érdekes téma hogy sok csemegeszőlőt még soha senki nem próbált ki bornak...pedig kíváncsi lennél hogy pl egy moldovának milyen bora lehet vagy egy palatinának..valaki tett itt már ilyen kísérletet?
ezt a leírást találtam mely szerint a töppedt szemek pont pozitív dolog:
zöldesfehér színű, kemény karakterű, de finom savakban, illat és zamatanyagokban gazdag minőségi bor. Túlérett, töppedt terméséből különleges minőségű bor készíthető. Egy-két éves ászkolás után éri el fejlődése tetőfokát, a kiváló minőséget.
Akarsz ültetni? A Bakonyi Karcsi bácsi azt szokta rá mondani, hogy a gazdag ember szölöje, max 60% a lékihozatala, mert a bogyói úgy összetöppednek, olyan ráncosak lesznek, mint egy vínasszony valaga. A bora több éves érlelést igényel, elsö évben füves, paprikás, magas alkohol mellé magas savtartalommal, a savai csak jó egy év után kezdenek lekerekedni. A szölöje érzékeny az atkákra, szétterülnek a hajtásai, ezért rövid csapra nem való, bár úgy is terem, de úgy kinlódás a zöldmunkája, leginkább a Guyot való neki, de óvatosan kell lehajtani a szálvesszöit, mert könnyen törik, a tökefej max 60 centin legyen 1 m-es vezérdrót mellett. Hajlamos a vesszök végének a be nem érlelésére, de csak ha több hajtás lett meghagyva, mint amennyit elbír, ezek a hajtások viszont nagyon vastagok. Akár évtizedekig is egyben tud maradni, mert kellöen testes bor, szóval nem a könnyed nyáresti fröccsözéshez való.
Nem csak a dugóméretek, hanem borospalackok szájának méretei (átmérő) sem azonosak, de kézi dugózóval általában nem jelent nagy nehézséget a "teljesen hétköznapi" dugózás.
A dugók közt jelentős minőségbeli - és árbeli- különbségek vannak.
Az agglomerált dugó 1, legfeljebb 2 évig alkalmas a palack zárására, utána átengedheti a bort. Kezdetben kis tételben én is használtam ezt a fajtát, de már minőségibbet használok, ettől meg, hosszú évek óta először, találtam dugóízű palackot. Persze nem kifejezetten valamely fajta dugótól alakul ki a dugóíz, mert ez általában gombafertőzés miatt van, de bővebb irodalma van a neten, ha érdekel.
Amíg agglomeráltat használtam, azt borkő- vagy citromsav és kén vizes oldatában fertőtlenítettem, amivel a palackot is. A mostanit viszont -pl.kétlapkás- nem szabad semmilyen folyadékkal érintkeztetni.
Egyébként a házi palackozásnak is kiterjedt irodalma van a neten, ott is informálódhatsz.
Azokhoz általában 23-as, vagy 24-es való. Általában nem szokás manapság a dugókat áztatni/fertőtleníteni, az egységcsomagok (100-as, 1000-es stb.) lehegesztett zacskóban, felhasználásra készen érkeznek.
"A fahordós pincék légterének kénezésére – kivéve a nemes pincepenésszel (Cladosporium cellare) bevont pincéket – 100 légköbméterenként hetente 50 g ként égessünk el, a szellőzőrendszer 1–2 napi lezárásával."
Az nálam inkább :(( , mivel könnyen lehet, hogy a fagy miatt fuccs lesz az idei akácméznek. A szőlőt még nem féltem, bár a váltócsapoknál már folyik a leve...
Unatkozni éppenséggel nem unatkozom, mert kb. nem tudom, melyik ujjam harapjam a méhek-szőlő párhuzamos univerzumban... Majd ha fagy, ráérek. (Szó szerint értendő...)