Hogyan lehetne felkészíteni a szobában nevelt növényeket a kinti napfényre? Milyen KONKRÉT megoldást javasolnátok? Értem ez alatt a konkrét lámpatípust, a megvilágítás idejét és a tapasztalatokat ha vannak.
Ha fehér és az átlagos terméshossz több mint 2,5cm és NEM Morus Alba Eldorado (ez kétszer is kifagyott nekem itt Nógrágban), akkor érdekel. Bár gyanítom, hogy fekete. Abból pedig most vásárolom a 4cm hosszú állítólag szuperédes és folytontermő fajtát. Ez utóbbi esetén nagyon szépen megköszönöm, de már több fajtám is van belőle - mind a legjobbak. Az eperfa megszállotja vagyok...
"Én elsősorban magonc fákat szeretnék gyorsabb növekedésre ösztönözni."
Nálam ugyanez a helyzet csak eperfákkal. Ha jól sül el a dolog, akkor két éves növekedést fognak egy év alatt produkálni. Nem csak a fény, hanem a nyári ültetés és az extrém meleg miatt is. Majd meglátjuk.
Igen igazad van , az EBAY-on sokféle LED meghajtót lehet elérhető áron vásárolni.
Nálam az a helyzet , hogy pár hete érkezett meg 50 db. PT4115 IC , amíg ez nem fogy el , mindent ezekhez tervezek. Azért kell a 9-12 V nyitófeszültségű LED.
Aki nem szeret elektromos dolgokkal foglalkozni , vagy nincs meg a technikai háttere , annak egyszerűbb a kész meghajtókat megvásárolni.
Led vásárláskor jó lenne tudni a generációs számjait, az erősségük is ettől függ, a legújabb pedig az SMD8520(csak ebben még nincs kék és piros). Ezeket legjobb szalag formában beépiteni, nem pedig kör-körösen henger formában mert akkor nem lefelé irányul a fény, ahogy egy elöbbi képen láttam.
Különben én neoncsöveket használok, nem melegit és közel lehet rakni kb 20-10cm a palántához. Átültetéstől pedig nátrium lámpával 150-400w.
Tavaly ilyenkor mentem az oázis kertészetbe és kiszedettem egy 10-es eper palántát. Az eladók azt mondták,hogy tiszta bolond vagyok és biztos,hogy nem marad meg. Rá három hétre már az első szemet ettem...
Most nézem a belinkelt képet és képzeld nekem a szomszédban ugyanilyen fa van és bizony jó édes,de az elején savanyú. Esetleg,ha van igény szaporítóanyagra...
És a fényképezés: Mostanában tényleg elmaradt,régen hetente fotóztam és hasonlítottam össze a képeket. Most egy kicsit a feje tetején áll a világ nekem,de megígérem,hogy nemsokára fotózok. És persze beszámolok a lámpáimról is.
Lacika71, Gyula20, Florália és többiek miért nem raktok fel képeket arról a világításról amit éppen használtok? Használat közben - így gondoltam. Azon kívül hogy érdekelne gondolom másokat is, mindenhol van egy sor dolog amiből tanulni lehet. Egy kép pedig időnként többet mond mint egy hosszú szöveg. (Ha nincs fényképezőgép, akkor persze nem szóltam semmit.)
Csak egy rubrám maradt, Németországból rendeltem tavaly 20 magot, kezdő voltam, már a hűtőben bepenészedett a magok nagy része (csak a doboz tetejére kellett volna spriccelni BELÜL egy minimálisat, akkor amikor a cseppek felszáradtak, nem a magokra).
A többivel valamilyen titokzatos kártevő végezhetett háromhetes korukban.
Az idén már volt tapasztalat, rögtön a júniusban a termésekből kiszedett magokat 6 hétre (ennyi elég!!) a hűtőbe raktam. (Mélytányérban 5-6x-os átmosás, egy éjszaka szilvián megszáradt, hűtőbe be egy agyonjuggatott műanyag dobozba szilvia tetejére. Csírázás fényre, ezért csak a föld tetejére lettek rányomkodva a magok. Miután kijött a gyökér azonnal ültetés. Mindent nagy fölösleggel, azaz minden fajtából 40-50 magot csíráztattam, hogy ha valahol veszteség ér, azonnal pótolhassam.) A nyáron még az erkélyen voltak 5-6 órát minden nap napozni. Az egész persze kísérlet, hiszen sokat kockáztatok azzal, hogy a vegetációs idejüket 5hónappal meghosszabbítom egy éven belül. De meglátjuk.
Most úgy hat hónaposak, de nőnek a 26 fokon mint a gomba (direkt nem javíttattam meg a szabályozhatatlanná vált radiátoromat, inkább kinyitom az ajtót).
