Keresés

Részletes keresés

acerola Creative Commons License 2023.12.18 0 0 22333
Előzmény: BAttix (22332)
BAttix Creative Commons License 2023.12.17 0 0 22332

Sziasztok!

Tudna e valaki informaciot adni a Picasso brushrol? Nem talaltam semmit. Koszonom.

Antal986 Creative Commons License 2023.12.17 0 0 22331

A következő 10 évben majd nézegettem majd azokat amiket nem égettek el. :o) Azért tavalyi  extrém száraz év , és az idei esős szerintem felért több átlagos évvel. (tudom nincs átlagos év )

Előzmény: van_Persil (22328)
szervezkedő Creative Commons License 2023.12.17 -1 0 22330

Szőlőszem a bányászokat, én mindig a nyugdíjas dízel mozdonyszerelőket szoktam emlegetni.

 

Fajtaazonos szaporító anyag nincs a "csoda" fajtákból.

A szakszerű talajelokeszites a lehetőségek és/vagy a tudás hiánya miatt elmarad. Talajvizsgálat meg végképp nincs is még a köztudatban sem. Az agrotechnika hiányos, a növényvédelem ötletszerű és 2év után 1-2tökét látva már a nyugdíjas mozdonyszerelők véleményt tudnak alkotni.

 

Ezzel az a baj, teljesen !!!hiteltelen!!!!!!!!!!!!!!

Előzmény: van_Persil (22328)
Antal986 Creative Commons License 2023.12.17 0 0 22329

Igazad van jó lennének  plusz adatok , de nincs vagy hamisak mert azok írták akik elakarják adni. Idén 25 fajtát szereztem be ha 8 fajta bizonyít ,  nekem már megérte még  ha a többi égni is fog .

Előzmény: laca5 (22326)
van_Persil Creative Commons License 2023.12.17 -17 0 22328

"Viszont ami tavaly és idén is egészséges volt az már szerintem jó."

legalább 10 évet kell vizsgálni, két év vizsgálat nem elég semmire.

Előzmény: Antal986 (22325)
izgaga Creative Commons License 2023.12.17 0 0 22327

renko60k:

Igen, tőlem kelet-délkeletre van a töltés. Jön is minden évben a peronoszpóra rendesen, meg lisztharmat is. Akkor szerintem Neked a Tiszának mind a két oldalán van szőlőd. Akkor ez nem kis feladat.

üdv. izgaga

Előzmény: renko60k (22321)
laca5 Creative Commons License 2023.12.17 0 0 22326

A kiválasztást és a beszerzést jól csináltad, ezzel nem vitatkozom, bár azt szem előtt kell tartani, hogy egy-egy kiállítás, vagy egy vizit alkalmával csak az éppen teljes érésben lévő fajták megítélése lehetséges. Az éretlen szőlőt kár kóstolni mert csak rossz benyomást fog kelteni. 

A repedési hajlam pedig azért nehéz kérdés mert ha pont a kritikus 2 hétben nem esik akkor nem fogod észre venni akár évekig, ráadásul az érési idő is változik évente plusz terhelés függő is. 

De a rendes gazda ezt el tudja róla mondani úgyhogy inkább csak kiegészítés képpen teszem ezt hozzá. A lényeg, hogy a kóstolás egy szempont de kell még hozzá adat hogy ne kelljen tőkéjét elégíteni.

Előzmény: Antal986 (22325)
Antal986 Creative Commons License 2023.12.17 0 0 22325

