Majd számolj be, hogy ízlettek-e. Nekem a sajtos szimpatikus, az akkor is jó lehet, ha maga a zöldség nem túl ízletes.
Mángoldom nincs, de ritkítani kellene a cukorrépát. Gondolom, nagy különbség nem lehet a kettő között, csak levélnyél vastagságban, végül is azonos növényfaj. Ha már kitépem, valamit kezdeni kellene vele. Csak hát nem nagyon rajongok a főtt levelekért, spenótom nincs is, salátalevest se készítek. De ez talán jobb.
A szárától megtisztított leveleket megmossuk, forró vajba forgatjuk. Sózzuk, ízesítjük reszelt szerecsendióval, és kis lángon fedő alatt puhára pároljuk, majd fedő nélkül a levét elpárologtatjuk. Megszórjuk reszelt sajttal, s hagyjuk, hogy a sajt ráolvadjon.
Mangoldsaláta:
Hagymát pirítunk, s beletesszük a megtisztított, vágott szárakat. Sózzuk, borsozzuk, citromhéjat, babérlevelet teszünk hozzá, majd kevés vízzel felöntjük, s puhára pároljuk. Paradicsompürét adunk hozzá,cukorral ízesítjük. Hidegen fogyasztjuk.
Mangoldos palacsinta:
A szárakat kis kockákra vágjuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Vajban pároljuk, liszttel megszórjuk, s egy pici főzőlevet adunk hozzá. Ne legyen híg! Sózzuk, borsozzuk, s besűrítjük.Elhabart tojásokkal rántottaszerűen megsütjük.
A kisütött sós palacsintákat ezzel a töltelékkel töltjük, feltekerjük, és tálra téve átforrósítjuk, s reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
A mangold szárát a rebarbaráéhoz hasonlóan megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk, a leveleket is megmossuk. A szárakat odatesszük főni bő, enyhén sós vízbe. Ha már puha, akkor a leveleket is hozzáadjuk, s néhány percig főzzük. Leszűrjük, majd tejjel turmixoljuk. Rántást készítünk, összezúzott fokhagymát teszünk bele, és a mangoldpürét is hozzáadjuk. Kevergetve felforraljuk, sózzuk, borsozzuk. Gazdagíthatjuk tojással.
A szép ek ígérkező kajszinkból nem sok eredmény lett....az egyik fa beteg a másiknak letört az ága....a termés mire megérett le is hullott....nagyon szomorúak vagyunk....végül mi is lett az egészbő....2 szer süti némi csipegetés a fáról és ma végleg befejeztük....íme az eredmény elfér egy rekeszben... persze ez is több a semminél...tudom van akinek semmit nem termett....
Salátát készítettem a szár részéből hagymával,zöldbabbal,citromos öntettel,de valahogy nem voltam oda tőle.
A kertben annyira szép a rikító citromsárga,rózsaszín levélszárral,nagy levéllel,de jó lenne hasznosítani is nem csak gyönyörködni. Ajánlották kirántva a szárat,jó lehet,majd kipróbálom.
Az uborka berakása folyamatos de most úgy tűnik megállt a fejlődésben. Persze ilyen idõjárási körülmények között semmi nem egyszerű....ma 33 fok holnapután 21....jaj....aztán a múltkori vihar is ahogy már írtam ubikordon kidőlt tegnap megcsináltam de lehet még erősíteni kell mert nem elég stabil....na itt van a tegnap esti ubi még címke nélkül
Na még egyszer....dolgozik csak korán kel....bár én is korán keltem ma....megtisztítottam a tegnap felszedett céklát...kipirosodtam😂 vendégek jönnek kénytelenek lesznek beérni céklalevessel slambuccal koviubival és némi őszibarackos sütivel.....hátha nem halnak éhen...húsmentes nap van ma😄
Ha ilyen gyorsan tönkre mentek akkor gutaütést kaphattak. Régebben volt egy bergeron kajszim ami 200 kilót leadott...... nagy fa volt és 2 nap alatt karvastagságú ág elszáradt egy hét múl a másik stb. Ezeket a fa törzséig csonkoltam. Így még egy évet termett aztán a kérget kezdte levedleni meg minden féle gomba megtelepedett rajta ... végül kivágtam.
Elkészült az első kajszis süti bár lehet egyben az utolsó is. Pár nap alatt lebetegedett a fa a termés tönkre ment sajnos a másik fa is hasonlóan néz ki