Sok olyan mediterrán származású növény van, amit szívesen ültetnek az emberek, és ez a kedves színes, sőt színváltós virág is joggal tartozik ide.
Beszélgessünk róla- ki hogy teleteti, és ki hogy szaporítaj, ki hogyan-mivel éri el, hogy sátányrózsája sokáig szép maradjon!
azt mond meg nekem légyszi kod, hogy a leanderek közül az első és a harmadik képen lévőnek mi a neve?? nekem is van ilyen , de nem tudom a nevét, és ez engem zavar
szeretem ha egy virágról pontosan tudom mi a neve, persze ez csak latinul a meghatározó, de ha magyart mondasz az sem baj !
sajnálom, én még szabadban nem találkoztam velük, nekem is az egyik fuksziámon volt, mikor tavasszal kitettem, de lemostam róla , aztán a szabadban eltünt, azóta em találkoztam vele, most viszont ami pusztít, bár nem látványosan a lepkekabóca, mindenhol jelen van
nálam a lantanák egyáltalán nem érzékenyek, én még semmi betegséget és kártevőt nem találtam rajtuk, ezért is ajánlottam Napraforgónak is, meg másnak is, remélem nem kiabálom el
nagyon szépek a képek, a szinek gyönyörűek, nekem az idén nem nagyon virágoznak csak a "hagyományos" sárga-piros kombináció, az mindent bír, a többiekkel sincs baj, csak nem nagyon virágoznak, a rózsaszines lila maggal van teli, a fehér meg nem virágzik , csak áll egy helyben, a sárga futóról meg az összes virágot levitte az eső
nem kell elnézést kérni, a leanderek is gyönyörűek
gratula a virágaidhoz
nekem ő az egyik kedvencem a sok közül, AI-től kaptam , de ez sem semmi, az afrikai szerelemvirág és a kínai szellőrózsa , gyönyörű csak, hogy ne érje szó a ház elejét, a sétányrózsám az egyik, ez a legszebb
A püspöklilám színe halványodott a tavalyihoz képest, a régi szín jobban tetszett. Megmutatom a először az előző évi színt és az ideit is, mitől lehet ez. Elnézést az utolsó 4 képért.
Sajnos a molytetű nagyon vidáman megél a szabadban! Nálunk tavaly tele volt velük minden és idén is elég sok van. Lassan az üvegházit el is hagyhatjuk....
Úgy látszik csak nálam hajlamosak a betegségre, tavaly pl.ősszel szépen begombásodtak. Vissszavágtam, átültettem egyelőre nem látszik rajtuk semmi. Mondjuk tavaly nem volt szerencsés évem kb. 20 fukszimat vitte el vmi gombás fertőzés, a lantanák ahhoz képest egész jól megúszták.
Szia! Az én sétányrózsáim is ilyen hókák voltak mikor megvettem őket.Próbáltam söbb féle márkás tápoldattal locsoli, de nem akart változni. Ekkor olvastam itt az egyi fórumban, hogy valaki a virágait a wolldungennel locsolja. Akkor jutott eszembe, hogy tényleg legalább 30 évvel ezelőtt a vateményesbe én is ezt használtam.Másnap vettem egy üveggel és ezzel locsolom az összes disznövényemet. Kb két hét elteltével a levelek zöldültek a sétányrózsán, a leándereken,a hortenziákon és az angyaltrombitámon is, és mind virágzik.A leándereknek mióta nálm vannak nem volt virága /kb3-4 éve/ csak a levelek. Most gyönyörü rózsaszin virágokkat hoz.Próbáld meg ez a tápoldatot és a lényeg, hogy nem drága.
