A doppingkontroll a következőképpen zajlik: A sportoló két ellenőr jelenlétében bemegy egy szobába. Az olimpia alatt ezekben a szobákban 3 szék kivételével egy bútor sem volt. A sportoló egy előszobában levetkőzik és úgy megy vizeletmintát adni, ahogy a jó édesanyja világra hozta, tehát anyaszült meztelenül.
Ha a legkisebb eszköz is lett volna náluk, a WADA ellenőrök garantáltan észreveszik. És ha doppingoltak volna, akkor Fazekas esetében az adott 25 ml-ből (amely egyébként is negatív lett) és Annis esetében az általa négyszer adott mintából ki tudták volna mutatni a doppingot. De semmi ilyesmit nem mutattak ki.
Szóval sem Fazekas Róbert, sem Annus Adrián esetében fel sem merült az, hogy doppingolt volna. Az volt a vád, hogy a szabályzatot sértették meg, amely szabályzat megsértése doppingvétségnek minősült. Amely szabályzat - pláne, az alkalmazása és a végrehajtása - meg az én véleményem szerint sérti és sértette az emberi méltóságot.
Nem tudom, tudjátok-e, kedves fórumtársaim, hogy a vizeletmintát ilyenkor WADA ellenőreinek a szeme láttára kell adnia a sportolónak. Tehát - bármilyen abszurd is - az ellenőröknek a saját szemükkel kell látni, ahogy a sportoló éppen belepisil az edénybe. Pórbálj akár te, akár bárki más úgy pisilni, hogy ez az aktus tanúk szeme láttára történik. És eközben az ellenőröknek folyamatosan látniuk kell azt a testrészt is, amelyikkel a sportoló a vizeletet adja.
H ez nem sérti az emberi méltóságot, akkor semmi. Ezért is én azt állítom, hogy azért vesztett mindkét sportolónk a bíróságon, mert rossz volt a stratégia, nem arra alapították a védekezést, amire kellett volna. Hozzáteszem, ha a Magyar Állam is kiállt volna a két sportoló mellett és profi jogászokat adott volna melléjük, akkor mindkét sportoló ténylegesen is nyert volna. Mert nekik volt igazuk. A védelem volt rossz. Kritikán alulian rossz.
Annus Adriánnak pedig az volt a bűne, hogy a WADA-nak nem volt elég az, hogy négyszer vettek (megfelelő mennyiségű) vizelet mintát és egy ötödiik mintát is akartak tőle venni. És ezért szabályos hajtóvadászatot folytattak Annus Adrián után. Ami azért is abszurd, mivel a szabályzat akkor kettő - azaz kettő - mintát írt elő kötelezően. A WADA-nak ennek a duplája sem volt elég. Holott mind a négy minta negatív eredményt hozott. Ha a WADA az előírt kettő helyett négy mintából sem tudott megfelelő eredményt produkálni (amit akartak, tehát a bűnösséget), akkor az nem Annus Adrián bűne. És amit a szabályzattal ütköző módon a WADA produkált Annus Adriánnal csak azért, hogy egy ötödik mintát is vegyen tőle, szintén sérti az emberi méltóságot.
Annustól azért vették el az aranyat, mivel az indok szerint nem működött együtt a WADA ellenőreivel. Csak azt nem tették hozzá, hogy ez az együtt nem működés az ötödik minta megszerzéséért folytatott csatában történt. A szabályzat szerint kettő mintát volt köteles a a sportoló adni, ebben együttműködött Annus Adrián a WADA-val. Sőt, nemcsak kettőben, hanem négyben. Úgy hogy a magam részéről tökéletesen megértem, hogy Annus Adrián az ötödiknél már azt mondta: elég volt.
Ezért is volt számomra döbbenetes, hogy Schmitt Pál sem állt ki a két sportoló mellett. Pedig meg kellett volna védenie őket. És én hiszek az azóta már elhunyt Gyulai Istvánnak, aki annak idején egyedül állt ki a két sportoló mellett. Biztos vagyok benne, hogy ha csak egy hajszálnyit is sárosak lett volna, már csak tisztéből kifolyólag is, nem állt volna ki mellettük Gyulai István.
