Kipróbálom tavasszal a Te arányodat 75-25 kombót, az árpa malátát én csíráztattam, bükkf.porral füstöltem,mert tőzeget nem tudom hol lehet beszerezni. Tölgyhordóban érleltem.
Nekem a 75 kukorica 10 árpa maláta és 15% rozsmaláta ami bejön,íz világban.Lehet azért nem ízlik neked annyira,mert nagy az anyagodban a rozs arány,ha kukoricásabb az anyagod,és tényleg tölgyfa hordóban tárolod vagy érleled,édeskésebb vaníliásabb lesz ,mint ha pl ballonban tárolod és pár tölgy kocka van csak benne,és sok a rozs % ,inkább fűszeres jellegű lesz.Meg nem tudni mivel füstölted a malátádat...vagy a cefre hogy sikerült...sok tényezős dolgok ezek.
Üdv! Olvastam az írásod. Lenne egy kérdésem: Melyik gabona kombináció vált be neked, milyen malátával? Én 50-50 kukorica, rozs kombó + saját készítésű füstölt árpa malátával próbáltam, de nem igazán tetszik az íze.
Most megpróbálom a keverék élesztős erjesztést,az miatt teszek hidegtűrő élesztőt a cefrébe,mert a mellékhelységben reggelre 8-10 fok van,ha felfűtöm napközben 20-22. A hidegtűrős élesztő mellé tettem pékélesztőt is...majd meglátom milyenre erjed.
Azért 12 éves Johnnie-t még elég jól le lehet nyelni. Bár az ára az határeset, hogy megér e annyit. Az biztos hogy az árából sokkal jobb maltot vagy bourbont is lehet venni. 9 ezerért találtam literes Four Rosest. Na az nem kérdés, hogy megérte az árát. Az összes alap whiskyt veri, még a Jacket is.
A hitványodás és profit hajszolás sajnos egyre inkább, mindenhol megfigyelhető.
Budafoki kockát szoktam gyorsan, és stabilan erjeszt (szobahőmérsékleten), még a moonshine cefrét is vígan erjeszti. Ezúttal viszont szárított pékélesztőt használtam, az is jól tette a dolgát. Gabonacefrékhez borélesztőt nem használok, nincs velük jó tapasztalatom.
A Ballantine's-hoz adj hozzá egy csipet aktív szenet néhány órára, majd szűrd le. Aztán mehet bele a tölgy pálca, lehetőleg bourbonos. Ihatóbb lesz, a végére egy új italt kapsz.
De ekkora a kereslet rá Ázsiában ? :D hogy Európában is megpróbálják ezt a minden minőséget mellőző lötyit eladni?Vagy itt is lehet rá "cél közönség" ? :D Esetleg mint buli pia fiataloknál...bár azoknál is működik az ízlelés...a kisebbik fiam 22 éves,de hihetetlen érzéke van,ízlelésben,minőségben stb..kiérzi a minőséget...vagy minőségen aluliságot is :) mondjuk én is :D
A mai Ballantine's Finest már nem messze áll attól, hogy "csináljunk valamit a lehető legolcsóbban, ami felismerhetően whisky, és papíron is whiskynek lehet nevezni". De ez nemcsak erre a márkána igaz, a 2010-es években végképp mélyrepülésbe ment kb. minden "neves" skót blend alapkiadása. Igazából ezeknek már a 12 éves kiadásaiért se adnék pénzt, nem még annyit, amit kérnek értük. Ahogy felrobbant az ázsiai kereslet, hirtelen az lett a cél, hogy minél több üveget tudjanak kinyomni "Ballantine's", "Johnnie Walker", "Grant's", "Chivas Regal", stb. felirattal, az ár/érték arány meg nem számít semmit.
Soha nem vitt rá a lélek,hogy megkóstoljam a Ballantines nevű "szörnyedvényt" :D kaptam egy üveggel,az este megkóstoltuk a fiammal,hát...ma gyorsan hasítottam egy tölgyhasábot,jól megpörköltem,pár helyen átfúrtam csavarbehajtóval,és beledobtam ebbe az anyagba :D hátha belátható időn belül kicsit javul az íz világa. :D Szereti ezt egyáltalán valaki...nekem egy jó whiskyhez hozzá tartozik a tölgyes,vaníliás hosszan lecsengő íz...minimum.
Igen jó kombináció,a füstölt maláta,tőzegen füstölt whisky maláta,és a rozs maláta,igen érezni enyhén a késztermékben is a füstöt.Sikerült még kifognom mindegyik füstölt malátát mikor rendeltem,van még füstölt búza malátám is,majd ötvözöm azt is szintén ilyen kis tételű mennyiségben főzők majd abból is,ezeket 5 literes ballonban tárolom majd, és tölgy hasábbal érlelem,a moonshine,és a nagyjából Jim Beam arányú gabonások, ezek külön tölgyfa hordóban érlelődnek.
