárlás előtt próbáld ki és majd aztán döntsél. Nem a megjelenés a fontos, hanem a működés. Azért nem baj, ha jól is mutat. Tuningboltban adnak próbára szűrőket, éljél a lehetőséggel, akkor kisebb a "bevásárlás" esélye.
d/D/hossz:75/100/120 mm kúpos szabad szűrőfelületre van szükséged 1,4-hez kb.
Nos, ha már így meg lettem említve, gondoltam válaszolok. Nekem kicsit van csak a gyári kivágás szélesítve, mert a dob lejt hátrafelé. (a DTM-nek köszönhetően nem vehető észre, csak alulról nézve.)
Pontosan olyan, amilyen műszakilag feltehető rá. Nekem spec 6*15" ET 38 4*114,3 van. Ha csak nem akarsz átalakítót (nem is egészséges, csak kényszermegoldás és nem sokan ajánlják ) akkor a 4*114,3-hoz igazodnod kell, ami nem a leggyakoribb méret felninél. :-(
Általában 7*15"-os van a legtöbb forgalomban, de elvétve találni még 6,5*15"-t is. A gyári gumidat asszem fel tudod rakni még a 7" széles felnire is, de egy kicsit bután fog állni. Ha nam sajnálod a kátyúk miatt, ill nem jársz sűrűn Pesten, vagy rossz úton, és nem kötnek a gyári gumiméretek, akkor nyugodtan nézz rá 7*16"-t egy jó kis esőmintás 225/45 R16-tal!
Láttam (nem is olyan rég:-) ) 17 "-os felnit is 205/40-es gumival és gyönyörű volt!!! Fájt is a szívem érte!
Semmi gond a piszkálódással ez is az élet mozgatórugója! :-)))
Az, hogy galambszürke...hát istenem...szükség törvényt bont ...én sem vagyok Bruce Willis..:-) Box kell, ha csak egy hétre is egy évben. Viszont a kipuff ha lerohad, akkor mindenképpen kell. Csak nem akarok egy gyáriért (inkább úgy fogalmazok, hogy egy acéllemezből készültért, hisz van utángyártott is) húszezret adni, ami megen két év alatt gallyra megy. Inkább fizetek harmincat egy olyan saválló dobért, ami -ha össze nem töröm egy fennakadás vagy padkázás alkalmával- akkor kiszolgálja az autót élete végéig, arról nem is beszélve, hogy magam döntöm el, mennyire legyen teljesítmény-dob, ill. mekkora hangot szeretnék neki.
Ez kb. olyan, minthogy a vonóhorog sem mutat valami jól rajta, de valamivel el kell húznom az utifutit és nem árt, ha a mazsoláktól védi valami a hátsó lököst. :-)))
Szia R*R Nem rég georgbob tett fel képet a kipufogójáról ez is ilyen csak egyes. neki kilehet vágva szerinted? De dobok egy képet:) Azt nem emlitetted hogy mi a külöbség a sport és a direkt között? Szerinted a kiválasztott szürö megflelne (ami a képen van!) Köszi!