Hát, maradjunk annyiban, hogy ezt benéztük rendesen (én is). Pedig, ha kicsit jobban megnéztük volna a Gedächtniskirche képeit, rég meglett volna a megoldás.
(Bónusz: Persil a jobb alsó sarokban).
A romok részleges eltakarítása és az új templom felépítése 1957, szóval 1950 körül ez a rész úgy nézett ki, ahogy a képen látható.
A látószög alapján pedig Csabinak lesz igaza, és ez a Rankestraße.
Ha feltételezzük, hogy az ott a Kaiser-Wilhelm-Gedächniskirche, akkor az utca alighanem a Rankestraße. A Rankestraße 31. nagyon hasonlít az úriember jobb válla fölött látható épülethez, de a kapu nem stimmel.
Azt nehezen tudom elképzelni, hogy az egész család, mamával a fátyollal, elutazott valahová vidékre. Márpedig az előző képük Nyugat-Berlinben készült, éppen te fejtetted meg.
Akkor már előbb indulnék ki abból, hogy amit a bal sarokban látunk, az nem is templom.
Adná magát, hogy valahol a berlini nyugati szektorban készült a kép, de a templomot sehova se tudom elrakni Berlinben (ettöl persze még simán lehet, hogy ott készült a kép, tévedtem már épp eleget itt ahhoz, hogy ez elöforduljon), mert a legtöbb ottani templom égetett téglából készült (Backstein), ez meg szerintem homokköböl. Ez a stílus a középkori Mitteldeutschlandra (a Harz hegységtöl délre) volt jellemzö: Lipcse, Erfurt stb.
A keleti szektor elbontott templomaival se találok egyezöséget, persze itt is lehetséges, hogy vak vagyok vagy kihagytam valamit
Gutaütés előtt kettő perccel segítetek? 251041251042251043251044 sorozatba megpróbáltam belelátni a tiszadobi kastélyt, de nem az. A többi általam ismert romantikus kastély még úgy sem. De akkor mi?
Nekem szerencsém volt a szürke palatetős-óndíszes házzal, az a Marszałkowska felől madártávlatból nézve szinte kiugrott a környezetéből, a Hoża 27 már csak a kép készítése helyének a pontos belövéséhez kellett.
Átnézve még egyszer a kupola tévesztett meg, valószínűleg emiatt siklottam át felette, nem gondoltam volna, hogy annak az épületnek kupolája is volt és hogy azóta vissza is építették.
Helyesebben: Katowice volt a sorozatban, de fekete-fehér, az nem hinném, hogy ugyanakkor készült (dátum szerint a varsóiak 1960-ban, a katowiceiek 1962-ben készültek)
Varsó volt az utolsó hely, ahol gondoltam, hogy lehet, mivel nem volt a sorozatban onnét megfejett kép. A másik képen (a trolison) a járda kövezete lett gyanús, hogy a lengyeleknél lehet, de a koda troli-lista városaiból leginkább Katowice házai hasonlítottak a Hoża házaira, de azt kihúztam a lehetséges helyek közül, mert nem volt a listán, ahogy Varsóval se foglalkoztam ugyanezen okból. Átnéztem még egyszer Poznańt, Gdańskot, Gdyniát. Semmi. Aztán megnéztem Berlin összes templomának a listáján, hogy volt-e Friedrichshainban eldózerolt templom. Templomot nem találtam, de feltünt a nagyfokú hasonlóság a Karl-Marx-Allee házsorának a teteje és a képen a háttérben levők között. Ahogy tekergettem a madártávlatos képet, egyszer csak bevillant Varsó és a Marszałkowska, de elöször legyintettem, hogy hiszen egész Varsót sz.rrá bombázták, ott ilyen épületek nem maradhattak meg. Aztán kiderült, hogy mégis.
Azok az 50-es évekbeli lapostetök vezettek el a megoldáshoz. A drezdai közlekedési föiskola, a lipcsei testkultúra egyetem és a Karl-Marx-Allee Berlinben mind ilyen stílus, de akárhogy nézegettem, nem csak a környezet nem passzolt, hanem mhguk az épületek se. aztán bevillant, hogy Varsóban is van ilyen épületböl egy egész városnegyed. Igen ám, de Bernhart sorozatában nem volt varsói kép, ezért se kerestem eddig ott. Elöször a nyugati oldalt bogarásztam végig, de semmi. Majd átmentem a keleti oldalra, és megtaláltam ezt:
innét már két perc alatt megvolt a pontos helyszín.
Véleményt kérnék az alábbi összevetésröl (direkt úgy csináltam, hogy ne látszódjon, hogy melyik ország, melyik város, nehogy félrevigyen bárkit is, amikor megerösít, vagy cáfol):