Igen, mert előre eldöntött koncepciós per volt. Amelyen a tényeket egyáltalán nem vették figyelembe. Egyébként is: mennyire lehetett az a bírósági eljárás korrekt, pártatlan, tisztességes, ha az a bíróság a NOB bírósága volt, nem egy, a NOB-tól független testület. A bíróság nem ment szembe a NOB-bal, vagyis saját magával.
Abban a bírósági eljárásban a nyomát sem lehetett felfedezni a tisztességnek.
Fazekassal szemben a vád az volt, hogy a nem tudta a megfelelő mennyiségű vizeletet produkálni a döntő utáni ellenőrzésen, ami doppingvétségnek minősült. Kamuti Jenő, a NOB orvosi bizottságának tagja szerint a vett minta negatív lett, amit azonban a mennyiség kis mértéke miatt nem vettek figyelembe.
Gyulai István, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség akkori főtitkára szerint Fazekas a sajtótájékoztató után hajnalig tartózkodott a vizsgálaton, ahol az előírt minimális mintának csak az egyharmadát tudta produkálni, ami a szabályok szerint pozitív esetnek minősül. Fazekas pedig fáradtságra hivatkozva elhagyta a helyszínt.
Szóval, Fazekassal szemben nem az volt a kifogás, hogy nem adott mintát, hanem az, hogy kevés mintát adott. Biológiailag egyszerű. Az ember ha akar , sem tud több mennyiséget adni, mint amennyit a szervezete produkál. A szervezetet nem lehet parancs alapján több anyagmenyiség adására kényszeríteni, mint amennyit önmagától képes adni.
És az én véleményem szerint az pedig egyenesen az emberi méltóságot sérti, hogy egész éjszaka arra akarták kényszeríteni Fazekast, hogy adjon még mintát. És nem engedték pihenni. Mivel a dopping nem olyan anyag, amelyik hamar távozik a szervezetből, ezért - véleményem szerint - semmiféle probléma nem történt volna abból, ha a WADA elengedi pihenni Fazekast és nappal megpróbált volna új mintát venni tőle. De nem. A WADA emberei erőszakos módon - sőt, szerintem: az emberi méltóságot megsértve (hiszen a pihenéshez még egy sportolónak is joga van) - egész éjszaka feltartották Fazekast, hiába nem tudott több mintát adni.
Hozzáteszem - mivel vegyészi végzettségem is van - hogy az a mintamennyiség, amelyet Fazekastól vettek, bőven elég az elemzéshez, kiértékeléshez, analizáláshoz. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy ezt a töredékmennyiséget is kielemezte a WADA és láss csodát: negatív lett az eredmény. Vagyis az bizonyított, hogy Fazekas nem doppingolt. A bűne mindössze annyi volt, hogy kevés volt az általa adott mintaanyag. Amely kevés minta anyagot egyébként is sikerrel analizált a WADA. Tehát az értékeléshez elég volt, még akkor is, ha a szabályzat szerint többet kellett volna adnia.
Ezért is el kellett volna dönteni, hogy melyik volt a fontosabb: hogy Fazekas a WADA rendelkezésére álljon és legalább annyi mintát adjon, amennyiből a vizsgálat már eredményesen elvégezhető, vagy ragaszkodjon a szabályzat szerinti minta mennyiséghez? A WADA az utóbbi mellett döntött. Megjegyzem: az vesse Fazekasra az első követ, aki kapásból annyit tud egy ilyen helyzetben pisilni, amennyit úgymond utasításra, parancsszóra előírnak neki.
