"Vajon az ittenieknek ez miért nem megy továbbra sem?"
És Te mikor tanulod már meg, hogy a kérdésre kéne válaszolni és nem terelni a témát? Már vagy ötödjére teszem fel és ötödjére tereled el a válaszadást valami ide nem tartozó témával.
Értem Én, hogy szar beismerni, hogy az általád kitalált életfelfogás CSAK rád nem érvényes, de ideje lenne már...
A hozzád hasonló kollegák felesleges, számukra érthetően megválaszolhatatlan kérdéseire való válasznál csak hasznosabb dolog létezik a világon.
Van például egy másik közösség is, aminek a BVE-sen kívül igen aktív tagja vagyok. J2O a neve, és valahogy ott sokkal értelmesebb és jobb fejek bukkannak föl, mint itt, akik már megtanulták pl. azt, hogy amíg nem készül el vmi, addig nem kell róla közreadni semmi látványosat... Vajon az ittenieknek ez miért nem megy továbbra sem?
Mit is mondana ő ilyenkor? Ha már BVE-zel, akkor töltsd a szabadidőd 90%-át rá. Úgy látszik mégis előfordulhat, hogy vannak fontosabb dolgok is a BVE-nél? :)
Továbbra sem a kérdésre válaszoltál, hanem tereled a témát. Ezt nem lehet másképp felfogni, minthogy nem tudsz a kérdésre válaszolni, mert a válaszoddal saját magad cáfolnád meg.
És továbbra is hangsúlyozom, ne ebből a hozzászólásból idézz ki 3 szót, amibe belekötsz, hanem válaszolj a kérdésre, és onnantól el van felejtve ez a kérdés...
Maztronak teljesen igaza van, ha valaki gondolja meglepi a többieket pár screenshottal, akkor arra szinte biztos az a reakció jön, hogy mikor lesz kész. És az, hogy nem mond valaki időpontot (lásd én), az nem azt jelenti, hogy nem kérik tőle számon. (szerencsére én még nem kaptam dühös levelet játékostól...) Egyébként érdekes lenne, ha senki se mutatna semmit és csak hirtelen megjelennének a dolgok. Biztos meglepetés lenne, de azért valljuk be, jól esik a készítőnek és ösztönzőleg hat rá, ha dícsérik a munkáját (ez nem egoizmus, egy így van és kész).
"Megjegyzem, az első hozzászólástól, (igen, a 0-tól) mindent elolvastam, szóval tudom milyen légkör volt itt annó... és hát, hogy is mondjam... családiasabb... :)"
@Gothpaladinus:
Mielőtt erre fel fogsz érvelni, hogy "nalátjuk", azért azt vegyük bele, hogy - szerintem - a régi motorosokkal volt családiasabb a hangulat. Nélkülük is lehetne (és lenne is), csak azok a zavaró elemek... :P
Több mint egy éves folyamat már ez, hogy elzüllött a BVE train.
1. Nem magára a hozzászólásra reagáltál. Nem az idézett szövegedre adott válaszomra. Ezen hsz.-en kívül arra se felejts el külön reagálni! :)
2. Ja, ha most ez a véleményed, akkor mostantól nem mutatok be semmit, nehogy már örüljenek néhányan.
Aztán majd elkönyveled nagy nyíltan (ahogy eddig is), hogy 5 éve nem csináltam semmit, és szégyeljem magam; hogyha meg mégis dolgoztam, akkor meg azért szégyenljem magam, mert nem mutattam semmit! Nem ismerős a szitu? Bazeg... Ellentmondásos vagy...
Ez akkora butaság! Aki tűkön ül miatta, ez van, várjon. Úgysem tehet mást. Ez had ne a fejlesztő problémája legyen, hanem az övé! Ne írogasson, mert nem tehet mást: meg kell értenie, hogy a fejlesztő szívesen megmutatta az eddigi munkáját, de ki kell várni a végét!
A játékos legyen tehát illemtudó, ha kérdése van, és megértőaz érkező választ illetően. És kész! Hogy a fejlesztő mikor, és mennyit dolgozik a munkájával, az a magánügye. Akkor is, ha már előzőleg bemutatta. Vagy szíves türelmet, és megértést, vagy semmit! Köszi!
3. Korábban írtam: "(Nem mintha nem épülne így is pár dolog, a háttérben, amit szintén számonkérsz. Mert ha nem tudsz róla, akkor neked nem is létezik, és azt hiszed van okod belekötni a másikba.)"