A leglényegesebb, hogy tilos kinthagyni őket éjszakára, amikor napközben már jó meleg van, mert nagyon könnyen megfáznak (a szobában állandóan min. 20fokon vannak!) és ekkor két hónap míg a másodlagos rügyek kijönnek. Csak akkor ültetem ki őket júliusban, amikor éjszaka min. 15 fok van. Már volt nagy szívás ezzel kapcsolatban többször innen az óvatosság.
Egyébként ezek mind Morus rubrák, vagy több fajta is? Mert én csak az alba és nigra fajtákat ismertem eddig, de azt is csak könyvből :D. Milyen idősek, illetve hogy szaporítottad őket?
A palánták nyurgulása miatt én sem izgulok, bár ezek nem eprek, hanem paprikák és paradicsomok, de a paradicsomnál minél magasabb, annál jobb, mert majdnem az egész mehet föld alá tavasszal és lesz jó sok gyökere :D. A paprikánál annyira nem szerencsés, de remélem nagyon nem fognak nyúlni.
A képeket nézve elég hasonló a szituáció, kivéve, hogy nálam most magoncok vannak, nem kifejlett növények. Eredetileg csak a szoba felől takartam az egészet, hogy a lámpa és a nappali fényt is visszaverje, de ez tényleg zavaró lehetett a szembe szomszédnak, mert már reggel hatkor kapta a fényt.
Most úgy változtattam, hogy az ablak felől is takarom addig, amíg az izzók vannak, így oldalra nem világít annyira, illetve a szoba felől is csak ilyen búra-szerűen takarom, nappal bent sem zavaró, viszont nem szórja kifelé a fényt a fólia (ez a mylarhoz hasonló fényvisszaverő fólia, valamivel kisebb a hatásfoka, de nem enged át semennyi fényt). Illetve, ahogy írtam, nem fogom felkapcsolni a lámpákat addig, amíg kint sötét van, csak este, amikor már hazaértem és le tudom húzni a redőnyt (nem ártana egy időzíthető motoros redőny :D).
Itt van két kép, egyik oldalról, így látszik, hogy takarva vannak az izzók, a másik pedig alulról, úgy látszanak az izzók Sajnos így nem tudom nagyon közel rakni a növényekhez, mert a takarás miatt akkor a természetes fény nem jönne be, de talán a pótmegvilágítás szerepét így is betölti.
A növénykéim azért néznek ki ilyen rosszul, mivel későn érkezett meg a LED Kínából ill. sűrűn is vannak egymás mellett. Gond viszont nincsen, ugyanis nem baj ha magasak,(eperfák) nyáron lesz idejük izmosodni A meztelencsigák ellen meg külön előny a magasság (1,2m-körülire számítok kiültetéskor).
Addig a szellőztetés lesz az igazi művészet.
A jobb hátsó sarokban levő tavalyi Morus Rubra vörös eperfának jan.1-el letelt a telelése, ő az egyetlen, aki azonnal jó erős 50-50% kék-vörös fényt kapott a rügyek megjelenésétől kezdve. Meg is látszik.
Nekem is az ablakban vannak és én is CFL-el kezdtem, így ismerem a problémát. Régen mikor hazafelé jöttem már háromszáz méterről világítottak szépen, jobban mint az útszéli tíz méter magas országúti lámpák.
A következőt javaslom azután majd eldöntöd, hogy mit teszel. Én az alábbiakat azért csináltam, hogy amikor a szobába belépünk, ne világítson a szemünkbe a fény. A képeken látható hosszúkaros lámpák búrájára abból a Mylar fóliából ragasztottam celluxal egy vastagabb csíkot, amiből az oldalfalak fényvisszaverését megoldottam. Ez - mint a képeken látható - bizonyos mértékig átengedi az erős fényt (kb. 10%). Esetleg ha még mindig erős, két csíkot összeragaszthatsz. (Ha nincs, az alufólia is megteszi, de ennek sokkal jobb, erősebb a tartása.)
oldalról így néznek ki vaku nélkül ill. vakuval
felülről így néznek ki vaku nélkül ill. vakuval
Ezek kukorica ill. köralakú kék-vörös LEd-ek, de nagyon erős vakító fényük van. Tudom jól, hogy a CFL fénye ennél még erősebb.
Végül maradok a kombinált fényhasználatnál, de időzítőt fogok rakni mindegyik ablakhoz, hogy csak kilenctől négyig kapcsoljon be a pótfény. A szomszédot azért zavarhatta, mert már hatkor felkapcsoltam, így kilőhette a fény a szemét, mivel pont szemben van az ablaka :D. De napközben nem zavarhatja, így most ezt alkalmazom. Este pedig hat körül érek haza, akkor lehúzom a redőnyöket és még adok nekik néhány óra megvilágítást.
