Hirtelen felindulásból elkövetett libavásárt csináltam :O
A fodrosok nagyon kicsik voltak, nem azt vettem meg. Helyette őt vettem:
Egy keverék bütykös liba. Érdekes, mert 5 kg-ot mutatott a mérleg. Akkor a szürke libáim 6-7 kg-osak legalább :O
A 2 gúnár nagyon jól viseli egymást, de azért csak kellő távolságból... Elég kis kezes, a szürke gunaram azért védi rendesen a csapatot, a bütykös meg félős és túl szelíd.
Másik dolog: A fodros liba méretben mekkorára nő meg? Főleg kg-ban és méretben érdekelne. Ahonnan hoztam, a fodrosok akkorák voltak mint egy nagyobb magyar kacsa pedig állítólag májusiak. Régen láttam a piacon fodros (?keverék?) libát, hát azok akkorák voltak mint a képen a szürke libáim v nagyobbak...
Hmm van ott egy fodros liba. korrekt áron és helyen. Mindjárt fel is hívom őket aztán majd megint elszomorodok mikor az odaút előtt 5 percel közlik h bocs már eladtam előtted és lesza...om, hogy előtte mindent letárgyaltunk :)
Végül is minden nap bújni kéne a netet friss hirdetés után, dehát ki ér rá erre 4 műszak + szőlő és jószág mellett? :P
Szerbusz "Régi topikos társam". nyilván való ,hogy nem kívánok senki véleménye és meg gyöződése ellen menni, sőt tapasztalatai ellen sem. De, azért eljutottunk az elözőekben addig ,hogy robinzonkruúzó is használta pénteket a szigeten, (kevés kispéntek lett belölle..) leszűrve a tanulságot a péntekek érzékenyek a beltenyészetre. ,-))). Vagy valami ilyesmi. Még a növényi szinten is a "vérfertőzés" ,tehát testvér párosítás némi hátrányokkal járhat a megfigyelések szerint. Jó magam cserélnék külsőre egyértelmüen más gunarat. Ez csak egy vélemény volt és semmi több. Szív. üdv. (mennyivel nyugodtabban várnád a tavaszt).. és az első termékeny tojcikat ???... ,-)))
Bizonyos ár és távolság után nem éri meg elmenni nekem! (lehet másnak igen, de nekem nem)
Továbbá akitől vettem, nem csak egy kis mini kupec, ezzel foglalkozik főállásban, a közelben sok libát adott el. Attól h 2 faluval arrébb veszem és ugyanazok a felmenői az még csak lelki világom nyugtatná meg, de a valóságon nem változtatna.
Köszi! Hát még várok 1-2 hetet hátha tudok idegent szerezni. Ha nem akkor marad így, és jövőre elválik a sorsa a gúnárnak. Ha jól teljesít marad, ha nem akkor repül. Ha a 3 tojó produkál évi 20-30 libát, már megéri tartanom.
ha nincs más akkor hagyd meg a gúnárt hozzájuk, elso szintu rokontenyeszetnel merhetetlen, szval nem lesz semmi valtozas a libak kulalakjaban, testsulyaban de meg csak a kelesi aranyoknal sem de azert nem ez a kovetendo pelda.
2014 van. piacról vett szürke libáim vannak. Nagy eséllyel rokonok.
A közelben nem találok idegen gúnárt.
A beltenyészet mennyire fogja visszavetni az utódokat? Kapásból a tojások termékenységére milyen hatással van és az utódok életképességére?