nem, az atka hálója olyan mint a pókháló, szinte láthatatlan, merthogy pók is a takácsatka, szabad szemmel alig látható kis piros pókok szaladgálnak össze-vissza
lisztecske is lehet, amit kod írt, de akkor meg a levél fonákja van tele vele, és az sem hagy hálót, de azt könnyű felismerni , mert sok van belőle, ha van, és inkább lakásban szokott lenni, szabadban nem igen
ez a lepkekabóca meg most mindenhol megtalálható, én tavaly találkoztam vele először, az orgonafán, egy párat láttam csak, az idén mindenen van, a sövényeken , a japán birsen, a mályvafákon, egy 4-5 mm hosszú szürkésfehér lepke, ami ha locsolsz, vagy meg akarod fogni elugrik szinte, nem is száll, és a növényszárakon meg a levélfonákján hagy olyan vattaszerű nyomot
még nem ültettem magról, nekem a gyökereztetés vízben eddig bejött, igaz sokára gyökerezik ki, de mindegyik kigyökerezett
De ha ilyen fehéres valami van rajta, az nem az atka hálója? Vagy csak hasonlít? Igen, amióta a képet csináltam a lilámról, nekem sem virágzott többet, hanem rakásig van maggal. De nem akarom leszedni, megvárom míg beérik a vetés miatt. A tieden szép feketék már. Vajon ha leszedem és várok vele januárig, nem lesz csíraképtelen?
akkor az lesz az, még nem vagy nagyon fertőzött, nekem is akkor szálldosnak, vagy inkább ugrálnak ide-oda, nekem sincenek ilyen leveleim, de ha megnézed a virágszárakat, mintha olyan fehér lepedék lenne néhol, nem a sétányrózsán, ott nekem nincs, hanem pl. a leandereken, vagy egyéb más növényeiden, sövényeken, vagy évelőkön
nekem a lilás rózsaszin alig virágzik , tele van maggal, én sem ültettem még magról, nem is próbálkoztam
Háááát, szerintem ez lehet az, a kinagyított kép alapján:) viszont nekem nem csinál ilyen pókhálószerű valamiket. CSak néha, mikor locsolom, és úgy a sűrű levelek közé is locsolok, akkor látom, meg érzem, hogy szálldosnak fel. Remélem, nem másznak át a leandereimre, mert most éppen az atkákkal küzdök velük.
Apropó, aki magoncozott már sétányrózsával, kérnék egy kis segítséget: ugyanúgy kell velel bánni, mint a leandereknél? Abban már mondhatni profi vagyok:) rengeteg magoncom van, de többféleképpen próbáltam. Tehát február környékén a fekete magokat elvetni, kikelés után szétültetni, stb. Esetleg a kelést meggyorsítani takarással? Köszi előre is
én szinte semmivel nem kezelem őket, a napon , a fényen gyönyörűen elvannak, nagyon néha tápoldatozom őket, muskátli tápoldattal
most csak abból indultam ki, hogy a muskátli sárgul el így , ha sok a víz
tapasztalataim szerint semmiféle betegségre nem hajlamos, az idén nem annyira jó nekik, mert túl sok az eső, a fehér és a lilás rózsaszin nekem se virágzik, csak tele van maggal
ez a fajta bírja a legjobban, nálam, semmit nem csinálok vele, csak ősszel megmetszem , teleltetés , tavaszra kihajt
több minden is lehet, nem tudom mekkorák, de mostanában elég sűrűn fordul elő a lepkekabóca, eddig itt Pesten nem nagyon volt, ő, szálldos, ugrál , ha próbálod megfogni, csúnyán belepi az ágakat
nálam is van, de a sétányrózsán nincs, minden máson ,már láttam a leandereken is
Köszönöm a tanácsokat! Általános tápoldatot kaptak már, de beszerzek azért ebből is. Visszavágtam a hajtásokat, hátha kihajt újra, és akkor talán megint szép lesz. A remény hal meg utoljára. :-D
Nekem van egy többéves sárga-lila tövem, na az hozott egy narancssárga virágot. Teljesen skizofrén dolog volt, egy száron ott vírít a két totál eltérő virág. Majdteszek fel képet.
Hát, már én is gondoltam erre. Tavaly nem nagyon kaptak, idén viszont adtam nekik tápoldatot, főleg ezekben a nagy melegekben. Bár idén sem túl gyakran...
Szerintetek ha levágom a hajásokat (vagyis alaposan megmetszem), és figyelek a tápoldatozásra, akkor még menthetőek lehetnek?