Egyelőre jobb nem jut eszembe. Az 58W-os fénycső másfél méter, azzal nem nagyon tudom kombinálni a többi izzót, meg nem is fér el sehol, csak a nagy ablakban. A magasságot tudom állítani idő közben. De mire annyira megnőnek, elég lesz a természetes fény (remélem).
"Még annyi kérdésem lenne, hogy a lámpákat milyen távolságra helyezzem a növényektől? Tudtommal az a jó, ha közel vannak, de így meg nagyobb a veszélye a túlmelegedésnek."
Valahol olvastam angolul, hogy ezzel kapcsolatban az az "alapszabály", hogy minél közelebb, de csak addig, amíg az ember kezének még max. kellemesen meleg. Értelemszerűen ez állandó 'utánállítást' feltételez, ami nálam pl. könnyen megoldható a két hosszúkaros lámpámmal.
A ledes képeidet láttam, de ahhoz képest ezek a fénycsövek elég gyengék :D. Még töröm az agyamat, mi lenne a jó megoldás, mert időm nem sok van. A másik problémám a melegedés. Nagyjából egy fa keretet tudnék csinálni, amire rögzítem a lámpákat, és ezt letakarom fényvisszaverő fóliával. De attól tartok, hogy ennyi lámpa már túl meleget fog csinálni :(.
Még annyi kérdésem lenne, hogy a lámpákat milyen távolságra helyezzem a növényektől? Tudtommal az a jó, ha közel vannak, de így meg nagyobb a veszélye a túlmelegedésnek.
Egy próbát megérhet a fénycsöves párosítás,számolj be róla,mert kíváncsi vagyok. Én ledeket használok a palántázáshoz is. Egy 20x60cm-es részen van egy 100W-os kék led és a kezdetekkor csak ezt használtam,erős és zömök,de nagyon alacsony palántáim lettek. A piros feles használatával hamar helyre állt a rend. Azt gondolom,hogy mégis megérte mert 24 órás világítást kaptak a kikelést követő két hétben és ezzel a módszerrel nagyon hatékonyan lehet védekezni a palántadőlés ellen. Már korábban írtam erről és az új próbálkozásomról a hgli lámpáról. Nekem bejött egy újabb csodát láttam,látok. Ki fogom próbálni a palántákkal is. Bár mostanában kevés idő jut erre sajnos. Ketté kéne választanom a szekrényemet...
Lenne egy kérdésem, ami csak részben kapcsolódik a mesterséges fényhez. Korábban írtam, hogy az ablakba raktam a palántákat és pótfényként alkamaztam CFL izzókat. Sajnos szembe van egy ház, és ma szóltak, hogy zavarja őket a fény. Erre sajnos nem számítottam, így most nem tudom ily módon használni a lámpákat.
Az lenne a kérdésem, hogy mi lenne a jobb megoldás ez estben?
1. csak mesterséges fényt alkalmazok
2. délután ötig csak természetes fényt kapnának a növények és utána néhány óráig pedig még világítanám őket az izzókkal.
A csak mesterséges fénytől tartok, mert ezek nem túl erős izzók. Kb 80 cm-es sávon 7db növény van, felettük 5 db izzó. Ebből 1db 21W-os és 2db 23W-os 6500K-es CFL és 2db Megaman 14W-os speciális növényvilágító izzó.
Az utóbbi nem győzött meg, szerintem a sima 6500K-es izzótöbbet ér.
A csak természetes fény szintén kevésnek tűnik, mert mostanában nincs túl sok virító napsütéses nap.
Múlt évben már próbálkoztam a csak mesterséges fénnyel, de alig fejlődtek a növények. Most ugyan több izzóm van és kevesebb növényem, de olvastam olyat, hogy minimum 5000 lumen fény kellene nekik, ezek az izzók pedig egyenként 1000-1200 lument adnak, a speckó izzók pedig csak 500 lumen körül. Kérdés, hogy ezek az értékek mennyire adódnak össze és mennyi hasznosul.
Van még egy harmadik lehetőség. Mivel ablakokban gondolkoztam, az előbbi változat még egy ablakban működik, ugyanilyen izzókkal. Illetve van egy hosszabb ablak, oda vettem egy 58W-os T8-as izzót, ez 4000K-es, illetve van még egy 6500K-es 36W-os T8-as fénycsövem is. Gondoltam rá, hogy ezeket valahogy kombinálom, hogy egymás mellé rakom a 36 és 58W-os fénycsöveket, illetve a 10db CFL izzót és itt próbálom meg nevelni a kb 15 növényt.
Szerintetek mi lenne a megoldás? Nappal elég lehet a természetes fény a fejlődésükhöz úgy, hogy esténként még kapnak néhány óra mesterséges fényt is? Ez lenne talán e legegyszerűbben kivitelezhető.