Köszi mindet kipróbálom, az eredményről majd beszámolok!
Tojás mosás ügyben: mindenhol azt hallottam, hogy a keltetésre szánt tojásokat nem szabad megmosni, de még letörölni sem. Akkor ez új távlatokat nyit számomra!
Szerintem is nyugodtan elvehetők a tojások. Előbb-utóbb úgyis megkotlik, max többet tojás lesz. Ja és a szennyezett tojásokat is bátran használd keltetésre csak előtte mosd le őket.
A Te kérdésedre a válasz a gyógyszeres indító pulykatáp és az ivóvízben oldandó vitaminok,táplálékkiegészítők(Jolovit, Gastroferm, Promotor 43, stb.)!
Én régóta így csinálom és gyakorlatilag nincs elhullásom. Természetesen egy-két kelésgyenge mindig van, ami nem él sokáig.
én is úgy kezdtem, hogy saját "kútfőböl" találtam ki mindent, elég jól sikerült, mert már 4 éve kelnek szépen a kis pulykák.
Én mindig össze szedem a tojásokat, mert a nagyon koszosakat, sz....akat nem teszem alájuk, abból nem szokott csibe kelni. 8 pulyka tojik nálam, naponta dátumozva teszem el, és ahogy kezdenek kotlani, úgy teszem alájuk - persze mindig a legrégebbikkel kezdem.
Most már nagyon izgultam, mert csak 1-2 tojást találtam, de látom a többieknél sincs még nagy tojás özön. Valahogy úgy rémlett, hogy más években korábban kezdtek tojni.
Nekem a keltetés egyszerűnek tűnik, mindig a kelés után kezdődnek a problémák, mert sajnos a fele elhullik. Sok mindennel próbálkoztam, de kevés sikerrel.
Szívesen vennék tanácsokat, hogy ki mit csinál a pipékkel, hogy az első 6 hetet túléljék.
hali! Ha párzott akkor hamarosan tojni fog,elsö parzastol kb 20nap. A tojod nyugtalan,repdes,fészket keres a tojas rakas elötti napokban.Ha nem fagyos a hely ahová tojik kinthagyhatod a tojást de az a tapasztalatom a pulyka akkor is le kotlik ha beszeded töle.
Kezdő pulyka tartó vagyok, és azt vettem észre hogy a Bak pulyka végzi a dolgát a tojókkal, és már nem először láttam, van már egy hete is mikor észre vettem, de azóta sem találok pulyka tojást, eltojni sem nagyon tudott, mert a nagy kifutójuk átalakítás alatt volt, és egy ideiglenes anno disznóólnak szuperáló ólban, és annak kis kifutójában voltak, és ott sem találtam tojást,
Ez normális a pulykáknál? próbáltam már keresgélni a neten de erről sehol nem írtak..
és még annyit szeretnék kérdezni, hogy ha elkezd tojni össze szedjem a fészekből a tojást, majd ha kitojta magát várjam meg még elül, vagy hagyjam a fészekben a tojásokat. Egyik oldal így a másik úgy írja
Lehet már ezek is azok, az egy dolog, hogy tegnap láttad őket először pitélni.
Üsd fel az egyiket, ha nem szemes, akkor úgy egy hét múlva is áldozz fel egyet és keresd a szemet.
Ha szemes, akkor úgy szokták mondani, hogy 30, de akár 50 napig is tárolja a tojó a baknak a spermáját, tehát a következő tojásokra is szemesként számíthatsz.
Sziasztok! Lenne egy kérdésem, próbáltam az eddigi beszélgetésekben választ találni rá, de nem találtam.
3 napja kezdtek el tojni a pulykáim és tegnap láttam először "dolgozni" a bakot, akkor mikorra lesz szemes a tojás? Remélem érthető a kérdésem. Sajnos a szakkifejezéseket nem tudom :(
Sziasztok! visszamenőleg olvasom a bejegyzéseket. A képen biztosan daganatos pulyka van, nekünk csirkében volt ilyen. Állatorvosnak mutattuk, Ő mondta.
Nálunk a gyönygyösök és a pulykák együtt vannak, a pulykák keltik ki a gyönygyös tojásokat is, (41) és a tyúkokat is.Amikor költenek az ólakat elválasztom külön kis rekeszekre, hogy kényelmesen üljenek és ne zavarják egymást. egy nap egyszer engedem le Őket, de külön-külön, mert, ha a másik tojására megy vissza, akkor van úgy hogy összetöri. Egyébként a legtöbb 3-4 naponta jön le, csak a falánkabja minden nap.
Ez érdekes! Nem szokott ilyen előfordulni vagyis én még nem hallottam ilyet!Milyen fajta pulykád van? Nem lehet, hogy nagyon kövérek és ezért megy nehezen nekik a tojás rakás?
Segítséget szeretnék kérni a tojó pulykáim nagyon nehezen tojnak egész nap erőlködik és semmi mit lehetne csinálni? Pl 1 hete az egyik tojó tojt az is sokat szenvedett 2 napig gubbasztott és akkor találtam egy tojást és azóta semmi. miért? köszi
Köszönöm a tanácsokat. Az nem lényeg, hogy szemes tojást tojjon, mert nem akarok pulykát keltetni. A fő szempont, hogy békében meglegyen a tyúkokkal és a kakassal.
Majd figyelek rájuk és közben fohászkodom. A tojó egyébként alig nagyobb a kakasnál, úgyhogy ha kenyértörésre kerül sor, remélem időben ki tudom emelni a pulykát közülük.
Sziasztok, járt már valaki úgy, hogy a pulykakakasa halálra párzotta a tojóját? Hallottam már "tiprási veszteségről", de ezt a hibrideknél. Ennyi súlykülönbséget egyszerű parasztpulykáknál ki kellene bírni.
Párzás után hátrafelé! ment, majd egy idő után felkelni sem bírt. Külön tettem, de mivel 5napig láthatóan nem evett, ivott; valamint látszott rajta hogy 1-2 órája lehet hátra, kényszervágtam.
Zsigerelésnél ismeretlen? szervet találtam. SZerintetek az a nagy alul, a petefészke lehet? A másik képen az van félbevágva.
Szia! Én is ugyan ezt akartam írni, hogy figyeld a pulyát mert ilyenkor egy kicsit agresszív lesz főleg hogy nincs bakja. Nehogy a kakasod vagy a tyúkjaid bánják!
Szia. Csak azt füzném hozzá hogy jó ha tudod a pulykanak nem szükséges a napi párzás, spermatárolós azaz ha 2 -3 szor elviszed a bakhoz a tojó akár 30 napig van akik szerint 50ig is képes termékeny tojást tojni. Tehát uj bak vétel nélkül is meg oldhatod ha van a közelben pulykakas. Nálam az özvegy kiéhezett pulyka tojó leült a sima kakas elé,és mivel annak nem jött be,a pulyi nöcske szétverte. A kakas már menekült ugyhogy kést kapott a tojó.
Köszönöm a tegeződés lehetőségét nekem is könnyebb így! Igen előfordulhat, hogy megpitéli! Nálam volt hogy a kakas pitélte a gyöngyityúkot vagy a némakacsát de volt, hogy a pulykakas próbálta a gyöngytyúkot na itt azonnal fém mérgezést kellett alkalmazni a gyöngytyúknál! Nem hiszem, hogy ebben az esetben termékeny lenne de gyöngytyúknál és kakasnál lehet! ha esetleg látnád párosodni a kakassal és lesz tojás akkor üsd fel tanulunk belőle! Kikeltetni szerintem ne kitudja milyen groteszk állat lenne :D