Beszarás!!! Nyert a Real Fenerben! Pedig az elején azt hittem, hogy KO vereségbe szalad bele a madridi csapat, de aztán a Fener is lesüllyedt a spanyolok szintjére és innen aztán jobban lépett el a Real. Mondjuk ez a sok színészkedés nem kéne...
Egész egyszerűen nincs még egy olyan bajnokság ami a közelükben lenne. A VTB ligában 5-6 orosz csapat után elképesztő nagy a szakadék, de már a 6. Szaratov is úgy esett ki a BL selejtezőkben, a BL-ben azóta nem sokat mutató Capo d' Orlando ellen mint a huzat (összesítésben úgy 30 pont körüli mínusszal), és azóta a Fiba kupa csoportkört sem élte túl olyan csapatok árnyékában mint a dán Bakken Bears... a 7. Cmoki Minszket (és a 11. Kalev Tallint) meg láttuk a Fehérvár ellen... és ők lennének a liga középmezőnyének eleje...
Az ACB előtt, úgy kb. az ezredfordulóig, a Serie A volt a legerősebb bajnokság Európában, de ott meg 5, mai mércével komoly szintet képviselő Euroliga sztárklub vérzett ki az elmúlt 15 évben: Fortitudo Bologna, Benetton Treviso, Virtus Roma, Montepaschi Siena és Virtus Bologna. Közülük az előbbi négyes még mindig az olasz másodosztályban birkózik, és csak a Virtus Bologna az aki kezd éledezni, és az utóbbi években egyre komolyabb terveket szövögetve, maximum 2-3 éven belül újra az Euroliga ajtaján szeretnének kopogtatni.
A Serie A, a VTB ligával ellentétben, egy nagyon homogén, masszív liga, ahol az utolsó is megverheti az elsőt, és ebben hasonlít az ACB-re és a francia Pro A-ra. Viszont egyetlen Euroliga klubja van csak, és ez ez egyetlen is egy állatorvosi ló egyelőre, és nagyon nehezen megmagyarázható, hogy ilyen feltételrendszer, háttér és keret(ek) mellett miért nem tudnak sem a Serie A-ból kiemelkedni, sem az Euroligában jóval eredményesebbek lenni.
A francia Pro A-ban pedig nincs egyetlen Euroliga kompatibilis zászlóshajó sem, ők ennyiben gyengébbek az olasznál, és ennek financiális gyökere van, éppen a napokban került nyilvánosságra a legjobban Pro a játékosok listája, és az sokatmondó, hogy a francia ligában legjobban kereső játékos, már a Serie A-ban sem férne be az első 20-25 közé, a spanyol, orosz, török listáról meg ne is beszéljünk...
A görögöknél a két óriás mögött elképesztő a szakadék, emiatt ők sem mérhetőek az ACB-vel.
Talán a török lehet a legközelebb a spanyol bajnoksághoz, de szerintem egy bajnokság erejét nemcsak a nemzetközi eredményességben lehet mérni, hanem abban is hogy milyen körülmények, mennyi szurkoló és milyen érdeklődés/publicitás mellett bonyolódik le az adott liga, és ebben a törökök csak az oroszokat és a görögöket előzik meg, de az ACB, a Serie A, a Pro A ,és még a Bundesliga is simán előttük jár e tekintetben.
Kicsit csalódás a spanyol csapatok nemzetközi szereplése idén,és ha nem is elsősorban az Euroligára gondolok(pedig talán ott a legszembetűnőbb hogy az első ötben nincs spanyol,addig utolsó hatban három is),akkor is minden fronton.
Nem követem aktuálisan az acb-t erőviszonyok,költségvetések,gazdasági mutatók stb. szempontjából,a legtöbb csapatból(realon,barcán kívül) három-négy játékost nehezen mondanék de ez így akkor is karcsú.
Ec-ben, 10 meccs alatt a Bilbao két győzelmet szerzett,az Andorra hármat. Simán kikaptak,illetve kiki meccseket nyomtak olyan(kaliberű) francia-olasz-török-német kis és középcsapatokkal akik ellen egy-két-három éve a Szolnok és a Körmend egyáltalán nem vallott szégyent.