Erre már válaszoltál, de ugyanezt a butaságot.
*Olvasd el újra a kettes pontot! Éld bele magad a fejlesztő helyébe, amikor elkezdenek neki pofázni (illemtudatlanul - "tűkön ülök, csinádd már meg" :( )!*
Csak azért is e l m e g y m a j d a k e d v e, pedig szívből mutatta meg eddigi munkáját.
A JÁTÉKOSNAK KELL MEGÉRTŐNEK LENNIE... Ne gyere vissza ezzel a buta állásfoglalással!
Nem győzöm kiemelni a megértendő dolgokat! :/ Pedig az a kulcs.
Nekem is az ilyenek miatt ment el a kedvem az építéstől. Naponta több levelet, kaptam, hogy hol járok már az építkezéssel, volt köztük csupa nagybetűs és 100 felkiáltójeles levél is. Na az ilyenek miatt hagytam abba. (a szünet alatt, igen, ezen a héten, voltam fotózni a vonalon (sárbogárdi textúrák, nagylóki textúrák és nyíltvonali képek) el is kezdtem újra dolgozni, de ami itt van a fórumon... teljesen elvette a kedvem az egésztől... :(
Egyelőre csak csöndes olvasgató vagyok, és segítek képekkel - hangokkal ha tudok. pl tibitrain-nek a Délivel.
3 éve olvasom a fórumut, de nagyon sokat változott (rossz értelemben).
Megjegyzem, az első hozzászólástól, (igen, a 0-tól) mindent elolvastam, szóval tudom milyen légkör volt itt annó... és hát, hogy is mondjam... családiasabb... :)
Azzal nem is jöhetnék, hogy "nem kellett volna időpontot mondani", ellenben azzal igen, hogy "nem kellett volna bejelenteni, amíg nem 99%-os készültségű", mert akkor nem volna mi miatt kapni ilyen "mikor lesz már kész, amit ígértél, már tűkön ülök miatta"-jellegű maileket, hiszen akkor nem lett volna mire, el nem kezdett projekteket meg nem is lehetne kin számonkérni, mert nem lenne alapja!
"érthetetlen, mitől félnek (már ha arról van itt szó)"
Már megint: nem, nem, és nem!: Nem igaz, amit gondolsz.
A régi, zűrösebb időszakokból(!) kimaradtam (te is!), de amióta itt vagyok a fórumokon, bvemetro-tól számtalan példát hallottam már, hogy milyen-emaileket kap(ott). Szemtelen, nagyképű hangvételű, siettető, és ócsárló levelek. Ez az, ami miatt az építőnek elmegy a kedve a további munkáktól. De hogy ne kapjon ennyi szemetet, megoldhatja azzal is, hogy nem teszi nyilvánossá az e-mailjét.
És ne gyere azzal, hogy "nem kellett volna időpontot mondani". Anélkül is kaphat az ember olyan mail-t, hogy "siess mán, mer játszani akarok a kidolgozott felszínű 2-es metróval". :P
Bár bvemetro most csak példa volt, de se benne, sem másban nincs ilyen értelemben hiba, ha nem akarja elérhetővé tenni az e-mail címét.
Egyszer beszéltük is: te, én, és bvemetro, hogy "milyen hülyeség, hogy kiírja a honlapjára, hogy nem teljesen valósághűek a pályák", és hasonlók. A hibás felfogásod ott kezdődik, hogy ez nem "előfélelem", hanem "utótapasztalat". Ott is mondtam, hogy bvemetro egyetért veled, hogy hülyeség lenne ezt kiírni, de míg ő belátja, addig te azt felejted el, hogy ez nem hülyeség, mert a múltbeli tapasztalatok miatt szükséges!
Tudod, megelőzés.
Nem jövőrenéző félelmek, hanem múltbeli tapasztalatok tehetnek arról, hogy egyesek nem adnak meg e-mailt.
Lehet, hogy szerinted "úgyse jönnének már ilyen levelek", de ne a saját e-mailjeidből indulj ki! Neked igazán nem is lenne értelme miért írni. Hát nem is írnak. Nem tudják a nagyokosok fikázni a nagyobb munkáidat, mert nincsenek nagyobb munkáid. Nem tudnak sürgetni, mert 2 napos apró munkákat csinálsz. Szóval ne legyen már ez is vitatéma, jó? Értsd meg a lényeget, slussz-passz.