Az utódok végtermékek, így nem kell hogy elit törzslibák legyenek, elég ha korrekt idő és takarmány alatt felnőnek. Pár éve volt libám, hát azok messzemenően jobbak voltak ezeknél. Nagyobbak voltak, dehát gondolom ez is a beltenyészet oka lehet, de nem tudom biztosan ezért kérdeztem :)
Szia , a viziszárnyasokat úgy álltalában maguk között kezeljük és hasonlítjuk viszonyitási alapokon. Így volt a 70-es évekig ,hogy a lúd nem "annyira" érzékeny a beltenyészetre mint a kacsa. Igen ám de...de a kacsa addigra már kő keményen nagyüzemi termelésben és szaporításban lett bevonva, valamint alkalmasnak találltatott a zárt nagyüzemi tartásokra. A lúd nem ). Végül is mára már a lúd fajták zöme szűk beletenyészet visszajelzéseit mutattják (ezek degeneratív jelenségek sajnos). A lúdainkat ilyenkor ősszel törzsesíthetjük sikerrel és kiváló idegen gúnárral megfejelhető. A fél siker alapjai is lehetnek. Csak úgy megjegyezném ,hogy az 50-60 ével ezelött legelőre és közeli tavakra kijáró házi lúdjaink keveredhettek és cseréltek is a szomszédságban annélkül ,hogy ezt bárki orrára is kötötte volna a gazdasszony. Ma már villanykeritések és zárt volierekben élik az életük java részt a háziállataink, hogy a mesterséges megtermékenyítés "álldásos" következményeinek is a levét a mai kezdő állattartó élvezheti. ill... és teheti majd rendbe a tegnap mohóság "bűneit". Sétáljunk csak végig csendesen egy egy falun és figyeljük meg ,hogy hány udvarban tartanak ludakat még ? Így nehézz dolog is a tegnap még híres és hagyományos Szigetközi libáinkat a mai legtöbb esetben gyűsüs és kiállítási libákkal összehasonlítani. A megoldások eggyike lehet (és jó magam is így gondolom,hogy járható út), hogy nyári lúd keverék gúnáral kezdünk új "utakat" a tenyésztésben, tartásban. Igazz ,hogy ez testsúly helyreállításal és tojástermelési változásokkal jár,.. ha az utodokat nézzük. De viszont az életképességeik hatalmas ugrással helyére billenek. Rendes időben tojnak és kotlanak el. A legelésük is kiegyensúlyozottab lehet, így ismerik ,hogy melyik füvet mikor és milyen mennyiségben legeljék. Ezeket talán egy juhász tudná megerősíteni, miszerint létezik a juh és a bírka...(ahogy szokták is kimondani). Tehát nem buta eltunyult állataink lesznek ,hanem egyész és séges lúdaink. Vannak próbálkozások a fajtakeresztezéssel, de hát mindkét esetben azonosak legtöbb esetben a terheltségek. Ez csupán egy vélemény volt és senki ..de senki ellen nem irányult. Nagyon fontos a gunarak nem csak megválasztása hanem a kiválasztása is. Szív. üdv.
Kérdés hogy díszek, vagy meg is ennél belőlük kettőt? Szerintem 2-t ajándékozz el ha kedvencek,ha nem edd meg őket.A legszebbhez meg kell szerezni 3-tojót.Akár némát is vagy amit tudsz az utódok finomak lesznek.. :) Szerintem!Ha nem b...tatják egymást ivaréretten akkor semmi gond /ami szerintem kizárt/ ,de akkor lép életbe a legelső mondat.Az a kérdés mit szeretnél a lehetőségek közül?
libák nem érzékenyek a beltenyészetre(tyúkok annál inkább), ha nem kiállításra tartasz libákat akkor nyugodtan hagyd meg ha szép a gúnár, elmondok egy torténetet remélem nem köveznek meg érte a mélyen tisztelt libatenyésztök. Nagymamám testvére a kereszt mami(aki ma 95éves) 40évig tartott libákat a csallóközi Komáromfüssön (felvidék), mikor férjhez ment kapott az édesanyjától 1pár libát amik testvérek voltak, elmondása szerint a növendékekböl évente hagyott új gúnárt, lúdakat pedig 3-4 évente cserélte és ez így ment 40évig hogy soha nem cserélt senkivel sem lúdat sem gúnárt szóval erösen beltenyésztett volt az állomány a 40év alatt, és mégis szép libái voltak nem korcsok. Kérdeztem hogy miért nem cserélte legalább a gunarakat, és azt mondta hogy miért cserélte volna hisz az övéi mindíg szép fehérek, nagyok és egészségesek voltak, nem akarta megfertözni az állományt. Nem mondom hogy követendö példa de volt ez így is azelött.