Gratulálok a jó kihozatalhoz,tényleg jól sikerült az anyagod :)
Most ilyen kis tételes ízvilágokat hozok össze...majd ha fogy a hordóból,akkor én is becefrézem a legalább 10 kg-os kukoricás anyagot.
A 25 liter malátásból,csak a szivét főztem ki 2,5L 65 fokos pihen egy 5 literes üvegbe tettem bele 6 db kisebb pörkölt tölgy hasábot és már szépen szinezi.
A fejét farkát még nem főztem.Majd összevárok pár anyagot,és akkor azt is főzőm,azt majd külön fogom tárolni :)
Becefréztem még egy adag single maltot,a szivéből,így meg telik az öt literes,és megérlelem ezt a jó kis anyagot...már most finom illata van :)szépen színezik a hasábok.
Bírom a Mike-ot, nagyon kreatív. Az sem semmi, amikor buboréksapkás tornyot építettek. Persze az elmaradhatatlan befőttesüveg ezúttal sem hiányozhat. https://www.youtube.com/watch?v=tm3fEwIY6P8
Végül hogy sikerült a maláta cefréd? Mennyit adott?
Kipróbáltam én is a GA 500-at, el se merem mondani, hogy mennyi alkohol lett belőle... brutális mennyiség. Azért még egyszer átszámolom, meg leellenőrzöm egy harmadik fokolóval is, biztos ami biztos.
Helló, egy orosz videóban láttam hogy egy 50literes üsthoz 2db 15literes thumpert készítettek, szerintem ez egy kicsit sok hozzá, kinek mi a véleménye erről?
Igen egyes gabonák magjaiban van béta amiláz mely csírázáskor aktiválódik.Cefrézéskor 70-80 % alakul maltózzá , maradék dextrin ,nagyolva. Az élesztők bontják a maltózt. De az enzimeknek túl kell élni a cefrézést (ph, hőméséklet )akkor az erjedés közben akkor dextrin alakul át maltózzá.Persze hogy ez házi körülmények közt mennyit jelent ez jó kérdés.Ezért hatásosak az enzim készítmény.Igen igazatok van rosszul fogalmaztam. Nem a csírázásra gondoltam . Sörfőzéskor is fontos a béta amiláz és még mások is.Fertőzés elkerülése mindenkinek fontos.
Ha melegítés nélkül nem történne semmilyen enzimmunka, akkor csírázás sem lenne. Ha ez így lenne, akkor miből főznéd a sört? ;) Azért nem hallottál erről, mert sörfőzésben az alfa és a sterilitás a lényeg. Nálunk, szeszfőzőknél, az a legfontosabb, hogy a béta jól ézze magát, a minél több, erjeszthető cukor érdekében.
Maláta enzimjei alacsony hőmérsékleten erjeszthető cukrokat ismereteim szerint nem termelnek.
Pedig a malátában nem azért vannak enzimek, hogy nekünk sörünk, vodkánk és viszkink legyen, hanem, hogy a magban tárolt keményítőt a növény felhasználja a fejlődéséhez. És közben végig hideg van, senki sem melegíti a magot. Csak mi vagyunk olyan sietősek, hogy nekünk nem jó, ha napokig, hetekig dolgoznak az enzimek.
A füstös sör kellemes lehet...nem próbáltam még...viszont már beszereztem füstölt malátát is mostanában , és ötvözni fogom a tőzegen füstölt whiskx malátával,most ilyen " több mindent készítő,kipróbáló időszakomban"vagyok :D
Én sörfőző vagyok, nálatok csak olvasgatok. Füstös sör ,rauch beer nagy kedvencem ,csak ezért számoltam ki. Kihozatalom 78-80% szokott lenni.Enzim esetén szerintem se lehet követni.Maláta enzimjei alacsony hőmérsékleten erjeszthető cukrokat ismereteim szerint nem termelnek.
GA-500-at használok.Hát ja...a végeredmény a fontos ...?Mindig tanul az ember valamit...ezt nem tudtam,hogy akár az erjedés végéig gyártja a cukrot :) meg a maláta is.
De a lényeg úgyis az, hogy lepárlás végén mennyi az annyi. Úgyhogy nem biztos, hogy van értelme méregetni a gabonacefrét, elvégre nem sört főzünk. A cefre a malátázás után, ha nincs steriliizálva, a maláta (vagy gllüko-amiláz, ha azzal cukrosítottuunk el), enzim aktív marad. Alacsony hőmérsékleten, mérsékelten, de tovább dolgozik. Napokkal később is, gyártja a cukrot, akár az erjedés végéig. Ez az, amit semmilyen fokolóval, refraktométerrel nem lehet követni.