Keresés

Részletes keresés

jelzo Creative Commons License 2021.12.30 0 1 24241

Az lehet hogy ebben az esetben az alapozófesték látja el a kötőhíd feladatát. Holnap teszek egy próbát, modellgipszet műanyagra.:-)

Előzmény: Tyapa (24240)
Tyapa Creative Commons License 2021.12.30 0 0 24240

Azzal még kiegészíteném, nem tudom, hogy közvetlenül a műanyagon hogyan tapad meg a modellgipsz.

Én az egész elemet átfestettem tégla színű matt modellfestékkel és a vakolás után a kilátszó tégla részeket itt-ott téglánként különböző színnel, vékony ecsettel átfestettem, hogy ne legyen olyan egységes.

Ehhez egyébként puha színes ceruza is jó lehet.

Előzmény: jelzo (24238)
kisfaludy1 Creative Commons License 2021.12.30 0 0 24239

Köszi.

Ok, majd ráugrok itt-ott, hogy legyen kőomlás is. :-D 

Előzmény: jelzo (24228)
jelzo Creative Commons License 2021.12.30 0 2 24238

Szia. Ezt nem értem! Én Amerikai loctute -t használok hibátlan. Két oldalt van két kék prés, ha összenyomom pont annyi ragasztó jön ki a flakonból amennyi kell, a csőben lévőt vissza szívja. Igy egy flakont "csontra" kilehet préselni.

chabs.

Én Mestertapaszt használok, mivel a műanyagon jobb a tapadása, igaz ez oldószeres. De mint Typa hozzászólása is bizonyitja a modell gipsz is megáll a műanyagon. A glettek kötésileg levannak butitva, vagyis nem szárad olyan keményre mint a modell gipsz. De hát próba szerencse.:-)

Előzmény: róbertke (24232)
Tyapa Creative Commons License 2021.12.30 0 4 24237

Szia,

glettet még nem használtam, így nem tudom milyen eredményt lehet elérni vele.

Ez a váltóállítómű modellgipsszel lett vakolva, de én direkt nem csiszoltam simára, mert rusztikus felületet szerettem volna.

A festés vízfestékkel (a gyerek gombfestékével) és sima temperával történt, nagyon könnyű vele dolgozni, lehet egyenletes szín vagy akár foltosabb hatás is, enyhén nedves szivaccsal foltosítható, halványítható vagy szinte teljesen visszamosható, ha nem tetszik az eredmény és újra festhető. Ha megfolyásokat szeretnél az is megoldható, egy csepp víz és vékony ecsettel óvatosan áthúzni.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=154362986&t=9183208

Üdv, Zsolt

Előzmény: Chabs (24236)
Chabs Creative Commons License 2021.12.30 0 0 24236

Udv,

Elore is elnezest ha nagy butasagot kerdezek de belekezdtem egy futohaz "at-texturazasaba" es a velemenyeteket szeretnem kikerni ezzel kapcsolatban. Adott egy H0-as Faller korfutohaz. A futohaz falanak a texturaja gyarilag vakolatlan tegla. Ezzel semmi gond nem lenne viszont en jobb szeretnek egy talan itthon inkabb "elterjedt" vakolt falu futohazat amelyet majd sargas / bezs szinure festenek es csak bizzonyos helyeken (sarkok, homlokzat diszito elem stb.) hagynam meg a teglat. Olyat szeretnek mint az alabbi Mezoturi futohaz:

Hogy megszabaduljak a Faller futohaz gyari tegla-texturajatol arra gondoltam, hogy keszre kevert glettet hasznalnek amelyet ecsettel amennyire lehet egyenletesen eloszlatok a feluleten majd szaradas utan finom csiszolopapirral amennyire lehet simara csiszolom. Ezt kovetoen fujnam le a fent lathato hasonlo szinre.

Egyelore egy kisebb teszt feluleten csinaltam meg a muveletet es varaok a szaradasra. Ez alatt gondoltam rakerdezek itt, hogy velemenyetek szerint mennire elvetemult az otlet. Kulonbozo betonfeluletek kiontesehez mar sokszor hasznaltam glettet es meg voltam elegedve az eredmennyel. Amitol itt jobban tartok az a festes. Megprobalom amennyire tolem tellik "aztatas nelkul" airbrush-sal felvinni a szint de felek hogy meg igy is felaztathatja a vekony glett reteget.

Velemenyetek elore is koszonom.

Váltógyártó Creative Commons License 2021.12.29 0 1 24235

Köszönöm az elismerést!

Weboldalam nincs, ez még mindig csak hobby nekem, de van itt egy váltókészítős topic, ott fel van töltve egy csomó munkám, és ha van kérdés, szívesen segítek.

https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9220464&la=160213788

Facebook oldalam van, ha fent vagy:

https://www.facebook.com/Valtogyarto

Az email címem is publikus.