A kanáriak csoport negyedikként vért izzadva továbbjutottak ugyan,de bekormányozták magukat két nemsok jót sejtető török közé,egyáltalán nem lenne meglepő ha következő körben kiszállnának.
A Bl-ben a üdítő hispán kivételként a Tenerife úgy nyomja ahogy elvárható a címvédőtől,de pl. az Estudiantes és a Murcia is 5-4el negyedik csak a csoportjában.
Biztos hogy megkérdőjelezhetetlen a spanyol bajnokság abszolút első helye Európában, és abszolút második helye a világon?
Dennis Wucherer és Michael Koch volt még ikonikus név Leverkusenből. a 90-es évek legelejétől 7-8 éven keresztül uralták a német kosárlabdát, és annak idején, nekünk itt a DSF jóvoltából, valóban a Bayer Leverkusen volt a német csapat. Klasszikusan, még csak két légióssal. Aztán a 90-es évek vége felé, az Alba Berlin megjelenése, no meg a Bosman-ügy begyürüzése a kosárlabdába ( Olaszországban, Görögországban, Spanyolországban egyre másra gründolták a légiósokkal teli szupercsapatokat) térdre kényszerítette őket, a legjobbjaik mind eligazoltak, és szép lassan a Bundesligában is a középmezőnybe süllyedtek. Aztán 2008-ban a Bayer gyógyszeripari cég szinte teljesen megvonta a kosárlabdacsapattól a támogatását, emiatt gyakorlatilag megszűntek, és a német megyei bajnokságból kezdték újra, azóta eljutottak már a másodosztályig, de a tavalyi kiesésük után jelenleg a német harmadosztály déli csoportjának középmezőnyében tengődnek..
Ma este kialakult a legjobb 16 a EuroCupban is, és az Alba Berlin nem járt túl jól a top 16-ban, ugyanis a 2 török sztárcsapaton (Galatasaray és Darussafaka) túl, megkapta az egyetlen még állva maradt spanyol csapatot, a Gran Canariát...
A Bayern a Lietuvasszal, a Zenit Szentpétervárral, és a FIAT Torinóval kicsit jobban járt.
A G csoport:
Kubany, Trento, Podgorica, Cedevita Zágráb
A H csoport:
Asvel Villeurbanne, Kazany, Reggio Emilia, Limoges
A csoportokból az első két helyezett jut tovább, és ebből a 16-ból, az Asvelen kívül, akár még két csapat ( a győztes és a döntő vesztese is) is ott lehet az Euroliga következő szezonjában.
Most szerintem abszolút kiszámíthatatlan, hogy a németeknél ki lesz a befutó a bajnokságban, és még az sem lepne meg nagyon, ha a nagy hármas versenyben a Bamberg maradna hoppon, és a Bayern vagy az Alba vinné el a bajnoki címet. Ráadásul utóbbi kettő nem esélytelen a EuroCup-ban sem, így ha valamelyikük a eljut a döntőig, és az nem lesz bajnok a Bundesligában, akkor jövőre akár két német csapat is ott lehet az Euroligában.
2015/2016-ban, a Baskoniával Hanga Ádámmal együtt nagyszerű szezont záró, ám kissé egoista játékos hírében álló Mike James-t néhány napja elbocsájtotta a Phoenix Suns.
Spanyolországban, a speciális spanyol szabályozás miatt, ahogy Ádám esetében is a nyáron, még mindig a Baskoniával kell egyezkednie az őt akaró spanyol klubnak, ha ez nem lenne, majdnem biztos lennék abban, hogy a Barcánál kötne ki, akár napokon belül is, de így ez nem lesz egyszerű.
Gyakorlatilag eldőlt, amit eddig is sejteni lehetett. Jövőre 18 csapatos lesz az Euroliga! Az egyik új tag (ez is már szinte biztos) a francia Asvel Villeurbanne lesz, míg a 18. vagy a Bayern München, vagy a 2017/2018-as ULEB EuroCup egyik döntőse.