Hát, nem túl sűrű az, h BVE témájú emailt kapok. Ha meg mégis, akkor vagy vmit átküldenek, h kúráljam ki a hibáit, vagy vmi - egyébként felesleges, hiszen PD licensznél erre nincs szükség - engedélykérő témájú. Spamekből meg egy nap jön 5-10 darab, de a Gmail tökéletesen jól kiszűri azokat, egyébként FB és YT témájú a legtöbb bejövő mélem.
Én pedig - bár YT-n volt már rá pár példa - továbbra is válaszolok az ilyen "ott van a leírásban, csak el kéne olvasni"-jellegű kérdésekre, amik viszont úgy tűnik, beválnak, meg a reagálás után a többség megérti, mire mutatok, és nem kérdez ismét, inkább ír egy "köszi"-t, és azzal le is van tudva a dolog, emailben viszont nem emlékszem rá, kaptam-e ilyet egyáltalán valaha is, pedig a kezdetek kezdetétől fogva publikus a címem, így bárki írhatna, de úgy tűnik, mára már kezd elenyésző lenni az ilyen newbie-k száma, akiknek minden apróbb lépést külön le kell írni. Ilyen szempontból tehát - bár hibaként nem is róható fel, de - érthetetlen, mitől félnek (már ha arról van itt szó).
"Viszont kaptam nem egy olyat is, hogy supportnak nézett, és tőlem várt konkrét leírást"
Mind a Szimulátor Klub, mind a BVE Fejlesztő keretében mi ezért tartottunk fent külön support rendszert. Hát meg kell, hogy mondjam elég fárasztó tevékenység volt :) Főleg azután, hogy az Origó a mi telepítési útmutatónkat tette ki anno az openBVE-t bemutató cikkükbe. Ekkortól nem volt ritka a napi több mint 10 segítségkérő üzenet. Meg tudok érteni mindenkit, akinek elmegy az életkedve is ilyenektől... :)
Ez a "se szó-se beszéd, email cím nélkül"-típusú eltűnés teljesen érthető. Nem tudom, te mennyi levelet kapsz BVE-vel kapcsolatban, én kaptam jópárat annó vegyesen mindenféle tartalommal. Szerencsére mostanában egyre kevesebbet, azok is csak a normálisabb hangvételűek (pl. engedélykérés átfestésre). Ezekre mindig válaszolok - ha nem is azonnal, de max. pár napon belül, ahogy olvasom a levelet. Viszont kaptam nem egy olyat is, hogy supportnak nézett, és tőlem várt konkrét leírást olyan dolgokról, ami feketén-fehéren le van írva a megadott helyen, csak el kellett volna olvasni azt. És itt nem arról van szó, hogy eddig meg eddig jutott, ott elakadt, mit javasolok, hanem ilyenek, hogy "építsem meg már ezt meg azt". Csak azért mert ő lusta vagy csak arra fogja, hogy nem érti. Nem nem érti, meg sem próbálta megérteni. Egy idő után megunja az ember ezt és nemhogy válaszolni, de még elolvasni sincs kedve ezeket.
Email címet meg megadni, hát hajrá.. fogadd a spameket :) (Nekem is van spamre fenntartott emailem, itt mégsem az van megadva. Nyilvánossá tenni meg nem akarom. És ezzel szerintem vagyunk így egy páran, de nem hiszem, hogy fel kéne ezt róni bárkinek hibaként. Mindenki annyit közöl az adataiból, amennyit akar - meg amennyit lehet)
A régi motorosok azonban nem csak ezt a fórumot hagyták el, hanem a BVE Klubét is, sőt, a BVE egész világát. Pedig ha pl. miattam lenne - tételezzük fel! - akkor a BVE Klubra még írogatnának nyugodtan, de nem szökőévente egy hsz-t, és igen valószínű, hogy a honlapjukat is működtetnék, max nem BVE-s témában. De nem, nem ez van. Úgy, ahogy van, otthagyták - egyesek közülük csak félig-meddig - elkészített, esetleg kiadott projektjeiket, oszt se viszonlátás, se "bedöglött a gépem, bizonytalan ideig nem tudok tevénykedni" se bármilyen előrejelzése annak, hogy egyszer csak eltűnnek. A maiakra hál' istennek ez már kevésbé igaz, mert ha más nem, a többi topikban rájuk lehet lelni, esetleg ha rámész a profiljaikra, jellemzően lehet rajtuk működő email címet találni. A régebbiek többsége (nem mindegyik!) azonban úgy tűnik, luxusnak gondolta azt az apróságot, hogy legalább egy email címet adjon, hogy ha a későbbiekben lenne tőlük vmi kérdés vagy ilyesmi, akkor legyen hol utánuk érdeklődni...