Lenne egy érdekes kérdésem. Kicsit ellent mond az elveimmel, de azért felvetem a dolgot....
Van egy csapat libám. 3 tojó + 1 gúnár.
Ez így jó is lenne, ha nem egy helyről vettem volna a piacon. Ami érdekesség lehet, hogy 2nek a csőre alatt 3szögben fehér a tollazat 2nek meg nem. 2nek van egy enyhe "búbja". Manapság már nem extra dolog a búbos liba se, eléggé kezd elterjedni...
Na a kérdés: Mivel egy helyről vettem, nagyon nagy az esélye a rokoni szálaknak. Libák mennyire érzékenyek a beltenyészetre?
Gondolok itt a növekedési erély, a keltethetőség, és az életképességre. Kacsáknál a többszörös beltenyészet vagy a közeli rokonok pároztatása is elég jó végterméket szolgáltat.
Sajnos nem találok idegen gúnárt és a szívemhez nőtt a kis csapat. Nem akarok beltenyészetet, sőt még keltetni se fogok géppel sztem, hanem aki megül megül, aki nem nem. De ha már megülne akkor szeretnék biztosítani jó körülményeket, ezért érdekelne mennyire befolyásol a rokoni kapcsolat.
Sziasztok. A korábban feltett kérdésem egészíteném ki. A dominans gàcsért vágtam le amelyik egyébként jól petéli a tojókat (még a másik gàcserra is jut ereje) vagy a gyengébbet én úgy látom az is aktív a tojókkal csak kikap érte plusz még nőve is teszi a másik. Vagy hozzák egy erősebb gàcsért amelyik mindegyik fölött áll, de szexualisan nem aberrált?
3 árva napos tőkés récét neveltünk fel (májusi kelésűek). Biztos, hogy mind a 3 gácsér, most kezd zöldülni a fej tollazata. Az ólban és a kifutójukban nincs más állat. Lassan ivarérettek lesznek és mint kezdő kacsatartó kezdek aggódni mi lesz. Testvérek, együtt nőttek fel, fogják egymást bántani? Ha nem szerzek nőstény kacsát, akkor is zajlik a nyugodt kacsaélet tovább? Mi történhet ivarérettség elérésekor, ha 3 testvér gácsér össze van zárva?
Hát jól körbe írtad h nem b..ik. Én hiszek neked, csak a saját tapasztalatom alapján írtam.
Másik érdekes eset, amikor egy 4+1-es felállásban a dominánsabb tojó folyton petélte volna a kisebb tojót. Semmi izgalmi állapot nem volt, nyugodtan bogarásztak. Ez többször is előfordult, de leszokott róla.
A másik eset amit az előbb említettem pedig szerintem a tojó gácsér arány felborulása miatt lehetett, mivel a tojók kevesen voltak és még nem ivarérettek, a gácsérok pedig már petéltek volna. Valami rémlik, hogy olvastam már hasonlóról. (Nem biztos h kacsa volt, de hím ivarú állatokat neveltek egy helyen.)
Nem kizárólag a saját neme iránt érdeklődik a tojókra is rámegy, de amikor a gyengébb gàcsér is petéltné a tojókat vagy még is teszi akkor szokta a dominàns őt is... Először verekednek majd miután leteperte magáévá teszi, mindig erőszakkal.