Üdv ,nem akarok sok feliratkozott , figyelj idén  elmentem megnéztem a tőkéket , ettem  róluk szőlőt és ami ízlett és tetszett abból rendeltem , szerinted hogy kellene választani? Az idei év annyiban volt jó , hogy sok jónak mondott szőlőről kiderült hogy nem bírják a sok esőt. Viszont ami tavaly és idén is egészséges volt az már szerintem jó. Én például úgy jártam hogy rendeltem 5 db Dubovszkyt meg 5db Dixont el is ültettem tavaly , idén már termet is , csak hát kiderült  hogy Dubovszky 3db lett , Dixon meg 7db és a Dixon nálam beteges  úgyhogy kiszedtem őket és el is égettem már. A Dubovszkyval meg elégedett vagyok és annyit hajtott hogy 50 veszőt is letudnék szedni, és szaporítom is tovább. Nálam rossz a talaj amit javítgatok  anyaggal , vályoggal , trágyával , a 2 év kell hogy a saját területen mit tud + a fajta azonosság , bár ez már annyira nem érdekel , ha finom és nem beteges hozzám már jöhet , ha még pluszban szép is az még jobb. Unokatesóm szerint például kizárólag  egy szőlő létezik  az Irsai Olivér  és minden más meg hülyeség. Minden ember más más ízléssel , szerintem aki teheti menjen kiáltásokra vagy termelőhöz kóstoljon , és termeszen olyat ami neki ízlik . 

Előzmény: laca5 (22324)
laca5 Creative Commons License 2023.12.16 0 0 22324

Hajrá! Sok feliratkozót! Ne vedd magadra, de pont ebből van elegem: "most ezt vettem és majd 2 év múlva megtudom, hogy ez mi, de amúgy nagyon jó". Vagy, "ezzel permetezem most, mert ez jó lesz majd". 

Az igéret egy üzleti fogás, semmi más. 

 

Előzmény: Antal986 (22322)
acerola Creative Commons License 2023.12.16 0 1 22323

Nagyon örülök, hogy sok mindenki írt a pontozásról, mit lehetne a szoloink.hu -ra bevezetni. Kicsit felpezsdült a fórum.

Egy olyan kompromisszum kell, hogy egyszerű legyen megérteni, meg leprogramozni is. Az is lényeges lehet ki pontozott, az egyrészt azért érdekes, mert lesznek ismertebb emberek, akiknek jobban megbízunk a véleményében. És lesz amikor kevés pontozó van és akkor még fontosabb lesz ki pontozott.

 

Amúgy, ha elég sok adat lenne, akkor szépen kiegyenesítené a statisztika, hogy az egyik helyen intenzívebb növényvédelem kell a másikon meg nem. És igazán mindkét helyen az számít, hogy egymáshoz képest milyenek a szőlők. A kiemelkedően jó és kiemelkedően rossz fajták valószínűleg kiderülnek.

 

El tudnék képzelni egy általánosabb pontozást, hogy mennyire szeretjük. Ilyen van a vinograd info forum oldalán.

Ez azért jó, mert mindenki ugyanazt érti rajta. És nyilván ez is szubjektív mert más az értékrendszerünk meg a körülményeink, de a nagyon rossz és nagyon jó szőlők biztos kitűnnek ezzel. Ezt használják nagyjából a fórumon:

  • 5 pont – Kiváló fajta minden szempontból, örökre megtartom.
  • 4 pont – Nagyon jó fajta, apró hibái ellenére fel sem merül, hogy megváljak tőle.
  • 3 pont – Jó fajta, vannak hibái, de ezekkel elfogadhatóan együtt lehet élni, megfelelő agrotechnikai módszerekkel.
  • 2 pont – Átlagos fajta a saját körülményeim között, egyelőre megtűröm, de keresek helyette másikat.
  • 1 pont – Jelentős hibákkal rendelkező fajta, amely nálam nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.
  • 0 pont – Teljes csalódás, eltávolítom/már rég eltávolítottam a földemről!

Emellett vagy e helyett lehetne részletesebb értékelés

ízre, betegségekre, repedésre

Nem biztos, hogy szétválasztanám a pontozásnál a betegségeket. Szövegesen is ki lehetne egy fajtánál fejteni a véleményünket. És nem mindenki annyira profi amúgy sem, hogy pontosan megnevezze a betegségeket. Azt viszont mindenki látja, hogy beteges-e vagy sem.