Fazekas Róbert és Annus Adrián káváriája Athénban valójában egy Magyarországról a NOB-hoz írt névtelen "feljelentő" levéllel kezdődött. Ez a levél a két sportolót szabályosan doppingolással vádolta meg. A NOB ezen levél alapján - az abban foglaltakat "szentírásnak" elfogadva és a legcsekélyebb mértékben sem vitatva szabályos koncepciós eljárást foganatosított a két sportolóval szemben. Miközben a levélben foglaltakat semmilyen bizonyíték sem támasztotta alá.
Az athéni olimpia idején Gyulai István elmondta egy ezzel a témával foglalkozó műsorban, hogy a történtekben egyértelmű szerepe van annak a Magyarországról érkező, de tökéletes angolsággal íródott - feljelentő levélnek, amelyben név szerint Fazekas Róbertet is doppingolással vádolja.
Gyulai István annak idején elmondta, hogy a NOB részéről "példát akartak statuálni a zéró tolerancia elv alkalmazásával".
Egyszerűen le vagyok döbbenve azok alapján, amit ebben a topicban olvastam. Fazekas Róbert és Annus Adrián közellenségnek van szabályosan kikiáltva. Jóformán minden ki csak elítéli, elátkozza, miközben mindkét sportoló valójában ártatlan és vétlen volt. Az a társadalmi ellenségesség, amit tapasztaltam....hát nem tudom, mire vélni.
És azt kellett felfedeznem, hogy a Fazekas Róbertet és Annus Adriánt ilyent nagyfokú elítélése mellett sem tudják az őket elítélők a tényeknek jelentős részét. Amelyek ismeretében egész más lenne az egész ügy megítélése.
Akkor hadd osszak meg a nagyközöségggel néhány ilyen tényt:
4 évvel ezelőtt ezt áradt a sportnyilakozókból (volt, hogy ugyanaz az ember mondta): 1. itt kérem mindenki doppingol, 2. Fazekas és Ánusz Hadriánusz nem, ők soha.
Szted az edző, orvos, sportvezetők akik beszerzik a azanyagot nem bűnös - akik hajszolják a sportolót mert az ő jövedelmük a sportoló teljesítményétől függ- csak a sportoló, jelen esetben Fazekas.
Ha megnézed a 4 év éves topikot, ott is végig hibáztattam ezeket, de semmi, csak Fazekas a sáros. Lya, ő vitte el a balhét de a többi pénzé lesipuskás most is ott van!
Gennyes dolog csak Fazekast hibáztatni!!
Amúgy a büntetését letöltötte, becsületes melóval kiérdemeléte a részvételt, akkor menjen!
Nem baj, én felajánlom neki Fazekas eljövendő dicsőségéből a részemet :legyen az ő sportolója. Ha aranyat nyer, azt is. Legyen büszke rá, mert én nem tudok.
Basszus, ez az iqfájter nem vesz tudomást róla, hogy rajta kívül ide értelmes emberek járnak, akik tudnak önállóan is értelmezni dolgokat, s látják, mekkora baromságokat ír, s hogy egyre őrültebben védelmezi Fazekasát, persze biztos kap tőle stílszerűen cserébe egy köcsögöt.
"Hülyeséget beszélsz, de tőled lassan megszokottá válik.. Megnyugtatlak, hogy a kutya neme mlékszik már a világban Fazekasra és ha mégis akkor egyáltalán nem egyedülűlló az, hogy valaki megbukik és az eltiltása után újra versenyezni áll."
Bzoltán!
Miért kell az élsport, hiszen rajtad és néhány emberen kivül még a kutya sem emléxik a csodás elvett o.aranyra.
A csodálatos, mindenki példaképétől elvették, sőt elorozták a megérdemelt érmet. Igaz:))))
4 év után ha valaki eddig elfelejtette majd most eszébejuttatják a kommentárok mit követett el.
Nagyon szomorú a Fazekas-védelmezők fő érve: ne bántsuk szegényt, hisz úgyis mindenki doppingol, csak nem mindenki bukik le. Aki így áll hozzá, ássa el magát, s ne itt ossza az észt, mert nagyon undorító!