Ami a ragasztót illeti, sajnos több fórumon írták, hogy ez már kuka, pedig mindig alaposan lezártam, de majd legközelebb valami vákuumos edényben fogom tárolni. :-)

Előzmény: Avant1 (24234)
Avant1 Creative Commons License 2021.12.29 0 5 24234

Üdvözletem! 

Gratulálok a csodaszép váltókhoz. Láttam róla a képeket, és nem is gondoltam korábban, hogy ezt így "házilag" helyesebben inkább: kézi munkával ilyen pontosan és esztétikusan meg lehet oldani. Keresném majd e témában (van weboldala?).

A cianoakrilát témához:

A cianoakrilát kikristályosodott formában polimetilakrilát, azaz plexi.  A megkötött plexi oldható többféle (részben naftalintartalmú) vegyülettel. Itthon szerintem csak a Szán Modellnél kapható (szanmodell.hu) "Debonder" néven fut. Egy olajos, fura anyag, kézről lehozza és régebbi kötést is tud oldani. 

A besűrűsödő ragasztóhoz hígabb ugyanolyan CA-t érdemes keverni (ha sok van és nagy értéket tesz ki) ilyen "ultrahíg" CA-t külföldről vettem korábban, a Hoelleinshop-nál van háromféle sűrűségben. Ez a híg: 

https://www.hoelleinshop.com/Hoellein-Sekundenkleber-duennfluessig.htm?shop=hoellein&SessionId=&a=article&ProdNr=DM101&t=49303&c=53667&p=53667

Ami CA-ragasztáshoz itthon vásárolva nagyon megéri ár-érték arányban, az a 60 sec alatt megkötő tubusos Loctite 60 sec. Festékboltokban akad. kb 1500 forint , 20 grammos. Megfelelően kezelve 2 évig is eláll. A kötés minősége is más, mint az Auchanos 2g-os kis tubusoknak. Sűrű , gélszerű, váltóragasztáshoz is jó lehet például.

Egyébként a CA-hoz létezik aktivátor spray is,  amely kötésgyorsító és azt jelentősen erősítő illékony vegyület. Az említett csepeli kis boltban (Szán modell) szokott lenni.

Előzmény: Váltógyártó (24229)
Avant1 Creative Commons License 2021.12.29 0 2 24233

Üdvözletem a T. Tagoknak!

30 év kihagyást követően tört rám a nosztalgia. Miután eladtam szinte minden régi (Piko) HO cuccot 1992 körül - hogy repülőmodellezzek -  azt nem feladva ismét e szép és inspiráló hobbi felé is fordultam. Nyáron egy Piko E69 és pár régi teherkocsi impulzusszerű vásárlása után érlelődtek a gondolatok, hogy idővel, fokozatosan készítenék egy terepasztalt. Arra jutottam ősszel, hogy a cél egy hegyi, kvázi nyugat-ausztriai tájon lévő hegyvidéki pálya lenne, felsővezetékkel, valamikor a II. vh után röviddel, mert ebben lenne némi kihívás és szép is. Ezen régi vágású csatlórudas és hasonló villanymozdonyok járnának, meg esetleg 1-2 gőzmozdony. Mellékvonal, hegyi pálya, sziklás-erdős terep, kevés ház.  Mostanra úgy látom, hogy rendelkezésre álló hely miatt inkább keskeny, moduláris, bontható asztal lehetne, 2 fejállomással. A családi háttértámogatás révén a fa alatt egy 25-35(?) éves BR1189 és egy BR144-5-nek örülhetek. Ezek pont passzolnak az elképzeléshez.

E fórum elmúlt 5 évét visszaolvastam.

Gratulálok a gyönyörű, belinkelt asztalokhoz, tájrészletekhez. Igazi élmény volt hosszan nézni. A tájépítés többeknél már művészi szintet ért el és ihletet, részben megerősítő visszacsatolást adott a korábbi víziómra.

Lenne majd néhány "szakmai" kérdésem, mivel így visszarázódva a bőség zavarában ugyan már valamennyire eligazodnék, de mégis vannak információhiányok a kompatibilitásokra és gyakorlati részletekre nézve.

róbertke Creative Commons License 2021.12.29 0 1 24232

Egyszerű a képlet: KUKA 

Pont a napokban néztem egy amcsi modellezős oldalt, ahol azt magyarázták,

hogy vegyünk a kis tubusosból egy maréknyit, mert mindig csak az utoljára kinyitott fog bedögleni. 

diginewl Creative Commons License 2021.12.29 0 2 24231

"Ciánakrilát pillanatragasztót lehet e valamivel higítani?" "kezd besűrűsődni"

Ne üljünk fordítva a lovon. :))

Elkezd kötni: a levegő páratartamára.

Minél hamarabb tedd olyan kisebb edényekbe, amik lehetőleg teljesen tele vannak, ill nagyon jól zárnak.

Aceton oldja, de lehet, hogy a térhálót is szétszedi, azaz utólag nem fog megkötni.

alkotasu Creative Commons License 2021.12.29 -2 3 24230

Ez egy térhálósodó anyag, szerintem nem lehet hígítani. Ahogy a cement megdöglik a levegő páratartalmától, meg a fene tudja, még mitől, úgy ez is.