 

Viszont van egy olyan ellentmondás a betegség pontozásánál, hogy az oroszoknál ezt pont fordítva pontozzák és a 2 pontos szőlő az ellenálló a 4 pontos meg az átlagos vinifera. Ezek a pontok sok helyen benne vannak a leírásban. Nálunk meg az osztályzáshoz hasonló pontozás lenne természetes.

Jó lenne ezekhez a pontokhoz is kitalálni egy szöveges értékelést, hogy mindenki ugyanazt értse az egyes pontok alatt.

 

Egy szőlőt egy gazda csak egyszer pontozhatna. Viszont ezt a pontozást meg tudná változtatni, ha változik a véleménye.

A súlyozást nem biztos, hogy bevállalnám embereket megkülönböztetve, ezt rábíznám a felhasználóra, aki látja a neveket.

 

A szőlők közötti súlyozást viszont biztos meg kéne csinálni, ha szeretnénk valami sorba rendezést csinálni az adatok alapján. Ha valami sok értékeléssel ér el jó pontozást az sokkal előrébb való, mint ami csak 1-2 értékelés alapján. Ez valamennyire segítené a legújabb fajták zajának a kiszűrésében és támogatná a jól bevált fajták láthatóságát. Rendezésnél lehetne használni a Bayes átlagot. Ez nagyjából azon alapul, hogy minden szőlő megkapná az összes szőlő átlagát. És minél több a szavazat, annál jobban el fogunk térni ettől fölfele vagy lefelé.

 

Ha van valakinek ehhez a tervhez javaslata, véleménye azt szívesen veszem.

 

 

Antal986 Creative Commons License 2023.12.16 0 0 22322

Üdv mindenkinek , na végre sikerült nekem ízlő  fajták venyigéiből  vásárolnom Gecséről  , ha valaki esetleg kíváncsi  akkor tessék.  https://youtu.be/5OR9Am3-tfo    Ja és én úgy  tesztelem majd  a fajtákat a sivatagomban , hogy   nem kérek sok ezer eurót , hanem a saját örömömre . Na és a pár ismerősömnek , meg akit érdekel  és voltak oly mazochisták hogy feliratkoztak hozzám.  :o)

 

renko60k Creative Commons License 2023.12.16 0 0 22321

Üdv. Igen a Tisza parton van . Két helyen is van . Ahol nyugat felől van a töltés ott nagyon kevés permetezéssel meglehet védeni. Ahol kelet felől van a töltés ott nagyon nagy a fertőzés minden baj megvan . tavaly a lisztharmat tarolt egész évben . Idén mindkét betegség jelen volt. Ennek ellenére itt jobban szeretnek a szőlők. Sokkal jobban nőnek. Amelyik szőlő itt nem mutat semmi betegség nyomát arra lehet mondani ellen álló.

Előzmény: izgaga (22319)
izgaga Creative Commons License 2023.12.15 0 0 22320

szőp=szép

Előzmény: izgaga (22319)
izgaga Creative Commons License 2023.12.15 0 0 22319

renko60k:

A KArmakoddal kapcsolatban: nekem is van, nagyon jó és különleges ízű és  küllemre is szőp szőlő, de én is azt tapasztalom, hogy minden bajra fogékony. Lehet, hogy a szőlő fekvése a baj? (Folyópart, Neked is Tiszaparton van?) Még egy utolsó évet adok a Karmakodnak, bármennyire is sajnálom.

üdv, izgaga

Előzmény: renko60k (22312)
zoli1437 Creative Commons License 2023.12.14 0 0 22318

"Valahogy láthatóbbá kéne tenni azoknak a véleményét, akik tényleg ismernek egy fajtát."

Szerintem mindenki csak azt ismerheti, hogy nála hogy viselkedik egy adott évben.

Ahány hely és év annyi vélemény lehet. Én pl. szeretem meghallgatni a külön véleményeket.