"Teljesen jól működött a dolog évekig, akkor minek kísérleteztek az itthagyással?" (Gothp. 141.)
Nem, nem működött teljesen jól a dolog. És éppen ilyen egyszerű az ok. Főleg, hogy te akkor még itt sem voltál, nem tudom miért vagy biztos ezekben a dolgokban. Én sem voltam itt, de amióta ittvagyok visszanéztem, utánaolvastam, visszajelzéseket kaptam és többnyire megértettem a történteket. Most csak úgy fejből írkálok, konkrét visszalesés nélkül:
A BVE train topikban indult el a BVE ismertté tétele, és népszerűsítése. Az érdeklődök nem csak a programmal ismerkedtek meg, de pályaépítéssel, objektumépítéssel is foglalkoztak. Viszont az érdeklődök között voltak sajnos 'moderálhatatlan' gyökerek is, akik zavarták a topik életét. Igénytelen pályáikat reklámozták, OFF-oltak, és illetlenül fórumoztak. (Ma is gyakori jelenségek.)
Mivel ezek a zavaró elemek gyakran előjöttek a gyökerek részéről, és némelyikük több nick-el is írt, nem volt/nem lehetett olyan alapos a moderálás, mint egy saját fórumon lehetett volna.
IST honlapjának megszűnését követően kiszélesült, központosult a magyar BVE rajongói és fejlesztői tábor, és számos közös leírás, és munka született a BVE Klub, és annak saját (egyben kontrollálható) fóruma által.
Nem folytatom a dolgot, de remélem kapizsgálod a mondanivalót.
Ja, és a régi BVE-sek közül már többen is a fejedhezvágták (ébresztő), hogy "már éppen lenyugodni látszott a helyzet a BVE trainben, amíg te meg nem jelentél", és most te vagy az, aki a legtöbbet zavarod a topik életét. Nem vagy egyedül vele, de toronymagasan vered a sort. :)
Teljesen jól működött a dolog évekig, akkor minek kísérleteztek az itthagyással?
:D Legalább igazad lenne. Több tucatszor el lett mondva, arról nem tehetünk, hogy te 5 évvel ezelőtt még a csattogós pillangót tologattad a napközi udvarán és nem követted az itt történt eseményeket (hálát adok Istennek, hogy ez így van). Amúgy az nem kísérlet volt. Amúgy számold már meg légy szíves, hogy hány "régi" motoros ír ide? Megvan? Akkor most gondolkozz el, hogy vajon miért... (Már előre várom, hogy milyen idióta indokokat fogsz felsorolni - bár tudom, mert mindig ugyanazokat szajkózod... Csak a legfontosabbakat felejted ki)
akkor meg minek kellett nekik lemondani IST honlapjáról egy nagyjából 100%-ig ugyanolyan (tartalmú) oldal létrehozásáért?
Nem látod a lényeget. Volt X BVE fejlesztő, akik úgy gondolták, hogy a munkájuk eredményét egy közös oldalon teszik közzé, felépítenek egy információs adatbázist a játék népszerűsítéséért. IST honlapja így "okafogyottá" vált, olvashatod is a honlapján. Ez olyan, mintha feltennéd a kérdést: mi a fenének a sourceforge? Minek gmail? Minek az Opera ha van Firefox? Minek a körte ha van alma?....
Mert ha legalább valami igazi újdonságot mutattak volna a beindulásával, de nem!
Valószínű, hogy nem sikerült. Ha beírod, hogy BVE a google keresőjébe, nem az első találat a BVE klub honlapja. A tied hol van? Valahol a 4. oldal alján - biztos véletlenül.. Oké,mondod, ki nem szarja le a google.hu keresőt, nézzük, hogy a google.com mit mond: hát igen, a második oldal közepén ismerős link, sajnos nem a te honlapodé. A tied valahol a futottak még kategória... Szóval miért is nem sikeres a BVE Klub honlapja?! És nem, egy fillért nem fizettünk a googlenek hogy basszák ki az első helyre az oldal linkjét.
És akkor jöjjenek a szokásos kérdéseim:
- neked mi a fenének honlap, egyáltalán a honlapodnak mi köze a BVE-hez? A honlapodon mi az a szerverlista? Nincs időd fejleszteni? Elég ramaty, kezdetleges állapotban van. Ennyi idő alatt már egy normális honlapra is futhatta volna. Neked ez a minőség?Tehát: nem érsz rá normálisan megcsinálni???? Hát hiába, elfoglalt gyerek vagy, na.
