Keresés

Részletes keresés

nembántoksenkit Creative Commons License 2009.12.23 0 0 3
"Az egész funkciója a részek funkciójából kikövetkeztethető".

Vegyük alapul a vért. Elég sok része (összetevője) van - de ha bárkinek is sikerülne ezekből a vért összeállítani (nem sikerülne, mert nem tudná az egyes összetevők arányát) akkor sem lenne halvány fogalma sem, hogy ez a lötty mire való - vagyis a funkciójára csak egy nála sokkal bonyolultabb rendszer (az emberi test ismerete) adhatná meg a választ.
Amennyiben az összes rész megvan, akkor talán. Egyébként egy veséből és egy májból nem lehet a szervezet összességének funkciójára következtetni. Ha pedig az emberi test összes szerve adva van, akkor (bár nem hinném, hogy ez egy laikus számára könnyű dolog lenne) össze lehet "rakni" egy testet, ami korántsem biztos, hogy az emberi testtel azonos felépítésű lesz. Magára az emberi test funkciójára pedig szerintem még a "helyes" összerakás sem ad választ.

Egy autó összes alkatrészének megléte és egy igen jó fantáziával megáldott földönkívüli még talán tudna kreálni egy autót. Azonban a funkcióját még mindig nem tudná, ahhoz ugyanis benzin, vagy dieselolaj kell - különben az összerakott autó funkcióképtelen. A hajtóanyag pedig ilyen szempontból "rendszeridegen".
Előzmény: msmks (1)
stor Creative Commons License 2009.12.23 0 0 2
"összerakják, de csak az összes alkatrész és a rendszerfunkció ismeretében."

Földönkívüli fajt mondtam, és nem véletlenül. A lényeg, hogy némi érzékkel csak egyféleképpen tudnák összerakni.

"egyébként, ha csak egyetlen alkatrészük van (pl. egy motorhűtő), és nem láttak még soha autót, akkor nem tudnak a motorhűtőből arra következtetni, hogy milyen rendszer része lehetett."

A komplexitást nem a tudatlanság határozza meg.

"én így értem azt, hogy az alkatrészből nem lehet a teljes rendszerre következtetni."

Ez még állna is, bár imbolyogva, ha nem lenne ott a redundancia. Egy komplex rendszer funkcióira nem azért nem lehet következtetni, mert ismeretlen az alkotóelemek funkciója (mint a motorhűtő esetében tudatlanság mellett), hanem azért, mert SOKFÉLE kimenetele lehetséges.

"motorhűtő-funkcionalitás csak a teljes rendszer részeként, integrálva nyer értelmet"

Sajnos nem veszed figyelembe a többi kritériumot.
Előzmény: msmks (1)
msmks Creative Commons License 2009.12.23 0 0 1
akkor az első részlet.

"az egész funkciója a részek funkciójából kikövetkeztethető" - ezt már korábban cáfoltam, semmilyen rendszerben nem következtethető ki az egész funkciója a részek funkciójából. mondj ellenpéldát. :)" (msmks)

"Nem cáfoltad, és az eredeti példa jó lesz: az autó. Minden egyes alkatrészét egy bizonyos célra tervezték, és ebből megállapítható, hogy mi a célja magának az autónak. (Ezen nem változtat az, hogy te esetleg virágtartónak használod.) Nem cserélheted fel a kormányt a felnivel. Ha szétszeded az autót, és egy értelmes földönkívüli faj elé pakolod az alkatrészeket, azok össze fogják neked rakni, és még véletlenül sem lesz belőle repülő menet közben. Az egész itt nem több, mint a részek összege." (stor)

összerakják, de csak az összes alkatrész és a rendszerfunkció ismeretében. egyébként, ha csak egyetlen alkatrészük van (pl. egy motorhűtő), és nem láttak még soha autót, akkor nem tudnak a motorhűtőből arra következtetni, hogy milyen rendszer része lehetett. én így értem azt, hogy az alkatrészből nem lehet a teljes rendszerre következtetni.

sőt, a teljes autó nélkül a motorhűtő funkciójára sem tudnak következtetni, mivel a motorhűtő-funkcionalitás csak a teljes rendszer részeként, integrálva nyer értelmet, önmagában a motorhűtő semmit nem csinál és funkcióját is elveszíti.
msmks Creative Commons License 2009.12.23 0 0 0
illetőleg az #1924-től, mivel az válasz az én hozzászólásomra.
Előzmény: msmks (-)
msmks Creative Commons License 2009.12.23 0 0 topiknyitó
A vita eredetileg ezen a topikon kezdődött:

Ateista bizonyítékok isten létezésével k

én most az #1926-os bejegyzéstől fogom folytatni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!