Amit ajánlottam a tőkeszám egy jó értékmérő lehet. (Még csak nem is eredeti. Az angol telivér tenyésztőktől loptam. Az az értékesebb amelyik több pénzt nyert. ) Az a jobb fajta szőlő amire valaki több pénzt hajlandó áldozni. (Engem megnyugtatott, mikor egy ismeretlen fajtáról azt írták, hogy valahol 50 ha-on termesztették, de már csökken a terület mert vannak nála jobb fajták.)

És a tőkeszám változás is beszédes. Nálam is van amit átoltok, van ami megtűrt és van aminek növelem a számát.

"Tartok tőle, hogy nem használják majd az oldalt"

Én biztosan használom (több másik mellett) mert folyamatosan hasonlítom össze a leírásokat a saját tapasztalataimmal.

Előzmény: acerola (22311)
laca5 Creative Commons License 2023.12.14 0 0 22317

1:1-ben nem egyszerű, valóban. De ha van 30 mintád? Akkor van az alsó-felső 5 amit kidobok, vagy figyelembe veszem, hogy hoppá, 3 arc, akiről tudom, hogy nem szokott mellélőni akkor azt magamban felülsúlyozom? 

 

Ha én most látnék egy ilyen számsort amihez tudnék időtávot és személyes tapasztalatot társítani akkor abból azt hiszem le tudnám szűrni a lényeget.

 

Éves ingadozás? Ha pl egy kérdésre válaszolnom kellene ami évente változó értéket adna akkor skálázni kell (lisztharmat? 4 évben nem, 2 évben igen: kap egy kb 6/10-et. )

 

Nyilván szubjektív az egész. Hogy ki mennyire komolyan védekezik azt pl magáról tudnia kell. Ha valaki nem akar csak keveset védekezni akkor neki saját magának kell tudnia hogy vagy a rezisztenciát súlyozza jobban vagy kevesebb eredményre kell számítson. 

 

Egy repedéssel kapcsolatos válaszhoz hozzátartozik egy másik paraméter is: van-e öntözve? Ezt is kell tartalmaznia az adatbázisnak, erre is szűrhetőnek kell lennie.

Előzmény: Maci_P (22315)
laca5 Creative Commons License 2023.12.14 0 1 22316

http://www.winorosl.pl/odmiana/?id=4&filter

 

Valahogy így kellene kinéznie,  csak nem kizárólag a betegségekre vonatkozólag.

Szőlőszem is feltüntette ezeket a pontokat, ha ez ismert adat. 

Semmi extra, képzeljük el egy termék értékelését mondjuk az MM-nél, DHL stb. Bizonyos paramétereket csak pontrendszerben értékelni és egy külön szabad szöveges mező ahol le lehet írni saját véleményt de feltüntetve a form-on a megfigyelési időtávot.

Szét kell választani a dolgokat. A tapasztalathoz idő kell, aki új fajtákat gyűjt azon ez nem segít.

Ha valakinek kell 10-20  jó fajta az udvarba annak ez kincs. Annak is, aki komolyabb méretben gondolkodik mert ez utóbbi 2 csoport (többen vannak) nem játszani akar hanem minél jobb, kiszámítható termést. 