Nekem az NBA totál homály, de mivel kari van, az NFL meccs pocsék átnéztem a GSW-CLE meccsre. Nézem a CLE mezében egy ismerős arc... Filó hogy honnan ismerős, aztán beugrik. Cedi Osman... Mondom mivaaaaaaaaaaaaaaaaaaaan? Cedi Osman az NBA-ben?????????? Tavaly az Efes-nek nagyon sok meccsét láttam az EL-ben és még onnan is lefelé lógott ki. Simán felsorolnék legalább 30 embert akit inkább látnék az NBA-ben. Tényleg a menedzsereken múlik a dolog.
Alonsót nem lassan kellene leváltani, hanem már régen el kellett volna felejteni, hogy edző volt ott. Ennyi vereség két évre is sok, amit decemberig összehozott.
Tegnap belenéztem Ádámék meccsébe, 58-38-ra vezetett a Baskonia. Mondom, ezt nem nézem tovább, mert csak felidegesítem magam, így inkább átkapcsoltam a Málaga-Milan összecsapásra. Néztem egy darabig, aztán az egyik időkérésnél mutatták az eredményét a Baskonia-Barca mérkőzésnek: már csak 12 pont volt. Átkapcsoltam, és már csak 9 volt a differencia. Onnantól végignéztem, és nagyon sajnálom, hogy -25-ről visszakapaszkodva nem tudtak nyerni, ráadásul úgy, hogy 82-81-re még vezettek is! Nagy baj van ott Katalóniában. Nem csodálkoznék, ha Alonsót lassan leváltanák.
Ezt adom, igazad van. Igazából csak azt akartam hangsúlyozni, hogy eszméletlen nagy bravúr amit eddig megtettek, és nagy bravúr, ami még előttük állhat, és komolyan példaértékű ahogy a kosárlabdához állnak, és náluk sokszorta tehetősebb klubok előtt járnak.
Visszajött a Barca, de szerintem a Baskonia +25-nél elhitte, hogy megvan. Mondom ezt úgy, hogy az első félidőnek is volt egy olyan szakasza, amikor egy kisebb előnyről sikerült visszajönnie annak az 5-ösnek, aki végig tolt a végén másfél negyedet. De a baszkok jobban összerakott csapatnak tűnnek.
Viszont Kristófék elfelejthetnék már ezt a Barca drukkolást, baszki tavaly Baskonia idén Barca, jövőre mi lesz? Szurkoljanak Ádinak (én is azt teszem), de azért ennyire látványosan ne szurkoljanak már a Barcának! Ráadásul a Baskonia kosárlabdája amúgy bejön nekem, egy picit lettek csak gyengébbek tavalyhoz képest, nekem baromira szimpatikus csapat!
Ezeket én is tudom, de amit eddig csináltak az pont elég lesz a továbbjutáshoz. Nem azt mondom, hogy a 4-ben lesznek, de a 8-ba beérhetnek. Pl a litvánok eddig meggyőzőbbek mint pl a Maccabi.
Ettől függetlenül, ebben a mezőnyben csak 2-vel van kevesebb győzelmük mint a Real Madridnak, és valószínűleg zsebre dugott kézzel megnyernék azt a Bajnokok Ligáját, amelyhez magyar csapat még sokat hozzászólni sem nagyon tudott eddig, szóval a "bűngyenge", igencsak relatív kifejezés... ;)
Ismét csak azzal jelzővel vitatkoznék hogy simán. Persze, megcsinálhatják, de k*rva sok van még hátra, még a felénél sem tartunk, igazolni is lehet új játékosokat, és bármilyen jól is tolják, egyáltalán nem papírforma hogy verni fogják a 8-től lefelé lévőket. Ebben a mezőnyben nincs gyenge csapat, bárki, bárki ellen nyerhet és veszíthet. Zalgiris eddig a stabilitásának köszönheti a bravúros szereplését, és azzal is egyetértek hogy eséllyel odaérhetnek a végén, de ez még mindig nem sima, és végképp nem papírforma, mert az utóbbi az lenne, hogy a hátralévő 16 meccsükből 14-et elvesztenek... (persze nyilván nem fognak ennyit veszteni)
Zalgirisnak egy olyan veresége van ami esetleg wtf az a Baskonia ellen otthon, de azon kívül a többi olyan csapat akitől ki lehet kapni és ha így folytatják (verik a 8-tól lefelé lévőket), akkor simán 8-ban lesznek!