Tarlós István főpolgármester Dörner György színművészt nevezte ki az Új Színház új igazgatójának a teátrumot eddig vezető Márta István helyett. A szinhaz.hu értesülései szerint a szakmai bizottság többsége Márta újbóli kinevezését javasolta, és két minisztériumi delegált voksolt Dörner Györgyre. A színész pályázatában intendánsának Csurka Istvánt nevezte meg.
"Amikor elvitték a zsidókat nem szóltam, mert nem voltam zsidó. Amikor elvitték a cigányokat nem szóltam mert nem voltam cigány. Amikor elvitték a kommunistákat nem szóltam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a papokat nem szóltam, mert nem voltam pap. Amikor elvitték a hívõket nem szóltam, mert nem voltam hívõ. Most, amikor jönnek értem, már nincs aki szóljon értem."
Nácik meg nyilasok nem azon okból lesznek, hogy miket beszélnek vagy mások miket beszélnek róluk.
Hanem a cselekedeteik miatt. Amennyiben igazságosak és objektívek akarunk lenni.
Igy Dörner és Csurka sem azok. Ettől még lehetnek ostoba, agresszív, torz gondolkodású személyek, akikre hiba színházvezetést bízni. Viszont "nyilasvoltukkal" támadni őket már igazságtalan és félresiklott dolog, kontraproduktív.
Tényleg. Ott van a Pál utcai fiúk. Mennyi lehetőség a nyilas embereszmény, illetve a nyújorktelaviv tengely aknamunkájának kidomborítására.
Zsidó telepesek rá akarják tenni bűzhödt mancsukat egy, a nyilasok által használt földterületre, majd miután a tisztességes harcban alulmaradnak, a nagytőke bevonásával mégis elűzik a keresztény védőket. Miután a keresztény vonalat Dörnerék majd jobban megpróbálják kidomborítani, valószínűleg Nemecsek Ernőnek a darab folyamán a megírtnál több alkalommal kell rituális fürdőt vennie.
Az sem kizárt, hogy a modernitás jegyében a nézők közt vödör vizeket osztanak szét, amelyet tetszés szerinti pillanatban bárki Nemecsek nyakába zuhinthat. Ács Ferenc szerepére felkérik Hegedűs D Gézát.
Ti azt hiszitek, hogy ha Dörner által vezett színházban mutatnák be az Elveszett paradicsomot vagy Sütő valamelyik darabját, akkora az nyilas eszmék hordozójává válna?
1. Elég közismert, hogy az előadások legalább annyira függenek a rendezéstől mint a szerzőktől.
2. A megszólított rendezők, szerzők, illetve az örökösök üzenni kívántak a társadalomnak, hogy idegen tőlük a kinevezettek által képviselt szellemiség.
Nekem nem tetszenek ezek a letiltásos húzások. A darabokat és a művészi értékeket taktikai/politikai fegyverré alacsonyítják vele.
Ha valóban igaz az indok, hogy "Sarkadi (Sütő) munkásságának értékei nem összegyeztethetőek Dörner és Csurka szemléletével", akkor éppen játszani kéne ott a darabjaikat; és akkor ez a különbség kiderül , a rossz szemlélet megszégyenül.
"Sarkadi Imre munkássága, életfelfogása nem egyeztethető össze azzal a szemlélettel, amit Dörner György, az Új Színház 2012. február 1-től kinevezett igazgatója képvisel, és amely szellemiség keretében tervezi" bemutatni Sarkadi Imre művét.
"Letiltják a Sarkadi darabokat is az Új Színházban"
"Dörner György az Új Színház igazgatói posztjára kiírt pályázatában a 2012/13-as évad tervezett, stúdiószínpadra szánt bemutatói között megnevezte Sarkadi Imre: OSZLOPOS SIMEON c. drámáját. Dörner György a terveiről sem a szerző örököseivel, sem ügynökségemmel mint az örökösök képviselőjével nem egyeztetett, a pályázatban az örökösök tudta nélkül nevezte meg Sarkadi Imre művének lehetséges bemutatását.
Sarkadi Imre munkássága, életfelfogása nem egyeztethető össze azzal a szemlélettel, amit Dörner György, az Új Színház 2012. február 1-től kinevezett igazgatója képvisel, és amely szellemiség keretében tervezi működtetni az általa vezetett színházat. Ezért a szerző örökösei kijelentik, hogy amennyiben a Dörner György által vezetett színház Sarkadi Imre bármely művének színreviteléhez engedélyért fordulna hozzájuk akár közvetlenül, akár képviselőjükön keresztül, azt nem szándékoznak megadni."