Előzmény: szojkaj (22313)
Maci_P Creative Commons License 2023.12.14 0 0 22315

A munkád becsülendő, sajnos benne van az is, hogy érdektelenség lesz a vége, de bízzunk abban, hogy nem így lesz.
Nem csak neked írom, de nem akartam 2 postot csinálni.
Szerintem sok különböző termőterület és különböző termelési módszer van (most konkrétan erre a nagy, új csemegeszőlős  csoportra gondolva).
Öntözés, folyamatos tápanyagozás, hatalmas térállás, nagy tőketerhelés - és ennek a másik vége is.
Ez is mind befolyásolja a folyamatokat, eredményeket.
Panaszkodtak sokan, hogy milyen nehéz volt az év, és hogy ezek a fajták nem is rezisztensek.
Már nem szoktam beírni sehova, mert majd azt mondják, nem mondok igazat, és az nem hiányzik.
Nem volt ez se sokkal nehezebb, mint más évek, és meg lehetett védeni 2-3 kontakt szeres kezeléssel nálam.
Persze volt valamekkora kár, levélben is, fürtökben is. De nem volt jelentős. Nálam nincs locsolás, tápolás.
Ehhez persze megfelelő, szőlőtermesztésre alkalmas terület kell, megfelelő időben elvégzendő zöldmunkák, permtezések (meg azért valamennyi tapasztalat se árt...)
Na de amiért leírtam: én ezek után egy fajtára simán fogom mondani hogy rezisztenciája 5, más meg 1-2-t mond rá. És csak azért, mert egy folyóparton próbákozik, ahol eleve hátrányból indul...
És ugyanúgy az íz is lehet becsapós, egy esősebb időben felveszi a szőlő a vizet, hígabb, íztelenebb lesz...
Na, nem részletezem tovább. Nem egyszerű ez a pontozós súlyozós dolog sem...

Előzmény: acerola (22311)
szölőszem Creative Commons License 2023.12.14 0 2 22314

Régen, a rendszerváltás előtt egy új fajta nemesítését az állami intézetek végezték. Miután ez a nagy liberalizmus bejött-a maga jó, de inkább rossz oldalával- mindenki elkezdett szőlőt nemesíteni főleg Ukrajnában, és Oroszországban.  Gombamód szaporodtak a magán nemesítők, volt aki bányászból lett nemesítő. Mára már kapkodom a fejem, újabbnál újabb nevek jelentek meg a nemesítők között. Minden évben húsz-harminc új fajtát dobnak piacra, ami nagyon jó pénz a nemesítőnek, és a kereskedőnek. Nincs mögötte sok éves termesztési tapasztalat. Majd a vevő megtapasztalja....

Amerikában más a helyzet: ott érdekcsoportok vannak, kellő finanszírozással. Van egy megbízó csoport (pl.IFG, vagy ARRA), akik megbíznak egy kutató intézetet egy vagy több fajta nemesítésére. Leginkább a magnélküliekre, mert erre megy a világ igénye.

Nehéz eldönteni, melyik a jó megoldás, egy-két letesztelt fajta Amerikából, Japánból, vagy húsz-harminc teszteletlen fajta Ukrajnából. Az utóbbira nagyobb az igény, mert az emberek mindig az újat akarják.

Én a honlapomon megpróbálok egy-egy fajtáról termesztési tapasztalatot írni, de sajnos ez nem mindig igaz más termesztési területre. Ezért volna jó az ország több régiójából termesztési tapasztalatokat beszerezni egy-egy fajtára vonatkozóan.

szojkaj Creative Commons License 2023.12.14 0 0 22313

"Valamelyik lengyel oldal megjelenít egy pontrendszert (rezisztenciára és talán ízre) amire nálunk is érdemes lenne nagyobb hangsúlyt fektetni."

 

mondjuk ha ezt belinkelnéd, ennek lenne értelme szerintem...

 

Üdv.

Előzmény: laca5 (22305)
renko60k Creative Commons License 2023.12.14 0 0 22312

Elég sok információval rendelkezem. Nem mondom tíz év de 3 év alatt már elég sok információ áll rendelkezésre. De a facen ha leírtam a negatívumot mindjárt jött a válasz nálam egészséges semmi baja nincs.Mivel olyan helyen van a szőlőm minden nyavalya fogja. Július 15 tól semmivel nem permeteztem meg is látszott rajtuk. Aki azt állítja 3 permetezés elég az szerintem hazudik.A termésem nagyon jó és szép volt de a levelek szeptemberben már le estek  50 százalékban. Van pár fajta ami ennek ellenére hibátlan volt.Sok  fajtával rendelkezem nem mind termő de egy példa . Karmakod rezisztensnek van ki kiáltva holott lisztharmat peronoszpóra nagyon fogja. Termése hibátlan lett de a levelek azok szeptembere mind le hullott. Szerintem azért van ez a pozitív megnyilvánulás mert mindenki el akarja adni következő évben a veszőit. Már úgy érzem nem hobbi hanem üzleti alapon tarja mindenki, tisztelet a kivétel.