Váltógyártó Creative Commons License 2021.12.28 0 0 24229

Sziasztok!

Ciánakrilát pillanatragasztót lehet e valamivel higítani?

Vettem egy nagyobb kiszerelést (20ml), de mostanában nem használtam és kezd besűrűsődni, ami nekem nem igazán jó, folyékony állagra lenne szükségem.

jelzo Creative Commons License 2021.12.21 0 2 24228

Miszter!! Ez olyan rövid volt, hogy mire végignéztem már vége is lett.:-)

Köszi. Szép lett. Csak egy ötlet. Próbáld ki, hogy a sziklák is mozogjanak!!

Előzmény: kisfaludy1 (24227)
kisfaludy1 Creative Commons License 2021.12.20 0 7 24227

Egy kurta videó. Spóroltam az akkuval. :-D 

https://www.youtube.com/watch?v=QqHwvt6LKNQ

jelzo Creative Commons License 2021.12.13 0 6 24226

Szia. Használd  a képen látható szinezőpasztát. Vizes bázisu, felhordhatod ecsettel és hengerrel is.

Ne higitsd!!

Előzmény: saxi1982 (24225)
saxi1982 Creative Commons License 2021.12.13 0 0 24225

Kedves Fórumozók!

Tudom, nem a legjobb anyag, de OSB-ből vannak a moduljaim. A kérdésem az lenne, hogy milyen festéket ajánlanátok lekezelni a felületet, ami a rost mintát is elfedi, s egyenletes barna hatású oldalfalat kapok.

Köszönöm a tippeket! J.

jelzo Creative Commons License 2021.12.10 0 3 24224

Nem ismerem ezt a Nochos szűrke valamit ez lehet kőőrlemény, vagy gipszes anyag. Érdemes lenne egy mélyalapozóval lekenni ez színtelen és víztisztára szárad. Erre jól tapadnak a faipari ragasztók. Kipróbálnám higitás nélkül, de akkor fényleni fog. Szerintem ezekután működnie kell közepesen higitva is.

Előzmény: Jegkoko (24223)
Jegkoko Creative Commons License 2021.12.10 -1 0 24223

Mivel lehetne azt a szürke részt lealapozni? Van erre valami egyszerű megoldás. Statikus fűszóróval lett rászórva ami egy légycsapóból készült, nálam sík terepen nagyon jól bevállt, bár én homokra szórtam és ott nagyon szépen megmaradt. 

Előzmény: jelzo (24222)
jelzo Creative Commons License 2021.12.08 0 3 24222

Szia. Sokmindentől függ. Lehet hogy nagyon híg a ragasztó, vagy lekellett volna kenni mélyalapozóval azt a szürke "valamit" mert elszívja a ragasztóból a vizet. De még az is lehet, hogy gyenge a fűszórója.

Előzmény: Jegkoko (24221)
Jegkoko Creative Commons License 2021.12.07 -1 0 24221

Egy olyan kérdésem volna, hogy egyik haverom éppen a hegyet építi a terepasztalára hungarocellből amire ilyen szürke noch sziklapor anyagot kent fel amire ragasztó és arra fű lett szórva. Viszont a fű egyszerűen valami okból kifolyólag lepereg a felületről. Ki lett próbálva a vmc féle ragasztóval, mert azt gondoltam a fa ragasztó lehet a ludas. De sajnos ugyan úgy lepereg az összes fű a hegyről.

róbertke Creative Commons License 2021.11.25 0 1 24220

1/87;

1/120; 

1/160; 

Előzmény: The Inflexible Walrus (24219)
The Inflexible Walrus Creative Commons License 2021.11.25 0 0 24219

Upsz. H0. Létezik értékelhető modellje más léptékben is?

Köszönöm.

Előzmény: róbertke (24217)
Dash 9 Creative Commons License 2021.11.23 0 0 24218

Üdv!

Lehet kapni valahol?

Előzmény: zolti1001 (24216)
róbertke Creative Commons License 2021.11.23 0 0 24217

Méretarány tudható? 

Előzmény: The Inflexible Walrus (24215)
zolti1001 Creative Commons License 2021.11.23 0 1 24216

Novák Andrásét. Egyszerűen pazar!

Előzmény: The Inflexible Walrus (24215)
The Inflexible Walrus Creative Commons License 2021.11.22 -1 0 24215

Srácok, a piacon lévő M40-es modellek közül melyiket javasoljátok?

Köszönöm.

Peti251 Creative Commons License 2021.11.08 0 0 24212

Írtam ímélt!

Előzmény: Peti251 (24210)
Törölt nick Creative Commons License 2021.11.07 -8 3 24211

A felső tízezer pici lakásban lakik?

Lol

Előzmény: Törölt nick (24196)
Peti251 Creative Commons License 2021.11.07 0 1 24210

Igazán rendes, köszönöm szépen!

Előzmény: csíkos-háTTú (24209)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!