- A honlapodon nincs semmi érdemleges. Egy ideje semmi fejlesztést nem adtál ki (nem mintha eddig lett volna valami), csak hozzáírsz valamit a train.dat-hoz, átnevezel egy wav fájlt vagy átkonvertálod 96kHz-re, hogy jobb legyen a hangja.
Ez "fejlesztés"? Mert ha igen, akkor átfestem valamelyik mozdonyomat, kicsit Paint.NET-tel élesebbé teszem a színeket és kiadom, hogy "hűmekkora kurva nagy fejlesztés lett így, x év után visszatértem, ezért töltsétek le, mert így most sokkal jobb lett". Vagy berakok még egy fát phontanka pályájába, engedélyt kérek hogy terjesszem, kirakom valami honlapra és verem a mellem, hogy "bezzeg így nagyságrendekkel jóképűbb a pálya". Esetleg a mobiltelómmal csinálok egy videót, ahogy BVE-zek és felrakom valamilyen videómegosztóra, hogy "ezt sassátok, dobjatok rá egy lájkot". Az igazat megvallva lövésem sincs, hogy megy ez, de elhiheted, 1 nap alatt összegyűlne több száz like vagy mifene.
Komolyan kérdezem, te fejlesztőnek tartod magad? Mert ha igen, akkor hajts fejet, holnapra kész lesz 200 új "fejlesztésem". Az már más kérdés, hogy 100%, hogy mindenki körberöhögne és kutyának se kellenének a "fejlesztéseim". Csak én (és még jópáran) nem égetem magam ezzel, ellentétben veled. Amúgy a HÉV áttextúrázásod/átszínezésed kivételesen, de jóra sikeredett (komolyan)
Szóval ezek alapján minek neked honlap, te mutatsz újdonságot?
Minek a honlapodra fórum? (Ha még megvan egyáltalán). Tartalmas információkat hordozott a BVE-vel kapcsolatban? Nem. Akkor meg. Tehát az is rohadt fontos volt.
Ennyit rólad és a BVE klubról. Leszállhatnál végre azokról, akik tettek is valamit, elhiheted ha kevésbé lennél beképzelt és te is kiadnál fejlesztéseket, rólad is kvázi superlativusokban lenne szó...
Hát, ezért van IST régi honlapja és a BVEKLUB között egy "kis" különbség. Mondjuk a BVEKLUB-on említsük csak meg az Objektumtárat, amiben nem egy és nem is kettő ember munkája van, ráadásul nem csak BVEKLUB tagok munkái. Pályából is sok van, vonatból is, meg hát egy csapat lényegesen könnyebben tudja szépítgetni, alakítgatni a honlapját és annak tartalmát, mint egy ember, ráadásul így nem egy emberre jut minden munka... És az, hogy IST munkái a BVEKLUB-ra kerültek, nem azt jelenti, hogy 100%-kban ugyanaz lenne a két oldal. Azt pedig nem hiszem, hogy igaz lenne, hogy semmi új nincs a BVEKLUB-ban (biztosat nem állíthatok, hisz akkor még nem foglalkoztam a BVE-vel).
Nem szeretném magamat belekeverni, de ha Te másokat, akik nem tartoznak egy általad kitalált csoportba, azzal kritizálsz, hogy ha nem tetszik, csináljon jobbat és akkor kritizáljon, akkor Te milyen jogon fikázod le a BVEKLUB fórumát? Mondhatnám úgy is, "ha nem tetszik, csinálj jobbat"! Én a helyedben nem fikáznám sem a tagjait, sem magát a BVEKLUB-ot, hiszen ők (márcsak mert nem egy ember) jóval többet tettek a magyar BVE-ért, lásd például Phontanka, akinek köszönhetjük a magyar nyelvű OpenBve-t (már ha jól tudom) (most minden taghoz tudnék írni valamit, de nem szeretnék regényt írni, remélem nem sértek meg senkit).
Nekem nem az az elvem. Megrendelésnél is szép lenne, ha csinálnék egy weboldalt, majd érkezne rá néhány kritika a megrendelőhöz, aki ezt továbbítaná nekem. Ha Én erre azt mondanám, hogy csináljon jobbat, akkor máris búcsúzhatok a pénzemtől és további munkáktól.