Előzmény: acerola (22311)
acerola Creative Commons License 2023.12.13 0 0 22311

Ugyanazt érzem mint te. Az a leghangosabb az interneten, aki el akar adni valamit. Ez legtöbbször a legújabb fajták lesznek, lehetőleg jó drágán. Akinek nincs anyagi érdeke az legtöbbször hallgat. Most hirtelen nagyon sokan lettünk, akiket érdekelnek a szőlők. Nagyon kevés van, akinek igazából több éves tapasztalata van. 

Az új fajták papíron mindent tudnak, csak aztán terhelés alatt nem hozzák a muskotályt, mégse szilva méretetre nőnek és 2 héttel később érnek, mint amit a nemesítő megadott. A szőlőről elérhető legtöbb adat az árusító oldalakról jön. Ők is csak a pozitívumot fogják megírni. Mi vagyunk akik a tesztet elvégzik, amit a nemesítőnek kellett volna. Ehhez kell egy platform, ahol a tapasztalatokat meg is tudjuk osztani. 

Másrészt az új kevés valós információval rendelkező szőlőkből keletkező zajt valahogy le kéne csökkenteni. Most zuhanyzás közben gondolkodtam, hogy lehetne a gazdák számával súlyozni vagy valahogy rejteni a szőlőfajták egy részét.

Valahogy láthatóbbá kéne tenni azoknak a véleményét, akik tényleg ismernek egy fajtát. Elmondják a hátrányukat is. Akik nem csak fényezik a fajtát mert el akarják adni. 

A pontozás tetszik a különböző tulajdonágokra. Mondjuk 1-5 ig elég lenne. De azt is sújozni kellene a vélemények számával. Egy pozitív vagy negatív vélemény nem egyenlő tízzel. 

Mert van egy gyönyörű szőlő, aztán lerohad az egész a legkisebb esőtől. Milyen jó lenne, ha lennének erre utaló jelek egy szőlő adatlapján. Ha már megszívták vele 10-en ne én legyek a 11.

Valahogy kommunikálni kellene az új érdekődők felé, hogy a legújabb fajtákat hagyják meg a gyűjtőknek és melyek azok a fajták, amik már tényleg bizonyítottak, ezek a pozitív és negatív tulajdonságuk. Még nem vagyunk immunisak az ukrajnában tomboló vadnyugattal szemben, ott már az emberek tudják kezelni ezt a zajt. Erre lehetne az egyik platform a blogmotor. Még ezzel van munkám, hogy jobban blogosítsam. Jobban megjelenjen, hogy ez XY véleménye. Nyilván itt is meg fognak jelenni érdektől vezérelt cikkek, de hátha lesz olyan is aki a negatívumokat is megírja. 

 

Tartok tőle, hogy nem használják majd az oldalt és érdektelenségbe fullad mint minden más. Erre találtam ki, hogy legyen egy esemény folyam a fő oldalon. Lehessen látni, hogy mi történik az oldalon. Ha vélemény érkezik valamire, arra lehessen reagálni. Érdemes legyen visszalátogatni. Enélkül moderálni sem lehet, mert biztos vagyok benne, hogy meg fog jelenni a spammelés is. Van egy csomó lépcső, ami elvezet ahhoz, hogy tényleg egy működő közösségi tér legyen. Ne csak egy kereshető katalógus. Majd az idő megmondja, hogy elkezd-e működni vagy sem. Ha semmit sem csinálunk, akkor csak a Borisz meg a Barna marad nekünk. 

Előzmény: laca5 (22309)
laca5 Creative Commons License 2023.12.13 0 0 22310

A számokat kétségbe nem vonom, pont ezért eléggé egyértelmű, hogy hol hiányzik az üzleti kilátás, ha valaki fajtát akár nfj-be befocizni. A mai világban ez nem megtérülés. 