Így azon a véleményen vagyok, hogy nem buzik a kacsák és más állatok csupán "állati szinten működnek". Mi emberek tudatszintje is képes erre, csupán elég magunknak jó sokszor elhitettni, hogy végül is mi is állatok vagyunk. Így aztán azokká válhatunk. üdv. u.i. Persze ez csak egy vélemény volt csupán és senki ellen nem irányult, szándékozott lenni.
Szia Juhoros, hogy valóban buzúlnának a kacsák ? ..ez egy fogas kérdés valóban. Teljesen egyet értek veled, csupán kiegészítésnek gondoltam ,hogy egy-egy "szagg-embert" is megnézzek ez ügyben. "- A homoszexualitás az ember esetében teljesen egyértelmű. Az állatvilágban talán a bonobóknál találkozunk még hasonló helyzettel. Ha megnézzük, hogy egy szexuális aktusra hány megszületett utód jut, akkor kiderül, hogy a gerinces állatoknál ez a legtöbb esetben csupán egy vagy egynéhány. Az embernél ez a szám kétezer körül mozog. A nagyságrendi különbségnek valamilyen biológiai magyarázatának kell lenni. A bonobóknál – ez az emberrel legközelebbi rokonságot mutató törpecsimpánz faj – tízegynéhány éve figyelték meg, hogy a nőstények nemcsak akkor hajlandók párosodni, amikor fogamzásképesek, hanem sokkal gyakrabban. Ha a csapatban valamilyen izgalom keletkezik, akkor a szexuális aktus stresszoldóként működik. Ilyenkor mindenki mindenkivel (azonos neműek is) aktivitást mutatnak. Ennek semmi köze az utódnemzéshez, az a funkciója, hogy lecsillapítsa az izgalmat. Ha az állatkertben elérkezik az etetés ideje, akkor a bonobók nem az élelemhez rohannak, hanem először a legkülönbözőbb kombinációkban mindenféle szexuális játékot folytatnak, és csak akkor mennek az ennivalóért, ha már megnyugodtak."
Szia,...hmmm... "- Bruce Bagemihl könyve az ún. állati homoszexualitásról. Ebben leírt a szerző egy csomó olyan eseményt, amelyet megfigyeltek a természetben élő állatoknál, s amelyben a szexuális aktus bizonyos részeit a hímek vagy a nőstények egymással folytatták. Az a probléma ezekkel az esetekkel, hogy nagyon nehéz definiálni, valójában mi is történik. Sokszor előfordul, hogy egy hím béka átöleli egy gumicsizma orrát és elvégzi a párosodási mozdulatokat, tehát egyszerű ingerekkel ki lehet váltani a legkülönbözőbb aktivitásokat. Ha például egy másik hím van „kéznél”, amelyik nem túlságosan tiltakozik és nőstény hiányában az váltja ki a párosodási reflexet, akkor nem beszélhetünk homoszexualitásról, csupán azt mondhatjuk, hogy a szexuális viselkedés egyik eleme valamilyen oknál fogva megjelenik. "
Köszönöm a választ. Amíg egy gàcsér volt addig nem is volt nagy aktivitás, de most a vesztes is megy a tojókra a dominàns meg a másik gàcserra. Ugy vettem észre, hogy nem csak imitalja hanem behatol. Nagyon erőszakos, de azt teszi a tyúkokkal sőt a kakassal is.
Sajnos a homoszexualitás nem idegen kacsáknál sem. Az alul maradt végül egy "szexrapszolga" lesz akit csak petélnek. Enni kevésbé fog, majd lefogyik a végén és meg is dögölhet. Vagy zárd külön vagy vágd le a vesztest amíg van mit.
Sziasztok. Van néhány kacsànk és hoztunk egy idegen gàcsért jó ideig viaskodtak majd a győztes meg is petélte a legyőzöttet. És azóta is többször leszorìtotta majd petélte. Gondolom, h nem csak imitáló mozdulatokat tett mert a phallusa is kint volt. Ez normális dolog? Libáknál van hasonló?