De hogy valami konstruktívat is mondjak: talán lehetne ezt átmenetessé tenni. Mielőtt szervezkedő aláírná a húsos szerződést egy ilyen közösség lehetne alkalmas az előszűrésre. Merthogy melyik legyen az a 3? El tudnám képzelni hogy valamelyik illetékes szervezet erre akár pénzt is áldozhat. Nevezzük önkéntes előtesztnek amit lehetne díjazni így nem kellene minden fajtát vagyonokért tesztelni. Youtube pont ezt csinálja. Ha többség jónak látja akkor hasznot húz belőle. 

Előzmény: szervezkedő (22308)
laca5 Creative Commons License 2023.12.13 0 0 22309

Jelenleg én ezt egy keresőmotornak látom, így nem is regisztráltam. 

Személyesen én pl (talán, de ez sem feltétlenül biztos) akkor regisztrálnék,  ha látnám, hogy van plusz tapasztalati információ és mondjuk egy fajtánál amit ismerek elindul egy sz@rcunami miközben én azt érezném, hogy ez nem fedi a valóságot. De lehet, hogy még akkor sem, mert mostanra kicsit elegem lett a reklámszagú, mm és g alapú, 0 éves tapasztalatokból. Nem kell nekem minden hülyeséget kipróbálni csak mert ÚJ. Somolyogva veszem tudomásul, hogy egyik-másik tavalyi favoritról mik derülnek ki 1-2év múlva. Próbálom szűrni miközben tudom, hogy mindegyik fajtának van jó oldala is. Csak nem mindegy, hogy nekem pl mi a fontos. 

Súlyozás: erre vannak módszerek, ha pl valaki értékelést írt egy fajtához az plusz. Vagy, lehetne egy kitölthető form az adott fajtához amiből minél többet tölt ki az is plusz. Alapvetően jó lenne fajtánként egy "elégedettségi ív" amit a tagok kitölthetnek, tudod, mint egy vevő elégedettségi: rezisztencia, megjelenés, íz, fogyasztási élmény, repedési hajlam, rothadékonyság, egyebek. Mondjuk 1-10-ig értékelve. Ha ezt egy olyan user adja le aki prio akkor az mondjuk többet ér.

Szerintem vázoltam mire gondolok.

Előzmény: acerola (22307)
szervezkedő Creative Commons License 2023.12.13 0 0 22308

Ha a hosszútávú tapasztalatok gyűjtése és megosztása mint lehetőség általánosan érdekel és nem csak kimondottan Lacának szól, én szivesen felajánlom hogy 1500-2000euroert szakszerűen eltelepítek a kedvedért 200- 250oltvanyt fajtánként, azt ápolom, dokumentálom évi  nettó 1500euroert 10éven keresztül fajtánként.

Ha 2-3 fajtát gyorsan kiválasztassz és beszerzed az oltó csapokat, 2025 tavsszal már kezdődhet is a munka!

Bármilyen fajta lehet. Annyi elvárásom lenne hogy ne valami buzi erős növekedési erejű legyen.

Előzmény: acerola (22307)
acerola Creative Commons License 2023.12.13 0 1 22307

Nyilván csak olyan statisztikát tudok csinálni, amilyen adatom van. Tisztán le van írva miről szól a statisztika. Legfeljebb csak a felütés figyelemhajhász egy kissé. Szerintem egy ilyen statisztika is jobb mint a semmilyen statisztika.

A véleményezés a céljaim között van. Meg egy cimkézési rendszert is szeretnék csinálni, amivel ebben az adat rengetegben rendet lehet vágni egy kicsit. Például lehessen szűrni amerikai magnélküli kék szőlőre.

Azt gondolom, hogy nincs baj a gyűjtőkkel sem. Például el lehet hozzájuk menni érési időszakban és megkóstolni a szőlőket. Most fejeztem be egy üzenetküldő rendszert az oldalon belül. Hamarosan mindenki elérheti.

És akkor le lehet szervezni, hogy egy gyűjteményt meglátogasson valaki a lakhelye közelében.

Szóval véleményezés lesz. Lehet majd képeket feltölteni, és valamilyen pontozás is lesz.

Ha tudnád mennyi munka van a fajták, leírások összegyűjtésében. Egy szerkesztő társam például Bukovics Jánossal beszélget telefonon, hogy megkérdezze az egyes fajták tulajdonságait. Az is örök dilemma, hogy melyik fajta érdemes arra hogy felkerüljön az oldalra. Maradjunk a régebbi bizonyított fajtáknál vagy higítsuk fel az oldalt az új ismeretlenebb fajtákkal, amik sokat igérnek, de még nem tettek le semmit az asztalra.

És mindenképp a visszajelzések beépítése lenne a hozzáadott érték, amiért egy ilyen oldalt érdemes csinálni. Ezen vagyok, előbb utóbb oda is elérek a munkában. 

Ezt a vélemény súlyozást amit javasolsz nem tudom hogy lehetne megoldani. De azért rákérdezek, hogy ha lesz véleményezési lehetőség. Megoszthatod a hosszú távú tényleg értékes tapasztalatod az oldalon. Mi lenne az, ami tényleg motiválna, hogy megtedd?

Előzmény: laca5 (22305)
van_Persil Creative Commons License 2023.12.13 -17 0 22306

Én -igaz, borszölövel- csináltam anno fajtakisérletet. Egy fajtáról érdemi tapasztalatot szerezni csak hosszútávú teszteléssel lehet, mi 15 év után tudtuk megmondani, hogy melyik fajtajelöltnek mik az elönyei és a hátrányai szölészeti szempontból. Borászati szempontból, azaz, hogy az egyes fajtajelölteknek milyen volt a bora, az egy teljesen más történet, tekintettel arra, hogy a csekély mennyiség miatt csak mikrovinifikációról lehetett szó).

A 10 év a minimum, mert akkor a szélsöségek már elég jól ki tudják egyenlíteni egymást, l. tavaly lisztharmatos év volt, idén meg peronoszos, ráadásul a korai fajtából, de a következö év is nagyon más lesz, mint az elözöek, mert most télen rengeteg a csapadék, de nem igazán van fagy.

 

Előzmény: laca5 (22305)
laca5 Creative Commons License 2023.12.13 0 1 22305

Egyetértek, hibás statisztika. Most az s trendi, hogy mindenki otthon amatőr gyűjtő lesz. Melyik tapasztalat ér többet, 30 gyűjtő 60 tőkéje a fajtából vagy 3 birtokon a 300 tőkés tapasztalat? 30 szavazat szemben a hárommal.

Valamelyik lengyel oldal megjelenít egy pontrendszert (rezisztenciára és talán ízre) amire nálunk is érdemes lenne nagyobb hangsúlyt fektetni. Nem látom sok értelmét egy olyan oldalnak ami nettó linkeli a máshol fellelhető információt, erre van a Google. Ha nem tesz hozzá több információt akkor csak egy.... mindegy, semmi. De ha pl ha legalább a regisztrált tagok egy pontrendszerben tudnák értékelni egy pontrendszerben vagy személyes tapasztalatokkal kiegészíteni a tartalmat, na az igen. Abból lehetne leszűrni érdemi információt. Főleg ha egyfajta senioritással lehetne súlyozni. Pl: van 30 tőkém a fajtából 15 éve súlyozottabban jelenik meg mint ha 200 tőkém  lenne 2 éve ugyanabból a fajtából.

 

Előzmény: zoli1437 (22304)
zoli1437 Creative Commons License 2023.12.13 0 0 22304

Engem inkább egy olyan lista érdekelne. amin az látszik, hogy fajtánként hány termő tőke van.

Beszédesebb egy x száz tőke mint száz x egy.

Előzmény: acerola (22303)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!